Connect with us

Hrvatska

Na tržištu rada sve manje je ovih zanimanja: “Sigurno će nam nedostajati”

Objavljeno

-

Na tržištu rada sve je manje medicinskih sestara, liječnika, ali i profesora kemije, matematike, fizike. U deficitu su i neka strukovna zanimanja pa ćete se boriti s pronalaskom zidara ili tesara.

Odlazak u inozemstvo samo je jedan od razloga zašto sestara nedostaje. U KBC-u Sestre Milosrdnice nedavno su tražili 80 sestara, a zaposleno ih je 40.

“Zanimanje koje je izuzetno teško i zahtjevno, posebno u ovo doba pandemije. Mislim da ih odvraća i kao i u većini sektora u našoj zemlji, loša financijska situacija, mogućnost zarade u drugim zemljama”, govori za Dnevnik.hr Slavka Bukal, glavna sestra u zavodu za kirurgiju glave i vrata, KBC-a Sestre Milosrdnice.

Plaća se ne sviđa budućim profesorima, pa nema tko podučavati matematiku i fiziku. Polovica studenata zagrebačkog PMF-a nakon nastavničkog smjera ne postane nastavnik, a kada se pogledaju svi fakulteti – više od 40 posto studenata putem odustane.

Zato nema smisla povećavati kvote, kažu iz Agencije za visoko obrazovanje. Planiraju profesionalno usmjeravati ljude.

“Da uvedemo nakon završetka obrazovanja, dakle profesionalno usmjeravanje za sve one kojima je to potrebno da dobiju pomoć prilikom odabira studijskog programa. Ove godine će se to vjerojatno krenuti, a realizacija kroz nekakvo sljedeće razdoblje”, najavljuje u razgovoru za Dnevnik Igor Drvodelić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Tada bi netko možda i otkrio da je za njega strukovno zanimanje.

Slaže se i vlasnik mesnice u Zagrebu Antonio Đorđić koji muku muči s pronalaskom dobrih mesara.

“Svi danas hoće fakultet, a treba i zanata. Nije sve fakultet, trebaju stolari, mesari, svašta nešto. Sigurno će nam nedostajati i trebat će radne snage, ali fali”, navodi Đorđić.

Ako dobro radite, posla će biti. Važno je imati i dobru frizerku, dobrog zidara, tesara, konobara, kuhara… kojih na tržištu kronično nedostaje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TEMPERATURE I 20 STUPNJEVA NIŽE! / Stiže velika promjena vremena, u dijelu zemlje bit će i snijega

Objavljeno

-

By

Pretežno vedro je je diljem zemlje, prilike su stabilne, kako se sa sjeverozapada Europe prema našim krajevima proteže greben anticiklone. U nastavku subote sunca će biti u izobilju diljem Hrvatske. Temperature će lokalno prijeći 30 vrlo vjerojatno.

nedjelja će dijelovima zemlje donijeti vruće prilike, moguće i do 32, posvuda će biti sunčano.

Ponedjeljak će početi sunčanim vremenom, no jugozapadnjak u unutrašnjosti i jugo na moru će jačati, kao uvod u promjenu vremena.

Tijekom utorka slijedi postupni porast naoblake, poslijepodne će kiša i pljuskovi s grmljavinom biti sve češći. Lokalno je moguće nevrijeme. Prema večeri, kako temperature budu padale, kiša će prelaziti u snijeg u gorju.

Temperature će osjetno pasti, u srijedu bi tako na mjestima u unutrašnjosti mogle biti i 20-ak stupnjeva niže.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlači još jedan proizvod, sadrži bakteriju

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda: SOJINA SAČMA, broja šarže 300324068, datum proizvodnje 08.03.2024., datuma najbolje upotrijebiti do 08.03.2025., zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp.

Proizvod nije u skladu s Pravilnikom o sigurnosti hrane za životinje („Narodne novine“, broj 102/2016, 60/2020).

Detalji o proizvodu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom za životinje.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Fanon d.o.o., Vladimira Nazora 126, Petrijanec

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Provjerite police! Povlači se popularni čaj zbog povećane količine aluminija

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda MATCHA ČAJ PRAH 80g, najbolje upotrijebiti do 30.6.2026., barkod: 6 922163 621264, lot NL02-230630, zbog povećane količine aluminija u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se na stranicama HAPIH-a.

Podaci o proizvodu:

Zemlja podrijetla: Kina

Dobavljač: ASIA EXPRESS FOOD, Kilbystraat 1, Kampen, 8263 CJ, Nizozemska

Stavlja na tržište: Asia project d.o.o., Ilica 52, Zagreb

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu