Connect with us

Hrvatska

PRIJETI LI OPET VELIKI PROBOJ VIRUSA? Porast novozaraženih od čak 73 posto! Imunolog otkrio zašto je sve veći broj oboljelih ženskog spola…

Objavljeno

-

U odnosu na prošli utorak kada je zabilježeno 1007 novozaraženih, ali i utorak prije kada je zabilježeno 1074 novih slučajeva, jučer je zabilježeno 73 posto više zaraženih

U Hrvatskoj je u utorak zabilježen 1741 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 9894. Među njima je 947 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata. Preminula je 21 osoba.

U odnosu na prošli utorak kada je zabilježeno 1007 novozaraženih, ali i utorak prije 14 dana kada je zabilježeno 1074 novih slučajeva, danas je zabilježeno 73 posto više zaraženih, piše Jutarnji list, što je jedan od najvećih porasta zabilježen od samog početka pandemije. Stoga se otvara pitanje dolazi li do novog velikog proboja virusa u populaciji te što nas očekuje u narednom razdoblju.

“S obzirom na to da je najmanje oboljelih među starijima od 50 godina, među kojima ima najviše cijepljenih, jasna je poruka da je ovo rezultat stanja cijepljenosti i utjecaja iznimno virulentnog delta soja”, kazao je imunolog Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

“Porast na jesen bio je očekivan: tu je brzošireći delta-soj praćen povratkom djece u školske klupe i odraslih u radne kolektive. Također, dolazak hladnijih dana i boravak u zatvorenom čini idealnu kombinaciju za širenje virusa”, dodao je Trobonjača.

Djeca i mladi najzaraženiji

Upravo djeca i mladi sve češće ulaze u statistike novooboljelih od koronavirusa, a ujedno čine najveću skupinu među onima kojima je danas potvrđena zaraza. Najviše pozitivnih, njih 315, je bilo u skupini od 10 do 19 godina, potom slijedi skupina od 40 do 49 godina, njih 302; od 30 do 39 godina zaraženih je bilo 278, od 20 do 29 pozitivnih je bilo 209, a među najmlađima od rođenja do devet godina pozitivno je bilo 138 djece.

Uspoređujući brojke, vidljivo je da polako padaju novooboljeli od 50 godina nadalje – u dobi od 50 do 59 bilo je 211 pozitivnih, od 60 do 69 njih 153, u dobi od 70 do 79 njih 78, dok je od 80 do 89 bilo 49 pozitivnih. Najstarija skupina od 90 do 99 brojala je 11 pozitivnih.

Više obolijevaju žene

Osim toga, sve je veći broj oboljelih ženskog spola. Usprkos porastu brojeva, Trobonjača smatra da ovaj val neće predugo trajati, a kao razlog navodi činjenicu da je ipak cijepljeno pola stanovništva.

“Što se tiče spolne raspodjele, u prvim valovima bilo je više zaraženih muškaraca. Na tu temu je bilo više zaključaka, a nekako prevladava stav da su se oni više družili. Sada više obolijevaju žene, naprosto je među njima ostalo više prostora, pogotovo kod necijepljenih”, rekao je Trobonjača, zaključivši da je svojevrstan problem i zaraznost dijela cijepljenih, koji u najvećem postotku nemaju simptome, a mogu prenijeti virus.

‘Kad bi se svi pridržavali mjera…’

Voditelj epidemiološke službe HZJZ-a, Bernard Kaić, kazao je da smo još uvijek u četvrtom valu te da za donošenje zaključka o razlozima velikog porasta treba još pričekati. “Ne može se na temelju jednog dana donositi zaključak, trebamo pratiti situaciju još neko vrijeme da možemo dati konkretan odgovor. Naravno, postoji mogućnost da još uvijek nismo dosegnuli vrhunac ovog vala”, poručio je Kaić.

“Ako usred epidemije idete u zatvorene prostore gdje se okuplja veći broj ljudi, jasno je da riskirate zarazu. Kada bi se svi pridržavali mjera koje su trenutno na snazi, a nisu oštre, brojevi bi sigurno bili povoljniji”, zaključio je.

No, prijete li nam nove restrikcije? Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da će sve ovisiti o brojkama, odnosno da će se mjere donositi sukladno sa situacijom. “U prethodna tri tjedna imali stagnaciju rasta i rano je govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtijevao dodatne mjere. Kad vidimo situaciju vidjet ćemo jesu li potrebne nove mjere”, poručio je Capak.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

Novi HRejting: HDZ politički dobitnik mjeseca, evo tko je najveći gubitnik

Objavljeno

-

By

Objavljeni su rezultati istraživanja popularnosti političkih stranaka. HRejting je proveden od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2 cijela 95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Sve ovo što se događa na domaćoj političkoj pozornici sitne su dvorske spletke i igre u usporedbi s globalnim političkim i gospodarskim problemima koje već i te kako proizvodi ruska agresija na Ukrajinu. U takvim kriznim vremenima, građani pritisnuti egzistencijalnom neizvjesnošću, obično nisu spremni i na političku neizvjesnost. Zato se u pravilu biraju već poznato. Upravo tu tezu potvrđuje i HRejting HRT-a.

Od preostalih 12, mahom trenutačno saborskih stranaka, do tog Sabora samostalno nikad ne bi došle. Prema osvojenim postotnim bodovima od višeg prema nižem, to su: Centar (2,0%), HSS (1,8%), IDS (1,1%), HNS (1,0%). Niti 1% biračke potpore ne uspjevaju dobiti: Radnička fronta (0,9%), Čačićevi Reformisti (0,8%), Živi zid (0,7%), HSLS (0,6%), HSU (0,6%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,4%) i Hrvatski suverenisti (0,4%). Mnogo više je neodlučnih birača nego što u zbroju dobivaju sve ove stranke zajedno. U svibnju ih je visokih 17,1%.

Može li se u odnosu na prošli mjesec nekoga proglasiti pobjednikom ili gubitnikom HRejtinga za svibanj?

Da postoji titula najvećeg političkog dobitnika i gubitnika, ovu potonju bi u svibnju sigurno odnio Penavin Domovinski pokret. Ne samo da su imali najveći pad u odnosu na travanj (-1,16%) nego ih je taj pad prvi put ove godine bacio ispod izbornog praga.

Čini se da je od tog pada Domovinskog pokreta, a onda nešto i Mosta profitirao HDZ koji je politički dobitnik mjeseca.

U odnosu na travanj, narasli su za više od 1% (+1,23%). Raste i SDP (+0,77%), ali znatno više nego što je Možemo (-0,29%) palo, pa se još ne bi moglo reći da je to zato što im se birači vraćaju.

Od hajke na Ustavni sud koji je negativno ocijenio oba referendumska pitanja, a time vjerojatno zapečatio sudbinu i ovog referenduma, Most (-0,58%) se nije okoristio. Nasuprot, malo po malo, ali padaju, već treći mjesec zaredom.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Kako se šire majmunske boginje i koji su simptomi? Evo što kaže liječnik

Objavljeno

-

By

U Europi i Americi pojavile su se majmunske boginje. U Portugalu je potvrđeno pet slučajeva, a sumnja se na zarazu kod još 15 osoba. U Americi je jedan zaraženi, a u Velikoj Britaniji sedam. Španjolske zdravstvene vlasti izdale su i upozorenje zbog mogućeg izbijanja epidemije majmunskih boginja.

Jučer je otkriven i prvi slučaj u Italiji, još na dva se sumnja.

Dr. Zoranom Barušićem, zamjenik ravnateljice klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”, komentirao je situaciju za Dnevnik Nove TV.

“Majmunske boginje su virusna bolest koja je izuzetno zarazna. Postoje različiti puteva prijenosa. Uzročnik je primarno stacioniran na području Afrike u životinjama, majmunima i glodavcima. Tako je prisutan, a onda se može prenijeti i na ljude”, rekao je Barušić.

Kako se prenosi?

Pojašnjava da se virus s čovjeka na čovjeka prenosi bliskim kontaktom, kapljičnim putem, putem tjelesnih tekućina, odnosno spolnim odnosom. “No mogući su i drugi načini prijenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odjećom itd”, objašnjava liječnik.

Na pitanje kako je moguće da se virus odjednom pojavio u toliko zemalja, liječnik odgovara: “To je nešto na što će odgovor morati dati javnozdravstveni sustav, prvenstveno u zemljama u kojima se bolest pojavila, na koji način se sve to događa, iz kojih razloga, a uzimajući prije svega u obzir i populaciju koja je u ovom trenutku zahvaćena virusom u svim zemljama.”

Koji su simptomi?

Vrijeme od kontakta s virusom do bolesti je 10-ak dana.

“Nakon toga, kao i svaka druga infektivna bolest, ima neke svoje opće simptome gdje vi ne možete znati o čemu se točno radi. To su povišena temperatura, opća slabost, bolovi u cijelom tijelu, spominju se čak i povećani limfni čvorovi u određenim regijama. Onda se negdje nakon dva do tri dana razvijaju određeni simptomi, prvenstveno osip temeljem kojeg se u ovo doba treba posumnjati u jednu ovakvu bolest”, kaže doktor.

“Kao i s COVID-om, tako treba biti oprezan i s ovom bolešću. Kakav će daljnji trend biti, teško je predvidjeti. Ono što može biti na neki način utješno, to je da za sada nemamo prevelik broj slučajeva. Svi oni za koje znamo da su se pojavili, stavljeni su u izolaciju, njihovi kontakti su kontaktirani”, kazao je liječnik koji komentirao i ospice te rotavirus o kojima se u zadnje vrijeme također razgovaralo.

“U periodu smo u kojem je broj djece s rotavirusom u možda u blagom padu, iako su te oscilacije na dnevnoj razini. Što se tiče drugih bolesti, izdvojio bih hepatitis koji se čini da je sad u dobroj i povoljnoj fazi i u zadnje vrijeme nemamo bolesnika”, zaključio je liječnik.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nastavlja se val poskupljenja hrane: “Cijene će još rasti!”

Objavljeno

-

By

Ne trebamo strahovati od nestašice hrane, kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Objašnjava da se radi o blagodatima zajedničkog tržišta EU-a gdje u jednoj državi postoji npr. veća samodostatnost s biljnim proizvodima, a u drugoj sa životinjskim. Možda u nekom lancu negdje ‘sitno pukne’, ali zato globalno nestašice ne bi trebalo biti, kazao je i dodao će cijene sigurno još uvijek rasti.

Teško je reći bi li cijene hrane prestale rasti ili počele padati odmah nakon zaustavljanja rata u Ukrajini, kazao je Jakopović. No smatra da bi cijene mogle padati u slučaju “otvaranja” velikih količina žitarica koje su sada blokirane u Ukrajini. Radi se o 20 milijuna tona, a u Hrvatskoj se npr. proizvede godišnje milijun tona žitarica, dodao je i kao drugi bitan segment spomenuo “energiju koja bi na ovaj ili onaj način kroz Rusiju morala doći u Europu, odnosno radi se o psihološkom smanjenju rata plina koji onda utječe na sve ostale sektore”.

Najugroženiji su stočarski i mljekarski sektor

Poljoprivrednici i ribari su u okviru travanjskog Vladinog paketa mjera, kako bi se spriječilo povećanje cijena hrane, dobili oko 250 milijuna kuna. Jakopović ističe da je travanjski paket mjera bio usmjeren prema građanstvu i prema umirovljenicima.

“Stoga je i ovih 5% koje je išlo za poljoprivredu direktno, odnosno 200 – 250 milijuna, uglavnom bilo usmjereno za umjetna gnojiva. Svaka pomoć, kaže, dobrodošla je. Stočarski i mljekarski sektori su u ovome trenutku izuzetno ugroženi. Znamo da je u posljednja dva mjeseca bio rast na otkupnim stanicama, ali je taj rast od 15 do 40 lipa, dok je u trgovinama bio rast od 4 do 5 kuna za litru mlijeka”, kazao je Jakopović za HRT.

Neće doći do nestašice hrane

Ne trebamo, kaže, strahovati od nestašice hrane. Objašnjava da se radi o “blagodatima zajedničke poljoprivredne politike, odnosno zajedničkog tržišta EU-a gdje u jednoj državi imamo veću samodostatnost s biljnim proizvodima, u drugoj sa životinjskim. Jednostavno neće doći do nestašice. Možda u nekom lancu negdje ‘sitno pukne’, ali zato globalno nestašice ne bi trebalo biti”, dodao je i kazao da će cijene sigurno još uvijek rasti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu