Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U GRADU ZADRU Dukić: “Na Smiljevcu i Bilom Brigu novi POS, stanovi za najam i kadrovski stanovi”

Objavljeno

-

Gradonačelnik Dukić na radnom sastanku s državnim tajnikom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i direktorom APN-a.

Državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, Dragan Hristov, u pratnji pročelnika UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Darka Kasapa, obišli su  gradilišta višestambene građevine POS-a na Crvenim kućama. Na gradilištu su ih dočekali predstavnici izvođača i nadzora kako bi ih upoznali s dosadašnjom i budućom dinamikom radova te iznijeli eventualnu problematiku u procesu izgradnje. 

Nakon obilaska sastali su se s gradonačelnikom Grada Zadra, Brankom Dukićem koji je zahvalio državnom tajniku i direktoru APN-a na dolasku te iznio daljnje planove stanogradnje u Zadru. Državni tajnik Uhlir i direktor Hristov istaknuli su kako će, kao i do sada, ministarstvo i APN pružati podršku u realizaciji takvih programa.

– Kao što smo građanima prije nekoliko mjeseci i obećali, u ovom četverogodišnjem mandatu, osim gradnje novih POS-ovih stanova , planiramo i izgradnju stanova za najam kao i stanova namijenjenih za potrebe kadrova kojih u našem gradu manjka ili nedostaje. Nove lokacije koje za tu namjenu pripremamo su lokacije na Bilom Brigu te Smiljevcu i vjerujemo, da će kao i dosada ministarstvo i APN biti naši partneri, kazao je gradonačelnik Dukić.  

– Ministarstvo intenzivno radi na dovršetku programa zelene urbane infrastrukture, platforme koja se naslanja na programe i politike EU-a vezane za ozelenjavanje i održivost gradova. Cilj ovih nastojanja je smanjiti emisiju CO2, a time i smanjiti temperaturu zraka u velikim gradovima, smanjiti opterećenja na sustave oborinske odvodnje, potrošnju energije te općenito povećati kvalitetu života u urbanim sredinama. Također, priprema se i program kružnog gospodarstva u urbanizmu. Sve su to programi u kojima će naši gradovi moći sudjelovati sa svojim projektima te za njih povući novce iz programa oporavka i otpornosti, najavio je državni tajnik Uhlir.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SUBOTA, 27. TRAVNJA / Svečana proslava blagdana blaženog Jakova Zadranina. Donosimo program…

Objavljeno

-

By

Blagdan blaženog Jakova Zadranina svečano će biti proslavljen u Crkvi sv. Frane, u subotu, 27. travnja.

Povodom blagdana, pod pokroviteljstvom Franjevačkog samostana sv. Frane, Grada Zadra, Zadarske županije, Narodnog muzeja Zadar, OŠ Zadarski otoci/ Muzej u školi i Udruge glagoljaša Zadar, organiziran je prvi likovni natječaj za učenike osnovne škole „Blizu je, blizu“, na temu: Život i rad  blaženog  Jakova Zadranina.

Svečanu svetu misu u 19 sati predvodit će fra Tomislav Šanko, provincijal.

Poslije svete Mise bit će dodijeljene nagrade autorima najuspješnijih likovnih radova, a nagrađeni radovi bit će izloženi u „Sobi blaženog Jakova“ u klaustru samostana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / Večeras u sv. Donatu Smotra klapa Zadarske županije

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Županijski dani, u petak, 19.travnja 2024. s početkom u 20 sati u crkvi sv.Donata u Zadru održat će se Smotra klapa Zadarske županije na kojoj će nastupiti klape sa cijelog područja Zadarske županije–  Koporan , Galijota, Ponistra, klapa Žurnata, Arija, Peružini, Preženca, Puntadura, Školji, Maraška i Lantina.

Smotra klapa Zadarske županije prvi je puta održana 2012.. godine ispred zgrade Kazališta lutaka u Zadru, 2013. u Bibinjama, i 2014. U Pagu. Od 2015. do 2019. Smotra klapa Zadarske županije održavala se u Vukovaru, kao dar Zadarske županije Gradu Vukovaru. 

 Nakon četiri godine pauze ponovno će se okupiti klape u sklopu Županijskih dana.

Ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Uklonjena bespravna gradnja na Galešnjaku, svjetski poznatom otoku u obliku srca

Objavljeno

-

By

Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja Eko-Zadar, koja je član Mreže Zelenih telefona Hrvatske, putem Zelenog telefona sredinom ožujka je zaprimila prijavu o započetoj bespravnoj gradnji mola na istočnoj obali otoka Galešnjaka, ispred katastarske čestice 5682 katastarske općine Pašman. Navedenu bespravnu gradnju je Eko Zadar zatim pismenim putem prijavila Općini Pašman koja je, kako saznajemo, brzom reakcijom uklonila započetu gradnju i vratila sve u prvobitno stanje.

Naime, na spomenutoj lokaciji zamijećene su napunjene vreće položene u moru u pravokutnom obliku kao priprema za izgradnju mola. a na jednom dijelu iz vreća su virile metalne šipke. Radi se o divljoj obali gdje ljeti sidri najviše nautičara.

Kako saznajemo iz Općine Pašman, odmah po zaprimanju prijave, poduzete su odgovarajuće radnje s ciljem da se pronađu odgovorne osobe koje su započele bespravnu gradnju dok je samu prijavu Općina proslijedila Lučkoj kapetaniji Zadar, u čijoj nadležnosti su, sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, slučajevi bespravne gradnje na morskoj obali. Lučka kapetanija je zatim po službenoj dužnosti prijavu proslijedila Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske koje je angažiralo kriminalnu policiju radi pronalaska počinitelja kaznenog djela te su po zadnjim saznanjima započete izvidne radnje.

Lučka kapetanija Zadar je 5. travnja donijela rješenje kojim je naloženo Općini Pašman da u roku od 30 dana iz morskog akvatorija ukloni započetu protupravnu predmetnu građevinu. Po dobivenom rješenju Općina Pašman je naručila uklanjanje bespravne građevine tako da je ista sad već uklonjena s navedene lokacije što je dokumentirano fotografijama.

Od načelnika Općine Pašman Krešimira Ćosića saznajemo kako se bespravna gradnja neće tolerirati na području općine.

– Općina Pašman u suradnji s ostalim nadležnim ustanovama u ovom je slučaju odmah po dojavi brzo reagirala na način da je o svom trošku angažirala izvođača radova te kompletno uklonila započetu bespravnu gradnju. Stupanjem na snagu novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama postrožuju se propisi o zaštiti pomorskog dobra te ako se počinitelj pronađe, tražit će se nadoknada troškova uklanjanja bespravne građevine. Smatram da je ovakvo ponašanje pojedinaca neprihvatljivo i nadam da se u budućnosti neće ponavljati, komentirao je ovaj slučaj načelnik Ćosić.

Izvor: otokpasman.hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu