Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENA MY SMART CITY KONFERENCIJA Gradonačelnik Dukić: “Želimo Zadar pozicionirati na IT karti Hrvatske”

Objavljeno

-

U atriju palače Cedulin otvorena je 4. po redu My Smart City konferencija i hackathon, Zadar, 2021. Konferenciju je otvorio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić koji je istaknuo kako je ona plod suradnje i zajedničkog planiranja zadarske IT zajednice i Grada:

– Danas počinje naš već četvrti susret što je znak da smo pokrenuli dobar projekt za kojim vlada interes i potreba, kazao je uvodno gradonačelnik Dukić.

Želimo naš grad pozicionirati na IT karti Hrvatske i zato pripremamo nacrt Digitalne strategije razvoja Grada Zadra 

Podsjetio je da je jučer u našem gradu završila i Infobip Shift konferencija, najveća developerska konferencija u ovom dijelu Europe što je bila jedinstvena također bila prilika za upoznavanje s novostima u IT sektoru.

– Jasno nam je da napretkom i razvojem novih tehnologija raste i sam grad te se brže razvija i prilagođava novim zahtjevima urbanog življenja. Zato naš cilj ostaje isti – davanje potpore zadarskoj IT zajednici da se povezuje, raste, širi, zapošljava i napreduje. Želimo naš grad pozicionirati na IT karti Hrvatske i zato pripremamo nacrt Digitalne strategije razvoja Grada Zadra s kojom bi bili spremni za sljedeću financijsku perspektivu Europske unije koja poseban fokus poklanja upravo digitalizaciji, kazao je gradonačelnik Dukić te istaknuo kako se proteklih godina intenzivno radilo na pripremi i provedbi projekata koji stvaraju kvalitetnu poslovnu infrastrukturu kao što je obnova Poduzetničkog inkubatora, Coin coworking prostor, Code Hub te izgradnja novog Poduzetničkog inkubatora čiji se završetak očekuje u drugom dijelu sljedeće godine.

Inovativni Zadar za razvoj digitalnog grada

– Za taj razvoj naša gradska uprava je još 2015. godine, među prvima u Hrvatskoj, osnovala tvrtku za digitalizaciju Inovativni Zadar. Inovativni Zadar je koordinator svih aktivnosti i smart projekata, kako gradske uprave tako i gradskih komunalnih društava i ustanova. Ovo su samo neki rezultati: uspostava čitave gradske infrastrukture za pružanje smart usluga koja se sastoji od 70 km gradske optičke mreže, serverske mreže, IP telefonije, javne Wi-Fi mreže, pa sve do konkretnih projekata i testnih rješenja koja su sada spremna za široku primjenu. Ove godine u produkciju je pušten i projekt eZadrani.hr – online platforma za objedinjeno pružanje usluga građanima, a cilj je do kraja 2023. godine digitalizirati između 40 i 50 usluga Gradske uprave, te do kraja 2025. godine digitalizirati dodatnih 20 do 30 usluga trgovačkih društava i ustanova kojima je osnivač Grad Zadar, nabrojio je gradonačelnik Dukić te posebno pozdravio učenike i studente te poručio kako ih ovom konferencijom želimo povezati s iskusnim programerima i dati im dublji uvid u IT sektor koji možda nemaju kroz školske kurikulume.

Više o samom programu konferencije i hackatona možete pronaći na: www.mysmartcityzadar.com

DSC02414

Image 1 of 5

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE Mate Lukić (HSP): “Ne postoji nikakva koalicija s SDSS-om!”

Objavljeno

-

By

Gradski vijećnik HSP-a u Zadru Mate Lukić uputio je priopćenje za javnost danas poslijepodne, kao odgovor na aktualna politička previranja na lokalnoj sceni, odnosno na kontrukcije dijela političke scene i lokalnih medija o navodnoj suradnji lokalnog HDZ-a i SDSS-a. Evo što je poručio:

“Marginalci za koje nikad nitko politički nije čuo, oni lijevi i kao nezavisni te liberali te neki pokreti koji se ne pokreću nikako napadaju HSP i HDZ te dobivaju medijski prostor, neki i po prvi puta a vjerojatno i zadnji u političkom životu.

Zato jer vijećnica koja je ušla sa liste manjine tek prošli vikend podržava većinu u Skupštini.

Ništa čudno da tako nije u svim županijama i gradovima da predstavnici manjina podržavaju većinu. Jer to je jedini način da naprave nešto u svojim mjestima. Zato valjda i jesu tamo.

Nikakva koalicija s istima ne postoji.

A vi lijevi i liberali s možete sramiti jer predstavnicu manjine diskriminirate na najniži mogući način. Sram vas i stid bilo! Koliko poštenih i dobrih Srba znam, kojima niste do koljena. A iste tražite glasove na izborima dodvoravajući im se i uvjeravajući ih da im mi ne želimo dobro.

To govori puno o vašem licemjerju.

Naravno, stav HSP-a je čvrst što se tiče politike. Nikakva koalicija s SDSS-om nikada.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KULINARSKI VIRTUOZ IZ SIKOVA Klaudijo Mrkić predstavio svoja jela na ovogodišnjem zadarskom Festivalu mesa

Objavljeno

-

By

Jela od junetine, prvenstveno odlična pašticada s njokima mladog Turisthotelovog chefa Klaudija Mrkića, zatim puna dva lonca juneće lešade i junetina s grila te ravnokotarska vina PZ MasVin bili su tema petog, pretposljednjeg dana ovogodišnjeg zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0 kojeg s brojnim partnerima, prvenstveno zadarskim mesarima i ugostiteljima, organizira TZ Zadar.

Kiša, pa i povremeni pljuskovi, obilježili su peti dan na zadarskoj Staroj pijaci, iako je posjet čak bio i bolji nego je organizacijski tim očekivao s obzirom na stvarno prijeteće kišne oblake i najavu lošeg vremena. Međutim, već do podne su planule sve porcije pašticade, a truck pokretnog fast foodaPicnic Mingle&Fun bio je odlična zamjena za otvoreni roštilj jer su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pod vodstvom svog profesora Roberta Pinta u prikolici pekli juneće odreske. Posjetitelje je glazbom zabavljao DJ Denis, a program je vodila RTL-ova reporterka Nikolina Radić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu