Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BOŽIĆNA MISA U KATEDRALI SV. STOŠIJE Nadbiskup Puljić: “Zamisao obitelji opisana je u Bibliji – Bog je stvorio muško i žensko te im u srce usadio zakon života i ljubavi”

Objavljeno

-

Svečano misno slavlje na svetkovinu Božića, u subotu, 25. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na Božić nas liturgija čitanja vodi na početke, rekao je mons. Puljić, „prekrasnim uvodom u Ivanovo evanđelje, U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše Bog. Utjelovi se, postade jedan od nas. No, potresa nas i rečenica Svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše, podade veliku vlast, da postanu djeca Božja“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da nam „Božić kao povijesni i nadopovijesni događaj srce ispunja zahvalnošću, radošću i ponosom da smo Boga primili. Zahvalni smo Bogu da nas je primio i da smo mi njega primili te smo njegovom milošću postali djeca Božja“ rekao je nadbiskup.

U nastojanju da proniknemo u otajstvo Božjeg silaska koji je postao dijete, pred jaslicama razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg rođenja, rekao je nadbiskup. Silazak Boga i utjelovljenja među nama je ljudima neshvatljivi događaj. „Očima vjere promatramo u malom djetetu Bogo-čovjeka kako leži na slami. Doista, nedokučivo otajstvo i tajna Božjeg promisla. Kako nam je u Poslanici Hebrejima rekao pisac, o tom otajstvu je puno puta i na mnogo načina Bog govorio po prorocima, a sada nam progovori u Sinu svome“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši: „Otajstvo Božića povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka. Emanuel, Bog s nama je jedini Spasitelj. On se zato rodio i došao na svijet“.

„Božić nije običan dan. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja. Našim umom ne možemo dokučiti razloge zašto je Bog došao s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza. Zašto je odlučio postati čovjekom? Slutimo kako je to učinio jer je čovjeka volio“ rekao je nadbiskup, citirajući sv. Ivana Pavla II.: „Bog se utjelovio u ljudskoj povijesti jer se raduje čovjeku“.

„Svojim rođenjem u obitelji Isus je posvetio svaku ljudsku obitelj. Uloga i zamisao obitelji kao božanske institucije opisana je na stranicama Biblije gdje stoji da je Bog stvorio čovjeka, muško i žensko te im u srce usadio zakon života i ljubavi. Sin Božji se svojim utjelovljenjem sjedinio sa svakim čovjekom, sa svakom obitelji i posvetio je obitelji. Crkva stoga drži glavnim zadacima i ciljevima služiti i pomagati obiteljima“ naglasio je nadbiskup.  

Roditelje je potaknuo da budu svjesni svoga obiteljskog zvanja. „Svojim bračnim životom pozvani ste svjedočiti obiteljske vrednote i unositi novu svježinu i polet u župne zajednice. Svojom aktivnom nazočnošću u društvu pozvani ste stvarati ozračje u kojem će se poštivati život i promicati društvene vrline koje se rađaju u obiteljskom odgoju. Neka vam Sveta obitelj iz Nazareta pomogne ostvariti poslanje koje ste prihvatili činom sklapanja ženidbenog saveza“ rekao je mons. Puljić.

Božansko utjelovljenje je povezano s obitelji, stoga je Božić i obiteljski blagdan. „Obitelj kao „intimna zajednica života i ljubavi“ neka obnovi i učvrsti svoje zajedništvo. Neka tijekom godine koja je posvećena obitelji, bračni parovi u našoj Nadbiskupiji obilježe godišnjicu svoga vjenčanja i danih obećanja. Obitelj je prva životna stanica društva i prva škola društvenih vrlina. Stoga je zadaća Crkve i društva pomagati obiteljima da ostvare to sveto poslanje koje im je Gospodin udijelio“ istaknuo je mons. Puljić. Kao što je Bog sklapao savez sa svojim narodom, tako sklapa savez i s obiteljima: „Bog je savezom ljubavi i vjernosti prišao svome narodu, tako u činu vjenčanja Spasitelj i Zaručnik Crkve dolazi u susret kršćanskim supruzima“ (GS 48) i obnavlja prvotni naum koji je Stvoritelj upisao u srce muža i žene, rekao je mons. Puljić, poželjevši svima sretan Božić i mirom blagoslovljenu Novu 2022. godinu.

Izrazio je blizinu i svima koji su nemoćni u bolničkim sobama, staračkim domovima, rekavši da nisu sami, nego ih zajednica prati molitvom i naklonošću.

I.G.

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Predstavljanje knjige Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna 

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru predstavlja knjigu Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna.

Predstavljanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u utorak 23. travnja s početkom u 18:30.

Sudjeluju: Ante Nadomir Tadić Šutra, prof., Marin Fuzul te Mladen Baraba Cvitić, autor knjige.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje klapa Koporan iz Poličnika.

Marinu krunu na stihove Mladena Barabe uglazbio je Ljubo  Stipišić Delmata, 2010. godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUBOTA, 27. TRAVNJA / Svečana proslava blagdana blaženog Jakova Zadranina. Donosimo program…

Objavljeno

-

By

Blagdan blaženog Jakova Zadranina svečano će biti proslavljen u Crkvi sv. Frane, u subotu, 27. travnja.

Povodom blagdana, pod pokroviteljstvom Franjevačkog samostana sv. Frane, Grada Zadra, Zadarske županije, Narodnog muzeja Zadar, OŠ Zadarski otoci/ Muzej u školi i Udruge glagoljaša Zadar, organiziran je prvi likovni natječaj za učenike osnovne škole „Blizu je, blizu“, na temu: Život i rad  blaženog  Jakova Zadranina.

Svečanu svetu misu u 19 sati predvodit će fra Tomislav Šanko, provincijal.

Poslije svete Mise bit će dodijeljene nagrade autorima najuspješnijih likovnih radova, a nagrađeni radovi bit će izloženi u „Sobi blaženog Jakova“ u klaustru samostana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / Večeras u sv. Donatu Smotra klapa Zadarske županije

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Županijski dani, u petak, 19.travnja 2024. s početkom u 20 sati u crkvi sv.Donata u Zadru održat će se Smotra klapa Zadarske županije na kojoj će nastupiti klape sa cijelog područja Zadarske županije–  Koporan , Galijota, Ponistra, klapa Žurnata, Arija, Peružini, Preženca, Puntadura, Školji, Maraška i Lantina.

Smotra klapa Zadarske županije prvi je puta održana 2012.. godine ispred zgrade Kazališta lutaka u Zadru, 2013. u Bibinjama, i 2014. U Pagu. Od 2015. do 2019. Smotra klapa Zadarske županije održavala se u Vukovaru, kao dar Zadarske županije Gradu Vukovaru. 

 Nakon četiri godine pauze ponovno će se okupiti klape u sklopu Županijskih dana.

Ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu