Connect with us

Svijet

ENGLESKA SE OTVORILA, BROJ SLUČAJEVA PREPOLOVIO Znanstvenici: “Ovo je bez presedana”

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Znanstvenici su zbunjeni naglim padom dnevnog broja zaraza koronavirusom u Velikoj Britaniji unatoč slabijim mjerama, piše Nature

Broj novih slučajeva se u samo dva tjedna i više nego prepolovio – s 54.674 17. srpnja na 22.287 2. kolovoza.

“Nitko zapravo ne zna što se događa”, rekao je epidemiolog John Edmunds s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM). 

Konkretno, nije jasno pokazuju li ove brojke da je vrhunac trećeg vala prošao ili se radi o zastoju zaraza prouzrokovanom složenim društvenim čimbenicima.

Širenje zaraznije delta varijante koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu činilo se, unatoč uspješnom programu cijepljenja, kao nadolazeća velika kriza. Eksponencijalni rast broja infekcija od lipnja doveo je do toga da se predviđalo kako će se dnevno zabilježiti preko 100 tisuća novih slučajeva, a strahovalo se i od prevelikog pritiska na britanski zdravstveni sustav u vidu hospitalizacija.  

U takvoj klimi mnogi su znanstvenici smatrali kako je vladino potpuno ublažavanje mjera bezobzirno. 

Još uvijek je prerano znati efekt opuštanja na broj zaraza, s obzirom na to da podaci o novim slučajevima i hospitalizacijama kasne oko dva tjedna. Ipak, neki od stručnjaka za javno zdravstvo očekivali su ovakav pad te ga pokušavaju protumačiti. 

Ne radi se o imunitetu krda

Edmunds kaže da ovi podaci ne znače da se u Ujedinjenom Kraljevstvu razvio imunitet krda. 

“Pad broja slučajeva donekle je bez presedana – u smislu da se taj trend pokazuje diljem zemlje – jer takve situacije su zabilježene tek nakon lockdowna. Ipak, imunitet krda manifestirao bi se na različitim mjestima u različito vrijeme”, kaže.

Unatoč tomu što je oko 70 posto odrasle populacije u Velikoj Britaniji potpuno cijepljeno protiv koronavirusa, još uvijek postoji velik broj osjetljivih građana. 

Najveći udio infekcija javlja se među osobama u dobi od 16 do 24 godine, od kojih je većina ili necijepljena ili još nisu primile obje doze.  

“Neke slučajne fluktuacije u stopi zaraza su neizbježne. To je upravo situacija s kojom se, recimo, suočavaju klimatske promjene. U podacima se pojavljuju očiti znakovi i pitanje je u kojem trenutku treba preispitati uzrok”, kaže Graham Medley, također s LSHTM-a. 

“Čini se da smanjenje broja slučajeva tijekom dana implicira specifičan temeljni uzrok. Ali taj uzrok može biti kombinacija mnogih stvari”, kaže Edmunds. 

Razlozi pada

Prvo, pad bi se mogao doimati izraženijim zbog naglog porasta broja infekcija u Engleskoj sredinom srpnja, koji je bio uzrokovan Europskim nogometnim prvenstvom zbog kojeg su se mnogi ljudi okupljali u pubovima, barovima i domovima te na stadionima. To je, kaže Edmunds, u skladu s većom stopom infekcije među muškarcima u ovom trenutku. 

Drugi glavni razlog pada broja slučajeva mogao bi biti kraj školske godine. Mnoge škole u Engleskoj zatvorene su oko 23. srpnja. Ipak, prerano je da bi se to pokazalo o službenim podacima o koronavirusu. No smanjenje broja slučajeva povezanih s krajem školske godine već može biti očito jer su neki učenici s nastavom bili gotovi tjedan dana ranije. 

Ako je to tako, jasno je koliko škola i mladi utječu na  brojke – to ima implikacije na nedavnu odluku vlade da ne cijepi većinu mlađih od 18 godina. 

Na ovakve brojke mogli bi utjecati i drugi čimbenici, kaže Christina Pagel s University Collegea u Londonu. Toplo vrijeme dovelo je do više druženja na otvorenom i npr. to bi moglo smanjiti transmisiju virusa. 

Također, moguće je da bi pad broja zabilježenih slučajeva mogao biti posljedica manjeg broja testiranja, a ne stvarnog pada infekcija. Pagel kaže da pojedinci potencijalno izbjegavaju testiranje ako imaju samo blage simptome – možda zato što si ne mogu dopustiti samoizolaciju ili ne žele ugroziti planove za odmor. 

Klinički imunolog Alex Richter sa Sveučilišta u Birminghamu kaže da bi uzrok manjem broju testiranja mogao biti kraj školske godine te sveopći društveni zamor, ali upozorava kako je u ovom trenutku teško kvantificirati. Broj testiranja je pao, ali je opao i udio pozitivnih testova. 

Hospitalizacije su također u padu. Međutim, Paget upozorava da postoje neki pokazatelji da bi se infekcije sada mogle ponovo pojaviti. Više podataka u narednim danima i tjednima, na primjer iz britanskog Ureda za nacionalnu statistiku i s Imperial Collegea u Londonu, odnosno programa za procjenu prijenosa u zajednici (REACT) koji provodi redovno testiranje kod kuće na više od 100 tisuća ljudi, moglo bi razjasniti što se zaista događa. 

Budućnost zaraze 

Tek treba vidjeti kako će ublažavanje mjera promijeniti ponašanje javnosti, a time i infekcije. 

“Ne možemo dobro predvidjeti ljudsko ponašanje. Nitko od nas nije računao na Europsko prvenstvo, ali je sve izglednije da je ono doista imalo učinka”, kaže Edmunds. 

On sugerira da bi Englesku tijekom narednih tjedana moglo očekivati ono što se danas događa u Škotskoj. Praznici u Škotskoj i vrhunac zaraze tijekom Europskog prvenstva dogodili su se prije nekoliko tjedana, a brojevi su i dalje niski. 

Međutim, znanstvenici se slažu da će povratak učenika, studenata i uredskih radnika u rujnu, kao i mogućnost da će zaštita cjepiva oslabjeti, vjerojatno potaknuti novi rast. 

“Mislim da će ljeto predstavljati mali odmor, ali da će pandemija polako rasti te da će stvari opet eskalirati najesen. Nije još sve gotovo”, kaže Richter za Nature

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Cijene hrane mogle bi rasti svake godine: Stručnjaci otkrili razloge

Objavljeno

-

By

Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane od sada rasti svake godine. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.

Kako se klimatske promjene nastavljaju pogoršavati, inflacija cijena dovodi do toga da sve više ljudi diljem svijeta nema raznoliku i zdravu prehranu ili jednostavno nema dovoljno hrane.

Nova analiza pokazuje da bi globalno zatopljenje moglo uzrokovati povećanje cijena hrane za između 0,9 i 3,2 postotna boda godišnje do 2035. Isto zatopljenje uzrokovat će manji porast ukupne inflacije, dakle veći udio prihoda kućanstva potrošit će se na kupnju hrane.

Taj učinak osjetit će se u cijelom svijetu, kako u zemljama s visokim tako i u zemljama s niskim dohotkom, ali nigdje više nego na globalnom jugu. Kao i kod raznih drugih posljedica klimatskih promjena, Afrika će biti najgore pogođena unatoč tome što malo pridonosi njihovim uzrocima, piše ScienceAlert.

Inflacija hrane povezana s klimom može se raščlaniti na dva međusobno povezana problema.

Promjena godišnjih doba, štetnika i bolesti

Prvi je da isti učinci klimatskih promjena koji uzrokuju inflaciju već otežavaju dohvat hrane. Na primjer, više temperature mogu uzrokovati pomicanje dugo uspostavljenih i predvidljivih poljoprivrednih sezona i tako mogu spriječiti proizvodnju usjeva.

Ostale posljedice mogu uključivati više izbijanja štetočina i bolesti koje iscrpljuju stoku i zalihe hrane, te još gore što će otežati pristup ruralnim zajednicama.

Svi ovi čimbenici guraju cijene naviše i smanjuju kupovnu moć pogođenih kućanstava. Pokretači inflacije hrane već pogoršavaju sigurnost hrane.

Rast inflacije

Drugi dio ovog problema je rast same inflacije. Povećanje cijena od 3 posto godišnje značilo bi da su kućanstva manje u mogućnosti kupiti ono što im je potrebno.

Vjerojatno bi morali napraviti kompromis i izabrati između kvalitete i cijene. To zauzvrat čini ljude osjetljivijima na bolesti i druge zdravstvene probleme. Pothranjenost je vodeći uzrok imunodeficijencije u svijetu.

Vjerojatnije je da će se oni bez ikakvog obrazovanja baviti zanimanjima koja su osjetljiva na klimu, kao što je poljoprivreda, i tako će biti neposrednije izloženi. Podučavanje ljudi o klimatskim promjenama moglo bi omogućiti određenu sposobnost prilagodbe na njih, a time i povećati sigurnost hrane.

Prilagodba i obrazovanje

Promjene u klimi multiplikator su rizika od gladi za one populacije s ukorijenjenom ranjivošću. U svjetlu toga, 134 zemlje na COP28 potpisale su deklaraciju o uključivanju prehrambenih sustava u svoje klimatske akcije, kako bi se osiguralo da svi imaju dovoljno hrane u svjetlu klimatskih promjena.

Istraživači koji stoje iza nove studije sugeriraju da bi smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ograničiti sve utjecaje na globalno gospodarstvo. Također predlažemo da bi diverzifikacija gospodarstva poslužila kao zaštita za one zajednice koje se oslanjaju na poljoprivredu i za hranu i za prihod.

Državna intervencija također bi mogla osigurati financijsku zaštitu i pomoć u prehrani za one koji bi mogli ostati zarobljeni u ciklusu siromaštva zbog inflacije i smanjene dostupnosti hrane.

 
Nastavi čitati

Svijet

Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Povučene su iz prodaje, sve se istražuje

Objavljeno

-

By

Pexels

Veliki japanski proizvođač lijekova rekao je da istražuje smrt i desetke hospitalizacija koji bi mogli biti povezani s njegovim pilulama od crvene riže.

Najmanje 76 ljudi primljeno je u bolnicu nakon što su uzeli “beni kōji” proizvode od fermentirane riže. Kobayashi Pharmaceutical izvijestio je o bolestima nakon što je prošlog tjedna dobrovoljno povukao pet proizvoda te je pozvao kupce da prestanu koristiti spomenute pilule, koje su reklamirane kao dodaci za snižavanje kolesterola.

Kako su poručili iz kompanije, sumnjaju da je problem možda nastao zbog prethodno neotkrivenih otrovnih tvari u kalupima koji se koriste u proizvodnji.

“Beni kōji” je riža fermentirana s monascus purpureus, vrstom crvenkasto-ljubičaste plijesni te se reklamirala kao dodatak prehrani za visoki kolesterol i krvni tlak. Isto tako koristi se i kao tradicionalna boja za prehrambene proizvode.

Kupci prijavili simptome

Poručili su da su primili poruku ožalošćene obitelji u kojoj stoji da je jedan njihov član umro od bolesti bubrega te da je posljednje tri godine koristio proizvod Red Yeast Cholesterol Help.

“Naša je tvrtka uvijek zdravlje naših kupaca stavljala na prvo mjesto i iskreno se ispričavamo zbog ove situacije. Još potvrđujemo činjenice i uzročne veze”, poručili su, piše BBC.

Kupci su prijavili su simptome kao što su promjena boje urina, oticanja te umora. Nakon toga je započeta istragu nakon što ih je liječnik upozorio na prijavljene zdravstvene probleme u siječnju. Od tada je Kobayashi uspostavio telefonsku liniju za korisnike.

Proizvod “Red Yeast Cholesterol Help” pojavio se na policama u veljači 2021. Tvrtka je do sada prodala više od milijun paketa, izvijestili su japanski mediji, prenosi Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Svijet

Sve je više dokaza da covid-19 ostavlja trajne posljedice na jednom od najvažnijih sustava u tijelu

Objavljeno

-

By

Unsplash

Brojne studije sugeriraju da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Iako je pandemija covida okončana, virus je i dalje prisutan među ljudima, ali u slabijem obliku. No nešto više od četiri godine od njegova otkrića znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni kakve točno posljedice ostavlja u tijelu.

Analiza koju je proveo klinički epidemiolog Ziyad Al-Aly, a koja je objavljena na The Conversionalu i u Scientific Americanu, obuhvatila je brojne studije u kojima se opisuje “neizbrisiv trag” koji covid ostavlja na ljudskom tijelu. Ponajprije na zdravlju mozga.

Kognitivni nedostaci

Al-Aly ističe kako su velike epidemiološke analize pokazale da su ljudi koji su imali covid bili izloženi povećanom riziku od kognitivnih nedostataka, uključujući i probleme s pamćenjem. Kod pacijenata koji su imali blagi do umjereni oblik koronavirusa otkrivene su dugotrajne upale mozga i promjene koje ukazuju na to da je njihov mozak ostario sedam godina u odnosu na vrijeme prije bolesti, piše ZIMO.

Također je citirao nekoliko studija koje su pokazale da su pacijenti nakon preboljelog covida imali smanjen volumen i promijenjenu strukturu mozga. S druge strane, oni kojima je trebala intenzivna njega nakon bolesti imali su oštećenja mozga koja ukazuju na starenje mozga od čak 20 godina.

Razvoj nove demencije

Analizirajući podatke iz 11 studija, Al-Aly je otkrio kako je covid povećao rizik za razvoj nove demencije kod osoba starijih od 60 godina. Podaci koji su prikupljeni tijekom obdukcija osoba koje su preminule od covida, ali i nekoliko mjeseci nakon infekcije, otkrivaju da je virus i dalje bio prisutan u moždanom tkivu. To sugerira da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Studije pokazuju i da virus može poremetiti krvno-moždanu barijeru, koja štiti živčani sustav. Studija objavljena 29. veljače 2024. pokazala je da je kod ljudi koji su imali covid zabilježen značajan nedostatak u pamćenju i izvršavanju zadataka. Zabrinjava otkriće da su osobe zaražene covid-19 imale kognitivni pad ekvivalentan gubitku IQ-a za čak tri boda. Još je gora situacija kod onih koji imaju dugotrajni covid. Kod njih je zabilježen pad od šest bodova, a oni koji su završili na bolničkom liječenju na odjelu intenzivne njege izgubili su i do devet bodova IQ-a.

Promatramo li sve zajedno, ove studije pokazuju da covid-19 predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje mozga, čak i u blagim slučajevima. Učinci se tek sad otkrivaju na razini populacije. Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi se covid-19 trebao smatrati virusom sa značajnim utjecajem na mozak, zaključuje u svom eseju Al-Aly te dodaje: Implikacije su dalekosežne – od kognitivnih problema kod pojedinaca do potencijalnog utjecaja na cjelokupno stanovništvo i gospodarstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu