Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BOŽIĆNA MISA U KATEDRALI SV. STOŠIJE Nadbiskup Puljić: “Zamisao obitelji opisana je u Bibliji – Bog je stvorio muško i žensko te im u srce usadio zakon života i ljubavi”

Objavljeno

-

Svečano misno slavlje na svetkovinu Božića, u subotu, 25. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na Božić nas liturgija čitanja vodi na početke, rekao je mons. Puljić, „prekrasnim uvodom u Ivanovo evanđelje, U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše Bog. Utjelovi se, postade jedan od nas. No, potresa nas i rečenica Svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše, podade veliku vlast, da postanu djeca Božja“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da nam „Božić kao povijesni i nadopovijesni događaj srce ispunja zahvalnošću, radošću i ponosom da smo Boga primili. Zahvalni smo Bogu da nas je primio i da smo mi njega primili te smo njegovom milošću postali djeca Božja“ rekao je nadbiskup.

U nastojanju da proniknemo u otajstvo Božjeg silaska koji je postao dijete, pred jaslicama razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg rođenja, rekao je nadbiskup. Silazak Boga i utjelovljenja među nama je ljudima neshvatljivi događaj. „Očima vjere promatramo u malom djetetu Bogo-čovjeka kako leži na slami. Doista, nedokučivo otajstvo i tajna Božjeg promisla. Kako nam je u Poslanici Hebrejima rekao pisac, o tom otajstvu je puno puta i na mnogo načina Bog govorio po prorocima, a sada nam progovori u Sinu svome“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši: „Otajstvo Božića povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka. Emanuel, Bog s nama je jedini Spasitelj. On se zato rodio i došao na svijet“.

„Božić nije običan dan. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja. Našim umom ne možemo dokučiti razloge zašto je Bog došao s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza. Zašto je odlučio postati čovjekom? Slutimo kako je to učinio jer je čovjeka volio“ rekao je nadbiskup, citirajući sv. Ivana Pavla II.: „Bog se utjelovio u ljudskoj povijesti jer se raduje čovjeku“.

„Svojim rođenjem u obitelji Isus je posvetio svaku ljudsku obitelj. Uloga i zamisao obitelji kao božanske institucije opisana je na stranicama Biblije gdje stoji da je Bog stvorio čovjeka, muško i žensko te im u srce usadio zakon života i ljubavi. Sin Božji se svojim utjelovljenjem sjedinio sa svakim čovjekom, sa svakom obitelji i posvetio je obitelji. Crkva stoga drži glavnim zadacima i ciljevima služiti i pomagati obiteljima“ naglasio je nadbiskup.  

Roditelje je potaknuo da budu svjesni svoga obiteljskog zvanja. „Svojim bračnim životom pozvani ste svjedočiti obiteljske vrednote i unositi novu svježinu i polet u župne zajednice. Svojom aktivnom nazočnošću u društvu pozvani ste stvarati ozračje u kojem će se poštivati život i promicati društvene vrline koje se rađaju u obiteljskom odgoju. Neka vam Sveta obitelj iz Nazareta pomogne ostvariti poslanje koje ste prihvatili činom sklapanja ženidbenog saveza“ rekao je mons. Puljić.

Božansko utjelovljenje je povezano s obitelji, stoga je Božić i obiteljski blagdan. „Obitelj kao „intimna zajednica života i ljubavi“ neka obnovi i učvrsti svoje zajedništvo. Neka tijekom godine koja je posvećena obitelji, bračni parovi u našoj Nadbiskupiji obilježe godišnjicu svoga vjenčanja i danih obećanja. Obitelj je prva životna stanica društva i prva škola društvenih vrlina. Stoga je zadaća Crkve i društva pomagati obiteljima da ostvare to sveto poslanje koje im je Gospodin udijelio“ istaknuo je mons. Puljić. Kao što je Bog sklapao savez sa svojim narodom, tako sklapa savez i s obiteljima: „Bog je savezom ljubavi i vjernosti prišao svome narodu, tako u činu vjenčanja Spasitelj i Zaručnik Crkve dolazi u susret kršćanskim supruzima“ (GS 48) i obnavlja prvotni naum koji je Stvoritelj upisao u srce muža i žene, rekao je mons. Puljić, poželjevši svima sretan Božić i mirom blagoslovljenu Novu 2022. godinu.

Izrazio je blizinu i svima koji su nemoćni u bolničkim sobama, staračkim domovima, rekavši da nisu sami, nego ih zajednica prati molitvom i naklonošću.

I.G.

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode cijeli Novi Bokanjac!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 01.12.2022. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00h do 12:00h biti će privremeno obustavljena isporuka vodom potrošačima u Zadru, predio Novi Bokanjac. 

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u: Ulici Mile Cipre, kod kuć. br. 9 i u Ulici Franje Fanceva, kod kuć. br. 75.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Napreduju radovi na izgradnji Poduzetničke zone!

Objavljeno

-

By

Napreduju radovi na izgradnji “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti” odnosno poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov!

Osnivanjem ove poduzetničke zone nastojat će se pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture kako bi se stvorili uvjeti za poticanje stvaranja novih tvrtki te potaknuo početni razvoj i tekuće poslovanje postojećih gospodarskih subjekata.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu