Connect with us

Svijet

Upozorenje 1200 znanstvenika: Ukidanje mjera u Engleskoj prijeti cijelom svijetu!

Objavljeno

-

Plan britanskog premijera Borisa Johnsona o ukidanju praktički svih mjera u Engleskoj u ponedjeljak je prijetnja cijelom svijetu, tvrdi 1200 svjetskih znanstvenika.

Taj plan ujedno stvara plodno tlo za pojavu varijanti koronavirusa koje su otporne na cjepiva, tvrde znanstvenici.

Ključna pozicija Britanije u globalnom prometu

U pismu poslanom uglednom medicinskom časopisu Lancet, koje potpisuje 1200 znanstvenika, uključujući vladine savjetnike iz Novog Zelanda, Izraela i Italije, stoji kako bi pozicija Britanije kao ključne za globalni promet značila da bi se svaka nova varijanta koronavirusa iz te zemlje mogla brzo proširiti ostatkom svijeta. Znanstvenici su, navodi Guardian, izuzetno zabrinuti zbog Johnsonova plana.

Pismo je poslano nakon što je održan hitni sastanak znanstvenika i liječnika koji se bave problematikom pandemije koronavirusa.

Michael Baker, profesor javnog zdravstva na novozelandskom Sveučilištu Otag i član savjetodavne skupine novozelandskog Ministarstva zdravstva, na summitu je rekao: “Na Novom Zelandu smo uvijek gledali Ujedinjeno Kraljevstvo kao primjer vodstva i znanstvene stručnosti. Upravo zato je tako nevjerojatno da oni sami ne prate osnovne principe javnog zdravstva”.

Na summitu je bio i José Martin-Moreno sa Sveučilišta u Valenciji, ujedno i savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije.

“Ne razumijemo zašto se ovo događa”

“Ne razumijemo zašto se ovo događa usprkos svom znanstvenim činjenicama i znanju kojim raspolažemo”, rekao je Martin-Moreno.

Ostali znanstvenici upozorili su da bi se i druge zemlje mogle povesti za britanskim primjerom.

“Ono čega se bojim je da bi mnoge američke savezne države mogle pratiti britanski primjer, to bi značilo pobjedu nekih od najgorih nagona koje imamo”, rekao je dr. William Haseltine, bivši istraživač s Harvarda i znanstvenik na čelu njujorškog think-tanka Access Health International.

“Ekstremno sam zabrinut”

“Ekstremno sam zabrinut jer vidimo ubrzani rast broja infekcija u populaciji koja je cijepljenja kao i naša”, dodao je Haseltine.

Profesorica Christina Pagel, direktorica istraživačkog odjela na londonskom University Collegeu, na summitu je rekla: “Zbog pozicije Engleske u globalnom prometu, bilo koja varijanta koja postane dominantna u Ujedinjenom Kraljevstvu vjerojatno će se raširiti ostatkom svijeta. Politika Ujedinjenog Kraljevstva ne utječe samo na nas, utječe na sve.”

“Vjerujemo da se vlada upušta u opasan i neetički eksperiment i zbog toga pozivamo da se pauziraju planovi popuštanja koje je planirano 19. srpnja”, stoji u pismu poslanom Lancetu.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

 1. Jure

  17. srpnja 2021. at 8:29

  Hoće li Svjetska zdravstvena organizacija ispitati odgovornost Britanije za širenje alfa soja (Britanski) i sada delta soja (Indijski) kao sto su istraživali kineze.
  Britanski turisti su u prvom valu proširili bolest po cijeloj Evropi, a sada su odgovorni za veliki broj oboljelih u Španjolskoj i Portugalu.
  Po kinezima se smije pljucati, a neki su svete krave koje se ne smije dovoditi u pitanje.

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Svijet

ISTRAŽIVANJE: Kombinacija AstraZenece i Pfizera povećava razinu antitijela na koronavirus

Objavljeno

-

By

Kombinacija cjepiva, s prvom dozom AstraZenece i potom Pfizera, povećala je razine neutralizirajućih antitijela šest puta u odnosu na dvije doze AstraZenece, pokazuju rezultati istraživanja u Južnoj Koreji.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 499 zdravstvenih radnika od kojih je 100 primilo kombinaciju cjepiva, 200 je primilo dvije doze Pfizera, a ostali dvije doze AstraZenece.

U svim slučajevima je došlo do stvaranja neutralizirajućih antitijela koja sprečavaju da virus uđe u stanice i replicira se. Rezultat kombiniranog cjepiva pokazao je slične količine neutralizirajućih tijela kao kod skupine koja je primila dvije doze Pfizera.

Slične rezultate pokazala je prošli mjesec i britanska studija kada je nakon prve doze AstraZenece primijenjena doza Pfizerovog cjepiva, što je izazvalo najbolji odgovor T-stanica i veću razinu antitijela nego je to slučaj kada je za prvu dozu korišteno cjepivo Pfizera, a potom AstraZenece.

Znanstvenici u Južnoj Koreji su također analizirali neutralizirajuću aktivnost spram glavnih varijanti novog koronavirusa.

Niti u jednoj skupini nije zabilježeno smanjivanje neutralizirajuće aktivnosti na alfa varijantu, prvi puta identificiranu u Velikoj Britaniji, ali je neutralizirajući titar pao za dva i pol do šest puta kada su u pitanju beta, gama i delta varijante, prvi puta otkrivene u Južnoafričkoj Republici, Brazilu i Indiji.

 
Nastavi čitati

Svijet

U Crnoj Gori sklopljen prvi istospolni brak

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Vjenčanjem dviju djevojaka u Crnoj Gori je u nedjelju sklopljen prvi istospolni brak.

Prema riječima lokalne dužnosnice u Budvi, partnericama su predočena prava i obaveze u skladu s crnogorskim zakonom, a riječima pjesnika Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu objašnjeno je i ono što nije obuhvaćeno zakonom.

“Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo zakon o životnom partnerstvu i želimo im sreću i puno ljubavi u zajedničkom životu,” rekla je Miljana Vukotić Jelušić.

Crnogorski parlament je sredinom 2020. usvojio zakon o istospolnom životnom partnerstvu koji je na snagu stupio 15. srpnja ove godine. Dosad se za sklapanje braka prijavilo dvadesetak LGBT parova.

Tim su zakonom LGBT osobe dobile ista prava kao i heteroseksualni parovi, osim usvajanja i starateljstva nad djecom.

Usvajanju zakona najviše se protivila Srpska pravoslavna crkva smatrajući da se njime razara tradicionalna obitelj.

 
Nastavi čitati

Svijet

Policajac u Kongu ubio studenta jer nije nosio masku

Objavljeno

-

By

Policajac u Kinšasi ubio je u subotu studenta jer prilikom snimanja videa nije nosio zaštitnu masku, uslijed trećeg vala covida-19 koji pogađa Demokratsku Republiku Kongo (DRC), javili su u nedjelju mediji i očevici.

“Naš kolega Honoré Shama, student književnosti na Sveučilištu Kinšasa, snimao je video u okviru praktičnog rada vezanog uz žanr komedije. Policajac mu je rekao da stavi masku, no usprkos objašnjenjima i nakon što je stavio masku, policajac se razljutio jer je očekivao novac te ga je optužio za pružanje otpora i na njega zapucao iz neposredne blizine”, izjavio je očevidac događaja, također student Petient Odia.

Šef policije u Kinšasi je rekao da je policajac u bijegu. “Potraga za njim se nastavlja”, kazao je Sylvano Kasongo.

Nošenje maski u DRC-u je obavezno, a kršenje propisa se kažnjava s 10.000 kongoanskih franaka ili pet američkih dolara.

Policajce u Kinšasi prati glas da redovito maltretiraju ljude i traže novac za kaznu bez izdavanja potvrde o plaćanju.

Od izbijanja pandemije u ožujku 2020., u Kongu je zabilježeno 47.786 slučajeva zaraze i 1020 preminulih.

Cijepljenje je obustavljeno od 19. srpnja jer je cjepivu AstraZenece istekao rok trajanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu