Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

USKORO POČINJE OBNOVA ZADARSKE RIVE Škifić: “Ovo je najljepši ugovor kojeg smo potpisali”

Objavljeno

-

„Ovo je najljepši ugovor kojeg smo potpisali“, poručio je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić nakon današnjeg potpisivanja ugovora s izvođačima radova koji će se odvijati u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”, poznatijeg kao obnova zadarske rive.

Po provedenom postupku javne nabave, odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja Adriaing d.o.o. sa sjedištem u Kopru, Republika Slovenija i Adriaing d.o.o. Buje, u iznosu od 47.798.253,94 kuna bez PDV-a, odnosno 59.747.817,43 kuna s PDV-om.

“U Sloveniji smo izgradili gotovo sve što se moglo izgraditi na obali, a sada se širimo i na Hrvatsku. Prošle godine završili smo podjednako zahtjevan i značajan projekt rive u Poreču i zadovoljstvo nam je da sada možemo prisustvovati na ovom projektu. Naša zadaća je odraditi radove u roku, a ono što moramo garantirati je i kvaliteta”, poručio je Nino Filipin, direktor tvrtke specijalizirane za ovakvu vrstu radova.

Gradonačelnik Branko Dukić imao je poruku za izvođače:

“Ovo je kao da nam dirate kamenje crkve sv. Donata, stoga oprezno, odgovorno i pažljivo s rivom!”

Zadarski gradonačelnik dodao je kako mu je drago što se potpisivanje ugovora za ovaj veleban projekt odvija nakon završetka predizborne kampanje jer su pojedini projekti ostali u njezinoj sjeni.

“Divna je riva našeg grada, emotivna je to pjesma i emotivan je ovaj trenutak u terminalu koji me uvijek iznova podsjeti kako Zadrani snove pretvaraju u stvarnost.  Naša riva, taj divni kutak našeg života, dočekao je konačnu sanaciju i uređenje. Toliko smo o njoj govorili, razgovarali, suprotstavljali stavove kako bi se opet vratili na početak i složili se da je treba urediti, oteti zubu vremena koji je nagrizao njene potporne zidove i kamene ploče, a sačuvati je onakvom kakva je i bila. Žao mi je što državni tajnik Josip Bilaver i ministar Oleg Butković nisu tu jer se sjećam niza razgovora koje smo vodili s njima, pogotovo nakon zadnjeg nevremena koje je pogodilo rivu. Držali su svoju riječ i na tome im hvala”, poručio je Dukić.

Radovi, koji će trajati 27 mjeseci, obuhvaćaju rekonstrukciju obalnog zida Obale kralja Petra Krešimira IV., duljine 905,82 m i širini od 5,0 do 5,6 m, kao i rekonstrukciju (cca. 64,5 m) i dogradnju (u dužini od 15 metara) postojećeg gata. Projektom je predviđena i rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale, duljine 600 m i širine 5 m.

“Govorimo o obalnom zidu, zaobalnom dijelu i onome što mene posebno veseli, a to je mul koji će izgledati kako je nekad izvorno izgledao. Pokojni djed govorio mi je kako je tu bio austrijski inženjer kojeg su godinu dana vozili u kaiću gore-dolje po svim mogućim vremenima i onda je riva na tom mjestu dobila mul takve veličine. Taj mul nije tu slučajno, on je štitio i istočni i zapadni dio rive od udara maestrala i juga. Nadam se da ćemo s dogradnjom mula vratiti stari izvorni sjaj rive. U lučku infrastrukturu u jednom je mandatu uloženo pola milijarde kuna i ovaj projekt govori o tome da ne stajemo, već sigurno i dalje razvijamo našu pomorsku i lučku infrastrukturu”, poručio je predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin ističući kako je riva mjesto koje čuva brojne uspomene.

Upravo je na njoj svoju mladost proveo i ravnatelj Lučke uprave Zadar, koja je nositelj projekta.

“Izuzetna mi je čast potpisati ugovor kojim će u sljedećih 27 mjeseci riva postati upravo onakva kakva bi trebala biti, na ponos svih nas Zadrana koji s njom živimo i koji ćemo s njom živjeti. Nastojat ćemo optimizirati dinamiku radova u suglasnosti sa svim čimbenicima u ovom projektu, a kako bi našim građanima i turistima osigurali da u što većem broju dana mogu koristiti rivu, a paralelno vodili brigu o rokovima koji nas vežu, a to je prosinac 2023. godine”, istaknuo je Škifić zahvaljući Vladi Republike Hrvatske na svemu što posljednjih godina čini za zadarske projekte.

Ukupna vrijednost projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar- Poluotok« je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj stranici https://zadarska-riva.hr/.

Svjesni značaja lokacije na kojoj se izvode radovi i važne uloge koju riva zauzima u životu građana Zadra i njegovih posjetitelja, iz Lučke uprave Zadar su kao posebnu kategoriju osmislili zanimljive crtice o zadarskoj rivi koje prikazuju njezinu kulturno-povijesnu i društvenu vrijednost.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu