Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOSFERATU NA KINO PLATNU Zadar Organ Festival na Rimskom Forumu uz orgulje i platno

Objavljeno

-

Ovog utorka, 7. rujna u 20 sati, sve ljubitelje „noir“ i horor filma očekuje prava poslastica. Na Rimskom Forumu u Zadru organizatori Zadar Organ Festivala postavit će platno i prijenosne električne orgulje nizozemske radionice Mixtuur Orgels. Na platnu će se vrtjeti 80 minuta kultnog crno-bijelog nijemog horor filma „Nosferatu: Simfonija strave“ iz 1922. godine u režiji velikog njemačkog redatelja F. W. Murnaua. Glazbu i zvučne efekte stvarat će renomirani talijanski orguljaš Paolo Oreni.

Kao preteča filma „noir“, ovaj prvi „Nosferatu“ indirektno je uprizorenje knjige „Drakula“ B. Stokera, autora koji nije odobrio njemačkom redatelju prava za ekranizaciju svog romana. Ipak, Murnau je zaobišao zabranu mijenjajući imena glavnih likova, i stvorio film koji danas slovi jednim od ekspresionističkih klasika kinematografije. Film je nazivan remek-djelom, vinom koje postaje sve bolje kako vrijeme odmiče. No, mnogi pritom zaboravljaju da je vampira zapravo stvorila slavenska mitologija, i to ne u Rumunjskoj, već upravo na prostorima Hrvatske, BiH i Srbije.

Štoviše, prema narodnim predajama, Jure Grando iz malog mjesta Kringe u Istri bio je prvi europski vampir, i to davne 1672. godine! Naši su ljudi potom, posebno u Istri i na kvarnerskim otocima, osim vampira, osmislili i lik kršnika, ili ubojice vampira sa sličnim nadnaravnim moćima. Pisana izvješća iz literarne domovine vampira, Rumunjske, datirana su tek nekih dva desetljeća kasnije, a rumunjske vampire popularizirao je lik grofa Vlada III. Tepeša, poznatog kao Drakula. Ipak, za razliku od klišeja romantičnog lika grofa Drakule, lik Nosferatua iz istoimenog filma nije atraktivan i daleko je od ustaljenih predodžbi vampira iz suvremene „Sumrak sage“.

Podsjetimo, na prvom je izdanju Zadar Organ Festivala izuzetno uspješno ostvaren projekt na kojem je publika u katedrali sv. Stošije na platnu gledala film „Zvonar crkve Notre-Dame“ iz 1923. u pratnji njemačkog orguljaša UIricha Walthera. Bio je to projekt koji je jednoglasno potvrdio kako ovakve ideje nažalost manjkaju u našem gradu, premda zadarska publika žeđa za originalnim naslovima i odmakom od konvencionalnih koncerata.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost donacije.

Piše: Dora Dunatov

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

4./5. TRAVNJA: HAZU u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja

Objavljeno

-

By

foto: HAZU

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja(1954. – 2024.).

Tom prigodom će se organizirati sljedeća događanja:

četvrtak, 4. travnja 2024.:

 11 sati predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru sv. 65/2023.,

– 12:30 otvaranje izložbe u Pomorskoj zbirci i izložbe o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda HAZU u Zadru (1954. – 2024.);

petak, 5. travnja 2024.:

 11 sati Svečana akademija u povodu 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.), uz domjenak u perivoju Zavoda HAZU u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDANSKA PROGNOZA / Kiša prijeti i danas; za vikend sunčano i iznimno toplo. Olujno jugo

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo i razmjerno vjetrovito. Uz više oblaka ponajprije će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskoj te središnjoj Hrvatskoj biti kiše uz mogućnost grmljavine. Na istoku unutrašnjosti i u Dalmaciji dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 °C, u gorju niža.

Na Veliki petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uz više oblaka uglavnom u Gorskome kotaru mjestimice može biti malo kiše. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 6 do 11, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C, u gorju ponegdje niža.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, uglavnom suho i iznimno toplo. Uz povremeno umjerenu naoblaku u petak i nedjelju na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima može mjestimice biti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, osobito na zapadu, a na Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu