Connect with us

Svijet

SLOVENCI DOBILI NAPUTAK EPIDEMIOLOGA: Do 15.8. se vratite s odmora, četvrti val je već tu!

Objavljeno

-

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se dana pogoršava, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 111 zaraza koronavirusom, no tema dana je nejasna izjava jednog vladinog epidemiologa koji je slovenskim turistima preporučio da ne odlaze u inozemstvo nakon 15. kolovoza.

“Svima koji odlaze na dopust u inozemstvo preporučujem da se vrate do 15. kolovoza”, ustvrdio je u utorak Milan Krek koji vodi slovenski Institut za javno zdravlje, na vladinoj konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o opasnosti novog vala zbog delta varijante, te potrebi da se ubrza cijepljenje stanovništva kako bi jesen bila sigurna.

Budući da nije spominjao na koje turističke destinacije misli niti precizirao preporučuje li da ostanu kod kuće i onima koji su se cijepili potrebnim dozama, na njegovu je izjavu bilo mnogo reakcija.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je naknadno za Slovensku televiziju da je Krek time želio upozoriti one koji idu u inozemstvo da nijedna država, pa niti one koji imaju veću procijepljenost od Slovenije, nije dostigla potrebni kolektivni imunitet ili željenu razinu vakcinacije koja bi ljude štitila od zaraznijih varijanti, te da upozorenje treba shvatiti i kao želju da na jesen ne bude zatvaranja obrazovnog sustava, kao u dijelu prošle i ove godine.

Nešto drukčije je tumačenje Mateje Logar, glavne epidemiologinje u vladinu stručnom timu, koja kaže da je Krek želio naglasiti kako se na dopustu treba ponašati odgovorno u kontaktu s ljudima iz različitih sredina i izbjegavati riskantna okupljanja.
Ako se ponašamo na siguran način, onda je mogućnost da unesemo virus u Sloveniju manja. Apeliram na sve da se i na dopustu ponašamo odgovorno i poštujemo osnovne mjere, kako bi mogli odlaziti na dopust i nakon 15. kolovoza, kazala je Logar za medije.

Krekova izjava zasmetala je i oporbu koja vladi i njenim predstavnicima znade često prigovarati nekonzistentnost ili nerazumljivost mjera i slabu komunikaciju s građanima, te ponekad i zaoštrenu retoriku koja “straši” obične ljude.

Parlamentarni zastupnik Dejan Židan iz Socijalnih demokrata (SD), nekadašnji predsjednik stranke i bivši predsjednik parlamenta, pismeno je od vlade zatražio objašnjenje Krekova upozorenja turistima za koje smatra da je nejasno.

Krekov je poziv turistima vrlo neobičan i ljudima otvara niz pitanja, kazao je za medije Židan, rekavši da ne zna što je u pozadini te izjave, zašto je Krek govorio upravo o 15. kolovozu.

U čemu je 15. kolovoza drukčiji od nekog drugog datuma i što se događa u pozadini te izjave. Da li se događa nešto što nam ne žele otkriti ili su samo upotrijebljene jake riječi s ciljem da se ljudi dodatno prestraše, upitao se oporbeni zastupnik, prenose slovenski mediji.

Vlada je objavila da je u 24 sata potvrđeno 111 novih zaraza, znatno više nego dan ranije kad ih je bilo 88, te najviši broj zaraza u jednom danu nakon 15. lipnja. Isto tako, pogoršavaju se i neki drugi epidemiološki podaci.

Premda se hospitalizacije ne povećavaju, a već devet dana nije zabilježen novi smrtni slučaj zbog covida-19, zabrinjava što se povećava udio pozitivnih testova, pa je u zadnja 24 sata iznosio 6,1 posto.

U zadnjih sedam dana prosječno je bilo 58,3 novih zaraza, povećana je i 14-dnevna incidencija i sada iznosi 39,8, dok je broj aktivnih slučajeva zaraze porastao na 838.
No, broj hospitaliziranih je mali i ne raste, pa je trenutno zbog covida-19 hospitalizirano 27 oboljelih, osam od njih na intenzivnim odjelima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Svijet

ISTRAŽIVANJE: Kombinacija AstraZenece i Pfizera povećava razinu antitijela na koronavirus

Objavljeno

-

By

Kombinacija cjepiva, s prvom dozom AstraZenece i potom Pfizera, povećala je razine neutralizirajućih antitijela šest puta u odnosu na dvije doze AstraZenece, pokazuju rezultati istraživanja u Južnoj Koreji.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 499 zdravstvenih radnika od kojih je 100 primilo kombinaciju cjepiva, 200 je primilo dvije doze Pfizera, a ostali dvije doze AstraZenece.

U svim slučajevima je došlo do stvaranja neutralizirajućih antitijela koja sprečavaju da virus uđe u stanice i replicira se. Rezultat kombiniranog cjepiva pokazao je slične količine neutralizirajućih tijela kao kod skupine koja je primila dvije doze Pfizera.

Slične rezultate pokazala je prošli mjesec i britanska studija kada je nakon prve doze AstraZenece primijenjena doza Pfizerovog cjepiva, što je izazvalo najbolji odgovor T-stanica i veću razinu antitijela nego je to slučaj kada je za prvu dozu korišteno cjepivo Pfizera, a potom AstraZenece.

Znanstvenici u Južnoj Koreji su također analizirali neutralizirajuću aktivnost spram glavnih varijanti novog koronavirusa.

Niti u jednoj skupini nije zabilježeno smanjivanje neutralizirajuće aktivnosti na alfa varijantu, prvi puta identificiranu u Velikoj Britaniji, ali je neutralizirajući titar pao za dva i pol do šest puta kada su u pitanju beta, gama i delta varijante, prvi puta otkrivene u Južnoafričkoj Republici, Brazilu i Indiji.

 
Nastavi čitati

Svijet

U Crnoj Gori sklopljen prvi istospolni brak

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Vjenčanjem dviju djevojaka u Crnoj Gori je u nedjelju sklopljen prvi istospolni brak.

Prema riječima lokalne dužnosnice u Budvi, partnericama su predočena prava i obaveze u skladu s crnogorskim zakonom, a riječima pjesnika Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu objašnjeno je i ono što nije obuhvaćeno zakonom.

“Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo zakon o životnom partnerstvu i želimo im sreću i puno ljubavi u zajedničkom životu,” rekla je Miljana Vukotić Jelušić.

Crnogorski parlament je sredinom 2020. usvojio zakon o istospolnom životnom partnerstvu koji je na snagu stupio 15. srpnja ove godine. Dosad se za sklapanje braka prijavilo dvadesetak LGBT parova.

Tim su zakonom LGBT osobe dobile ista prava kao i heteroseksualni parovi, osim usvajanja i starateljstva nad djecom.

Usvajanju zakona najviše se protivila Srpska pravoslavna crkva smatrajući da se njime razara tradicionalna obitelj.

 
Nastavi čitati

Svijet

Policajac u Kongu ubio studenta jer nije nosio masku

Objavljeno

-

By

Policajac u Kinšasi ubio je u subotu studenta jer prilikom snimanja videa nije nosio zaštitnu masku, uslijed trećeg vala covida-19 koji pogađa Demokratsku Republiku Kongo (DRC), javili su u nedjelju mediji i očevici.

“Naš kolega Honoré Shama, student književnosti na Sveučilištu Kinšasa, snimao je video u okviru praktičnog rada vezanog uz žanr komedije. Policajac mu je rekao da stavi masku, no usprkos objašnjenjima i nakon što je stavio masku, policajac se razljutio jer je očekivao novac te ga je optužio za pružanje otpora i na njega zapucao iz neposredne blizine”, izjavio je očevidac događaja, također student Petient Odia.

Šef policije u Kinšasi je rekao da je policajac u bijegu. “Potraga za njim se nastavlja”, kazao je Sylvano Kasongo.

Nošenje maski u DRC-u je obavezno, a kršenje propisa se kažnjava s 10.000 kongoanskih franaka ili pet američkih dolara.

Policajce u Kinšasi prati glas da redovito maltretiraju ljude i traže novac za kaznu bez izdavanja potvrde o plaćanju.

Od izbijanja pandemije u ožujku 2020., u Kongu je zabilježeno 47.786 slučajeva zaraze i 1020 preminulih.

Cijepljenje je obustavljeno od 19. srpnja jer je cjepivu AstraZenece istekao rok trajanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu