Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: DKC Kino prvi je i jedini društveno-kulturni centar takve vrste izvan veće urbane sredine

Objavljeno

-

DKC Kino u Sv. Filipu i Jakovu prvi je i za sada jedini društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja koji se ne nalazi u gradu ili većoj urbanoj sredini u Hrvatskoj.

DKC Kino, društveno-kulturni centar u Općini Sv. Filip i Jakov, osnovan je u kolovozu 2020. godine u prostoru starog kina u centru istoimenog mjesta. Kino je izgrađeno 1978. godine na mjestu dotadašnjeg društvenog doma, samodoprinosima građana kojima su se tada izgradili i dječji vrtić, samoposluga, stanovi, riva. Dvorana je otvorena 1980., a dan poslije prikazan je i prvi film, Valter brani Sarajevo. Kao i većina kinodvorana u manjim mjestima diljem obale, i ova je funkcionirala kao društveni centar, mjesto okupljanja zajednice, a svjedoci tvrde da se radilo o najboljem kinu u Dalmaciji. Kao i većinu dotadašnjih mjesta društvenosti, i ovaj je prostor krajem 1980-ih i tijekom 1990-ih bio djelomično zatvoren, nedostupan, zapušten. U novoj je državi naglasak stavljen na turističku i ugostiteljsku djelatnost koja generira privatni profit, a zajedničko i javno stavljeno je u drugi plan. Mladi su odselili, stari su ostarili.

Iako je prostor oko kina zadržao funkciju javnog mjesta okupljanja i druženja, pravo buđenje prostora počinje 2018., kada je kino digitalizirano sredstvima Ministarstva kulture, a saniran je i krov kinodvorane. Krajem iste godine projekt Udruge za kulturu i umjetnost U Pokretu, uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov te zadarske Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, odabran je za financiranje kroz poziv Kultura u centru.

Projekt K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje preobrazio je staro kino u društveno-kulturni centar koji se sastoji se od unutarnjeg (497 m2) i dvorišnog prostora (134 m2). Unutarnji prostor čine kino dvorana s 200 sjedala i pozornicom, Tinel (foaje) koji služi kao dnevni boravak za građanstvo te dodatne prostorije. Osnovni cilj projekta bio je uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih sadržaja u lokalnoj zajednici, uz paralelni cilj jačanja kapaciteta aktera civilnog i javnog sektora kako bi se zajednički kreirao model sudioničkog upravljanja u kulturi.

U Općini je registrirano 39 organizacija civilnog društva, od kojih 13 djeluje u području kulture i umjetnosti. U mjestu i općini postoje mnogi pojedinci i inicijative koje se bave kulturnim i umjetničkim sadržajima, kao što su ples, gluma, poezija, književnost, slikarstvo, fotografija, kinematografija, rukotvorine, glazba, folklor i kulturna baština. Pjesma, gluma i odlazak u kino imaju dugu tradiciju u Sv. Filip i Jakovu. Projekt K.IN.O. se nadovezao na tu tradiciju, nastojeći da podrži i nadogradi strast prema kulturi i umjetnosti te da postavi temelje suvremenog centra za kulturu, mjesto u kojem će lokalna samouprava, udruge i građani zajedno osmišljavati i stvarati sociokulturne i umjetničke programe.

U prostoru se održavaju koncerti, foto i video radionice, projekcije filmova, glazbene slušaonice, izložbe, neformalni sastanci, seminari, voloterski programi, dječje radionice i programi koje osmišljavaju djeca i mladi, čitaonica i dnevni boravak. Tinel je prostor okupljanja gdje se mještani sastaju, igraju društvene igre, slušaju glazbu, čitaju knjige, koriste opremu i klupski kafić. Kino u sklopu DKC-a je jedino javno kino u Zadarskoj županiji.

Radi sudioničkog upravljanja prostorom, kao rezultat projekta K.IN.O, oformljena je Platforma za Kino, neformalna inicijativa udruga i pojedinaca koji za svoje umjetničko, kulturno i društveno djelovanje koriste prostor DKC-a Kino. Platformu čini 6 članica organizacija civilnog društva i 37 pojedinaca. Platformom upravlja Skupština, koju čine predstavnici svih organizacija članica i individualni članovi Platforme, te je otvoreno novim korisnicima prostora DKC-a. Platforma ima dvije su-koordinatorice koje bira Skupština.

Potpora za koordinaciju Platforme osigurana je kroz podršku lokalnim zagovaračkim platformama pri Zakladi Kultura nova, a članice Platforme osiguravaju programska sredstva. Organizacije uključene u suradničku platformu su Umjetnička organizacija Irida, Udruga Super 8, Ženska klapa Karmel, SKUD Kreativac, Glazbena udruga Jeremije i Udruga U Pokretu. Neke udruge iz Platforme imaju pojedinačne ugovore za korištenje prostora, a kinoprikazivačku djelatnost vodi udruga Super 8, koja provodi i programe kinoteke te fotokluba. Podrška Zaklade Kultura nova obuhvaća i potporu za izgradnju kapaciteta članica za strateško promišljanje i participativno planiranje, izradu preporuka za integraciju suvremene kulture u lokalnu (kulturnu) politiku te preporuka za rad društveno-kulturnih centara po modelu sudioničkog upravljanja i javno-civilnog partnerstva u malim mjestima. 

Prostorom upravlja Koordinacija za Kino, koju je službenim aktom osnovala Općina Sv. Filip i Jakov. Koordinaciju čine dva predstavnika Općine (vlasnika prostora) i tri predstavnika Platforme (upravitelja prostora i programa). Odluke Koordinacije potvrđuje gradonačelnik. Općina osigurava troškove režija za prostor te podršku za obavljanje poslova vezanih uz rad društveno-kulturnog centra.

Specifičnost DKC-a Kino ogleda se u dvije važne stavke. Prvo, na pozivu Kultura u centru od 34 projekta odabrana za financiranje, tek su se 3 provodila u općinama. To su bile Šolta, Svetvinčenat i Sv. Filip i Jakov. Od te tri općine, jedino je u Filipjakovu zaživio prostor kao društveno-kulturni centar kojim se sudionički upravlja. S tim povezano, DKC Kino je prvi i za sada jedini društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja koji se ne nalazi u gradu ili većoj urbanoj sredini u Republici Hrvatskoj. U tom je smislu važno što je DKC Kino od 2021. dio Mreže kulturnih centara u Europi (ENCC) koja broji preko 3500 članica.

“Mislim da činjenica što su u maloj sredini ljudi povezani na više razina pomoglo pri uspostavi kvalitetne suradnje. Učinci su odmah uočljivi, komunikacija je brža, manje-više svi dijele iste prostore i u najmanju ruku svi žele da djeca imaju mjesto za druženje i raznovrsne aktivnosti. Na kraju smo svi mještani, od načelnika, komunalnog radnika, učiteljice i majke do mularije. Jedan od težih aspekata bilo je osvješćivanje javnosti da je Kino u svim aspektima otvoreno za sve, ne za odabrane, da javno dobro pripada svima, njegovo korištenje je svačije pravo, ali i odgovornost. Naše društvo ima jednu dobru dozu nepovjerenja prema vlastima kao i sumnjičavost prema bezuvjetnom djelovanju, brzo se prikrpa niži motiv ako se nešto radi za javno dobro. Najljepše iskustvo je vidjeti ljude da se ponašaju kao u vlastitom domu. Uvijek se nađe netko da skuha čaj za šankom, predloži radionicu, prenese stolice i kaže djeci da pokupe smeće. Kulturu stvaramo svi mi zajedno, a sada nam je potrebna više nego ikada”, zaključuje koordinatorica Platforme i DKC-a Lucija Mikas.

Izvor: Kulturpunkt.hr

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

PETO IZDANJE ZA PET Rezervirajte vikend 24. i 25. rujna za bogati sportski program Zadar Outdoor Festivala u Preku na otoku Ugljanu!

Objavljeno

-

By

Još samo mjesec i pol dana dijeli nas od održavanja petog Zadar Outdoor Festivala u Preku na otoku Ugljanu. Kraj rujna već je tradicionalno postao termin za boravak u netaknutoj prirodi s obitelji i prijateljima, a pritom se i malo natjecati te dobro zabaviti. Evo najave:

“I ove godine su tako na rasporedu četiri natjecateljske discipline: trail Otoka maslina 5, 12 i 18 km, natjecanje u SUP u, kajakingu te brzinskom penjanju.

Osim sportskih disciplina, možete sudjelovati i na zanimljivim besplatnim radionicama joge, kizombe, SUP-a, sportskog penjanja i kajakinga te edukativnim predavanjima. Pritom ne trebate brinuti gdje ćete s djecom, jer smo osmislili i program za njih pa ih tako očekuje zanimljivi aquatlon te košarkaško natjecanje u tricama i slobodnim bacanjima. U sklopu Zadar Outdoor Festivala pripremamo i koncert koji će se održati u subotu, 24. rujna u večernjim satima, a za dobar provod će se pobrinuti popularni bend „Mjesni odbor.“

Suorganizatori ZOF-a su TZ Preko i Općina Preko, a partner festivala zadružna pivovara Brlog.

Prekrasnu prirodnu raznolikost otoka Ugljana; škrape, šume, zemlju, maslinike, more i ove godine imate priliku istražiti sudjelovanjem na jednoj od triju ponuđenih trail staza dužine 5, 12 ili 18 km.

Kategorija Bonaca (5 km); tišina, utiha na moru bez valova, je najlakša i idealna je za obitelji s djecom, početnike pa i umirovljenike dobrog zdravlja i fizičke kondicije. Mareta (12 km); neznatno uznemireno more, jednostavnija je kategorija i s užitkom će je proći rekreativci srednje spremnosti, dok je kategorija Fortunal (18 km), kako joj i samo ime kaže; nevrijeme na moru s visokim valovima, najzahtjevnija kategorija i preporučamo je samo iskusnim trkačima.

Dok trčite ili hodate po otočnim brdima, kroz predivne maslinike, ovaj pitoreskni krajolik će vas još jednom ostaviti bez daha neopisivim pogledom na slikovite otočiće i obalnu rivijeru prepunu mirnih uvala.

Za natjecatelje u kajaku i SUP-u pripremili smo atraktivnu rutu koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća. Nebitno jeste li iskusni u vožnji kajaka i SUP-a ili ćete ga doslovno isprobati po prvi put – za tren ćete ovladati ovim morskim disciplinama koje su postale nezaobilazna rekreacija i zabava tijekom ljetnih mjeseci!

I ove godine će svi ljubitelji visina i adrenalina moći uživati u natjecanju u brzinskom penjanju na Željinoj litici podno brda sv. Mihovil. Ova stjenovita barijera široka je tristotinjak metara, a visoka od 10 do 60 metara. Ambijent podno litice među šumama crnike i prastarih maslina je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

Osim natjecateljskog dijela Festivala, očekuju vas i zanimljive besplatne radionice pa se možete prijaviti na radionicu joge, kizombe, SUP-a i sportskog penjanja. Uz to vas očekuju i edukativna predavanja koja će održati Goran Špaleta, inače kondicijski trener i predavač te ovogodišnji finalist popularnog TV showa „Survivor“, na temu „“Život bez granica“ te Katarina Skroza, certificirana trenerica i savjetnica za prehranu te višestruka svjetska i europska prvakinja u natjecateljskom bikini fitnessu, na temu „Disbalans u prehrani.“

Na ovogodišnjem ZOF-u vaši će se mališani zabaviti kao nikada do sada! Samo za njih smo pripremili radionicu kajakinga, zatim košarkaško natjecanje u šutiranju trica i slobodnih bacanja te aquatlon koji uključuje plivanje i trčanje na atraktivnoj lokaciji s nezaboravnim pogledom na otočić Galevac.

Kakav bi to program bio bez malo dobre zabave? Za veselu i rasplesanu atmosferu, pobrinut će se poznati šoltanski rock / funk / reggae sastav „Mjesni odbor.“ Besplatan koncert za sve natjecatelje, ali i ostale prisutne goste održat će se u subotu, 24. rujna u večernjim satima.

S obzirom da smo mi #plasticfree Festival, koji vodi računa o očuvanju svoje okoline i prirode, a otok Ugljan je poznat po svojim prekrasnim maslinama, i ove godine ćemo najboljim natjecateljicama i natjecateljima u pojedinim kategorijama dijeliti sadnice maslina za nagrade!

Također, medalje Zadar Outdoor Festivala su izrađene od drveta, što je još jedan pokazatelj da u svom projektu prednost dajemo prirodnim materijalima.

Naši vrijedni suorganizatori Festivala i ove godine su Turistička zajednica Preko i Općina Preko. Oni nam pomažu oko organizacije te se brinu da se svaki natjecatelj i posjetitelj osjeća kao kod kuće!

Također su zaslužni za vrhunsku spizu spravljenu od lokalnih namirnica kojom se naši natjecatelji krijepe nakon natjecanja.

Festivalom potičemo vrijedne lokalne priče i projekte pa nam je partner na ovogodišnjem izdanju Zadar Outdoor-a zadružna pivovara Brlog. Ova zadarska pivovara prepoznatljiva je po svojim craft pivima osebujnih imena; Plavuša, Neposlušna i Špurija. Stoga vas pozivamo da 24. i 25. rujna izađete iz svoje zone komfora, probudite dijete u sebi i iskušate se u zanimljivim sportskim disciplinama i radionicama, baš poput „Plavuše“ sa etikete piva našeg partnera, koja radi stoj na rukama.

Misija Zadar Outdoor Festivala je promovirati prekrasan krajolik naše regije kojeg karakterizira iznimna geografska raznolikost, blaga klima i odlični uvjeti kao idealno mjesto za provođenje raznih sportskih aktivnosti na otvorenom, tijekom cijele godine.

Na sve Zadar Outdoor Discipline možete se prijaviti putem našeg weba: https://zadaroutdoor.com/hr/apply. Ukoliko kupite svoje kotizacije najkasnije do 9. rujna, u startnom paketu ćete dobiti i ZOF majicu! Sve novosti vezane uz održavanje Festivala možete pratiti i na našim društvenim mrežama Facebook https://www.facebook.com/ZadarOutdoor i Instagram https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZEMUNIKU PROSLAVLJEN BILOSNIĆEV JUBILEJ Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ održana 13. put za redom

Objavljeno

-

By

Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ i ove je godine održana u Bilosnića dvorima u Zemuniku Donjem, a bila je posvećena stotoj godišnjici rođenja Šimice Seke Bilosnić, majke Tomislava Marijana Bilosnića, kao i njegovom jubileju – 75 godišnjici života i 55 godina umjetničkog djela i rada. Manifestacija se održavala od nedjelje 7. kolovoza do blagdana Velike gospe 15. kolovoza 2022. godine, rođendana majke T. M. Bilosnića, koji je i pokrenuo i osmislio manifestaciju, koja je ove godine održana po 13-ti put, pred zemunički blagdan Kraljice Mira i Dan općine Zemunik.

Na prvoj večeri manifestacije „Odisej pod murvom“, u nedjelju 7. kolovoza u Zemuniku su pod krilaticom „Plete se Loretanska mriža“ gostovali hodočasnici iz mađarskog djela Gradišća, koji su se našli na četverodnevnom kružnom putovanju po Hrvatskoj, povezujući ljude, mjesta i događaje. Dr. Franjo Pajrić, predsjednik Udruge Hrvati iz mađarskog mjesta Koljnof i Čakavske katedre Šopron, naglašavajući da ova loretanska priča slijedi istraživanja dr. Igora Šipića, govorio i o ovogodišnjoj proslavi 250. godišnjice barokne crkve Loretanske gospe u Koljnofu, čime je i nadahnuto ovo putovanje mađarskih hodočasnika, koji su na svom putovanju posjetili Mariju Bistricu, Trsat, Krasno, Kosinj i Grebašticu, gdje su sudjelovali na posvećenju križa na mjestu stare srušene Marijine crkve.

Prigodom gostovanja hodočasnika iz mađarskog dijela Gradišća, Bilosnić je u Galeriji „Sveta Katarina Aleksandrijska“ i u dvorima pod murvom otvorio izložbu umjetničkih fotografija „Skriveno kameno blago“, te predstavio svoja izdanja iz serijala „Troja, mit i zbilja na zadarskom području“, te knjige iz biblioteke „Kroz Ravne kotare i Bukovicu“. Kao zasebno izdanje predstavljena je Bilosnićeva knjiga „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“, izišla ove godine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Druga večer manifestacije „Odisej pod murvom“ pod nazivom „Majčina stota godišnjica“ održana je pred mnogobrojnim uzvanicima, u nedjelju 14. kolovoza, a na njoj su uz domaćina Tomislava Marijana Bilosnića, književnika i slikara, sudjelovali pjesnik i glazbenik Josip Čenić voditelj „Dubrovačkih kavaljera“ (Beč), pjesnik i glazbenik Mijo Bijuklič (Beč), te pjesnici Ante Tičić i Franko Sorić (Zadar), kao i Nikola Marinović voditelj klape „Koporan“ iz Poličnika.

Ovom prigodom predstavljena su ovogodišnja Bilosnićeva izdanja: zbirka pjesama „Molitva svetom Franji“ tiskana na dvadeset i pet jezika i pet pisama svijeta, poema „Vrtni patuljak“, „Spomenica 2020.“, „Spomenica 2021.“, zbirka pjesama „La Havana blues“ na rumunjskom, španjolskom i engleskom jeziku objavljena u Rumunjskoj, knjiga putopisa „Put u Havanu“, zbirka pjesama „Vidio sam Borgesove oči“, esejistički putopis „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku, kao što su najavljena i predstavljena i Bilosnićeva izdanja koja će se u javnosti pojaviti do kraja ove godine. Riječ je o zbirci pjesama na makedonskom jeziku „Don Quijote na Petoj aveniji“ i istoimenoj zbirci na albanskom i engleskom jeziku, te zbirci pjesama „Od jantara i od sunca“ i knjizi ogleda i zapisa „Moj Zadar“.

Posebno su predstavljena izdanja posvećena Bilosnićevu jubileju, kao što je zasebno izdanje „Panosnkog ljetopisa“ iz Austrije i knjiga „Tigar među koricama knjige“ izišle u Rumunjskoj, djela u kojima o Bilosniću uz hrvatske pjesnike i kritičare pišu i pjesnici i kritičari iz Španjolske, Portorika, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Meksika, Rumunjske, Venezuele, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, i drugih zemalja.

Uz predstavljanje novoizišle zbirke pjesama Mije Bijuklića „Kiše spokoja“ ilustriranu prilozima slavonskih majstora umjetničke fotografije izvedeno je i nekoliko Bijuklićevih skladbi, kao skladbe iz opusa Josipa Čenića. Isto tako u pjesničkom se izražaju prisjetilo i Tina Ujevića, Vesne Parun i Arsena Dedića. Krasnoslovili su posebno i Ante Tičić, Franko Sorić i Nikola Marinović, govoreći svoje stihove, kao što su kazali i prigodnu riječ o T. M. Bilosniću koji je na ovogodišnjoj manifestaciji „Odisej pod murvom“ proslavio svoj jubilej.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KORONAVIRUS U četiri dana na našem području 166 novozaraženih. U OB Zadar preminuo 70-godišnjak

Objavljeno

-

By

U protekla četiri dana na području Zadarske županije zabilježeno je 166 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirano je 635 uzoraka.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar preminuo je 70-godišnji muškarac.

U Općoj bolnici Zadar hospitaliziran je 21 pacijent od kojih je dvoje na respiratoru, dok je u biogradskoj bolnici na liječenju deset pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu