Connect with us

Svijet

Studija: Korona može potaknuti stvaranje autoantitijela, napadaju organe i tkiva

Objavljeno

-

Mjesecima nakon oporavka od infekcije virusom SARS-CoV-2, oporavljene osobe mogu imati povišene razine antitijela koja greškom mogu napadati vlastite organe i tkiva, čak i kad je riječ o pacijentima koji su imali blage simptome ili ih uopće nisu imali, pokazalo je novo američko istraživanje. 

Znanstvenici s Instituta Cedars-Sinai u Los Angelesu ustanovili su da infekcija virusom koji uzrokuje covid-19 može potaknuti imunosni odgovor koji traje i nakon početne infekcije i oporavka pacijenata, čak i ako nisu imali teški oblik bolesti. Rezultate istraživanja objavili su u stručnome časopisu Journal of Translational Medicine.

Kada se netko zarazi virusom ili drugim patogenom, organizam oslobađa proteine koje nazivamo antitijelima, a ona su tu da bi otkrila strane supstancije koje će ih spriječiti da napadnu stanice organizma, no u nekim slučajevima u organizmu se proizvode autoantitijela koja s vremenom mogu napasti vlastite organe i tkiva.

Široki raspon autoantitijela

Istraživači s Instituta Cedars-Sinai su ustanovili da osobe koje su preboljele infekciju virusom SARS-CoV-2 imaju širok raspon autoantitijela i do šest mjeseci nakon što su se potpuno oporavile.

I prije ove studije znanstvenici su znali da teški slučajevi covida-19 mogu u tolikoj mjeri opteretiti imunosni sustav da se počnu stvarati takozvana autoantitijela, no ovo je prvo istraživanje koje ne ukazuje samo na prisutnost povišenih autoantitijela nakon blage ili asimptomatske infekcije, već i o njihovoj postojanosti tijekom vremena.

Autoantitijela su protutijela koja organizam stvara na vlastite antigene. U načelu, imunosni sustav razlikuje tuđe antigene od vlastitih i djeluje samo na tuđe.

No katkada se imunosna reakcija razvija i protiv vlastitih antigena (autoimunizacija), pri čemu mogu nastati različite autoimune bolesti (npr. sistemski eritemski lupus, reumatoidni artritis, miastenija gravis).

“Ova nam saznanja pomažu da objasnimo što covid-19 čini tako jedinstvenom bolešću”, rekla je dr. Justyna Fert-Bober, znanstvenica na Odjelu za kardiologiju Instituta Cedars-Sinai i suautorica studije.

“Paradoksalni rezultati”

U studiji je sudjelovalo 177 zdravstvenih radnika s potvrđenim dokazima o preboljeloj infekciji covidom, koji su se od te bolesti oporavili prije dostupnosti cjepiva. 

Znanstvenici su usporedili njihove uzorke krvi s uzorcima uzetim od zdravih ljudi prije pandemije.

Pokazalo se da su svi sudionici studije s potvrđenom infekcijom SARS-CoVom-2 imali trajna autoantitijela, uključujući i ona koja mogu prouzročiti kronične upale i ozljede zglobova, kože i živčanog sustava (lupus, reumatoidni artritis).

Neka od autoantitijela koja smo otkrili povezana su s autoimunim bolestima koje obično češće pogađaju žene nego muškarce, no u ovoj su studiji muškarci imali veći broj povišenih autoantitijela od žena.

“S jedne su strane ovi rezultati paradoksalni s obzirom na to da su autoimuna stanja obično češća kod žena”, rekla je dr. Fert-Bober. “No istodobno je to donekle očekivano s obzirom na to da znamo da su muškarci osjetljiviji na najteže oblike covida-19.”

“U uobičajenim okolnostima ne bismo među ispitanicima očekivali tako raznoliku formaciju povišenih autoantitijela koja kod nekih ostaju povišena čak do šest mjeseci nakon potpunog kliničkog oporavka”, rekla je znanstvenica Susan Cheng. “Još ne znamo koliko će dugo, i nakon šest mjeseci, antitijela ostati povišena i/ili rezultirati bilo kakvim većim kliničkim simptomima. Važno je pratiti razvoj stanja kod pojedinaca.”

Cheng i njezini kolege istražuju jesu li povišena autoantitijela povezana sa simptomima od kojih pate osobe s dugotrajnim covidom te planiraju proučiti i razine autoantitijela nakon zaraze novijim varijantama virusa.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi

Objavljeno

-

Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja su danas uputile apel Hamasu da oslobodi taoce kao put za okončanje krize u Gazi. “Pozivamo na trenutačno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi više od 200 dana”, stoji u priopćenju zemalja, što je visoki američki dužnosnik nazvao izvanrednom slikom jednoglasja.

Tih 18 zemalja ima državljane koje drži Hamas šest mjeseci nakon što je palestinska militantna skupina pokrenula napad na južni Izrael i ubila 1200 ljudi. Potpisnici su čelnici Sjedinjenih Država, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Tajlanda i Britanije.

“To bi dovelo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi”

“Naglašavamo da bi dogovor koji je na stolu za oslobađanje talaca doveo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi, što bi omogućilo val dodatne potrebne humanitarne pomoći koja bi se trebala isporučiti diljem Gaze, i do vjerodostojnog kraja neprijateljstava”, rečeno je u izjavi.

Visoki američki dužnosnik, informirajući novinare o izjavi, rekao je da bi mogao postojati put za postizanje sporazuma o talačkoj krizi, ali da nije potpuno uvjeren. Nije pojasnio, ali je rekao da rješenje ovisi o “jednom čovjeku”, vođi Hamasa, Yahyi Sinwaru.

 
Nastavi čitati

Svijet

Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera

Objavljeno

-

Španjolski državni odvjetnik, kojeg imenuje kralj na preporuku vlade, zatražio je danas od suda u Madridu da zatvori korupcijsku istragu protiv supruge premijera Pedra Sancheza jer “nema indicija kaznenog djela”.

Sudac u Madridu je izvijestio jučer da je otvorio preliminarnu istragu nad 59-godišnjom Begoñom Gómez. Premijerovu suprugu je sucu prijavio sindikat Manos Limpios (Čiste ruke) temeljem medijskih informacija prema kojima je davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne natječaje. Time je, navedeno je u prijavi, koristila svoj položaj i utjecaj kako bi njoj bliske osobe dobivale javni novac i poslove.

Organizacija Manos Limpias rekla je ranije da svoju tužbu temelji na medijskim izvješćima i da ne može jamčiti za njihovu istinitost, a voditelj organizacije Miguel Bernad rekao je da su izvješća proslijeđena sucu iz “građanske dužnosti” i zanijekao da je akcija politički motivirana.

Bernad se 1980-ih natjecao na dva europska izbora kao kandidat krajnje desne Nacionalne fronte 1980-ih.

“Nema indicija da je počinila kazneno djelo”

Manos Limpias je odlučio zatražiti od suda da pokrene istragu Gomezova poslovanja nakon što tužitelji nisu djelovali na vlastitu inicijativu, a istražni sudac će odlučiti jesu li medijska izvješća istinita ili ne, rekao je.

Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa, prema prijavi, dobila je 10 milijuna eura od javne tvrtke u nadležnosti ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s turističkom kompanijom Globalia koja je bila sponzor obrazovnog centra “Africa Center del Instituto de Empresa” kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Državno odvjetništvo je poslalo žalbu na sud u Madridu navodeći da nema “indicija da je time počinila kazneno djelo”, izvijestila je radijska postaja La Sexta.

 
Nastavi čitati

Svijet

Andrew Tate: Ako muškarac sa 40 godina ima manje od petero djece, on je gej

Objavljeno

-

Andrew Tate, optužen za trgovinu ljudima i seksualno iskorištavanje, ima novu mudrost za svoje pratitelje na Twitteru. Teško ju je prepričati, pa je, evo, citiramo.

“Seks je za stvaranje djece. Svaki muškarac koji ima seks sa ženama zato što je to dobar osjećaj je homoseksualac. ‘Oh, mom piši je lijepo, ovo je super!’ U stvari, ako imate 40 godina i manje od petero djece, vjerojatno ste gay. Sav taj ugodan osjećaj i gotovo nimalo genetskog naslijeđa?”, napisao je Tate na Twitteru.

Suludu objavu vidjelo je 16 milijuna ljudi, a lajkalo je 52 tisuće pratitelja.

Twitter je objavu odmah označio i demantirao ga napisavši da je osoba koja se seksa sa ženama – heteroseksualac.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu