Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) ZAVRŠEN CENTAR “MOCIRE” Uskoro useljenje OŠ “Voštarica” i vrtića “Latica”!

Objavljeno

-

Centar „Mocire“ prva ustanova na našem području koja će pružati cijelu lepezu najmodernijih oblika socijalnih usluga u zajednici.

Povodom završetka opremanja i skorog preseljenja dječjeg vrtića „Latica“ i osnovne škole „Voštarnica“ u Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama “Mocire”, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, zamjenikom Antom Babićem, te pročelnicima Darkom Kasapom, Josom Nekićem i Marijem Pešutom te državnom tajnicom, Marijom Pletikosa obišao je Centar i nove prostore osnovne škole i dječjeg vrtića gdje su ih dočekale ravnateljice Irena Dukić i Vesna Penjalov. Projekt izgradnje Centra Mocire u cijelosti je završen, prostor opremljen i okoliš uređen. Sve je spremno rad, za djecu, djelatnike, nastavnike, nastavnice i odgojiteljice.

Dukić: zbog djece i roditelja iznimno sam sretan jer je Centar “Mocire” uspješno dovršen

– Ovo je mjesto svih generacija djece, roditelja, ravnateljica i ravnatelja, mojih prethodnika, vas novinara koji smo zajedno sanjali ovaj dan i ovakav objekt. Knjiga bi se mogla napisati o tome koliko je prepreka trebalo prijeći da bi se na koncu dogodio današnji dan, naglasio je uvodno gradonačelnik Dukić i nastavio:

– Ovdje sam danas kao gradonačelnik, uz ravnateljice škole „Voštarnica“ i vrtića „Latica“, a i svoje suradnike koji su podnijeli najveći teret na ovom projektu. Oni su sigurno uz djelatnike, djecu i njihove roditelje najzadovoljniji onime što danas vidimo. Ako postoji nešto gdje su svi za, gdje su svi emotivni i gdje nije bio problem nazvati nekoga u podne i ponoć onda je to ovaj Centar. Sretnim me čini ne samo dovršetak objekta kao takvog već i obučenost i motiviranost stručnog kadra i vrhunska oprema, a posebno se veselim zbog djece i roditelja. Projekt „Mocire“ i škole na Bokanjcu bili su naša glavna preokupacije i danas mogu samo reći da sam zbog njihovog uspješnog završetka – iznimno sretan Zadranin, kazao je gradonačelnik Dukić podsjetivši da je Sporazum o radovima na rekonstrukciji i dogradnji Centra potpisan pred ljeto 2019. godine.

Centar „Mocire“ prva ustanova ovakve vrste socijalnijanih usluga na našem području

Državna tajnica ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Pletikosa, naglasila je kako je Centar „Mocire“ prva ustanova ovakve vrste na našem području:

– Radi se o ustanovi koja će pružati cijelu lepezu najmodernijih oblika socijalnih usluga u zajednici. Centar će pružati djeci s teškoćama u razvoju, usluge psihosocijalne pomoći, rane intervencije i integracije, ali će pružati socijalne usluge i odraslim osobama s invaliditetom kao što su osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s poremećajem iz autističnog spektra i osobe s tjelesnim oštećenjem i to uslugu privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, s mogućnošću dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške te uslugu pomoći u kući. Moram pohvaliti izvrsnu međuresornu suradnju ministarstva zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja te suradnju s udrugama civilnoga društva. Presretni smo što ćemo jednu ovakvu ustanovu imati u našem Zadru, kazala je Pletikosa i dodala kako će ustanova započeti  radom u 9. mjesecu ove godine.

Škola s dodanim vrijednostima – jedna od najsuvremenijih u Hrvatskoj

O detaljima uređenja škole i vrtića javnost su izvijestile ravnateljice. Ravnateljica OŠ “Voštarnica”, Dukić istaknula je kako su prostori škole gotovo u potpunosti opremljeni.

– Iznimno sam sretna i zadovoljna što je dovršena nova školska zgrada jer će nam pružiti sjajne uvjete za rad i za primjenu najsuvremenijih metoda rada i podučavanja. Preponosna sam jer je ovo ogledna ustanova, a ukupna vrijednost opreme je 3,7 milijuna kuna. Nismo još u potpunosti gotovi, za 15-tak dana će stići i ostatak opreme. Dobili smo oruđe za rad koje je genijalno, a najvrjednije od svega su naše metode koje ćemo moći, upravo zbog nove opreme i prostora, u potpunosti primjenjivati i putem kojih ćemo djeci pružiti temeljne vještine za samostalno učenje i život kako bi im omogućili maksimalnu inkluziju u zajednici. Useljenje očekujem o tijekom sedmog mjeseca kako bi s nastavom mogli normalno krenuti s početkom nove školske godine,  kazala je ravnateljica Dukić posebno te posebno zahvalila Gradu Zadru i ministarstvu obrazovanja.

Grad Zadar nikad nije odustao od Centra “Mocire”

Ravnateljica vrtića, Penjalov izvijestila je i da je prostor vrtića u potpunosti opremljen, uprava je već preselila, a djeca će preseliti postupno sukladno standardima prilagodbe na novu okolinu:

– Moram naročito zahvaliti gradonačelniku, nazočnim pročelnicima, državnoj tajnici, svim suradnicima koji su neumorno sve ove godine bili uz nas kako bi se spasio i konačno realizirao i stavio u finkciju ovaj projekt. Javne nabave su završene i očekujemo rješenje kako bih mogli s djecom useliti u nove prostore, naglasila je Penjalov. 

Mjesto u vrtiću za svako zadarsko dijete

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom najavio kako se s useljenjem vrtića „Latica“ u prostore „Mocira“ kreće odmah s rekonstrukcijom vrtića “Pčelica”, a projekti su spremni i za novi vrtić na Višnjiku, Crvenim kućama i Diklu.

– Na korak smo do vrtićkog mjesta za svako zadarsko dijete! Krećemo i s radovima na uređenju parka Vruljica koje nam je od iznimne važnosti s obzirom na buduće senzoričko igralište.

Gradonačelnik Dukić na kraju je zahvalio svim partnerima na projektu ministarstvima rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  te znanosti i obrazovanja.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OD 29. LIPNJA DO 3. SRPNJA Kazalište lutaka Zadar domaćin festivala “Mediteraneo”. Donosimo detaljan program…

Objavljeno

-

By

Od 29. lipnja do 3. srpnja u Kazalištu lutaka Zadar održat će se 3. Mediteranski lutkarski festival „Mediteraneo“, na kojem će zadarskoj publici biti predstavljen svojevrstan presjek stvaralaštva europske lutkarske scene za odrasle. Ovogodišnje izdanje pored predstava u dvorani nudi i projekcije predstava u dvorištu kazališta, te dva koncerta; Matija Solce & Hannah James, harmonikaški folk duo iz Velike Britanije, te solistički koncert našeg najpoznatijeg pijanista Mateja Meštrovića.

Ulaz na sve izvedbe je besplatan, uz nužnu rezervaciju karata.

Festival otvara predstava „U kažnjeničkoj koloniji“, Teatra Fort Forno u koprodukciji s Kazalištem Virovitica i AUK Osijek, nastala prema istoimenoj kratkoj priči Franza Kafke.

Festival se organizira uz potporu Ministarstva kulture RH, Zadarske županije,  Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra, a posjetitelje festivala očekuju  kazališne priče iz Slovenije, Španjolske, Nizozemske, Irana i Hrvatske.

Detaljan program festivala:

 1. lipnja 2021., utorak
  20:30 „U kažnjeničkoj koloniji“
  TEATAR FORT FORNO, KAZALIŠTE VIROVITICA, AUK OSIJEK (HR)
  21:30 „Simin i Farzan“
  PROJEKCIJA PREDSTAVE
  MAAHEE THEATRE GROUP (IR)
 2. lipnja 2021., srijeda
  20:30 „Error 404“
  ANGELES DE TRAPO (ES)
  21:30 „Joe 5“
  PROJEKCIJA PREDSTAVE
  DUDA PAIVA (NL)
 3. srpnja 2021., petak
  20:30 „Sretne kosti“
  MATIJA SOLCE (SLO)
  21:30 Hannah James i
  Matija Solce
  KONCERT (UK/SLO)
 4. srpnja 2021., subota
  20:30 „Caffe Kraljevstvo“
  KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR (HR)
  21:30 Matej Meštrović
  KONCERT (HR)

ULAZ BESPLATAN

Zbog ograničenog broja mjesta, ulaznice je potrebno rezervirati i preuzeti 30 minuta prije početka programa na broj +385 23 318 304 ili +385 99 495 1499

TEATAR FORT FORNO & KAZALIŠTE VIROVITICA & AUK OSIJEK (HR)
„U kažnjeničkoj koloniji“
Prema kratkoj priči Franza Kafke istoimenog naslova iz 1919. godine, koja progovara o dva sistema, osvrćući se na veliki rat koji je netom završio.
Redateljica: Vjera Vidov
Umjetnički suradnik: Nenad Pavlović
Dramaturgija: Nina Peručić, Filip Jurjević
Scenografija, dizajn i lutke: Krešimir Tomac
Kostimi: Sanda Štrković
Glazba: Ervin Lustig
Oblikovanje svjetla: Leo Vukelić
Oblikovanje tona: Mario Nađ, Emir Avdić i Domagoj Garaj
Produkcija: Jasminka Mesarić, Miran Hajoš
Igraju: Nenad Pavlović, Davor Tarbuk, Mihael Elijaš, Silvijo Švast

MAAHEE THEATRE GROUP (IR)
„Simin i Farzan“
Predstava „Simin i Farzan“ temelji se na knjizi „Ruslan i Ljudmila“ Aleksandra S.
Puškina iz 1820., dok je inspiracija za dizajn lutaka izrađenih od papira preuzeta iz
iranskih slikovnica, koje datiraju iz kadžarskog razdoblja. Iransku atmosferu najviše
unosi tradicionalna glazba, koja prati cijelu izvedbu. Predstava počinje svadbenim
slavljem, no mlada, Simin, je nestala.
Autor i redatelj: Fahimeh Abedini
Scenografija i oblikovanje svjetla: Sadeq Sadeqi-pour
Ilustracije, dizajn lutaka i pozadine: Raf’at Hashemi-Sisakht, Marziye Sarmashghi
Glazbenici: Arash Lotfi, Mana Javadi
Igraju: Fahimeh Abedini, Sadeq Sadeqi-pour

ANGELES DE TRAPO (ES)
„Error 404“
„Error 404“ je predstava bez riječi, koja se prije svega obraća djeci i adolescentima,
rastućoj publici novih tehnologija. Glavni lik je Steve, sasvim običan dječak, sa sasvim
običnim životom, koji biva upleten u niz neobičnih događaja koji će ga primorati da
napravi pogrešku života. Ili možda ipak…
Autor: Wagner Gallo
Redatelji: Julio Gallo, Wagner Gallo
Scenografija i vizualni identitet: Wagner Gallo
Kostimografkinja: Iolanda Atalla
Glazba: Kevin Macleod
Igra: Wagner Gallo

DUDA PAIVA (NL)
„Joe 5”

Smještena u post-apokaliptični svijet, ova predstava propitkuje čovječanstvo i ljudski
rod. Čovjek se više ne rađa, već ga dizajnira izvanzemaljski sustav koji želi stvoriti
savršenog neo-čovjeka; zauvijek mlad, beskonačno modificiran. No, jesu li besmrtnost i
savršenstvo vrijedni toga, da se odreknemo svega što nas čini ljudima?
Autor i redatelj: Duda Paiva
Dramaturgija: Kim Kooiman
Dizajn lutke: Duda Paiva, Andre Mello
Oblikovanje svjetla: Mark Verhoef
Glazba i video: Wilco Alkema
Igra: Ilija Surla

MATIJA SOLCE (SLO)
„Happy Bones”
Hrpa kostiju, sve prikupljene s različitih dijelova svijeta, maleni lijes i punjena panda.
U ovoj ironičnoj predstavi teatra objekta prepunoj crnog humora lutkar, kao neki veseli
alkemičar, oživljava različite predmete. No, tko je živ, a tko mrtav?
Redatelji: Vida Bren Cerkvenik, Matija Solce
Autor: Matija Solce
Lutke i rekviziti: Matija Solce
Igra: Matija Solce

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR (HR)
“Caffe Kraljevstvo”
Kroz kombinaciju dramske glume i teatra predmeta, lutkarska predstava “Caffe
Kraljevstvo” tematizira odnos roditelja i djeteta iz perspektive jedne Princeze koja,
unatoč roditeljskim željama, najviše od svega želi postati – konobaricom.
Redatelj: Vanja Jovanović
Dramaturgija: Patrik Gregurec
Glazba: Tomislav Pehar
Oblikovatelj svjetla: Frane Papić
Igra: Dominik Karakašić, Irena Bausović Tomljanović

HANNAH JONES & MATIJA SOLCE (UK / SLO)
Poznata kao jedna od najboljih harmonikašica na britanskoj folk sceni, zadivila je
publiku svojom nevjerojatnom izvedbom „JigDoll“. Njezina glazba proteže se daleko
izvan tradicije i besprijekorno povezuje prekrasne vokalne stilove s klasičnim i
suvremenim primjenama engleskog plesa.

MATEJ MEŠTROVIĆ (HR)
Jedan od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni, te ekskluzivni umjetnik
izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. Praizveo je “Dunavsku Rapsodiju” za
klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall, autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona
na svjetskim izložbama EXPO za čiju je realizaciju nagrađen i Nagradom Grada
Zagreba. U travnju ove godine, Meštrovićev album „Piano Waves” osvaja nagradu za
Najbolji album klasične glazbe, te Nagradu za album godine u svim kategorijama na
uglednom američkom portalu SoloPiano.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OZBILJNO UPOZORENJE IZ HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE: Velika opasnost od izbijanja šumskih požara!

Objavljeno

-

By

Val visokih temperatura koji je obilježio početak ljeta se nastavlja. Ovakvo vrijeme pogoduje izbijanju šumskih požara, o čemu govori i Državni hidrometeorološki zavod, koji je za gotovo cijelo priobalje proglasio veliku, a za područje Šibenika, Visa, Mljeta, Pelješca i Malog Lošinja i vrlo veliku opasnost od požara. Ovakva procjena će se nastaviti i u sljedećim danima.

Prvi dan ljeta je nažalost potvrdio ove najave. Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice, dana 21. lipnja u 11:11 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vodica predio Vrbica. Požarom je zahvaćeno oko 45 ha trave, niskog raslinja i makije.

U gašenju požara sudjelovalo je 66 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila iz JVP-a Vodice i Šibenik DIP Šibenik te DVD-a Zaton, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Bilice, i Vodice, jedan protupožarni zrakoplov Canadair te jedan protupožarni zrakoplov Air tractor. Požar je lokaliziran u 15:38, a ugašen u 21:30 sati.

Informaciju o požaru ilegalnog deponija na otoku Hvaru u uvali Zenčišće blizu Jelse, ŽVOC Split je zaprimio u 12:48. Na gašenju požara su sudjelovali DVD Jelsa, DVD Hvar i DVD Starigrad sa 9 vozila i 30 vatrogasaca. Požar je ugašen u 21:20 sati. Opožareno je 1500 m² deponija.

Podsjećamo sve građane na zabranu spaljivanja vatre na otvorenom. Ukoliko vidite vatru ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI STOŽER: 22 novozaraženih koronavirusom! Jedna osoba na respiratoru

Objavljeno

-

By

U Zadarskoj županiji 22 su novooboljele osobe od koronavirusa. 

Riječ je uglavnom o kontaktima već zaraženih osoba, a izolaciju provode na području grada Zadra (13), grada Obrovca (1) te općina Bibinje (2), Pašman (1), Poličnik (1), Posedarje (1), Stankovci (1), Sukošan (1) te Sv. Filip i Jakov (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 307 uzoraka, pod aktivnim nadzorom su 546 stanovnika, a trenutno je 121 aktivni slučaj koronavirusne bolesti na području Zadarske županije. 

Na COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 14 pacijenata od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu