Connect with us

Sport

(KOLUMNA) Petra Perović: Vježbe za dijastazu i aktivaciju mišića trupa

Objavljeno

-

foto: Žeminea Čotrić

Današnje vježbe posvećujemo ženama nakon poroda ali isto tako sve navedeno apsolutno mogu izvoditi i svi ostali u svrhu aktivacije trbušnih mišića.

Premalo pažnje se pridodaje funkciji trbušnih mišića, naročito nakon poroda gdje je u velikim slučajevima i dijastaza mišića. Pojam dijastaze smatramo kao prekomjeran razmak ravnih mišića trbuha.

Dijastaza može oslabiti trbušne mišiće, uzrokujući bol u donjem dijelu leđa koja je gotovo 90% posljedica upravo navedenog problema, te nam i otežava podizanje predmeta ili obavljanje drugih rutinskih svakodnevnih aktivnosti.

Predstavljam vam vježbe s kojima ćete vratit u funkciju te aktivirati trbušne mišiće i definitivno olakšat svakodnevni život.

U ležećem smo položaju, noge su podignute i pod kutem 90°. Radimo udah i na izdah spuštamo petu stopala na pod. Veliki oprez radimo u položaju zdjelice, lumbalnom odnosnom donjem dijelu leđa gdje pazimo da nema velikog odstupanja od početnog položaja.

Donji dio leđa držimo lagano priljubljen za pod, opet pazeći da ne forsiramo to “priljubljenje” zbog ugrožavanja neutral pozicije vaše kralježnice.

Vježbu odradite sa svakom nogom 10 puta u sklopu 4 serije.

U četveronoškom smo položaju. Pazimo da su ruke ispod ramena, dlan raširen na podu, koljena razina odnosno linija kukova. Udah te na izdah suprotnu nogu i ruku odmičemo od poda.

Pazimo da nam leđa ostanu ravna, da nema uvijanja, da je trbuh stisnut.

Također na oprezu je i glava, pazimo da slijedi položaj kralježnice i da budemo u jednoj ravnini.

Svaku stranu odradimo 8 puta u 5 serija. 

Nalazimo se u bočnom položaju. Oslonac je na laktu, koljeno donje noge na podu dok gornju nogu držimo odignutu. Pazimo na cijelu posturu. Prsa su lagano naprijed, trbuh već u početnom položaju aktivan, lagano stisnut. Udah i na izdah gornju nogu izravnavamo pazeći i da su uvijek linija koljeno kuk u jednoj ravnini. Svaku stranu odraditi 15 puta u 3 serije. 

Najvažnije stvari ako imate dijastazu

Nastanak dijastaza uvelike remeti obavljanje svakodnevnih zadataka.

Svakako prije nego se upustite u bilo kakvu sportsku aktivnost a imali ste nedavno porod, bolove u zdjelici ili probleme sa trbušnom kilom prije svega obavite određene testove ili preglede koji vam mogu biti ključni pokazatelji na vaše stanje.

Potražite pomoć specijalizirane osobe  ili trenera educiranim sa prenatal i postnatal programom te potražite odgovore na vaša pitanja.

 

Sport

SPORTSKI VIKEND / Na Višnjiku košarka, badminton, odbojka…

Objavljeno

-

By

Petak, 8. prosinca 2023.
KOŠARKA – ABA liga: Zadar – Borac, Dvorana Krešimira Ćosića u 20 sati.
SKOKOVI U VODU – Međunarodni miting sv. Krševan od 17 sati.

Subota, 9. prosinca 2023.
NOGOMET – Ml. pioniri: Zara – Croatia (S) II u 9; kadeti i juniori: Zadar – Primorac (S) u 11 i u 13 sati.
ODBOJKA – Superliga seniori: Zadar – Centrometal, pomoćna dvorana 4 u 15 sati.
BADMINTON – Turnir Badminton za sve, pomoćna dvorana 2 od 9 do 18 sati.
SKOKOVI U VODU – Međunarodni miting sv. Krševan, od 9 do 15 sati.
KOŠARKA –Prva liga seniorke: Zadar – Vodice, pomoćna dvorana 3 u 13 sati; A 2 liga: Opus Puntamika – D. Petrović, pomoćna dvorana 3 u 16 sati; Jedinstvena liga kadeta: Diadora – Dubrovnik, pomoćna dvorana 3 u 19 sati

Nedjelja, 10. prosinca 2023.
KOŠARKA – Prva liga seniori: Jazine Arbanasi – Crikvenica, pomoćna dvorana 3 u 12 sati; Međužupanijska liga juniori: Zadar – Dubrovnik, pomoćna dvorana 3 u 14, 30 sati; Međužupanijska liga juniorke: Zadar – Split, pomoćna dvorana 2 u 15 sati; FAVBET liga: Zadar – Cibona, Dvorana Krešimira Ćosića u 17 sati.
NOGOMET – ml. pioniri: Zara – Croatia (S) u 10 i Zara II – Velebit (G) u 11, 15; kadeti: Zara – Sv. Mihovil u 12, 30 sati.
ODBOJKA – Kadetsko prvenstvo: Zadar – Mladost, Rovinj – Croatia pomoćna dvorana 1 u 12, 30 sati, Rovinj – Mladost u 14 sati, Rovinj – Zadar u 15, 30 sati; Prva liga seniorke: Zadar – Sinj, pomoćna dvorana 4 u 16 sati.

 
Nastavi čitati

Sport

POLIČNIK / U subotu jedinstveni sportski događaj koji spaja atletiku i biciklizam

Objavljeno

-

By

Jedinstveni sportski događaj koji spaja atletiku i biciklizam ove će se godine održati u Poličniku u subotu 9. prosinca 2023. godine.

Atletski klub Sveti Ante Poličnik je organizator i domaćin 26. Atletske utrke Poličnik te 26. Memorijalne biciklističke utrka Zoran Bilosnić.

Start i cilj obiju utrka je na velikom nogometnom igralištu Grabi Poličnik. Atletska utrka na 10 kilometara ujedno je i Prvenstvo Zadarske županije u cestovnom trčanju podijeljeno u 14 kategorija, po sedam u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Glavnoj utrci prethodit će dječje utrke predškolaca te učenika osnovnih škola koje započinju u 11:30 sati. Za 12:20 sati predviđen je start biciklističke utrke na 10 km, a deset minuta kasnije kreće i glavna atletska utrka.

Organizator se pobrinuo i za nagrade pa će tako svi natjecatelji dobiti medalje za sudjelovanje kao uspomenu na ovaj sportski događaj, dok će troje prvoplasiranih u glavnoj utrci dobiti pehare te po troje najboljih u kategoriji odličja. Pehari su namijenjeni i za troje prvoplasiranih u biciklističkoj utrci.

Prijaviti se možete na miolovic@gmail.com ili 098/133 7036 (Slobodan Miolović).

 
Nastavi čitati

Sport

Nove medalje članova Udruge HVIDR-a Zadar sa državnog prvenstva u Poreču

Objavljeno

-

By

U Poreču su od 1. do 3. prosinca održane Sportsko rekreativne igre državne razine hrvatskog paraolimpijskog odbora i državno natjecanje u šahu.

20 sportaša Udruge HVIDR-a Zadar sudjelovalo je na državnim natjecanjima u četiri discipline: viseća kugla, šah, elektronski pikado i boćanje.

Kao i uvijek, sportaši su Udrugu predstavili u najboljem svjetlu, a medalje su osvojile sljedeće ekipe:

Ekipa pikada ( Berislav Maričić, Saša Grdović, Davor Magaš, Renato Dunat i Miraš Babović ) osvojila je uvjerljivo 1. mjesto u ekipnom poretku sa 5937 bodova ( Drugoplasirana ekipa imala je 328 bodova manje ).

Ekipa boćara osvojila je 1. mjesto u parovima ( Ante Šarić i Joso Šimičević ) i 3. mjesto u trojkama ( Dušan Gavran, Branko Gospić, Nikola Marić i Davor Bevanda ).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu