Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PROMOCIJA POLAZNIKA I DODJELA PRIZNANJA BRIGADIRU VLADIMIRU ŠUMANOVCU Poštujte svoje učenike, jer ćete sutra letjeti krilo uz krilo!

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana svečana promocija polaznika Programa za stjecanje kompetencija nastavnika – specijalizacije za nastavnike i instruktore letenja Centra Stjepan Matičević, Pilotske škole i Središta za obuku HRZ. Rektorica Sveučilišta u Zadru na promociji je dodijelila i posebno priznanje brigadiru mr. sc. Vladimiru Šumanovcu za značajan doprinos razvoju specijalizacije za nastavnike letenja i instruktore.

Uspješnim završetkom programa 21 polaznik stekao je nastavničke kompetencije, koje su nužne u kvalitetnom podučavanju budućih pilota i stručnjaka u srodnim djelatnostima. Njihov uspjeh posebno je važan kada se zna da je svega tri posto odraslih osoba u Hrvatskoj uključeno u neki oblik obrazovanja odraslih, dok ih je na Zapadu između 20 i 30 posto.

Namjera nam je potaknuti vas da zadržite svoju istinoljubivu gorljivost temeljenu na novim
spoznajama; da se problemima suprotstavljate korištenjem znanja, oslobođene inovativnosti
i kreativnosti. Živimo u svijetu novih izazova i promišljanja o tome kakav profesionalni
intelektualni, kulturni i moralni kapital Hrvatska treba. Želja nam je povećavati broj ljudi koji
će, poput vas, biti akademski vrh hrvatskoga društva. S Programom za stjecanje nastavničkih
kompetencija težimo produbljivanju znanstvenih i stručnih saznanja iz područja koja čvrsto
zaokružuju kvalifikacijski obujam nastavničke profesije, ali i življenja najviših društvenih
vrijednosti, poručila im je u prigodnom govoru rektorica Vican.
Polaznicima se prigodnim govorom obratio brigadir Gorana Huljev, zapovjednik Središta za
obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin“.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti u Svečanoj dvorani našeg Sveučilišta. Kada govorim “naše Sveučilište”, govorim iz perspektive stvarne riječi i misli. U potvrdi toga neću se pozvati na 24 godine suradnje, nego nešto jače i važnije, razumijevanje, podršku i potporu koju imamo. To vam može dati samo onaj tko vas cijeni i razumije. Jednako sam sretan zbog promocije 14. naraštaja i zahvalnice, koja zasigurno ide u prave ruke. Gospodine Šumanovac, ova dvorana je velika ali ipak premala za jedno veliko hvala u moje ime i ime svih pripadnika Središta za obuku, za sve ono što si napravio za nas i HRZ i za ono što ćeš napraviti, rekao je brigadir Huljev.

Nakon uručenja potvrda i upisa u Knjigu polaznika održana je svečano uručenje zahvalnice Sveučilišta u Zadru brigadiru Šumanovcu, koji je zajedno s rektoricom Vican kreirao prvi program za nastavnike i instruktore letenja Hrvatske vojske.

– Klica tvog uvjerenja da su samo obrazovani vojnici pravi vojnici i da je samo obrazovan kadar u vojnom sektoru uspješan, vrstan i konkurentan kadar pretočena je u djelo, istaknula je rektorica Vican.

Spoj vojne djelatnosti i javnog visokog obrazovanja ostvaren je u vrijeme tadašnjeg Filozofskog fakulteta. Tri godine nakon osnutka Sveučilišta u Zadru osnovan je Centar „Stjepan Matičević“ kao sveučilišna sastavnica pri kojoj se provodi Program za vojne nastavnike letenja, te drugi programi vezani za nastavničku profesiju. Tijekom ove i prošle godine involviran je standard zanimanja „nastavnika i instruktora letenja“ u „vojnog nastavnika letenja“; izrađen je standard kvalifikacije prema svim suvremenim zahtjevima obrazovnog sektora, a program se preobražava u specijalistički studij.

– Dragi Vlado, želim ti reći da si utkan u našu sveučilišnu zajednicu i u naš sveučilišni Centar, kako tada, tako i danas. Čovjek si kojemu vjeru nije slomilo zarobljeništvo. Tvoj i naš domovinski san je ostvaren. U našim srcima tvoja žrtva ne blijedi, rekla je rektorica Vican.

– Ako želimo imati dobre pilote, kadrovi trebaju stvarati nove kadrove. Od početka mi je želja bila stvarati nove nastavnike. Zajedno s rektoricom i ostalim nastavnicima uzeli smo stvar u svoje ruke i stvorili program za pilote. Zahvaljujući rektorici Vican današnji primatelji plaketa lete, obučavaju i podižu nove naraštaje pilota, rekao je brigadir Šumanovac, zahvaljujući Sveučilištu koje ga je pozvalo na ovaj događaj, ali i svim ljudima koje je sreo u nastavnom procesu i pitao za mišljenje.

– Poštujte svoje učenike, jer sutra ćete letjeti krilo uz krilo!, poručio je brigadir na kraju. Promociji su nazočili i prorektori prof. dr. sc. Josip Faričić i prof. dr. sc. Slaven Zjalić, izaslanik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, voditelj Odjela za doktrinu u zapovjedništvu HRZ brigadir Mario Pleša, izaslanik zapovjednika 91. krila, pukovnik Tomislav Vacenovski te
zapovjednik Pilotske škole, pukovnik Davor Gren. Prorektor Faričić održao je prigodno predavanje „Vojno-geografsko značenje hrvatskog dijela Jadrana promatrano kroz prizmu kartografskih izvora“, a klapa Kalelarga izvela je skladbe “Dalmatino povišću pritrujena” i “Da se molio brdu zelenome”.

 

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva večernja „fešta od rib’“ Tuna, Sushi & Wine Festivala: Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić

Petak, odnosno predzadnji dan ovogodišnjeg 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala završio je kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, i predvidio – velikom feštom od plave ribe i zabavom s dvosatnim koncertom šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.

Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.

Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.  U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa. Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.

Program koji je uslijedio najprije su vodili RTL-ova novinarka Nikolina Radić i DJ i voditelj s Radija 057 Davor Valčić, a onda je uslijedio koncert Đanija Stipaničeva koji je razveselio publiku na prepunom Trgu Petra Zoranića vlastitim pjesmama, ali i mnogim drugim dalmatinskim evergreen hitovima.

I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, u subotu, bit će veselo i – ukusno. Svoj cooking show u jutarnjim će satima imati mladi zadarski chef Klaudio Mrkić koji će pripremati jela na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu ujutro na Festival stižu majstori sushija iz  „Sushi by A’s Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima će im se svima pridružiti kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.

Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: 2,2 milijuna za opremanje dječjeg vrtića u Turnju

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o isplati u iznosu od 2.226.145,07 kuna Općini Sv. Filip i Jakov u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za opremanje dječjeg vrtića Cvitić u Turnju.

Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirara je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

Izgradilo se 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića opremljenog za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu