Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADONAČELNIK ZADRA BRANKO DUKIĆ UOČI NEDJELJNIH IZBORA: “Cijeli život radim za Zadar, a tako će biti i nakon izbora”

Koliko realno djeluje da Marko Vučetić, SDP i Akcija mladih ostanu na okupu naredne četiri godine? Najlakše je biti protiv, ali voditi grad znači odgovornost i znači biti za nešto. To je 1460 dana u kojima morate surađivati sa svima, ako je to u interesu grada, a teme nisu teorijska promišljanja već komunalna pitanja, projekti i konkretna pomoć svakom sugrađaninu, kaže Dukić

 

Objavljeno

-

Uoči drugog izbornog kruga, Zadarski list razgovarao je sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem o njegovim očekivanjima od nedjeljnih izbora kada će mu Zadrani ponovno pokloniti povjerenje za naredne četiri godine ili izabrati kandidata SDP-a i partnera Marka Vučetića.

Kakav je Vaš osjećaj pred nedjeljne izbore? Kakav rezultat očekujete?

– Potpuno sam miran. Napravio sam sve najbolje što sam znao, kako u protekle četiri godine, tako i u kampanji, a sad je na mojim sugrađanima da kažu kome vjeruju da može kvalitetnije voditi grad u naredne četiri godine. Napravili smo jako puno, a s druge strane, iskustvo koje imam dragocjeno je i znat ću kako popraviti one stvari koje nisu bile na najboljoj razini.

Izbore shvatiti maksimalno ozbiljno

Imate više od 12 posto prednosti iz prvog kruga, hoće li to biti dovoljno?

– Prema rezultatima prvog kruga, i prema istraživanjima, favorit sam, ali broje se samo glasovi koji se zaokruže u nedjelju, 30. svibnja, i zato izbore treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Jedino tako možemo osigurati miran razvoj grada u naredne četiri godine.

Kome će ići Ričardovi birači?

– Oni su svoji. Na prošlim izborima veliki dio njih glasovao je za mene, ovaj put za njega, a jednom dijelu birača to je bio i prvi put da izlazi na izbore. Kao jedini nezavisni kandidat, Enio Meštrović, postigao je izvrstan rezultat. Građani su odlučili da on kroz Vijeće mora sudjelovati u donošenju odluka i to treba poštovati. Štoviše, to se može pokazati jako pozitivno jer ne vjerujem da je ikome od njegovih vijećnika cilj blokirati grad.

* Marku Vučetiću zamjerate to što, kako kažete, “često mijenja zastave”, mislite li da to smeta njegovim biračima ili im je dovoljno što je on protiv HDZ-a?

– Ne zamjeram mu ja to, nego navodim, kao činjenicu, da je jedino dosljedan u promjeni stranaka koje ga podržavaju. Slobodna smo zemlja i demokracija. Svatko ima pravo politički djelovati onako kako misli da je najbolje, ali recite mi koliko Vam realno djeluje da on, SDP i Akcija mladih ostanu na okupu naredne četiri godine? Najlakše je biti protiv, ali voditi grad znači odgovornost i znači biti za nešto. To je 1460 dana u kojima morate surađivati sa svima, ako je to u interesu grada, a teme nisu teorijska promišljanja već komunalna pitanja, projekti i konkretna pomoć svakom sugrađaninu.

Za Vučetića je sve ovo igra i eksperiment

Kako se nosite s osobnim uvredama koje je protukandidat iznio na Vaš račun kroz kampanju?

– Žao mi je zbog toga, pogotovo jer sam siguran da ne misli tako, ali misli da zbog kampanje mora tako govoriti. Stalno se postavlja s visoka, kao profesor, docira, ali ovo nije takav sport i nije on taj koji daje ocjenu nego građani, koji njega očito jako nerviraju kad god se ne slažu s njim. S druge strane, mi se ne natječemo tko će biti bolji govornik, već tko će bolje služiti gradu i građanima. Cijeli svoj život radim za korist ovoga grada i tako će biti i ubuduće, neovisno o rezultatu ovih izbora. On je pak rekao da je za njega sve ovo igra i eksperiment koji, eto, nije uspio u Viru, nije uspio u Saboru i sad ga pokušava provesti u Zadru.

Prigovorio Vam je da ste ispolitizirali linearni akcelerator?

– Sretan sam što sam svoju dužnost gradonačelnika mogao iskoristiti kako bi Zadar dobio linearni akcelerator. Na toj temi radim 10 godina, puno prije negoli sam bio netko u politici. Skupljao sam potpise, peticije, donacije, organizirao nebrojena događanja, o kojima nikad nisam pisao ili govorio, ali sad, kad sam bio u poziciji tražiti od premijera da, suprotno prvotnim planovima, zadarski pacijenti dobiju taj uređaj i kad su nam on i ministar javno potvrdili da ćemo ga dobiti, onda mi ne može nitko zamjeriti što sam zbog toga sretan. S druge strane, gospodin Vučetić ni kao saborski zastupnik, ni kao profesor, ni kao građanin nije napravio baš ništa po tom pitanju. Imao je preko 270 javljanja u Saboru i nikad niti jednu riječ u korist grada Zadra. Nikad me kao gradonačelnika ili predsjednika Lige protiv raka nije pitao treba li nam što. E, to je razlika kako ja doživljavam javno djelovanje, a kako on.

U drugom krugu Vučetić je često spominjao branitelje, a u sučeljavanju je rekao da će za pročelnika dovesti svećenika? Pokušava li se svidjeti desnoj publici?

– To je samo nastavak tog ideološkog lutanja. Pa, nisu građani prespavali život i probudili se u drugom krugu kampanje. Zna se tko je na kojoj poziciji. Bio sam na ratištu gotovo četiri godine i živim sa svojim suborcima svaki dan. Nekad se slažemo oko svega, nekad imamo različita viđenja, ali nas spaja to što smo zajedno stali u obranu Domovine i što ćemo pomoći jedan drugome u svakom trenutku. To su veze koje nije moguće pokidati blefom. Isto vrijedi i za Crkvu. Ne bježim od toga tko sam i što sam. Ne bježim ni od Crkve, vjere i Boga, ali niti to ikome namećem. Kroz suradnju s Nadbiskupijom osigurali smo da, umjesto jedne, u Zadru napravimo dvije osnovne škole. Ali, ponavljam, to je prije svega dobra stvar za zadarske đake i njihove roditelje. Zašto njemu, koji je svoj prvi posao našao baš u Nadbiskupskoj gimnaziji, toliko smeta Crkva, trebalo bi pitati njega.

Zadar treba miran razvoj, a ne rušenje i nemir

Što biste izdvojili iz svog programa za iduće četiri godine?

– Baš program i ljudi, koji imaju znanje provesti ga, moja su najveća garancija. Pokušajte dobiti jedno ime, jednog suradnika iz planiranog tima gospodina Vučetića. Ja sam pokušao u više navrata pa ništa. Milijardu i pol kuna investicija trenutno je u tijeku i to traži stručnost i znanje. Najvažnije je da zahtjevne projekte, kao što je aglomeracija, dovedemo do kraja, i to u skladu s procedurama i rokovima koje postavlja EU. Dužni smo osigurati dovoljan broj mjesta u vrtićima baš za svu zadarsku djecu i nastaviti s gradnjom POS stanova, kako za prodaju, tako i za najam. Ono u čemu smo pronašli prostor zajedno s ministrom Aladrovićem je gradnja doma za starije, ali i dnevnih boravaka u kojima bi naši stariji sugrađani svakodnevno mogli kvalitetno provoditi vrijeme. Kad tome pridodate podizanje cenzusa, s obzirom na rast mirovina, doći ćemo do najbogatijega programa za umirovljenike koji smo imali do sada. Vjerujem da najviše prostora za napredak imamo po pitanju parkinga i zelenih površina, kako u centru, tako i po svim kvartovima, a digitalizacija za koju smo konačno potpuno spremni, bit će nešto po čemu će Zadar postati prvak baš onako kako je danas u EU fondovima.

Imate li poruku za birače?

– Dragi birači, hvala vam na razumijevanju i povjerenju koje ste mi pružali ove četiri godine. Vjerujem da smo, moj protukandidat i ja, jako različiti i da nećete imati dilemu u nedjelju. Da mi je netko rekao da ćemo, uz poplavu i koronu, imati ovoliko projekata, odmah bih potpisao, ali znam da nije sve bilo idealno i to sam spreman popravljati zahvaljujući iskustvu koje imam iz prvog mandata. Zadar treba miran razvoj, a SDP-ov kandidat želi rušenje i nemir u našem gradu. Prije sedam godina kandidirao se u Viru pa je išao u Sabor, a sad je u Zadru. Kako je krenuo od zapada prema istoku, i od desna ulijevo, eto ga za četiri godine u nekom novom gradu i ispred neke nove stranke. Ostao sam isti čovjek kojeg ste birali prije četiri godine i neću vas iznevjeriti te ćemo zajedno osigurati Zadru budućnost s osmijehom.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Uskrs u Pagu

Objavljeno

-

By

Povodom uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag pripremili su bogat i zanimljiv program. Središnje događanje održat će se na sam blagdan Uskrsa, nakon mise u 11.30 sati, a posjetitelji i stanovnici grada Paga moći će uživati u tradicionalnom uskrsnom doručku i najbogatijem otočnom gastro stolu. U prekrasnom ambijentu ispred Zborne crkve Uznesenja blažene djevice Marije, uz glazbene taktove Gradske glazbe Pag, posjetitelji će degustirati najbolje paške gastronomske specijalitete i delicije, predvođene paškim sirom, skutom, šparogama i drugim kuhanim jelima uz prigodne uskršnje slastice.

Svi posjetitelji u subotu, u vremenu od 10 do 12 sati moći će razgledati Galeriju paške čipke, Etno kuću KUD-a Družina, izložbu Bartula Kašića na Trgu Petra Krešimira IV, Stalni postav izložbe solarstva u Magazinu soli te Stalni postav izložbe crkvene umjetnosti u Benediktinskom samostanu sv. Margarite u Koludraškoj ulici. Za obilazak „Jutra u poljima soli” potrebna je prethodna najava putem e-maila: solana-pag@solana-pag.hr ili telefona +385 (0)23 611 051.

U ponedjeljak, 1. travnja organiziran je hiking na dvije atraktivne staze Zaton i Mikula na „Drugoj strani mjeseca”. Polazak je u 8 sati sa parkirališta iznad uvale, plaže Veliki bok, a povratak u 11.30 sati. Staze “Mikula” i “Zaton” koje se nalaze na području Ledenika, najljepšem i najzanimljivijem geološko-paleontološkom dijelu otoka Paga, nisu tehnički i fizički zahtjevne. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati.

Grad Pag je i ove godine prigodno ukrašen s naslikanim pisanicama sa prekrasnim motivima, a tijekom uskrsnih praznika u Pagu bit će otvoreni restoran Na Tale, Uhlinac i Gušti.

U subotu, 30. ožujka u Porta Salini održat će se Easter party uz grupu Ritam s početkom u 23 sata.

Organizatori: Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu