Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Gradonačelniku Dukiću medalja i prva diploma medicinskog fakulteta u Zadru

Objavljeno

-

U znak sjećanja Hrvatski liječnički zbor Podružnica Zadar i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1991.-1992. Podružnica Zadar dali su svoj doprinos u svečanom obilježavanju 30. obljetnice Dana obrane Grada Zadra i to organiziranjem znanstvenog kolokvija iz istraživačkih projekata – “Zaslužni zadarski liječnici” i “Liječnička samosvijest” pod nazivom: “Prva promocija liječnika u Zadru i Hrvatskoj”. Kolokvij se održao u predavaonici Hrvatskog liječničkog zbora, a na njemu su sudjelovali istaknuti profesori povijesti i medicine koji su u nekoliko kratkih predavanja predstavili razvoj medicine u Zadru i istaknute liječnike našeg kraja. 

– Čast mi je biti danas u društvu s vama i posebno zahvaljujem što svojim aktivnostima redovito upotpunjujete obilježavanje Dana obrane Zadra. U sjećanju mi je predstavljanje uloge liječnika i drugih zdravstvenih dragovoljaca u obrani Zadra i Domovine. I vaš  ovogodišnji znanstveni kolokvij otkriva javnosti značajne činjenice iz povijesti našeg grada, ukazuje na najviše civilizacijske i znanstvene dosege s početka 19. stoljeća. Baš kao i uspješna inicijativa postavljanja spomen ploče na mjestu prvog medicinskog fakulteta u Hrvatskoj. Naše Sveučilište iz godine u godinu raste te imamo studij sestrinstva koje se polako razvija, a nadam se kako ćemo jednom doći i do toga da imamo medicinski fakultet. Razbili smo mnoge barijere, razvijamo se i rastemo na području zdravstva pa tako imamo objedinjeno onkološko liječenje i u tom smjeru trebamo ići dalje, naglasio je gradonačelnik Dukić.

– Na mjestu “prvog čovjeka” našeg grada do sada je bilo više liječnika, ali sadašnji gradonačelnik Branko Dukić najviše se iskazao razumijevanjem naših napora dajući snažnu potporu našem radu. Ovim putem mu se želimo zahvaliti na svesrdnoj podršci sa željom da se i dalje nastavi ova dobra suradnja, poručili su iz Zbora.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA “Pakao” još danas, lakše ćemo disati već od ponedjeljka. Do Velike Gospe temperature ispod 30°C

Objavljeno

-

By

Na Jadranu danas pretežno sunčano. U unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te malu vjerojatnost za kišu ili lokalni pljusak, uglavnom popodne u dalmatinskom zaobalju. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na moru umjerena i jaka bura, mjestimice na udare i olujna, koja će sredinom dana malo oslabjeti. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti između 26 i 31, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 32 do 35 °C.

U ponedjeljak barem djelomice sunčano, na kopnu povremeno uz više oblaka. Kratkotrajna kiša ili pljusak s grmljavinom mogući su ponajprije u unutrašnjosti, ali se mjestimice ne mogu isključiti ni duž obale. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu umjerena do jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, popodne u Dalmaciji sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna od 25 do 30, na Jadranu od 29 do 33 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano i ne posve stabilno. Uz više oblaka ponajprije je na kopnu moguće malo kiše ili poneki pljusak praćen grmljavinom, a od ponedjeljka se ne može isključiti ni u Dalmaciji. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu većinom umjerena bura, mjestimice i jaka, pod Velebitom povremeno s olujnim udarima. Temperatura zraka niža, na kopnu osjetno.

 
Nastavi čitati

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Večeras u Bibinjama tradicionalna smotra folklora

Objavljeno

-

By

Večeras na Trgu Sri sela u Bibinjama s početkom u 20:30 sati održat će se tradicionalna smotra folklora. U organizaciji KUD Ivan Goran Kovačić – Bibinje, u cjelovečernjem programu predstavit će se niz kulturno-umjetničkih društava iz Zadarske županije, ali i ostatka Hrvatske. Ova prekrasna inicijativa za očuvanjem i predstavljanjem bogate lokalne, regionalne pa i nacionalne kulturne baštine okupit će brojne ljubitelje folklornog izričaja.

– Ovaj događaj iz godine u godinu pokazuje svo bogatstvo naše narodne baštine, čuvajmo, slavimo naše narodno blago, kulturu i običaje – poručio je organizator i predsjednik KUD-a I. G. Kovačić Šime Šimunić, koji nažalost zbog zdravstvenih razloga neće nastupiti sa svojim ˝Veselim Bibinjcima˝, no kako kaže ponosan je kada vidi mlade koji nastavljaju tradiciju.

Večeras na 17. Večeri folklora nastupit će 8 čuvara kulturne baštine svojega kraja: KUD “Carza” – Poličnik, KUD “Bokolje” – Dobropoljana, KUU “Kveštura” – Diklo, IPS “Sokolovi Ravni Kotari” – Slivnica, KUU ˝Fortuna˝ – Ražanac, KUD ˝Dicmo˝ – Dicmo, KUD ˝Družina˝- Pag, te domaćini KUD “Ivan Goran Kovačić” – FS “Veseli Bibinjci”. Poseban gost bit će već tradicionalno uvijek interesantan i originalan bibinjski pjesnik Ante Sikirić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu