Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Potpisan Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag (Općina Kolan)

Objavljeno

-

U Kolanu na Pagu sklopljen je i potpisan Ugovor o sufinanciranju  projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag koji je temelj za kvalitetnu opskrbu vodom na području ove općine.

Ugovor je u ime   Hrvatskih voda potpisao  zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović i u ime  Komunalnog društva  Pag njen direktor Ante Čemeljić. Događaju su nazočili  župan Božidar Longin sa suradnicima, načelnik Općine Kolan Marin Pernjak, voditeljica vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana Irina Putica  te predstavnici komunalnih društava lokalnih samouprava.

„Voda je ključ života, U Kolanu i Mandrama raste broj stanovnika, a samim time i potreba za vodom i vodnom infrastrukturom, stoga je ovaj današnji ugovor  temelj za daljnje aktivnosti  i itekako je važan“, rekao je načelnik Općine Kolan Marin Pernjak dodajući kako je na samom početku mandata uvidio  da ova općina nema stalnog isporučitelja vode.

„Danas imamo riješeno to pitanje, a to je Komunalno društvo Pag. Danas imamo stabilnost koju nismo imali 17 godina. Uz to, riješili smo pitanje imovinsko-pravnih poslova po pitanju vodne infrastukture što je bio  drugi važan korak . Bez rješavanja tog pitanja mi danas ne bismo mogli potpisati ovaj sporazum“, istaknuo je Pernjak ističući dobru i kvalitetnu  suradnju Grada Paga, Komunalnog društva Pag i Općine Kolan.

Tome je još dodao kako je Općina Kolan postala dionik tvrtke Južni ogranak Senj koji je njihov krovni isporučitelj vode te da je prije mjesec dana potpisan ugovor vrijedan 2 milijarde kuna za nove cjevovode za cijelo područje isporučitelja vode.

U ime Komunalnog društva Pag zahvalio je direktor Ante Čemeljić koji je osvrćući se na prijašnje brojne probleme oko vodoopskrbe također istaknuo sadašnju dobru suradnju. Posebno je zahvalio županu Božidaru Longinu i županijskim pročelnicima koji su uvijek spremni pomoći.

„U potpunosti razumijem vašu brigu da se osigura alternativna vodosprema dok se ne dovrše veliki EU projekti koji će osigurati apsolutnu sigurnost vodoopskrbe na ovom području, a kasnije i kroz EU projekte i odvodnje“, rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović navodeći dva velika projekta koji su započeli na ovom području- Studijsku dokumentaciju za poboljšanje vodno-komunalne infrastukture Komunalnog društva Pag za sufinanciranje iz EU projekata i EU projekte izrade studijske dokumentacije za poboljšanje vodno-komunalne infrastukture Hrvatskog primorja. „To će biti veliki EU projekti. Imamo veliki angažman i komunalnog društva i JLS-a, a posebno vašeg načelnika“, istaknuo je Dujmović.

Dodao je kako je danas održana prezentacija vodoopskrbe zadarskog zaleđa i zadarskih otoka vrijednog 1,7 milijardu kuna. „Studija je gotova i projekt nastavlja svoj put prema izradi projektne i natječajne dokumentacije, a projekt će se sufinancirati novcem iz EU 70 %, 10% Hrvatske vode, 10% Vlada RH i 10% JLS. Za 10 % ukupnog iznosa žitelji ove županije dobit će svih 1,7 milijarde kuna“, rekao je još Dujmović.

Istaknuvši kako Kolan nikada nije imao ovako dobrog i aktivnog načelnika, župan Božidar Longin posebno je pohvalio njegova nastojanja da se žiteljima ove općine poboljšaju infrastrukturni  uvjeti stanovanja i življenja.

„Otok Pag bogat je vodom, no činjenica jest i da su potrebe u ljetnim mjesecima izuzetno velike zbog velikog broja gostiju, kao i hrvatskih građana koji ovdje imaju svoje vikendice.

Također, Općina Kolan na svom području ima i jake gospodarske subjekte, a vjerujemo da će ih biti i još, za čije poslovanje je velika količina vode ono bez čega se ne može.

U kontekstu navedenog nužno je povećati sigurnost i kapacitet opskrbe ovdje u naseljima Kolan i Mandre, a prvi korak prema tome bila je konačna stabilizacija vodnoga sustava Općine Kolan, što je nakon mnogo godina napokon i učinjeno. Danas ova Općina ima kvalitetnog isporučitelja vode, Komunalno društvo Pag, i konačno može krenuti u nove projekte.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući da je sve ovo dio velike priče o rješavanju pitanja vodoopskrbe i odvodnje naših otoka u čemu je nužan kontinuitet rada onih koji na lokalnoj razini prepoznaju potrebe svojih građana te svih onih na višim razinama koji imaju ovlast odlučivanja i odobravanja sredstava da se ovakvi veliki projekti i ostvare.

Izgradnjom dodatne vodospreme Kolan 2 kojoj će se  kapacitet utvrditi kroz analizu potreba i hidraulički proračun povećat će se sigurnost opskrbe u naselju Kolan i osigurati dovoljni kapacitet vode za potrebe postojećih i planiranih gospodarskih objekta  na prostoru Sveti Duh i Slatina.

Vrijednost projekta je 250.000,00 kn, a vrijednost ugovora o sufinanciranju za 2021.godinu: 62.500,00 kn od čega Hrvatske vode 50.000,00 kn, a Investitor 12.500,00 kn.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

UREDNIK “SLOBODNE” POVRIJEDIO PRIVATNOST DJETETA? Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici vodi se kazneni postupak protiv Ivice Nevešćanina. Prijeti mu zatvorska kazna?

Objavljeno

-

By

Protiv Ivice Nevešćanina, jednog od urednika i novinara Slobodne Dalmacije, vodi se sudski postupak na Općinskom sudu u Velikoj Gorici. Optužen je za povredu privatnosti djeteta.

Jednim uhom danonoćno naslonjeni na svačije privatne brige neovisno o tome jesu li od javnog interesa ili nisu, Nevešćanin i njegovi kolege o ovome su zgodno zaboravili izvijestiti, no sa Suda u Gorici službeno su potvrdili informaciju zadarskih kuloara. Novinaru Nevešćaninu prijeti zatvorska kazna.

“Temeljem Vašeg upita izvršena je provjera podataka te je utvrđeno da se na Općinskom sudu u Velikoj Gorici vodi kazneni postupak protiv Ivice Nevešćanina i još dvoje okrivljenika radi kaznenog djela iz čl. 178 st.3  KZ/11”, izvijestili su nas sa velikogoričkog Suda.

Presudom istoga, izdan je kazneni nalog protiv I.-III. okrivljenih na koji su stranke uložile prigovore u zakonskom roku nakon čega je spis dostavljen optužnom vijeću radi potvrđivanja optužnice.

“Optužno vijeće je potvrdilo optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici.  Sudski postupak je u tijeku”, kazala nam je Danijela  Knežević, službenik za informiranje Općinskog suda u Velikoj Gorici.

KAZNENI ZAKON: 3 godine zatvora za povredu privatnosti djeteta

Članak 178. Kaznenog zakona RH kaže da “tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta, protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Ukoliko opisano djelo počini službena osoba ili u obavljanju profesionalne djelatnosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA U PROBLEMU SA BOGOM, NOVOM FUNKCIJOM I “SVOJIM ZAMJENIKOM” Marko Vučetić: “Predsjednik Vijeća je sve ono što ja nisam i ne želim biti”

Objavljeno

-

By

Novom predsjedniku Gradskog vijeća Grada Zadra Marku Vučetiću čini se da nije najbolje sjela nova funkcija. U danas objavljenoj kolumni na blogu autograf.hr Vučetić, naime, pod znak pitanja dovodi samog Boga; potom se teško obrušava na Most, svoju bivšu stranku kojoj duguje najmanje saborski mandat i mirovinu; uz njih i na Domovinski pokret; a prije i povrh svega na “svog zamjenika”, odnosno – Enija Meštrovića.

Nakon što je uvodno usput doveo pod znak pitanja postojanje Boga, bez posebne najave vrlo brzo je skrenuo sa teoloških na lokalno političke teme, točnije na Meštrovića.

Kolateralno tek stradavaju Most i DP koje predsjednik Vučetić naziva “nesvjesnom i polusvjesnom mladeži HDZ-a” (?!), te se nastavljaju udarci po Meštroviću:

“Enio Meštrović je pod dojmom posebnosti vlastite političke družine”, opisuje ga Vučetić, te nakon kraćih reminiscencija o lokalnim političkim okolnostima kakvima ih on zamišlja u svojoj glavi, zaključuje da ideje Meštrovića i njegove liste “nisu scenarij za političku aktivnost, nego put za raspojasano ludilo”.

“Enio Meštrović je predložio mene za predsjednika Gradskog vijeća, znajući da sam ja rekao kako je predsjednik Gradskog vijeća sve ono što ja nisam i ne želim biti”, kaže Vučetić, te nastavlja:

“Ironija je svoj vrhunac doživjela u tome što je Enio Meštrović postao moj zamjenik…”

Za slučaj da ni nakon iščitane njegove kolumne nekomu (ili mnogima) i dalje nije jasno što novi predsjednik GV Grada Zadra misli o svom zamjeniku i o sebi samome, još jedan citat sa samoga kraja teksta:

“Vrhunac ironije (još jedan?? op.a.), koji mi je razvukao cjelovečernji osmijeh na lice, zbio se kada sam gledao novinarku jedne nacionalne televizije, inače voditeljicu HDZ-ovih turističkih programa, kako uvjerava javnost da mi je Enio Meštrović očitao bukvicu.

Shvaća li da govori o mom zamjeniku?”

Više puta smo čuli da je u politici previše liječnika. Čini se da će nam sada i nedostajati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Fra Pavle Ivić položio prisegu vjernosti i ispovijest vjere

Objavljeno

-

By

Pred zadarskim nadbiskupom mons. dr. Želimirom Puljićem u Kapeli sv. Marka i zadarskih zaštitnika u Nadbiskupskom domu u Zadru, đakon fra Pavle Ivić položio je prisegu vjernosti i ispovijest vjere prije primanja sakramenta svetog reda prezbiterata.

Nakon uvodne molitve nadbiskupa Puljića, fra Pavle je izgovorio ispovijest vjere, a zatim i prisegu vjernosti dodirujući Evanđelistar.

Nadbiskup Želimir obavio je potom i osobni razgovor s đakonom fra Pavlom. U druženju, nakon osobnog razgovora, nadbiskup je izrazio radost zbog svećeničkog ređenja te je potaknuo kandidata da bude ustrajan u služenju Crkvi Božjoj.

U pratnji fra Pavla bio je fra Bojan Rizvan, definitor i tajnik Franjevačke provincije sv. Jeronima te župnik Župe Presvetog Srca Isusova na Voštarnici gdje je fra Pavle vršio đakonsku službu.

Svećeničko ređenje fra Pavla Ivića će biti u subotu, 26. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru u 11 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu