Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U “ĐINI” OTVOTRENA IZLOŽBA MATEE RADOBULJAC Bilosnić: “Matea je ugodno osvježenje na bogatoj zadarskoj likovnoj sceni”

Objavljeno

-

U Caffe-galeriji „Đina“ u Zadru, 12. kolovoza 2021. godine otvorena je prva samostalna izložba slika Matee Radobuljac. Izložbu je otvorio književnik, slikar i književni i likovni kritičar Tomislav Marijan Bilosnić.

Matea Radobuljac, rođena je 1992. godine u Zadru gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna (odsjek za grafički dizajn), a 2016. godine diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Stekla je zvanje magistra primijenjenih umjetnosti. Završila je i PPDMO (pedagoške kompetencije) na Sveučilištu u Zadru te radi kao učiteljica likovne kulture. Sudjelovala mnogobrojnim skupnim izložbama i radionicama te dobila nagradu Akademije u području slikarstvo/primijenjena umjetnost. Članica je HDLU-a Zadar.

KAO I SVAKA MLADOST, MATEA SE NE LIBI OSOBNE SMJELOSTI

Piše: Tomislav Marijan Bilosnić

“Matea Radobuljac, u takvim je godinama kada se dami još može navoditi i otkrivati datum rođenja, ali i takva umjetnica da se s pravom u tim godinama odvažila upriličiti svoju samostalnu izložbu. Članica HDLU-a Zadar, školovana dizajnerica i slikarica, s već zasluženim priznanjima za svoj rad, predstavlja nam se sa svojim vrlo samosvojnim slikama u tehnici akrila na platnu i papiru, iz prve nam otkrivajući kako se njezin slikarski izlet ostvaruje kroz gestu i akciju, pored kojima ne možemo ostati ravnodušni.
Matea je, odmah mi valja reći, ugodno osvježenje, na vrlo bogatoj i raznolikoj zadarskoj likovnoj sceni, s jasnim nagovještajima da se na tome ne namjerava i zaustaviti. Kadrovi njezinih slika, mjesto su dijaloga obojenih ploha s nizom amorfnih prizora gotovo odvojenih slika, oblika u rasjedu, koji se ostvaruju crtačkim, pa i dizajnerskim zahvatima i detaljima. Služeći se poetikom zajedničkog života različitih dijelova, istodobno stvarajući slikarski i crtački mozaik razbijenog ogledala, međusobno različitih znakova, Matea nas uvodi u uzbudljivi likovni doživljaj geometrijske raspodjele plohe i pomalo u simfonijsku orkestraciju čistih boja, boja koja svaka za sebe čini jednu cjelinu i zahtjeva svoje polje.
Kao i svaka mladost, Matea se ne libi osobne smjelosti, što se u ovim radovima pokazalo dobitnom kombinacijom, glede tehnike apstraktne figure naknadno su crtački dorađene, a što se ugođaja tiče, materijalno i duhovno u presudnom su psihološkom odnosu, što slike čini dojmljivim i ugodnim oku. Zašto ne reći: slike su svježe i dopadljive. Kadar je privlačan. Boje su tople. A kada se preliju, uokviri ih gotovo geometrijski znak. Dramatično prelazi u lirsko. Različiti znakovi i crte puni su žara, i dopuštaju nam različita tumačenja. Slikajući spontano i instinktivno, ali uvijek uravnoteženo, nalazeći inspiraciju u zbilji svog vremena, prihvaćajući subjektivizaciju, Matea i od obične skice stvara novi prostor. Prostor svijetlih ploha i uznemirene geste.

Sa zadovoljstvom mogu zaključiti da u budućnosti možemo s pravo očekivati maksimalno
ispunjenje slikarskih gestualnih i crtački jasnih darova ove umjetnice.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu