Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KONCERTNI URED: Markus Stockhausen i Miroslav Tadić za kraj zadarske koncertne sezone

Objavljeno

-

Na posljednjem događaju Koncertne sezone Zadar 2020./2021. nastupit će Markus Stockhausen i Miroslav Tadić. Obojica su glazbenika, kao virtuozi na svojim instrumentima, izgradila bogate međunarodne karijere. U različitim postavama surađuju od devedesetih godina 20. stoljeća kao skladatelji i improvizatori. Snimili su nekoliko zajedničkih albuma. Njihova glazba puna je poezije, suptilne je i snažne izražajnosti i vodi publiku u nove dimenzije percepcije. Prelazeći granice glazbenih stilova, oni su pravi glazbeni kozmopoliti, premda u izvedbi zadržavaju veoma autentičan jezik.

Koncert se održava u subotu, 12. lipnja u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 50 kuna se mogu rezervirati porukom na broj 099 39 29 229, kao i putem e-maila na adresu info@kuzd.hr ili kupiti putem stranice Ulaznice.HR. Pretplatnici se mole da na iste načine potvrde svoj dolazak.

Markus Stockhausen, skladatelj i trubač, sin glasovitoga Karlheinza Stockhausena, jednoga od najvažnijih skladatelja 20. stoljeća, karijeru je počeo upravo uz oca, na pozornicama diljem svijeta. Odrastao je podjednako okružen klasičnom, jazz i avangardnom glazbom, a od 2002. godine fokusira se na skladanje vlastitih djela, ali i na improvizacije, uključujući intuitivni izričaj koji transcendira sve glazbene žanrove.

Ostvario je brojne jazz-projekte kao voditelj, od toga više od 90 albuma za prestižne diskografske kuće, kao što su ECM, ENJA, SONY/OKeh, EMI Classics i druge. Redovito održava glazbene seminare na teme odnosa glazbe i tišine i intuicije u glazbi. Osvojio je brojna priznanja: Nagradu Zapadnonjemačkoga radija (WDR) u kategoriji jazz-glazbe (2005.), Nagradu tvrtke Japan Tobacco International (JTI) za jazz (2017.), Srebrnu glazbenu vilicu Regionalnoga vijeća za glazbu njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija (2017.) i Nagradu Echo Jazz Njemačke fonografske akademije (2018.).

Gitarist, skladatelj, improvizator i pedagog Miroslav Tadić posvećen je povezivanju i suprotstavljanju glazbenoga materijala koji crpi iz raznovrsnih izvora – od barokne i klasične glazbe, preko flamenka, folklornih tradicija istočnoeuropskih zemalja, sve do indijske klasične glazbe, ne izostavljajući ni blues, jazz i rock.

Nastupao je i snimao s Londonskim simfonijskim orkestrom, Leipziškim simfonijskim orkestrom Srednjonjemačkoga radija (MDR) i Filharmonijskim orkestrom države Monte Carlo te s eminentnim glazbenicima, među kojima se ističu Howard Levy, Joachim Kühn, Lakshminarayana Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, braća Teofilović, Wadada Leo Smith, Jack Bruce, Theodosii Spassov, Kudsi Erguner, Djivan Gasparyan, Pandit Swapan Chaudhuri, Ustad Ashish Khan i mnogi drugi. Pročelnik je studija gitare na prestižnom Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts) u Los Angelesu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu