Connect with us

Hrvatska

BOŠKINAC OPRAVDAO STATUS Hrvatska bogatija za još tri restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom

Objavljeno

-

Restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) po jedna MICHELINOVA zvjezdica, a restorani Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) zadržali zvjezdice

Hrvatska je od danas bogatija za tri restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom. Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna MICHELINOVA zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula), zadržali svoje zvjezdice.

„Za cjelokupnu hrvatsku gastronomsku scenu dodjela prestižnih MICHELINOVIH oznaka u okolnostima globalne pandemije korona virusa predstavlja izniman uspjeh. Navedeno je vrlo značajno i za hrvatski turizam jer naša zemlja sada ima ukupno 10 restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, odnosno ukupno imamo 79 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča. Potvrda je to kvalitete hrvatske gastronomije, odnosno naše ukupne turističke ponude u ovom segmentu koji predstavlja jedan od glavnih motiva dolazaka za brojne ljubitelje putovanja diljem svijeta. Prisutnost naše zemlje u MICHELINOVIM vodičima za nas predstavlja dodatnu promociju i vidljivost, ali i motivaciju u našim nastojanjima da Hrvatska bude istaknuta i međunarodno prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.

„Hrvatska je posebno zanimljiva destinacija koja putnicima i gurmanima omogućuje uživanje u autentičnim i raznolikim gastronomskim doživljajima. Zemlja lokalnim chefovima nudi domaće proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe”, izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča MICHELIN. „Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je teško za vašu zemlju, ne samo zbog zdravstvene krize, već i zbog potresa.

Unatoč svim izazovima, hrvatska kulinarska scena raste, osobito na obali i u glavnom gradu. Naši su inspektori uspjeli otkriti profesionalce koji su strastveni i predani svojoj zemlji“, nadodao je Poullennec.

Uz navedeno, na listu Bib Gourmand uvršteno je još sedam restorana, odnosno restorani Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon).

Tako se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 13 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Dodajmo kako novo izdanje MICHELIN vodiča za Hrvatsku za 2021. godinu uključuje novu oznaku MICHELIN Green Star, koja je dodijeljena restoranu Zinfandel’s (Zagreb). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja je održiva i ekološki prihvatljiva. Ž

Nove oznake rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

DHMZ izdao posebno upozorenje. Oluje, jako zahlađenje, snijeg moguć u nekim nizinama

Objavljeno

-

U Hrvatsku sutra stiže velika promjena vremena. Državni hidrometeorološki zavod objavio je zbog toga posebno priopćenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

Nakon, u dosadašnjoj povijesti mjerenja, jedne od najtoplijih veljača i ožujka, ponegdje čak i rekordno toplih, temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja bila znatno iznad prosjeka za doba godine. No, iznimno toplom vremenu stiže kraj. Naime sutra, 16. travnja, na vrijeme u našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1.5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C.Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na sjeveru Italije čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tijekom utorka i srijede.

Izraženi pad temperature zraka

Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11 °C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje.

Ponegdje obilni pljuskovi

Povremeno će padati kiša, ponegdje vrlo vjerojatno i u obliku izraženijih te obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, u utorak u drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a navečer i tijekom srijede u Dalmaciji. Uz dotok hladnog zraka kiša će u utorak navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Na području Gorske Hrvatske mjestimice se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru ponegdje i višeg od 10 cm. Vrlo malo susnježice ili snijega prolazno je moguće i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske u noći na srijedu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nije samo mediteranska prehrana zdrava: Ova dijeta je puna vitamina i štiti vaš mozak

Objavljeno

-

By

Mnogi ljudi su prešli s mediteranske prehrane jednu s drugog kraja svijeta koji dobija veliku pažnju zbog zdravstvenih prednosti. Japanska dijeta bogata ribom, čajem i sojom može zaštititi mozak i smanjiti rizik od demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici iz japanskog Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju skenirali su mozak dvije grupe Japanaca koji su prakticirali različite prehrane.

Jedna grupa je konzumirala tradicionalnu japansku prehranu dok je druga imala zapadnjačku prehranu, punu masnih namirnica poput crvenog mesa, alkohola i tjestenina. Skeniranje je rađeno dva puta tijekom dvije godine s ciljem utvrđivanja koliko je moždanog tkiva svaka grupa izgubila tijekom vremena.

Otkrili su da su žene u grupi japanske dijete imale, u prosjeku, nižu razinu atrofije mozga ili skupljanja karakterističnog za demenciju od žena koje su jele zapadnjačku hranu.

Autori studije su istaknuli da je tradicionalna japanska prehrana zasnovana na ribi, školjkama, riži, soji, zelenom čaju, citrusima, kiselim krastavcima, gljivama i morskim algama. Usporedbe radi, zapadnjačka prehrana sadrži rafinirane ugljikohidrate kao što su rezanci, hrana s visokim udjelom masti, bezalkoholna pića i alkohol. Generalno se smatra da je japanska dijeta zaštitna jer je bogata vitaminima, polifenolima, fitokemikalijama i dobrim masnim kiselinama, a sve to može pomoći tijelu u borbama protiv upale.

Japanska dijeta je odlična za zdravlje

Posljednji i najvažniji aspekt njihovog proučavanja bila je redovna magnetna rezonanca (MR) mozga ispitanika. Pratili su gubitak moždanog tkiva svakog sudionika, klinički poznat kao atrofija mozga povezana s uzrastom jer je to znak demencije. Konačno, autori su otkrili da su žene koje su prakticirale japansku dijetu, imale značatno manje skupljanje mozga od onih koje su slijedile zapadnjačku prehranu. Nije bilo razlike između dvije grupe za muškarce.

“Zanimljivo je da je ova posljeidca bila očigledna samo kod žena”, primijetili su znanstvenici.

Autori su dali dva moguća objašnjenja za ovaj učinak. Prvo, da je japanska prehrana puna magnezija i fitoestrogena koji zaštitno djeluju, ali više na žene nego na muškarce.

Drugo, autori su otkrili da muškarci češće od žena odstupaju od tradicionalne japanske dijete. Zbog toga su konzumirali više zapadnjačke hrane, kao što su rezanci i sake, piše City Magazine.

“Ipak, postoje određeni dijelovi japanske prehrane koji su uobičajeni za druge dijete u plavim zonama i preporučljivo ih je uključiti u prehranu. To uključuje povećanje unosa povrća i ribe i smanjenje crvenog mesa”, zaključili su autori ovog istraživanja.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Politički analitičar objasnio mogu li zbog Milanovića izbori biti poništeni

Objavljeno

-

By

Politički analitičar i profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Višeslav Raos, komentirao je u N1 Dnevniku s Ilijom Jandrićem kampanju uoči parlamentarnih izbora 17. travnja.

“I nije bila tako bez sazdržaja. Bilo je i na nekim sučeljavanjima zanimljivih detalja. Raduje me što se nije sve pretvorilo u osobni sukob dvojice političkih čelnika. Također, raduje me što se u kampanji nije vraćalo u prošlost, kako je to znali biti. Dosta se fokusiralo na socioekonomska pitanja kao mirovine, porezi, stambena politika”, smatra Raos i dodaje:

“U konačnici, to možda postanu javne politike. Naravno, predsjednik je u jednom kraćem dijelu dinamizirao SDP i partnere, ali nije bilo za očekivati da će cijela kampanja biti obilježena time. Dobro da je tako i čini se da su se distancirali od toga, ne samo zbog Ustavnog suda već zbog svog sadržaja.”

Predsjednik Zoran Milanović na društvenim mrežama objavljuje izborne plakate s jasnim porukama, što može dovesti u pitanje regularnost kampanje i samih izbora.

“Nije se direktno svrstao uz svoju bivšu stranku. Pažljiviji je nego inače i ti vizuali bi mogli poslužiti za neke buduće izbore. Treba malo smiriti stvari. Ustavni sud je reagirao na konkretnu situaciju i razjasnio da predsjednik ne može biti aktivan i kandidat na listi. Međutim, u reakciji na Ustavni sud i njegovog predsjednika malo sam pretjerano tumačio njihove ocjene. Kad su govorili o poništavanju izbornih radnji, htjeli su upozoriti da bi lista bila nevažeća, ako se on nađe na njoj. Ne vidim zašto bi Ustavni sud poništio izbori”, objasnio je politički analitičar Višeslav Raos.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu