Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DUKIĆ OBIŠAO RADOVE U ŠUMI MUSAPSTAN Novi sadržaji za građane, trim staze, vježbalište, zelene učionice, dječje igralište….

Objavljeno

-

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić s zamjenikom Antom Babićem i pročelnicima Darkom KasapomAntom Ćurkovićem i Robertinom Dujela te direktorom tvrtke „Nasadi“, Josipom Krnčevićem, obišao je radove na uređenju dijela šume Musapstan koji su u tijeku, a provode ih Hrvatske šume. Radi se izgradnji dodatnih sadržaja za igru i rekreaciju koji će potaknuti veći broj naših sugrađana da svoje slobodno vrijeme kvalitetno provedu okruženi prirodom.

– Projektom je predviđeno uređenje poučne šljunčane staze ukupne dužine oko 5,5 kilometara, šljunčane trim staze dužine 1500 m, a uz nju i izgradnja vježbališta površine 800 m2, zelene učionice od 400 m2, veliko dječje igralište površine 1600 m2 te klupe za odmor i prateći info panoi na području šume Musapstan, kazao je Mislav Maršić iz Hrvatskih šuma koji je dočekao gradonačelnika Dukića i objasnio da je cjelokupni obim radova financiran europskim sredstvima – nešto manje od 100 tisuća eura. Rok za izgradnju i dovršetak cijelog projekta je 6 mjeseci, a do sada su probijene trim staze i pješačke staze te je započela izgradnja igrališta. Marišić je također napomenuo kako je posljednjih desetak godina na području šume posađeno novih 13.600 sadnica pinije.

– Kako smo i najavili Zadar kreće snažnije nego ikad u svoju zelenu priču. Radi se na Musapstanu punom parom. Zahvaljujem Hrvatskim šumama, našem partneru u ovom projektu koji u ovom posebnom prirodnom okruženju pripremaju niz novih sadržaja namijenjenih građanima svih uzrasta. Neće više biti smeća na Musapstanu. Uz kamere koje već postoje, do završetka ovih radova Grad će, nakon što Hrvatske šume prihvate inicijativu, izraditi prirodne zelene barijere koje će spriječiti nekontrolirani ulaz vozilima i odlaganje otpada. Također, UO za graditeljstvo izradio je idejno rješenje za izgradnju pristupne ceste i dva parkirališta te je za tu namjenu ishođena i lokacijska dozvola, istaknuo je gradonačelnik te dodao da je dovršena izrada Predstudije modela razvoja urbane šume Musapstan.

Inovativna urbana šuma za zeleniju, održiviju i otporniju budućnost Zadra

Predstudija za Mustapsan prva je sustavna studija urbane šume u RH izrađena prema načelima nove Urbane agende za EU. Cilj studije bio je postavljanje osnove za razvoj pilot projekta nove generacije urbanih šuma. Predloženi su modeli upravljanja šumom, utvrđeno je trenutno stanje i izazovi u njezinom razvoju. Suvremene urbane šume bitna su tema Zelenih politika EU, te su s tim u skladu planirane buduće aktivnosti i projekti na prostoru obuhvata šume Mustapsan.

Do sada su se urbane šume promatrale prvenstveno kao prostor estetskih kvaliteta, danas su one najvažniji urbani prostori u EU perspektivi. Naime, u svijetlu klimatskih promjena urbane šume postaju kontrapunkt urbanizacije, prostori razvoja rješenja zasnovanih na prirodi. Države aktivno rade na računanju ekonomske vrijednosti urbane šume, te je njihova uloga u lokalnom ekonomskom razvoju značajna tema EU gradova.

Novi parkovi u gradu

Gradonačelnik Dukić istaknuo je također kako Grad planira i druge javne zelene gradske površine urediti u javne parkove i staviti u službu građana te će se, s obzirom na nove mogućnosti sufinanciranja zelenih projekata europskim sredstvima, unaprjeđenju urbanog zelenila u Zadru dati prioritet i kroz prostorno-plansku dokumentaciju. Lokacije koje su za to namijenjene su sve lokacije koje su u državnom ili lokalnom vlasništvu, a prostornim planom su predviđene kao zelene zone.

– Upoznali smo javnost s investicijom u parku Vruljica i ono što smo najavili je uređivanje zelenih zona po kvartovima. Označili smo ih i sad idemo jednu po jednu rješavati. Među prvi projektima je uređenje borove šume kod predvojničke. Što se tiče šume Musapstan  ona polako postaje još jedan dnevni boravak građana. Nakon ovih investicija i projekta koji sprema odjel za EU fondove Zadar će u još jednoj temi postati predvodnik, a Mustapsan će nam svima služiti na ponos, zaključio je za kraj gradonačelnik Dukić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu