Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UŽARENA ATMOSFERA PRED SJEDNICU GRADSKOG VIJEĆA Dukić uputio priopćenje za javnost: “Predstavnici većine se kunu u transparentnost, a krše statut i kadroviraju u stilu najgorih političkih komesara!”

Objavljeno

-

U nastavku donosimo priopćenje za medije gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića u povodu prijedloga odluke skupine vijećnika kojima se traži razrješenje sadašnjih te imenovanje novih članova UV Znanstvene knjižnice Zadar, upućenih po žurnom postupku na Dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra.

Evo što poručuje gradonačelnik dva sata prije nove sjednice Gradskog vijeća:

“Nakon izbora svi smo najavljivali novu demokraciju, drugačiji način donošenja odluka, ali dok se u Zagrebu ili Splitu nove snage trude provoditi javne pozive i natječaje za upravne i nadzorne odbore, naši predstavnici većine kadroviraju u stilu najgorih političkih komesara. Na zadnjoj sjednici odbacili su odluku Upravnog vijeća o izboru ravnatelja Znanstvene knjižnice, a kao razlog su naveli netransparentnost i nedostatak informacija. Danas na istoj sjednici, po žurnom postupku, žele smijeniti postojeće i postaviti novo, “svoje vijeće”, koje bi onda trebalo postaviti “njihovu” kandidatkinju. Nema tu bolje, transparentnije ili demokratičnije, nego maknuti tuđe i staviti svoje neovisno o proceduri i transparentnosti.
Idemo pokušati biti bolji od toga. Umjesto da politički i ideološki kadrovirate unutar znanstvene institucije, idemo zajedno donijeti odluku i prepustiti Znanstvenu knjižnicu znanosti. Da se ne vraćam daleko u povijest, jer svi znate razloge zbog kojih je ta ustanova godinama bila pod Gradom Zadrom, moj prijedlog je da učinimo jedinu ispravnu stvari i prepustimo je Sveučilištu.
Sveučilište u Zadru je danas samostalno, raste, i takva ustanova bi ga učinila konkurentnijim na listama sveučilišta. Takav oblik bi bio i značajno bolji za daljnji razvoj te knjižnice. Sveučilište je zadarsko, kampus je zadarski, dom je zadarski, pa bi tako i znanstvena knjižnica, kao u svim velikim gradovima, bila u sastavu sveučilišta, a istovremeno služila svojim građanima bez da političari raspravljaju o tome tko bi trebao biti na njenom čelu. Naravno, odluka o tome hoćemo li ići u tom pravcu i ponuditi nešto novo i dobro za grad i knjižnicu, ili je ipak važnije uhljebiti bivšu predsjednicu žena SDP-a,na vama je, vijećnici.
Pa budimo transparentni! Odbacili ste jednoglasnu odluku još uvijek aktualnog Upravnog vijeća ne zato što niste dobili podatke o drugom kandidatu, točnije kandidatkinji za mjesto ravnateljice.
Ta druga kandidatkinja vam je itekako poznata. To je ista stručna i nepolitična osoba koja je uhljebljena u NSB od strane SDP-ove Vlade na odlasku. Sada je treba opet uhljebiti. Nije baš NSB, nije ni odluka tadašnjeg premijera Milanovića, ali ni Znanstvena knjižnica u Zadru nije za baciti.
A i nije ni nekakav izbor u ponudi. Pa ako to znači mijenjati čitavo Upravno vijeće, nikakav problem. Ovakvo političko kadroviranje je ono što od vas i očekujemo!”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ATLETSKI MITING NA VIŠNJIKU Zadar prvi do Hanžeka

Objavljeno

-

By

U četvrtak 23. rujna ŠC Višnjik ugostit će međunarodno atletsko natjecanje Zadar SporT&Fest 2021 EAP Meeting, ili kratko EAP Zadar.

Prema popisu najavljenih natjecatelja ovo će biti drugo najjače atletsko natjecanje u Hrvatskoj u ovoj godini, odmah iza svjetski poznatog zagrebačkog “Hanžeka”.

EAP Zadar će ujedno označiti početak obilježavanja Europskog tjedna sporta u Zadru, a kao uzvanici nazočit će mu i visoki dužnosnici hrvatskog sporta: glavni tajnik HOO Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog Atletskog saveza Ivan Veštić , izbornikom atletske reprezentacije Mladen Katalinić te dužnosnici iz Svjetske i Europske atletske federacije.

Na Zadar EAP-u nastupit će stotinjak atletičarki i atletičara iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Italije, Malte, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije i drugih zemalja. Osobito zanimljive discipline u programu bit će troskok za atletičarke te skok u vis i utrke na 100 i 200 m za atletičare.

U ženskom će troskoku tako snage odmjeriti seniorska prvakinja Hrvatske, Zadranka Paula Borović, mlađeseniorska prvakinja Hrvatske Magdalena Perić te prvakinja i viceprvakinja Nizozemske Maureen Herremans i Danielle Speck.

U muškom visu, uz seniorskog prvaka Hrvatske Filipa Mrčića te juniorskog prvaka Hrvatske i sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za juniore Martina Mlinarića, nastupit će aktualni svjetski kadetski rekorder u ovoj disciplini, mladi Slovenac Sandro Tomassini kao i trenutno najbolji nizozemski skakač u vis Douwe Amels.

U sprinterskim utrkama na 100 i 200 m, uz udarni hrvatski dvojac Marko Čeko – Karlo Marciuš, nastupit će i najbrži sprinteri Bosne i Hercegovine Hajrudin Vejzović i Edhem Vikalo te Mađar Zalan Kadasi. Mamac za publiku bit će i utrke sprinterica među kojima su mlade atletičarke Daniela Jelić i Matea Čerina.

Zadar EAP se održava pod okriljem ugledne europske serije mitinga European Athletics Promotion (EAP) Circuit, čime se Zadar u atletskom pogledu svrstava uz rame europskim metropolama poput Ženeve, Budimpešte ili Marse na Malti koji su također domaćini mitinga iz ove serije.

U sklopu Zadar EAP-a održava se i 4. Međunarodna konferencija o podacima u atletici – AthTech21 koju uz Sveučilište u Zadru i ŠC Višnjik organiziraju krovne međunarodne atletske udruge, Svjetska atletska federacija i Europska atletska federacija. Visoki dužnosnici ovih dviju organizacija nazočit će kao uzvanici na Zadar EAP-u, upravo kao i čelnici EAP Circuit-a.

Organizatori Zadar EAP-a su Sveučilište u Zadru, ŠC Višnjik, Atletski savez Zadarske županije te hrvatski sportsko-tehnološki startup TrackMeetings.Info.

Podršku mitingu daju Grad Zadar i gradonačelnik Branko Dukić, Športska zajednica grada Zadra sportska i Športska zajednica Zadarske županije te ŠC Višnjik na čelu s direktorom Denisom Karlovićem.

– Iskreno se nadam da će ovaj miting zaživjeti u gradu Zadru te postati dio tradicionalnih sportskih priredbi na dobrobit razvoja zadarske atletike, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Slobodan Miolović.

Direktor mitinga Duje Bonacci ovim je riječima najavio EAP Zadar:

– Drago mi je da su Športski centar Višnjik i Grad Zadar prepoznali vrijednost i važnost projekt zadarskog atletskog mitinga. Zadar ima bogatu sportsku povijest, a vjerujem da će ovaj miting doprinijeti tome da se nakon dugo vremena podsjeti na to da je atletika sastavni dio, ako ne jedan od glavnih nositelja, te povijesti.

Miting u četvrtak započinje u 17 sati, a uvod u glavno natjecanje utrke su mlađih uzrasta zadarskih atletičara koje su na rasporedu od 16 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode Put Bokanjca, u problemu i Belafuža i Višnjik!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 23.09.2021. godine (četvrtak) u vremenu od 22:00(23.09.2021.) do 06:00h (24.09.2021.) bez vode biti će potrošači u ulici Put Bokanjca.

U istom terminu vodoopskrba će biti otežana na širem području Belafuža i području Višnjik.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene i na križanju ulice Put Bokanjca i ulice Skročini.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Obavijest za brucoše i obavijest o upisima na višu godinu

Objavljeno

-

By

Sa zadarskog Sveučilišta nekoliko obavijesti:

Obavijest za brucoše:

Upis izbornih kolegija putem Studomata počinje 27. rujna 2021. i traje do 11. listopada 2021.
Više informacija možete vidjeti ovdje. 

Upisi u višu godinu:

Upis u višu godinu putem Studomata počinje 27. rujna 2021. i traje do 11. listopada 2021.
Više informacija o upisu u višu godinu za jednopredmetne studije možete vidjeti na odjelnim stranicama, a za dvopredmetne studije ovdje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu