Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Potpisan Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag (Općina Kolan)

Objavljeno

-

U Kolanu na Pagu sklopljen je i potpisan Ugovor o sufinanciranju  projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag koji je temelj za kvalitetnu opskrbu vodom na području ove općine.

Ugovor je u ime   Hrvatskih voda potpisao  zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović i u ime  Komunalnog društva  Pag njen direktor Ante Čemeljić. Događaju su nazočili  župan Božidar Longin sa suradnicima, načelnik Općine Kolan Marin Pernjak, voditeljica vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana Irina Putica  te predstavnici komunalnih društava lokalnih samouprava.

„Voda je ključ života, U Kolanu i Mandrama raste broj stanovnika, a samim time i potreba za vodom i vodnom infrastrukturom, stoga je ovaj današnji ugovor  temelj za daljnje aktivnosti  i itekako je važan“, rekao je načelnik Općine Kolan Marin Pernjak dodajući kako je na samom početku mandata uvidio  da ova općina nema stalnog isporučitelja vode.

„Danas imamo riješeno to pitanje, a to je Komunalno društvo Pag. Danas imamo stabilnost koju nismo imali 17 godina. Uz to, riješili smo pitanje imovinsko-pravnih poslova po pitanju vodne infrastukture što je bio  drugi važan korak . Bez rješavanja tog pitanja mi danas ne bismo mogli potpisati ovaj sporazum“, istaknuo je Pernjak ističući dobru i kvalitetnu  suradnju Grada Paga, Komunalnog društva Pag i Općine Kolan.

Tome je još dodao kako je Općina Kolan postala dionik tvrtke Južni ogranak Senj koji je njihov krovni isporučitelj vode te da je prije mjesec dana potpisan ugovor vrijedan 2 milijarde kuna za nove cjevovode za cijelo područje isporučitelja vode.

U ime Komunalnog društva Pag zahvalio je direktor Ante Čemeljić koji je osvrćući se na prijašnje brojne probleme oko vodoopskrbe također istaknuo sadašnju dobru suradnju. Posebno je zahvalio županu Božidaru Longinu i županijskim pročelnicima koji su uvijek spremni pomoći.

„U potpunosti razumijem vašu brigu da se osigura alternativna vodosprema dok se ne dovrše veliki EU projekti koji će osigurati apsolutnu sigurnost vodoopskrbe na ovom području, a kasnije i kroz EU projekte i odvodnje“, rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović navodeći dva velika projekta koji su započeli na ovom području- Studijsku dokumentaciju za poboljšanje vodno-komunalne infrastukture Komunalnog društva Pag za sufinanciranje iz EU projekata i EU projekte izrade studijske dokumentacije za poboljšanje vodno-komunalne infrastukture Hrvatskog primorja. „To će biti veliki EU projekti. Imamo veliki angažman i komunalnog društva i JLS-a, a posebno vašeg načelnika“, istaknuo je Dujmović.

Dodao je kako je danas održana prezentacija vodoopskrbe zadarskog zaleđa i zadarskih otoka vrijednog 1,7 milijardu kuna. „Studija je gotova i projekt nastavlja svoj put prema izradi projektne i natječajne dokumentacije, a projekt će se sufinancirati novcem iz EU 70 %, 10% Hrvatske vode, 10% Vlada RH i 10% JLS. Za 10 % ukupnog iznosa žitelji ove županije dobit će svih 1,7 milijarde kuna“, rekao je još Dujmović.

Istaknuvši kako Kolan nikada nije imao ovako dobrog i aktivnog načelnika, župan Božidar Longin posebno je pohvalio njegova nastojanja da se žiteljima ove općine poboljšaju infrastrukturni  uvjeti stanovanja i življenja.

„Otok Pag bogat je vodom, no činjenica jest i da su potrebe u ljetnim mjesecima izuzetno velike zbog velikog broja gostiju, kao i hrvatskih građana koji ovdje imaju svoje vikendice.

Također, Općina Kolan na svom području ima i jake gospodarske subjekte, a vjerujemo da će ih biti i još, za čije poslovanje je velika količina vode ono bez čega se ne može.

U kontekstu navedenog nužno je povećati sigurnost i kapacitet opskrbe ovdje u naseljima Kolan i Mandre, a prvi korak prema tome bila je konačna stabilizacija vodnoga sustava Općine Kolan, što je nakon mnogo godina napokon i učinjeno. Danas ova Općina ima kvalitetnog isporučitelja vode, Komunalno društvo Pag, i konačno može krenuti u nove projekte.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući da je sve ovo dio velike priče o rješavanju pitanja vodoopskrbe i odvodnje naših otoka u čemu je nužan kontinuitet rada onih koji na lokalnoj razini prepoznaju potrebe svojih građana te svih onih na višim razinama koji imaju ovlast odlučivanja i odobravanja sredstava da se ovakvi veliki projekti i ostvare.

Izgradnjom dodatne vodospreme Kolan 2 kojoj će se  kapacitet utvrditi kroz analizu potreba i hidraulički proračun povećat će se sigurnost opskrbe u naselju Kolan i osigurati dovoljni kapacitet vode za potrebe postojećih i planiranih gospodarskih objekta  na prostoru Sveti Duh i Slatina.

Vrijednost projekta je 250.000,00 kn, a vrijednost ugovora o sufinanciranju za 2021.godinu: 62.500,00 kn od čega Hrvatske vode 50.000,00 kn, a Investitor 12.500,00 kn.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu