Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PROMOCIJA POLAZNIKA I DODJELA PRIZNANJA BRIGADIRU VLADIMIRU ŠUMANOVCU Poštujte svoje učenike, jer ćete sutra letjeti krilo uz krilo!

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana svečana promocija polaznika Programa za stjecanje kompetencija nastavnika – specijalizacije za nastavnike i instruktore letenja Centra Stjepan Matičević, Pilotske škole i Središta za obuku HRZ. Rektorica Sveučilišta u Zadru na promociji je dodijelila i posebno priznanje brigadiru mr. sc. Vladimiru Šumanovcu za značajan doprinos razvoju specijalizacije za nastavnike letenja i instruktore.

Uspješnim završetkom programa 21 polaznik stekao je nastavničke kompetencije, koje su nužne u kvalitetnom podučavanju budućih pilota i stručnjaka u srodnim djelatnostima. Njihov uspjeh posebno je važan kada se zna da je svega tri posto odraslih osoba u Hrvatskoj uključeno u neki oblik obrazovanja odraslih, dok ih je na Zapadu između 20 i 30 posto.

Namjera nam je potaknuti vas da zadržite svoju istinoljubivu gorljivost temeljenu na novim
spoznajama; da se problemima suprotstavljate korištenjem znanja, oslobođene inovativnosti
i kreativnosti. Živimo u svijetu novih izazova i promišljanja o tome kakav profesionalni
intelektualni, kulturni i moralni kapital Hrvatska treba. Želja nam je povećavati broj ljudi koji
će, poput vas, biti akademski vrh hrvatskoga društva. S Programom za stjecanje nastavničkih
kompetencija težimo produbljivanju znanstvenih i stručnih saznanja iz područja koja čvrsto
zaokružuju kvalifikacijski obujam nastavničke profesije, ali i življenja najviših društvenih
vrijednosti, poručila im je u prigodnom govoru rektorica Vican.
Polaznicima se prigodnim govorom obratio brigadir Gorana Huljev, zapovjednik Središta za
obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin“.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti u Svečanoj dvorani našeg Sveučilišta. Kada govorim “naše Sveučilište”, govorim iz perspektive stvarne riječi i misli. U potvrdi toga neću se pozvati na 24 godine suradnje, nego nešto jače i važnije, razumijevanje, podršku i potporu koju imamo. To vam može dati samo onaj tko vas cijeni i razumije. Jednako sam sretan zbog promocije 14. naraštaja i zahvalnice, koja zasigurno ide u prave ruke. Gospodine Šumanovac, ova dvorana je velika ali ipak premala za jedno veliko hvala u moje ime i ime svih pripadnika Središta za obuku, za sve ono što si napravio za nas i HRZ i za ono što ćeš napraviti, rekao je brigadir Huljev.

Nakon uručenja potvrda i upisa u Knjigu polaznika održana je svečano uručenje zahvalnice Sveučilišta u Zadru brigadiru Šumanovcu, koji je zajedno s rektoricom Vican kreirao prvi program za nastavnike i instruktore letenja Hrvatske vojske.

– Klica tvog uvjerenja da su samo obrazovani vojnici pravi vojnici i da je samo obrazovan kadar u vojnom sektoru uspješan, vrstan i konkurentan kadar pretočena je u djelo, istaknula je rektorica Vican.

Spoj vojne djelatnosti i javnog visokog obrazovanja ostvaren je u vrijeme tadašnjeg Filozofskog fakulteta. Tri godine nakon osnutka Sveučilišta u Zadru osnovan je Centar „Stjepan Matičević“ kao sveučilišna sastavnica pri kojoj se provodi Program za vojne nastavnike letenja, te drugi programi vezani za nastavničku profesiju. Tijekom ove i prošle godine involviran je standard zanimanja „nastavnika i instruktora letenja“ u „vojnog nastavnika letenja“; izrađen je standard kvalifikacije prema svim suvremenim zahtjevima obrazovnog sektora, a program se preobražava u specijalistički studij.

– Dragi Vlado, želim ti reći da si utkan u našu sveučilišnu zajednicu i u naš sveučilišni Centar, kako tada, tako i danas. Čovjek si kojemu vjeru nije slomilo zarobljeništvo. Tvoj i naš domovinski san je ostvaren. U našim srcima tvoja žrtva ne blijedi, rekla je rektorica Vican.

– Ako želimo imati dobre pilote, kadrovi trebaju stvarati nove kadrove. Od početka mi je želja bila stvarati nove nastavnike. Zajedno s rektoricom i ostalim nastavnicima uzeli smo stvar u svoje ruke i stvorili program za pilote. Zahvaljujući rektorici Vican današnji primatelji plaketa lete, obučavaju i podižu nove naraštaje pilota, rekao je brigadir Šumanovac, zahvaljujući Sveučilištu koje ga je pozvalo na ovaj događaj, ali i svim ljudima koje je sreo u nastavnom procesu i pitao za mišljenje.

– Poštujte svoje učenike, jer sutra ćete letjeti krilo uz krilo!, poručio je brigadir na kraju. Promociji su nazočili i prorektori prof. dr. sc. Josip Faričić i prof. dr. sc. Slaven Zjalić, izaslanik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, voditelj Odjela za doktrinu u zapovjedništvu HRZ brigadir Mario Pleša, izaslanik zapovjednika 91. krila, pukovnik Tomislav Vacenovski te
zapovjednik Pilotske škole, pukovnik Davor Gren. Prorektor Faričić održao je prigodno predavanje „Vojno-geografsko značenje hrvatskog dijela Jadrana promatrano kroz prizmu kartografskih izvora“, a klapa Kalelarga izvela je skladbe “Dalmatino povišću pritrujena” i “Da se molio brdu zelenome”.

 

Galerije

FOTOGALERIJA Arheološki muzej izložba “Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina”

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Rapska ulica u srijedu bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 01.12.2021. godine (srijeda) u vremenu od 09:00do 13:30h  bez vode biti će potrošači u Rapskoj ulici.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Rapskoj ulici kod kć.br. 12 A.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Ponedjeljak na zadarskom Adventu

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić
 
Nastavi čitati

U trendu