Connect with us

Sport

(KOLUMNA) Petra Perović: Vježbe za dijastazu i aktivaciju mišića trupa

Objavljeno

-

foto: Žeminea Čotrić

Današnje vježbe posvećujemo ženama nakon poroda ali isto tako sve navedeno apsolutno mogu izvoditi i svi ostali u svrhu aktivacije trbušnih mišića.

Premalo pažnje se pridodaje funkciji trbušnih mišića, naročito nakon poroda gdje je u velikim slučajevima i dijastaza mišića. Pojam dijastaze smatramo kao prekomjeran razmak ravnih mišića trbuha.

Dijastaza može oslabiti trbušne mišiće, uzrokujući bol u donjem dijelu leđa koja je gotovo 90% posljedica upravo navedenog problema, te nam i otežava podizanje predmeta ili obavljanje drugih rutinskih svakodnevnih aktivnosti.

Predstavljam vam vježbe s kojima ćete vratit u funkciju te aktivirati trbušne mišiće i definitivno olakšat svakodnevni život.

U ležećem smo položaju, noge su podignute i pod kutem 90°. Radimo udah i na izdah spuštamo petu stopala na pod. Veliki oprez radimo u položaju zdjelice, lumbalnom odnosnom donjem dijelu leđa gdje pazimo da nema velikog odstupanja od početnog položaja.

Donji dio leđa držimo lagano priljubljen za pod, opet pazeći da ne forsiramo to “priljubljenje” zbog ugrožavanja neutral pozicije vaše kralježnice.

Vježbu odradite sa svakom nogom 10 puta u sklopu 4 serije.

U četveronoškom smo položaju. Pazimo da su ruke ispod ramena, dlan raširen na podu, koljena razina odnosno linija kukova. Udah te na izdah suprotnu nogu i ruku odmičemo od poda.

Pazimo da nam leđa ostanu ravna, da nema uvijanja, da je trbuh stisnut.

Također na oprezu je i glava, pazimo da slijedi položaj kralježnice i da budemo u jednoj ravnini.

Svaku stranu odradimo 8 puta u 5 serija. 

Nalazimo se u bočnom položaju. Oslonac je na laktu, koljeno donje noge na podu dok gornju nogu držimo odignutu. Pazimo na cijelu posturu. Prsa su lagano naprijed, trbuh već u početnom položaju aktivan, lagano stisnut. Udah i na izdah gornju nogu izravnavamo pazeći i da su uvijek linija koljeno kuk u jednoj ravnini. Svaku stranu odraditi 15 puta u 3 serije. 

Najvažnije stvari ako imate dijastazu

Nastanak dijastaza uvelike remeti obavljanje svakodnevnih zadataka.

Svakako prije nego se upustite u bilo kakvu sportsku aktivnost a imali ste nedavno porod, bolove u zdjelici ili probleme sa trbušnom kilom prije svega obavite određene testove ili preglede koji vam mogu biti ključni pokazatelji na vaše stanje.

Potražite pomoć specijalizirane osobe  ili trenera educiranim sa prenatal i postnatal programom te potražite odgovore na vaša pitanja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Sport

OD 6. DO 10. LISTOPADA Na Višnjiku Svjetsko veteransko mačevalačko prvenstvo!

Objavljeno

-

By

Na Svjetskom veteranskom mačevalačkom prvenstvu u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku sudjelovat će 850 natjecateljica i natjecatelja iz 48 zemalja, sa svih kontinenata!

Prvenstvo će se održati od četvrtka, 6. listopada, do srijede, 12. listopada 2022. Na programu su discipline mačfloret i sablja u ženskoj i u muškoj konkurenciji.

– Mi smo oduševljeni što smo domaćin ovom velikom događaju, posebno što se veterani nisu natjecali skoro tri godine zbog posljedica koronavirusa. Iz tog razloga ovo je natjecanje posebno za sve u mačevalačkoj zajednici i sretni smo što će se turnir održati u prelijepom Zadru. Sigurni smo da će svi nakon ovog događaja biti ispunjeni energijom, odnijeti kući divna sjećanja i dugo pamtiti natjecanje – kaže Antonio Trcin, predsjednik Hrvatskoga mačevalačkoga saveza.

U srijedu, 5. listopada okupit će se sudionici, natjecatelji i službene osobe,a odmah će se održati i službeni sastanci, pregled oružja i opreme. Prvi natjecateljski dan, u četvrtak, 6. listopada, program će u 9 sati početi veterani u disciplini sablja, u C kategoriji.
Također u četvrtak, 6. listopada, u 16 sati bit će održano i svečano otvaranje turnira.

Zadnji dan natjecanja, 12. listopada, na programu su nadmetanja u disciplini mač, ekipno i momčadski.

Sva natjecanja održavat će se u glavnoj dvorani u u pomoćnim dvoranama 1 i 2, a svakoga dana program će počinjati u 9 sati.

 
Nastavi čitati

Sport

(FOTOGALERIJA) 9. ZADARHALF ISPUNIO SVA OČEKIVANJA Andrej Vištica, hrvatski Ironman rekorder, pobjednik je srednje dugog triatlona u Falkensteiner Resortu Punta Skala!

Objavljeno

-

By

Fotografije: Borna Subota i Karlo Vukić

Red kiše, red sunca, red vjetra… bila je to više nego izazovna utrka s mnogo adrenalina i nevjerojatnih pomicanja granica triatlonaca i akvatlonaca. Ova vrhunska sportska atrakcija s ciljem ispred Fortis Cluba u Falkensteiner Resortu Punta Skala nedaleko od Zadra, uključivala je plivanje na 1900 metara, vožnju bicikla 90 kilometara i trčanje 21.2 kilometara.

Ovogodišnji pobjednici su Andrej Vištica, hrvatski Ironman rekorder s odličnih 3:53:27 i slovenska triatlonka Simona Dolinar Majdič s 4:45:12.

”Bilo je izazovno, vjetar, kiša, ali uvijek je lijepo doći prvi. Ova utrka je svake godine sve bolja i uvijek mi se drago vratiti u Punta Skalu”, rekao je Andrej Vištica.

Poznati televizijski novinar i voditelj Ognjen Golubić u triatlon se zaljubio tijekom lockdowna. Zadarhalf mu je četvrta službena utrka.

”Baš sam razmišljao dok sam trčao, što li je meni ovo trebalo? Sve bih ponovio iz početka i svakome preporučio da proba ovaj izazov”, izjavio je Ognjen Golubić.

Ne devetom Zadarhalfu sudjelovalo je više od 370 profesionalnih sportaša i amatera iz čak 20 zemalja, među njima i predstavnici dalekih Solomonskih otoka i Australije, a organizacija je bila iznad svih očekivanja.

”Sve su utrke do sada bile spektakl. Kako rasteš s organizacijom, tako možeš više podnijeti, svaki problem na koji smo naletjeli bez problema smo i riješili. Već krećemo u pripremu desetog, jubilarnog Zadarhalfa i cilj nam je da organizacijski bude još jači i bolji”, zaključio je Zlatko Parać, direktor utrke.

 
Nastavi čitati

Sport

SPORTSKI VIKEND NA VIŠNJIKU: Ritmička gimnastika, košarka…

Objavljeno

-

By

Petak, 30. rujna 2022.
KOŠARKA – Zadar – SC Derby, ABA liga; Dvorana Krešimira Ćosića u 18 sati.

Subota, 1. listopada 2022.
RITMIČKA GIMNASTIKA – Sirena Kup 2022.; Dvorana Krešimira Ćosića od 9 sati.
NOGOMET – Papaline: Zadarnova – Zadarnova II u 8; mlađi pioniri: Zadarnova – Croatia (S) u 9 i Arbanasi – Zmaj u 11; pioniri: Arbanasi – Zmaj u 12, 30 i Zadar – Gorica u 14; kadeti: Zadar – Gorica u 15, 30; seniorke: Donat – Viktorija u 17, 45 sati.

Nedjelja, 2. listopada 2022.
RITMIČKA GIMNASTIKA – Sirena Kup 2022.; Dvorana Krešimira Ćosića od 11 sati.
NOGOMET – Tići: Zadarnova III – Zadarnova II u 8, 15 i Zadarnova – Sv. Mihovil u 9, 15; mlađi pioniri: Zara – Zlatna luka u 10, 15; kadeti i juniori: Arbanasi – Primorac u 11, 30 i u 13 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu