Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: DKC Kino prvi je i jedini društveno-kulturni centar takve vrste izvan veće urbane sredine

Objavljeno

-

DKC Kino u Sv. Filipu i Jakovu prvi je i za sada jedini društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja koji se ne nalazi u gradu ili većoj urbanoj sredini u Hrvatskoj.

DKC Kino, društveno-kulturni centar u Općini Sv. Filip i Jakov, osnovan je u kolovozu 2020. godine u prostoru starog kina u centru istoimenog mjesta. Kino je izgrađeno 1978. godine na mjestu dotadašnjeg društvenog doma, samodoprinosima građana kojima su se tada izgradili i dječji vrtić, samoposluga, stanovi, riva. Dvorana je otvorena 1980., a dan poslije prikazan je i prvi film, Valter brani Sarajevo. Kao i većina kinodvorana u manjim mjestima diljem obale, i ova je funkcionirala kao društveni centar, mjesto okupljanja zajednice, a svjedoci tvrde da se radilo o najboljem kinu u Dalmaciji. Kao i većinu dotadašnjih mjesta društvenosti, i ovaj je prostor krajem 1980-ih i tijekom 1990-ih bio djelomično zatvoren, nedostupan, zapušten. U novoj je državi naglasak stavljen na turističku i ugostiteljsku djelatnost koja generira privatni profit, a zajedničko i javno stavljeno je u drugi plan. Mladi su odselili, stari su ostarili.

Iako je prostor oko kina zadržao funkciju javnog mjesta okupljanja i druženja, pravo buđenje prostora počinje 2018., kada je kino digitalizirano sredstvima Ministarstva kulture, a saniran je i krov kinodvorane. Krajem iste godine projekt Udruge za kulturu i umjetnost U Pokretu, uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov te zadarske Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, odabran je za financiranje kroz poziv Kultura u centru.

Projekt K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje preobrazio je staro kino u društveno-kulturni centar koji se sastoji se od unutarnjeg (497 m2) i dvorišnog prostora (134 m2). Unutarnji prostor čine kino dvorana s 200 sjedala i pozornicom, Tinel (foaje) koji služi kao dnevni boravak za građanstvo te dodatne prostorije. Osnovni cilj projekta bio je uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih sadržaja u lokalnoj zajednici, uz paralelni cilj jačanja kapaciteta aktera civilnog i javnog sektora kako bi se zajednički kreirao model sudioničkog upravljanja u kulturi.

U Općini je registrirano 39 organizacija civilnog društva, od kojih 13 djeluje u području kulture i umjetnosti. U mjestu i općini postoje mnogi pojedinci i inicijative koje se bave kulturnim i umjetničkim sadržajima, kao što su ples, gluma, poezija, književnost, slikarstvo, fotografija, kinematografija, rukotvorine, glazba, folklor i kulturna baština. Pjesma, gluma i odlazak u kino imaju dugu tradiciju u Sv. Filip i Jakovu. Projekt K.IN.O. se nadovezao na tu tradiciju, nastojeći da podrži i nadogradi strast prema kulturi i umjetnosti te da postavi temelje suvremenog centra za kulturu, mjesto u kojem će lokalna samouprava, udruge i građani zajedno osmišljavati i stvarati sociokulturne i umjetničke programe.

U prostoru se održavaju koncerti, foto i video radionice, projekcije filmova, glazbene slušaonice, izložbe, neformalni sastanci, seminari, voloterski programi, dječje radionice i programi koje osmišljavaju djeca i mladi, čitaonica i dnevni boravak. Tinel je prostor okupljanja gdje se mještani sastaju, igraju društvene igre, slušaju glazbu, čitaju knjige, koriste opremu i klupski kafić. Kino u sklopu DKC-a je jedino javno kino u Zadarskoj županiji.

Radi sudioničkog upravljanja prostorom, kao rezultat projekta K.IN.O, oformljena je Platforma za Kino, neformalna inicijativa udruga i pojedinaca koji za svoje umjetničko, kulturno i društveno djelovanje koriste prostor DKC-a Kino. Platformu čini 6 članica organizacija civilnog društva i 37 pojedinaca. Platformom upravlja Skupština, koju čine predstavnici svih organizacija članica i individualni članovi Platforme, te je otvoreno novim korisnicima prostora DKC-a. Platforma ima dvije su-koordinatorice koje bira Skupština.

Potpora za koordinaciju Platforme osigurana je kroz podršku lokalnim zagovaračkim platformama pri Zakladi Kultura nova, a članice Platforme osiguravaju programska sredstva. Organizacije uključene u suradničku platformu su Umjetnička organizacija Irida, Udruga Super 8, Ženska klapa Karmel, SKUD Kreativac, Glazbena udruga Jeremije i Udruga U Pokretu. Neke udruge iz Platforme imaju pojedinačne ugovore za korištenje prostora, a kinoprikazivačku djelatnost vodi udruga Super 8, koja provodi i programe kinoteke te fotokluba. Podrška Zaklade Kultura nova obuhvaća i potporu za izgradnju kapaciteta članica za strateško promišljanje i participativno planiranje, izradu preporuka za integraciju suvremene kulture u lokalnu (kulturnu) politiku te preporuka za rad društveno-kulturnih centara po modelu sudioničkog upravljanja i javno-civilnog partnerstva u malim mjestima. 

Prostorom upravlja Koordinacija za Kino, koju je službenim aktom osnovala Općina Sv. Filip i Jakov. Koordinaciju čine dva predstavnika Općine (vlasnika prostora) i tri predstavnika Platforme (upravitelja prostora i programa). Odluke Koordinacije potvrđuje gradonačelnik. Općina osigurava troškove režija za prostor te podršku za obavljanje poslova vezanih uz rad društveno-kulturnog centra.

Specifičnost DKC-a Kino ogleda se u dvije važne stavke. Prvo, na pozivu Kultura u centru od 34 projekta odabrana za financiranje, tek su se 3 provodila u općinama. To su bile Šolta, Svetvinčenat i Sv. Filip i Jakov. Od te tri općine, jedino je u Filipjakovu zaživio prostor kao društveno-kulturni centar kojim se sudionički upravlja. S tim povezano, DKC Kino je prvi i za sada jedini društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja koji se ne nalazi u gradu ili većoj urbanoj sredini u Republici Hrvatskoj. U tom je smislu važno što je DKC Kino od 2021. dio Mreže kulturnih centara u Europi (ENCC) koja broji preko 3500 članica.

“Mislim da činjenica što su u maloj sredini ljudi povezani na više razina pomoglo pri uspostavi kvalitetne suradnje. Učinci su odmah uočljivi, komunikacija je brža, manje-više svi dijele iste prostore i u najmanju ruku svi žele da djeca imaju mjesto za druženje i raznovrsne aktivnosti. Na kraju smo svi mještani, od načelnika, komunalnog radnika, učiteljice i majke do mularije. Jedan od težih aspekata bilo je osvješćivanje javnosti da je Kino u svim aspektima otvoreno za sve, ne za odabrane, da javno dobro pripada svima, njegovo korištenje je svačije pravo, ali i odgovornost. Naše društvo ima jednu dobru dozu nepovjerenja prema vlastima kao i sumnjičavost prema bezuvjetnom djelovanju, brzo se prikrpa niži motiv ako se nešto radi za javno dobro. Najljepše iskustvo je vidjeti ljude da se ponašaju kao u vlastitom domu. Uvijek se nađe netko da skuha čaj za šankom, predloži radionicu, prenese stolice i kaže djeci da pokupe smeće. Kulturu stvaramo svi mi zajedno, a sada nam je potrebna više nego ikada”, zaključuje koordinatorica Platforme i DKC-a Lucija Mikas.

Izvor: Kulturpunkt.hr

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu