Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DRŽAVNI TAJNIK U ZADARSKOJ ŽUPANIJI Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Objavljeno

-

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas je u Domu Zadarske županije uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna. Sredstva su dodijeljena Agenciji za razvoj Zadarske Županije ZADRA NOVA, Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar te tvrtki EKO d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije.

Ravnateljica agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković preuzela je ugovore za sufinanciranje tri projekta – ZADRA NOVA ZA VAS u vrijednosti 2.478.787,31 kuna, PEPSEA (Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Andriatic from Pollution) u vrijednosti od 1.010.067,64 kuna i STREAM (Strategic development of flood management) u vrijednosti 2.111.671,64 kuna.

Medicinskoj školi Ante Kuzmanića za projekt „Unaprjeđenje infrastrukture regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“ uručen je ugovor u vrijednosti 9.427.059,01 kuna, a ugovore je preuzela ravnateljica Anita Basioli, dok je direktor tvrtke EKO d.o.o. Dino Perović preuzeo ugovor vrijednosti 10 milijuna kuna za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

„Sva sredstva dolaze, usuđujem se tvrditi, u dobre ruke jer je riječ o projektima značajnim za širu zajednicu. Stoga koristim prigodu i upućujem svoju iskrenu zahvalu resornom ministarstvu, osobito državnom tajniku Erliću, ali i Vladi RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem, koji se maksimalno trude stvoriti sve preduvjete kako bi mi na lokalnoj i regionalnoj razini što uspješnije koristili europska sredstva“, istaknuo je tom prigodom župan Božidar Longin dodavši da pred nama stoji značajan novac u novom programskom razdoblju EU, u kojem je za projekte u Hrvatskoj predviđeno gotovo 25 milijardi eura.

„Nove mogućnosti financiranja razvojnih projekata možemo dobro iskoristiti samo kvalitetnim planiranjem i jednako takvom pripremom projekata. Zadarska županija će biti spremna, jer smo aktivnim pristupom napravili dobru pripremu, kako s našim razvojnim agencijama tako i s gradovima i općinama. Svakako da nam je izgradnja vodovoda i odvodnje i dalje jedan od prioriteta, a nastavit ćemo raditi na projektima prometne, ribarske i poduzetničke infrastrukture, navodnjavanja poljoprivrednih površina, razvoja školstva i zdravstva, kao i brojnim drugim projektima važnim za kvaliteniji život naših stanovnika“, najavio je župan.

Zadarska županija je do sada bila prilično uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova jer je do sada ukupno ugovoreno 3,7 milijardi kuna vrijednih projekata, otkrio je državni tajnik Šime Erlić.

„Ukupno su na području Zadarske županije trenutno 33 projekta koji ostvaruju pravo na sredstva resornog ministarstva kroz Fond za sufinanciranje u ukupnom iznosu od 63 milijuna kuna, dok je cjelokupna vrijednost tih projekata milijardu kuna, od čega je 790 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Fond za sufinanciranje je instrument koji olakšava sufinanciranje projekata iz lokalnog djela proračuna i izravna je financijska pomoć za postojeće projekte čime se nagrađuju oni koji rade, koji provode EU projekte i koji su uspješni“, kazao je Erlić naglasivši da je u svih pet projekata koji su danas dobili sredstva izravno ili kao partner sudjelovala Agencija za razvoj Zadarske Županije ZADRA NOVA.

„To nam dovoljno svjedoči o tome koliko su razvojne agencije važne i da su opravdale svoje postojanje. Kada su prije desetak i više godina razvojne agencije osnivane s ciljem jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te za provedbu regionalne politike bilo je dosta skeptika, ali sada, s vremenskim odmakom, možemo reći da sasvim sigurno ni Zadar ni Zadarska županija ne bi imali ovoliko aktivnih projekata, niti generacije stručnih ljudi koji su educirani za njihovu provedbu, da nije bilo razvojnih agencija. One su sada dodatno dobile na značaju jer su podignute na razinu regionalnih koordinatora. Zato moram istaknuti da su razvojne agencije itekako opravdale očekivanja, a posebice ZADRA NOVA koja je omogućila da se dogodi niz važnih, razvojnih projekata u našim općinama, gradovima i županiji“, poručio je Šime Erlić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode cijelo Kruševo i dio Novog Bokanjca

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Kruševu, dana 25.10.2021. (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 14:00h bez vode biti će potrošači u cijelom naselju Kruševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Kruševu, kod župne crkve.

Ujedno, zbog izvođenja radova tvrtke Pfeiffer prema ”Projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane” u Zadru, dana 25.10.2021. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Zagrebačka ulica od kuć.br. 46 do kuć.br. 94
Ive Hegedušića
Ivana Matetića Ronjgova

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u ulici I.M. Ronjgova, kod kuć.br. 27.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZITIVNA OCJENA IZ AGENCIJE ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI: LAG “Lauri” odobreno 247 tisuća kuna za lokalne temeljne usluge za ruralno stanovništvo

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Odluku o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu kojom se pozitivno ocjenjuje Zahtjev za potporu Općine sv. Filip i Jakov, odnosno Lokalne akcijske grupe “Laura” za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova.

Agencija za plaćanja utvrdila je intenzitet potpore u visini od 90 posto, dok je procijenjeni iznos potpore 247.466,59 HRK.

“Ovom Odlukom Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje da su delegirane administrativne provjere iz članka 48. Uredbe (EU) br. 809/2014, obavljene na način kako je propisano Sporazumom o suradnji te da je postupak odabira projekata proveden kako je propisano Smjernicama za provedbu postupka odabira projekata (u daljnjem tekstu: Smjernice), člankom 35. Pravilnika o provedbi Podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije«, Podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i Podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« unutar mjere 19 »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN br. 96/17, 53/18), odabranom LRS i LAG Natječajem za provedbu tipa operacije MJERA 8.„Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga” LOKALNE AKCIJSKE GRUPE ‘LAURA'”, stoji u Odluci.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRISEGNULO DVOJE NOVIH VIJEĆNIKA Zadarska Županijska skupština sada ima 38 vijećnika

Objavljeno

-

By

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine prisegnulo je dvoje novih vijećnika.

Rajka Rađenović je iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, a njenim izborom  broj članova Županijske skupštine Zadarske županije povećava za 1 člana  i Županijska skupština Zadarske županije u ovom sazivu broji ukupno 38 članova.

 Također, umjesto  vijećnika Frane Vučetića (Most), koji je svoj mandat stavio u mirovanje, za člana Županijske skupštine s kandidacijske liste Mosta  određen je Branko Katić.

U nastavku sjednice prihvaćeno je Izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine o kojem je govorio župan Božidar Longin.

Iz podnesenih izvješća upravnih tijela Zadarske županije vidljivo je da su u razdoblju siječanj – lipanj 2021. godini upravna tijela Zadarske županije obavila zadaće i poslovne aktivnosti predviđene Programom rada za 2021. godinu, a u skladu s nadležnostima te okolnostima epidemije COVID-19.

Prihvaćeno polugodišnje izvješće Proračuna za 2021. godinu

U nastavku sjednice prihvaćen  je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2021. godinu  kao i prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Županijske uprave za ceste Zadarske županije za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2021. Godine. Prihvaćena je i Odluka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2021. Godinu . Kako je pojasnio ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija proračun te ustanove se povećao   u iznosu od 428.790 kn, zbog  sklopljenih sporazuma o sufinanciranju gradnje nogostupa u naselju Sikovo sa općinom sv Filip i Jakov i Općinom Novigrad za gradnju nogostupa u naselju Pridraga.

Vijećnici su usvojili Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije.

Naime, kako je 1. siječnja 2020. godine Zadarska županija počela obavljati povjerene poslove državne uprave i preuzela zatečene službenike i namještenike, pismohranu i drugu dokumentaciju te opremu i sredstva za rad dotadašnjeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, bilo je potrebno uskladiti ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela Zadarske županije. Stoga je i donesena navedena Odluka. U odnosu na dosadašnji ustroj i nazive sada su povjereni poslovi državne uprave (osim poslova opće uprave) iz dosadašnjeg djelokruga Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave prenijeti u djelokruge drugih odgovarajućih upravnih odjela. Nastavno na promjene djelokruga poslova,  u manjoj mjeri promijenjeni su  i nazivi pojedinih upravnih odjela.

Tako su sada upravna tijela Županije:

1. Ured župana

2. Služba za unutarnju reviziju

3. Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove

4. Upravni odjel za financije i proračun

5. Upravni odjel za javnu nabavu i upravljanje imovinom

6. Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

7. Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove

8. Upravni odjel za gospodarstvo i turizam

9. Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport

10. Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet

11. Upravni odjel za zdravstvo

12. Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku

13. Upravni odjel za opću upravu

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu