Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BOŽIĆNA ČESTITKA Nadbiskup Puljić: “Usprkos pandemiji pred kojom strepimo već dvadeset mjeseci zaredom, i ove smo godine spremni radovati se Isusovom dolasku u naš dom”

Objavljeno

-

U nastavku donosimo Božićnu čestitku zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića:

“Uvijek dok razmišljamo o rođenju Isusa Krista, osjećamo kako je to bio veliki i milosni događaj, kakvom nema premca u povijesti čovječanstva. On je bio toliko važan i bitan da se od tog događaja i godine broje. U činu Božjeg rođenja pohranjena je stoljetna vjera i nada ljudi. Božićni događaj protkan je ne samo nitima povijesnih podataka, već i otajstvom vjere kojega dubine i visine nije moguće ljudskim umom dokučiti. U čudesnom rođenju u Betlehemu, naime, „u živo su se susreli Bog i čovjek“; i to zauvijek. A anđeli su pjesmom najavili da se „rodio Spasitelj svijeta“. Božić je, dakle, nebeska riječ koju prati melodija anđeoskih zborova, a mi je izgovaramo sa strahopoštovanjem i zahvalnošću.

Jer, „dok je mirna tišina svime vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine svoga puta, jurnula je tvoja svemoguća Riječ s nebesa.“ (Mudr 18, 14). Riječ Božja, kojom je obilježena vjernička povijest i kronika roda našega, u datom vremenu utjelovila se i čovjekom postade, ali i zauvijek Bogom ostade. Za razliku kod drugih jezika i naroda, gdje se govori o „svetoj noći“, „rođendanu“ i dr. na hrvatskom je to otajstvo sažeto u riječ „Božić“. A u toj čudesnoj riječi sabrana je i pohranjena vjera, ljubav i nada puka hrvatskoga. Stoga je Božić postao njegov narodni ponos i kulturalni ures! Uistinu, na taj dan kojeg od milja Božićem zovemo, nebo se prosulo na zemlju, a zemlja postala predvorjem neba! Imamo, dakle, stotinu razloga radovati se i čestitati na tom povijesnom i nadposvijenom događaju. Isus se, naime, utjelovio i Sinom Marijinim postao da mi budemo djeca i sinovi Božji. Sveti Augustin je, stoga, u zanosu klicao i pozivao: „Probudi se, čovječe jer zbog tebe Bog je čovjekom postao. Ustani, požuri se i pogledaj: Evo, dolazi tvoj Spasitelj”.

U djetetu Isusu stigao je nebeski dar zemlji, ljudima i narodima. Stoga, usprkos pandemije i opasnosti zaraze, pred kojom strepimo već dvadeset mjeseci zaredom, mi smo i ove godine spremni pozvati Isusa da nam dođe i radovati se njegovom dolasku u naš dom i milosnom pohodu u naše duše. U iščekivanju toga dragog dolaska i susreta od srca mu kličemo i molimo: Dođi, Gospodine Isuse. Tvoja su vremena i vjekovi!

Svim vjernicima i svim ljudima dobre volje diljem naše Zadarske nadbiskupije, kao i diljem Lijepe Naše i inozemstva gdje se okupljaju naši ljudi proslaviti rođendan našega Spasitelja, želim čestit Božić i mirom blagoslovljenu Novu 2022. godinu!

Uz iskrene čestitke i srdačan pozdrav, Želimir Puljić, nadbiskup zadarski”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

LJETO NE POPUŠTA / Sunčano i vruće i u novom tjednu. Nešto niže temperature tek za vikend?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, u unutrašnjosti ujutro mjestimice više oblaka, a lokalno i magla. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena bura, ponegdje na udare jaka, rijetko i olujna, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 27 °C, u Dalmaciji malo viša.

U ponedjeljak će prevladavati sunčano te u većini krajeva danju vrlo toplo. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, lokalno s jakim udarima, popodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, na moru od 16 do 21 °C. Najviša dnevna između 24 i 29 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Početkom radnog tjedna prevladavat će sunčano vrijeme. Na kopnu će ujutro mjestimice biti magle, osobito u utorak. U srijedu zatim u unutrašnjosti porast naoblake i ponegdje malo kiše. U utorak će u unutrašnjosti zapuhati umjeren jugozapadnjak koji će u srijedu okrenuti na sjeverac. Na moru će nakon burina i maestrala u utorak zapuhati jugo i već u srijedu okrenuti na buru. U srijedu malo niže dnevne vrijednosti temperature osobito u unutrašnjosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) RAŽANAC / Obilježena 30. godišnjica utemeljenja općine – priznanja bivšim načelnicima i predsjednicima Vijeća

Objavljeno

-

By

U Ražancu je uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija svečano proslavljen Dan Općine.

Uz načelnika Općine Ražanac Damira Jordana i predsjednika Općinskog vijeća Petra Miočića okupljanjima su se obratili župan Božidar Longin, saborski zastupnik Rade Šimičević, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Povodom 30. obljetnice osnutka Općine Ražanac, Grb općine dodijeljen je svim bivšim načelnicima i predsjednicima Općinskog vijeća. Godišnje nagrade uručene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ražanac, učiteljici OŠ Jurja Barkovića Lidiji Rudić, posthumno pok. Ljubomiru Tičku, dok su Grb Općine Ražanac dobile učenice osmog razreda O.Š. Jurja Barakovića Petra Jović i Mija Gruban, za uzorne uspjehe tijekom školovanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TJEDAN FILANTROPIJE U ZADARSKOJ BOLNICI: Učenici oslikali mural, izrađivali igračke i posadili stabla

Objavljeno

-

By

Naš je grad jučer bio centar svita, barem što se filantropa tiče, objavljeno je iz OB Zadar.

Zadar je ugostio središnje događanje Tjedna filantropije 2023.godine, a niz aktivnosti tim je povodom organiziran u okrugu Opće bolnice. Sve je, dakako, usmjereno djeci i mladima kako bi ih se potaknulo na filantropski angažman, na pomaganje drugima i na vjerovanje u dobrotu čovjeka.

Tjedan filantropije obilježava se od 23.rujna do 1.listopada, a sve uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj.

U jučerašnje aktivnosti uključile su se tri škole s područja naše županije: Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Sveti Filip i Jakov i Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

Učenici su, u suradnji s uličnim umjetnikom Mirom Petkovićem Modulom, oslikali zidni mural kod Službe za ginekologiju i opstetriciju. Oni najmlađi učenici su na radionicama u IMPACT centru izrađivali igračke koje su potom darovali malim pacijentima na Odjelu pedijatrije. Svi su pak zajedno uljepšali zeleno srce našeg grada. Posadili su donirana stabla u bolničkom okrugu i tako zazelenili naš okoliš.

Iz Zadra su danas odaslane predivne slike djece i mladih koji se ne ustručavaju djelovati i zalagati za druge. Oni su naša bolja budućnost!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu