Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: DKC Kino prvi je i jedini društveno-kulturni centar takve vrste izvan veće urbane sredine

Objavljeno

-

DKC Kino u Sv. Filipu i Jakovu prvi je i za sada jedini društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja koji se ne nalazi u gradu ili većoj urbanoj sredini u Hrvatskoj.

DKC Kino, društveno-kulturni centar u Općini Sv. Filip i Jakov, osnovan je u kolovozu 2020. godine u prostoru starog kina u centru istoimenog mjesta. Kino je izgrađeno 1978. godine na mjestu dotadašnjeg društvenog doma, samodoprinosima građana kojima su se tada izgradili i dječji vrtić, samoposluga, stanovi, riva. Dvorana je otvorena 1980., a dan poslije prikazan je i prvi film, Valter brani Sarajevo. Kao i većina kinodvorana u manjim mjestima diljem obale, i ova je funkcionirala kao društveni centar, mjesto okupljanja zajednice, a svjedoci tvrde da se radilo o najboljem kinu u Dalmaciji. Kao i većinu dotadašnjih mjesta društvenosti, i ovaj je prostor krajem 1980-ih i tijekom 1990-ih bio djelomično zatvoren, nedostupan, zapušten. U novoj je državi naglasak stavljen na turističku i ugostiteljsku djelatnost koja generira privatni profit, a zajedničko i javno stavljeno je u drugi plan. Mladi su odselili, stari su ostarili.

Iako je prostor oko kina zadržao funkciju javnog mjesta okupljanja i druženja, pravo buđenje prostora počinje 2018., kada je kino digitalizirano sredstvima Ministarstva kulture, a saniran je i krov kinodvorane. Krajem iste godine projekt Udruge za kulturu i umjetnost U Pokretu, uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov te zadarske Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, odabran je za financiranje kroz poziv Kultura u centru.

Projekt K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje preobrazio je staro kino u društveno-kulturni centar koji se sastoji se od unutarnjeg (497 m2) i dvorišnog prostora (134 m2). Unutarnji prostor čine kino dvorana s 200 sjedala i pozornicom, Tinel (foaje) koji služi kao dnevni boravak za građanstvo te dodatne prostorije. Osnovni cilj projekta bio je uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih sadržaja u lokalnoj zajednici, uz paralelni cilj jačanja kapaciteta aktera civilnog i javnog sektora kako bi se zajednički kreirao model sudioničkog upravljanja u kulturi.

U Općini je registrirano 39 organizacija civilnog društva, od kojih 13 djeluje u području kulture i umjetnosti. U mjestu i općini postoje mnogi pojedinci i inicijative koje se bave kulturnim i umjetničkim sadržajima, kao što su ples, gluma, poezija, književnost, slikarstvo, fotografija, kinematografija, rukotvorine, glazba, folklor i kulturna baština. Pjesma, gluma i odlazak u kino imaju dugu tradiciju u Sv. Filip i Jakovu. Projekt K.IN.O. se nadovezao na tu tradiciju, nastojeći da podrži i nadogradi strast prema kulturi i umjetnosti te da postavi temelje suvremenog centra za kulturu, mjesto u kojem će lokalna samouprava, udruge i građani zajedno osmišljavati i stvarati sociokulturne i umjetničke programe.

U prostoru se održavaju koncerti, foto i video radionice, projekcije filmova, glazbene slušaonice, izložbe, neformalni sastanci, seminari, voloterski programi, dječje radionice i programi koje osmišljavaju djeca i mladi, čitaonica i dnevni boravak. Tinel je prostor okupljanja gdje se mještani sastaju, igraju društvene igre, slušaju glazbu, čitaju knjige, koriste opremu i klupski kafić. Kino u sklopu DKC-a je jedino javno kino u Zadarskoj županiji.

Radi sudioničkog upravljanja prostorom, kao rezultat projekta K.IN.O, oformljena je Platforma za Kino, neformalna inicijativa udruga i pojedinaca koji za svoje umjetničko, kulturno i društveno djelovanje koriste prostor DKC-a Kino. Platformu čini 6 članica organizacija civilnog društva i 37 pojedinaca. Platformom upravlja Skupština, koju čine predstavnici svih organizacija članica i individualni članovi Platforme, te je otvoreno novim korisnicima prostora DKC-a. Platforma ima dvije su-koordinatorice koje bira Skupština.

Potpora za koordinaciju Platforme osigurana je kroz podršku lokalnim zagovaračkim platformama pri Zakladi Kultura nova, a članice Platforme osiguravaju programska sredstva. Organizacije uključene u suradničku platformu su Umjetnička organizacija Irida, Udruga Super 8, Ženska klapa Karmel, SKUD Kreativac, Glazbena udruga Jeremije i Udruga U Pokretu. Neke udruge iz Platforme imaju pojedinačne ugovore za korištenje prostora, a kinoprikazivačku djelatnost vodi udruga Super 8, koja provodi i programe kinoteke te fotokluba. Podrška Zaklade Kultura nova obuhvaća i potporu za izgradnju kapaciteta članica za strateško promišljanje i participativno planiranje, izradu preporuka za integraciju suvremene kulture u lokalnu (kulturnu) politiku te preporuka za rad društveno-kulturnih centara po modelu sudioničkog upravljanja i javno-civilnog partnerstva u malim mjestima. 

Prostorom upravlja Koordinacija za Kino, koju je službenim aktom osnovala Općina Sv. Filip i Jakov. Koordinaciju čine dva predstavnika Općine (vlasnika prostora) i tri predstavnika Platforme (upravitelja prostora i programa). Odluke Koordinacije potvrđuje gradonačelnik. Općina osigurava troškove režija za prostor te podršku za obavljanje poslova vezanih uz rad društveno-kulturnog centra.

Specifičnost DKC-a Kino ogleda se u dvije važne stavke. Prvo, na pozivu Kultura u centru od 34 projekta odabrana za financiranje, tek su se 3 provodila u općinama. To su bile Šolta, Svetvinčenat i Sv. Filip i Jakov. Od te tri općine, jedino je u Filipjakovu zaživio prostor kao društveno-kulturni centar kojim se sudionički upravlja. S tim povezano, DKC Kino je prvi i za sada jedini društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja koji se ne nalazi u gradu ili većoj urbanoj sredini u Republici Hrvatskoj. U tom je smislu važno što je DKC Kino od 2021. dio Mreže kulturnih centara u Europi (ENCC) koja broji preko 3500 članica.

“Mislim da činjenica što su u maloj sredini ljudi povezani na više razina pomoglo pri uspostavi kvalitetne suradnje. Učinci su odmah uočljivi, komunikacija je brža, manje-više svi dijele iste prostore i u najmanju ruku svi žele da djeca imaju mjesto za druženje i raznovrsne aktivnosti. Na kraju smo svi mještani, od načelnika, komunalnog radnika, učiteljice i majke do mularije. Jedan od težih aspekata bilo je osvješćivanje javnosti da je Kino u svim aspektima otvoreno za sve, ne za odabrane, da javno dobro pripada svima, njegovo korištenje je svačije pravo, ali i odgovornost. Naše društvo ima jednu dobru dozu nepovjerenja prema vlastima kao i sumnjičavost prema bezuvjetnom djelovanju, brzo se prikrpa niži motiv ako se nešto radi za javno dobro. Najljepše iskustvo je vidjeti ljude da se ponašaju kao u vlastitom domu. Uvijek se nađe netko da skuha čaj za šankom, predloži radionicu, prenese stolice i kaže djeci da pokupe smeće. Kulturu stvaramo svi mi zajedno, a sada nam je potrebna više nego ikada”, zaključuje koordinatorica Platforme i DKC-a Lucija Mikas.

Izvor: Kulturpunkt.hr

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

4 KN/SAT U četvrtak ponovno kreće naplata parkinga ispred Poliklinike!

Objavljeno

-

By

Od dana 20. siječnja 2022. godine, s ciljem sprječavanja slobodnog parkiranja za osobe koje nisu korisnici zdravstvenih usluga kreće ponovna naplata parkirališnog prostora ispred zgrade Poliklinike Opće bolnice Zadar.

Uvođenje mjera naplate provodi se kako bi se osiguralo da parking bude dostupan prvenstveno za potrebe pacijenata i korisnika zdravstvenih usluga Opće bolnice Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar, priopćeno je iz Bolnice.

Na parkingu ispred zgrade Poliklinike osigurano je ukupno 210 parkirališnih mjesta, a cijena parkiranja određena je u iznosu od 4 kn/sat, dok je prvih sat vremena besplatno.

Pristup parkingu omogućen je iz ulice Ljudevita Posavskog (sa zapadne strane) i ulice Katarine Zrinske (sa sjeverne strane), a parkiranje je dozvoljeno svakodnevno u vremenu od 00-24 sata.

Za vozila osoba s posebnim pravima (osobe s invaliditetom) osigurano je 20 označenih mjesta ispred glavnog ulaza Poliklinike za koje se parking ne naplaćuje. Pravo na besplatni parking ostvaruje se uz predočenje invalidske iskaznice i priložene parkiralište karte na Info pultu glavnog ulaza Poliklinike istog (radnog) dana u vremenu od 7.00 – 15.00 sati.

Za troškove parkinga nastale u vremenu nakon 15.00 sati i u dane vikenda i blagdana, uz priloženu invalidsku iskaznicu i račun za parkirališnu kartu, refundacija se vrši na glavnoj blagajni Opće bolnice Zadar u prizemlju zgrade Poliklinike svaki radni dan od 07.00 – 15.00 sati.

Sav prihod ostvaren naplatom Parkinga biti će namjenski iskorišteni na podizanje medicinskog standarda i kupnju medicinske opreme za potrebe Opće bolnice Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKA ŽUPANIJA: Obavijest o predupisu djece u 1. razred osnovne škole

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo obavijest za postupak predupisa djece u 1. razred osnovne škole Zadarske županije za školsku 2022./2023. godinu:

Obavještavaju se roditelji/staratelji da će se prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole za 2022./2023. školsku godinu provoditi sukladno Planu upisa u prvi razred osnovne škole za školsku 2022./2023. godinu za Zadarsku županiju u svim osnovnim školama u vremenu od 31. siječnja do 04. veljače 2022. godine.

Obavješćuju se roditelji/staratelji da će se prijava djece, obveznika, doraslih za upis u prvi razred osnovne škole za 2022./2023. školsku godinu provoditi sukladno Planu upisa u prvi razred osnovne škole za školsku 2022./2023. godinu za Zadarsku županiju u svim osnovnim školama u vremenu od 31. siječnja do 04. veljače 2022. godine.

Roditelji/skrbnici, obvezni su obaviti predupis svoje djece u prvi razred osnovne škole prema mjestu prebivališta, odnosno prijavljenom boravištu.

Sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama prijavu predupisa djeteta škole mogu organizirati i na način da roditelj/staratelj, uz uobičajeni osobni dolazak na prijavu u školu, prijavu predupisa izvrši i putem elektroničke pošte.

Obveznici upisa u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2022./2023. na području Zadarske županije su:

  • djeca koja do 01. travnja 2022. godine imaju navršenih šest godina života, i
  • djeca kojima je za školsku 2021./2022. godinu rješenjem Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave u Zadarskoj županiji odgođen upis u osnovnu školu ili su privremeno oslobođena od školovanja.
    Nadalje, za djecu koja će šest godina navršiti do kraja tekuće godine (od 01. travnja do 31. prosinca 2022. godine), a nisu školski obveznici roditelj/skrbnik može, najkasnije do 31. ožujka 2022. godine, podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije (Obrazac 6 – prijevremeni upis) za uvrštavanje djeteta u popis školskih obveznika. Uz zahtjev roditelj/skrbnik obavezno prilaže mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta i presliku osobne iskaznice ili potvrdu o prebivalištu roditelja/skrbnika.
    Obrasci zahtjeva dostupni su na web stranicama Zadarske županije https://www.zadarska-zupanija.hr/obrasci-obrazovanje-kultura-sport/obrazovanje

Zahtjevi sa pripadajućom dokumentacijom mogu se dostaviti i skenirani Upravnom odjelu na e-mail adresu marjana.reljic@zadarska-zupanija.hr, ili putem pošte na adresu: Zadarska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, 23000 Zadar, Božidara Petranovića 8.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Seline u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Selinama, dana 20.01.2022. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h do 14:00h   bez vode biti će potrošači u Selinama.

Tijekom radova cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena kod župne crkve.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu