Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

STREET FOOD FESTIVAL Zadarski ugostitelji od srijede opet na ulicu iznose delicije s potpisima poznatih hrvatskih chefova. Evo što morate probati…

Objavljeno

-

Prošli petak otvoren je drugi po redu ZSFF. Posjetitelji su u prva tri dana mogli uživati u vrhunskoj gastro ponudi pripremljenoj s najkvalitetnijim lokalnim i organskim namirnicama, ugodnoj pozadinskoj glazbi i ljetnom vremenu kakvo nismo imali u kontinuitetu od kolovoza.

Uživali su i brojni strani i domaći gosti koji iz Zadra odlaze prepuni pozitivnih vibracija kojima je festival zračio.

Ono što posebno veseli je raspon godina posjetitelja, od dječice koja su uokolo trčkarala, mladih i parova u izlasku, do društava u kasnim sedamdesetim godinama koji su plesali oko svog stola, što pokazuje koliko je ova manifestacija pogodila afinitete svih generacija.

Za sve koji nisu stigli, od srijede festival ponovno otvara svoja vrata i trajat će do nedjelje.

A maske su skinute i svaka kućica je otkrila svoje adute, svatko se potrudio da pripremi nešto drugačije i sigurni smo da je svatko našao ili će naći nešto po svom guštu.

Pokušat ćemo vam olakšati izbor i predstaviti po jedno jelo do svakog objekta.

Delimaris Fish & Chips – Slatko-kisele kozice u tempuri
Zadarska obiteljska tvrtka Di Maris za ljubitelje domaćeg i jadranskog u ponudi kućice donosi tradicionalnu jadransku frituru, frigane lignje, fish&chips, slatko kisele kozice u tempuri, tuna burger, teriyaki tortilla tuna wrap te sendvič od pohanog oslića. Najzanimljivije jelo su možda kozice u tempuri, suprotstavljenih slatkih i kiselih okusa i pripreme na tempura način koja je malo drukčija od klasičnog friganja na koji smo navikli u dalmatinskim kuhinjama. Jela su s potpisom nagrađivanog zadarskog chefa Tomislava Karamarka, autentična i kvalitetna gastronomija „s nogu“.

OX meet & eat – Burger Furešt Stivi 2nd edition
Burger Furešt Stivi 2nd edition, nadogradnja je prošlogodišnjeg burgera nastala u suradnji s dragim gostima Oxa i kuharom Stavrom Duracovskim. Ove godine dodali su džem od kapule i sušenih cherry rajčica, mozzarelu i slatko kiseli umak, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Uz burger probajte i desert Pistaćo beštiju – čokoladni Crumble s kremom od pistacija i sira te slanom karamelom, koja je zbog velike potražnje stalno rasprodana.

Maguro Street- Korean Fried Chicken
Maguro, kojeg je renomirani portal najstrožih gastro kritičara u Hrvatskoj – Kult Plave kamenice, prozvao „jednim od najatraktivnijih hrvatskih fusion restorana“ koji „žestoko rastura“, donosi na festival jela koja je osmislio najpoznatiji hrvatski chef azijske kuhinje Vid Nikolić. Izdvajamo Korean Fried Chicken koji je oduševio posjetitelje, posebno ljubitelje pohane piletine, kombinacijom azijskih i nama poznatih mediteranskih okusa.

Salsa rossa – Italian Truffle burger
Kod Salsa rosse cijela ponuda bazirana je na talijanskoj kuhinji i popularnim talijanskim jelima koja su prebačena u street food verziju. Tako se Italian truffle burger servira u brioche pecivu sa sočnim junećim mesom uz sir grano padano isjeckan na listiće kako ne bi svojom jačinom preuzeo okus te umakom od tartufa, gljivama sa žara i rikulom. Salsa Rossa jedina u ponudi nudi i salate.

Hedonist – Ve-ve Burger
Na Zadar Street Food Festivalu hedonisti mogu uživati u njihovom najpoznatijem New York Burgeru s Jack Daniels honey umakom i ostalim burger uspješnicama praćenim raznim prilozima, a jedini u ponudu imaju i zanimljivi veganski burger. Ve-ve burger u kojem se isprepliću pesto od rikole, emulzija od agruma, svježi pomidor, salata i dimljeni tofu pjeskavica
od slanutka i povrća, nešto je što moraju probati i oni koji nisu vegani – ugodno će se iznenaditi.

Burgers & more – Mediteran burger by chef Ivan Pažanin
Posebno za ZSFF jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Ivan Pažanin osmislio je Mediteran burger. Uz domaće juneće meso malih slavonskih uzgajivača, glavni sastojak je Paški sir iz sirane MIH koji se izvrsno nadopunjuje sa ukusnom domaćom šalšom pripremljenoj po Pažaninovom receptu, sitno sjeckanim sušenim rajčicama i hrskavom krispi kapulom. Uz ostale burgere, pripremili su i dječji meni za najmlađe gurmane.

Caffe bar Lovre & La Riseria
Caffe bar Lovre na festivalu predstavlja svoju jesensku ponudu delicija, te vrhunskih prosecca i vina iz asortimana brand-a @la_riseria. Posebna ponuda caffe bara Lovre je signature drink čiji je glavni sastojak prosecco s dodatkom tajnog sastojka, te bruschette i plata s magarećom mortadelom, pršutom San Daniele.

Wine house by Zadar wine festival
Na vinskoj kućici Zadar Wine Festivala možete pronaći pjenušava, bijela, crna, rose i slatka vina isključivo zadarskog kraja od dalmatinskih i internacionalnih sorti grožđa. Uz vina nude se liker od maraške i smokve. Posebno treba istaknuti vina Pošip vinarije Bora i Garageist vinarije Degarra koja su osvojila zlatne medalje na ovogodišnjem natjecanju Decanter. Ta vina nisu komercijalno dostupna, pa iskoristite priliku i kušajte ih na kućici Wine hause u petak od 16 do 19 sati. Street food hrana i vino su savršena kombinacija.

Picnic mingle & fun – Mekani Obrazi
Na festival se dovezao i atraktivni food truck. Njihov signature Blackie Burger je višegodišnji najbolji burger zadarskog Adventa, a također će se predstaviti i sa posebnim sporo kuhanim junećim Mekanim Obrazima u brioche pecivu koje za njih radi artisan pekara Kroštula. Kombinirajte s krumpirićima od slatkog batata i nachosima s raznim dodacima, uz desert na bazi kreme od ricotte, smokvi kuhanih u Bomary Deggara vinu i sirupu od lista smokve.

Bamboo Coctails
Dočekajte zalazak uz neko vama feel good piće po izboru – gin tonic, mojito, aperol spritz i druge koktele ili kratki aperitiv prije isprobavanja jela na festivalu.

Više informacija dostupno je na:
www.zadarfoodfestival.com
https://www.facebook.com/zadarstreetfoodfestival
https://www.instagram.com/zadar_street_food_festival/

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PROMOCIJA PRVOSTUPNIKA ODJELA ZA GERMANISTIKU Mladi germanisti stekli dobre temelje za diplomski studij

Objavljeno

-

By

U petak je na Sveučilištu u Zadru održana promocija prvostupnika prijediplomskog sveučilišnog studija njemačkog jezika i književnosti Odjela za germanistiku. Pročelnica Odjela prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić u pozdravnoj je riječi istaknula kako su na Odjelu bili usmjereni na stvaranje izvrsnih temelja germanističke struke, uključivanjem najnovijih znanstvenih i stručnih saznanja proizašlih iz istraživanja. Veliki naglasak bio je stavljen na izvannastavne aktivnosti kojima prije se studentima daje uvid u različite aspekte posla kojim će se baviti u budućnosti.

– Diploma koju danas primate dokaz je vašeg uspjeha, pokazatelj vašega truda, ali i potvrda kako imate čvrste temelje za daljnju nadogradnju vaših znanja i vještina. Predano ste radili, a vjerujem i da ste puno naučili o sebi, spoznali svoje slabe, ali i jake strane. Iskustvo studiranja u pandemiji zasigurno vam je pokazalo i koliko se brzo možete prilagoditi na nove uvjete rada. Bio mi je veliki užitak raditi s vama i promatrati kako sazrijevate i upijate nova znanja i vještine. I u nastavku studija i profesionalnog života budite spremni preuzimati odgovornost, učiti, promišljati o temama kojima se bavite i usavršavati se. Njegujte strast za znanjem jer upravo strast pokreće pozitivne promjene u našem okruženju, rekla je pročelnica Pavić Pintarić, poželjevši da im prvostupnička diploma bude vjetar u leđa i ohrabrenje za daljnji rad i razvoj.

Promoventima, njihovim obiteljima i prijateljima na uspjehu je čestitala promotorica doc. dr. sc. Nikolina Miletić. Pozvala ih je da upornost i ustrajnost zadrže i nakon stjecanja prvostupničke diplome, na diplomskom studiju.

– Upisom diplomskoga studija pokazali ste da ste pronašli svoj smjer u ovoj struci, a osjećaju ljubavi i odgovornosti za struku nadam se da smo i mi pridonijeli. Nastojali smo vam prenijeti stručna znanja, vještine i kompetencije, i pripremiti vas za sve što vas čeka u daljnjem studiju, poslu, životu. U svemu što budete radili budite savjesni, uporni, koristite savjesno stečena znanja i vještine, svojim radom i ponašanjem budite uzor mlađim generacijama, poručila im je promotorica.

Na promociji su dodijeljene i pohvale uspješnim studentima u kategorijama za uspješnost u studiranju po godinama, za uspješnost u studiranju za završen studij i za izvannastavne aktivnosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PREVRTLJIVO VRIJEME Za vikend pretežno sunčano i hladno. U nedjelju bura u slabljenju. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U većini krajeva unutrašnjosti danas oblačno, mjestimice uz malo snijega. Na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, osobito podno Velebita gdje može biti i orkanskih. Najviša temperatura zraka većinom od -1 do 3, a na Jadranu od 6 do 11 °C.

U nedjelju na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. U ostalim krajevima pretežno oblačno, s malo snijega uglavnom u gorju. Popodne sa sjevera razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni, a na moru umjerena i jaka bura, popodne u slabljenju. Minimalna temperatura zraka od -4 do 1, a na Jadranu uglavnom između 2 i 6 °C. Najviša dnevna u gorju oko 0, drugdje u unutrašnjosti od 2 do 5, a na obali i otocima između 7 i 12 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Na kopnu još u nedjelju oblačnije, moguće i malo snijega. U ponedjeljak ujutro hladnije, osobito na kopnu, a mjestimice i magla. Vjetar slab ili umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u utorak u gorju jugozapadni. Na moru umjerena, u nedjelju ujutro na sjeveru i jaka bura, u utorak slab sjeverozapadni, u Istri i jugozapadni vjetar. Jutra hladna, dnevna temperatura u blagom porastu, osjetnijem na kopnu u utorak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Odana počast poginulima na Ražovljevoj glavici – Denisu Špiki i Draganu Gulanu

Objavljeno

-

By

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu.

Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. Prema riječima zapovjednika Otočnog bataljuna Joška Pulje Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih te njihovi suborci, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u hrvatskom Saboru Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić, župan Zadarske županije Božidar Longin u čijoj su pratnji bili i zamjenik župana Šime Vicković te pročelnici Josip Vidov, Ivan Šimunić, Krešimir Laštro i Ante Sjauš, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić s izaslanstvom, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, predstavnici hrvatske vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na obilježavanju godišnjice bila su nazočna i djeca iz škola Zadarske županije, a himnu su izveli  učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Obraćajući se nazočnima župan Božidar Longin je rekao kako je VRO Maslenica  u sam početak 1993. godine, ponajprije nama, žiteljima Zadarske županije, ali i čitavom hrvatskom narodu, ulila sigurnost u skoru slobodu i mir.

„Pokazala je da hrvatske vojno-redarstvene snage izrastaju u respektabilnu silu i nagovijestila daljnje vojne pobjede, sve do konačne slobode u Oluji.

Ljudska je povijest, nažalost, povijest ratovanja. Domovinski rat najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih.“, istaknuo je župan dodajući kako upravo njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život.

Zajedništvo je tih dana bila najvažnija snaga kojom je trebalo pobijediti neprijatelja pa su tako i naši Boduli ostavili svoje školje i stvorili postrojbu u koju su ušli i oni koji nisu otočani.“ Dodao je još župan u prigodnom obraćanju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu