Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) VELIKO FINALE FESTIVALA MEAT ME 2.0: Kiša, pašticada s njokima i dobri burgeri obilježili petak, u subotu je pravo veliko finale

Objavljeno

-

Jela od junetine, prvenstveno odlična pašticada s njokima mladog Turisthotelovog chefa Klaudija Mrkića, zatim puna dva lonca juneće lešade i junetina s grila te ravnokotarska vina PZ MasVin bili su tema petog, pretposljednjeg dana ovogodišnjeg zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0 kojeg s brojnim partnerima, prvenstveno zadarskim mesarima i ugostiteljima, organizira TZ Zadar.

Kiša, pa i povremeni pljuskovi, obilježili su peti dan na zadarskoj Staroj pijaci, iako je posjet čak bio i bolji nego je organizacijski tim očekivao s obzirom na stvarno prijeteće kišne oblake i najavu lošeg vremena. Međutim, već do podne su planule sve porcije pašticade, a truck pokretnog fast foodaPicnic Mingle&Fun bio je odlična zamjena za otvoreni roštilj jer su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pod vodstvom svog profesora Roberta Pinta u prikolici pekli juneće odreske. Posjetitelje je glazbom zabavljao DJ Denis, a program je vodila RTL-ova reporterka Nikolina Radić.

Prijeteći oblaci su organizatorima ipak promijenili večernji program. Nije, kako je bilo najavljeno, bilo koncerta grupe Bang Bang ni velike gradelade Udruge mladih Puntamika ili gill Beef Shop showa. Zato su navečer program sjajno odradili popularni voditeljski dvojac Davor i Prte, a iz Picnic prikolice Vekija Božićeva i njegove ekipe izlazili su sjajni burgeri koje je još večeras moguće kupiti za 20 kn, koliko stoji donacijski bon s kojim se mogu kupiti sva jela na festivalu.

Sunčano subotnje jutro najavljuje da će se današnji program odvijati po planu. Tema dana su jela od svinjetine, a moderator jutarnjeg programa je chef Karlo Bugarija. U pripremi odojaka, svinjskog gulaša i drugih jela sudjeluju kuhinje restorana i hotela Bastion, Gušti catering, Piazza Catering, Turisthotel , Hotel Kolovare i Stari most, a program će i danas voditi Nikolina Radić. Predviđen je jutarnji koncert grupe Scifidelity Orchestra i glazba iz fonoteke DJ Mate Kokića, a u donacijskoj će prodaji biti sva vina Udruge vinara Zadarske županije koja su se i do sada predstavljala na Festivalu.

U subotu navečer od 18 sati je veliko finale Meat Me 2.0: ni kiša više neće omesti veliku gradeladu Udruge mladih Puntamika i grill show s odležanim mesom lanca Beaf Shop. Svirat će grupa Swingers, a glazbu će puštati DJ Denis. Bit će još sjajnih burgera Picnic Mingle&Fun društva i njihovog trucka, Mashtel rakija i likera, Maraskinih pića, a donacijsku prodaju vina će i večeras voditi Ivan Stiblik iz Zadar Wine Festivala. Treba još samo dobre volje i pozitivne energije, ionako sav prihod odlazi Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice.


 

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva večernja „fešta od rib’“ Tuna, Sushi & Wine Festivala: Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić

Petak, odnosno predzadnji dan ovogodišnjeg 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala završio je kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, i predvidio – velikom feštom od plave ribe i zabavom s dvosatnim koncertom šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.

Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.

Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.  U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa. Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.

Program koji je uslijedio najprije su vodili RTL-ova novinarka Nikolina Radić i DJ i voditelj s Radija 057 Davor Valčić, a onda je uslijedio koncert Đanija Stipaničeva koji je razveselio publiku na prepunom Trgu Petra Zoranića vlastitim pjesmama, ali i mnogim drugim dalmatinskim evergreen hitovima.

I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, u subotu, bit će veselo i – ukusno. Svoj cooking show u jutarnjim će satima imati mladi zadarski chef Klaudio Mrkić koji će pripremati jela na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu ujutro na Festival stižu majstori sushija iz  „Sushi by A’s Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima će im se svima pridružiti kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.

Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: 2,2 milijuna za opremanje dječjeg vrtića u Turnju

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o isplati u iznosu od 2.226.145,07 kuna Općini Sv. Filip i Jakov u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za opremanje dječjeg vrtića Cvitić u Turnju.

Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirara je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

Izgradilo se 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića opremljenog za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu