Connect with us

Svijet

U prvom kvartalu 83 posto manje turista u svijetu, izgledi za ljeto bolji

Objavljeno

-

Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 83 posto ili 180 milijuna turista manje nego u isto vrijeme 2020., no dolaskom ljeta, uz cijepljenje i politike sigurnog pokretanja turizma, poput EU certifikata, izgledi se za 2021. poboljšavaju, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije – UNWTO.

Sastanak UNWTO-ove Komisije za Europu u Ateni je sredinom tjedna okupio predstavnike europskih članica te UN-ove organizacije, uključujući i Hrvatsku ispred koje je na sastanku bila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima održivog razvoja i ponovnog pokretanja međunarodnog turizma u koordinaciji pod nazivom #RestartTourism, kao podrška sektoru, ali i za širi ekonomski i socijalni oporavak.

Politička podrška i suradnja s EBRD-om, pa i za Hrvatsku

S tog sastanka glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio je da Europa ima priliku voditi globalno ponovno pokretanje turizma, sigurno i odgovorno, kao i da vidi i političku podršku, dok je grčki premijer Kriakos Mitsotakis, kako prenose iz UNWTO-a, potvrdio predanost Grčke usmjeravanju resursa prema ponovnom pokretanju održivog turizma.

Komisija je raspravila i praktične korake UNWTO-a za ponovno pokretanje turizma i podršku milijunima radnih mjesta i poduzeća širom Europe u tom sektoru, među kojima je i jača suradnja UNWTO-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u pružanju tehničke pomoći za poticanje gospodarskog oporavka u nekoliko europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Gruziju i druge.

Složili su se i da je za oporavak važna suradnja vlada s javnim i privatnim sektorom za rješavanje utjecaja pandemije na turizam i planiranje, pa i u donošenju praktičnih rješenja za najveće izazove s kojima se suočava turizam, a među kojima su i usklađeni protokoli za sigurno ponovno pokretanje sektora u Europi i svijetu.

Blagi optimizam za europsko ljeto

Nakon što je Europa u prvom tromjesečju zabilježila drugi najveći pad dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2020., od 83 posto, u drugom se i trećem tromjesečju očekuju nešto bolje brojke, no još je to, kako kažu iz UNWTO-a, kao i u drugim dijelovima svijeta, daleko od 2019.

Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista ili 94 posto manje nego u prvom tromjesečju 2020., a treća je, iza Europe, regija Afrike s padom od 81 posto te Bliski Istok i SAD s padom međunarodnih dolazaka stranih turista od 78 odnosno 71 posto.

Blagi optimizam za ljeto za neka tržišta i destinacije, posebice od svibnja do kolovoza, predviđa se zbog cijepljenja i usklađivanja mjera dolaska i povratka turista, no iz UNWTO-a upozoravaju da je uz cijepljenje za povratak povjerenja i ljetnu sezonu ključno i poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a testiranje učiniti lakšim i pristupačnijim.

Ipak, UNWTO i turistički stručnjaci povratak međunarodnog turizma na oko 50 posto razine iz 2019. ne predviđaju prije 2024., a za drugi i treći kvartal ove godine u svijetu predviđaju razinu od 30 do 40 posto iz 2019.

 

Svijet

ISTRAŽIVANJE: Kombinacija AstraZenece i Pfizera povećava razinu antitijela na koronavirus

Objavljeno

-

By

Kombinacija cjepiva, s prvom dozom AstraZenece i potom Pfizera, povećala je razine neutralizirajućih antitijela šest puta u odnosu na dvije doze AstraZenece, pokazuju rezultati istraživanja u Južnoj Koreji.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 499 zdravstvenih radnika od kojih je 100 primilo kombinaciju cjepiva, 200 je primilo dvije doze Pfizera, a ostali dvije doze AstraZenece.

U svim slučajevima je došlo do stvaranja neutralizirajućih antitijela koja sprečavaju da virus uđe u stanice i replicira se. Rezultat kombiniranog cjepiva pokazao je slične količine neutralizirajućih tijela kao kod skupine koja je primila dvije doze Pfizera.

Slične rezultate pokazala je prošli mjesec i britanska studija kada je nakon prve doze AstraZenece primijenjena doza Pfizerovog cjepiva, što je izazvalo najbolji odgovor T-stanica i veću razinu antitijela nego je to slučaj kada je za prvu dozu korišteno cjepivo Pfizera, a potom AstraZenece.

Znanstvenici u Južnoj Koreji su također analizirali neutralizirajuću aktivnost spram glavnih varijanti novog koronavirusa.

Niti u jednoj skupini nije zabilježeno smanjivanje neutralizirajuće aktivnosti na alfa varijantu, prvi puta identificiranu u Velikoj Britaniji, ali je neutralizirajući titar pao za dva i pol do šest puta kada su u pitanju beta, gama i delta varijante, prvi puta otkrivene u Južnoafričkoj Republici, Brazilu i Indiji.

 
Nastavi čitati

Svijet

U Crnoj Gori sklopljen prvi istospolni brak

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Vjenčanjem dviju djevojaka u Crnoj Gori je u nedjelju sklopljen prvi istospolni brak.

Prema riječima lokalne dužnosnice u Budvi, partnericama su predočena prava i obaveze u skladu s crnogorskim zakonom, a riječima pjesnika Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu objašnjeno je i ono što nije obuhvaćeno zakonom.

“Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo zakon o životnom partnerstvu i želimo im sreću i puno ljubavi u zajedničkom životu,” rekla je Miljana Vukotić Jelušić.

Crnogorski parlament je sredinom 2020. usvojio zakon o istospolnom životnom partnerstvu koji je na snagu stupio 15. srpnja ove godine. Dosad se za sklapanje braka prijavilo dvadesetak LGBT parova.

Tim su zakonom LGBT osobe dobile ista prava kao i heteroseksualni parovi, osim usvajanja i starateljstva nad djecom.

Usvajanju zakona najviše se protivila Srpska pravoslavna crkva smatrajući da se njime razara tradicionalna obitelj.

 
Nastavi čitati

Svijet

Policajac u Kongu ubio studenta jer nije nosio masku

Objavljeno

-

By

Policajac u Kinšasi ubio je u subotu studenta jer prilikom snimanja videa nije nosio zaštitnu masku, uslijed trećeg vala covida-19 koji pogađa Demokratsku Republiku Kongo (DRC), javili su u nedjelju mediji i očevici.

“Naš kolega Honoré Shama, student književnosti na Sveučilištu Kinšasa, snimao je video u okviru praktičnog rada vezanog uz žanr komedije. Policajac mu je rekao da stavi masku, no usprkos objašnjenjima i nakon što je stavio masku, policajac se razljutio jer je očekivao novac te ga je optužio za pružanje otpora i na njega zapucao iz neposredne blizine”, izjavio je očevidac događaja, također student Petient Odia.

Šef policije u Kinšasi je rekao da je policajac u bijegu. “Potraga za njim se nastavlja”, kazao je Sylvano Kasongo.

Nošenje maski u DRC-u je obavezno, a kršenje propisa se kažnjava s 10.000 kongoanskih franaka ili pet američkih dolara.

Policajce u Kinšasi prati glas da redovito maltretiraju ljude i traže novac za kaznu bez izdavanja potvrde o plaćanju.

Od izbijanja pandemije u ožujku 2020., u Kongu je zabilježeno 47.786 slučajeva zaraze i 1020 preminulih.

Cijepljenje je obustavljeno od 19. srpnja jer je cjepivu AstraZenece istekao rok trajanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu