Connect with us

Svijet

BLIZU JE KRAJ PANDEMIJE? Bill Gates predvidio kada se vraćamo u normalu, pa naveo što su prioriteti u sljedećim mjesecima

Objavljeno

-

foto: Wikipedia

Istaknuo je kako će bogate zemlje uskoro imati višak cjepiva koji bi se trebao ‘preliti’ u siromašne zemlje te smatra kako ćemo se do kraja 2022. vratiti u normalu

Osnivač Microsofta i filantrop Bill Gates rekao je da se “svijet nije pripremio za pandemiju koronavirusa ni blizu koliko je trebao”, dodavši kako će cjepivo pomoći ljudima da se vrate u normalu, a Sky News je objavio i čitav intervju u kojem milijarder, iako uvjeren kako smo na putu da pandemiju stavimo pod kontrolu, a bogatije zemlje će uskoro imati i višak cjepiva, ipak ističe da ga brine kako svijet neće izvući lekcije iz pandemije covida kako bi se pripremio na buduće pandemije.

Na pitanje nada li se da će se svijet potpuno vratiti u normalu do kraja 2022. godine, Gates je odgovorio potvrdno, uz neizbježno „ali“.

“Još uvijek postoje neka pitanja o tome u kojoj mjeri će se koristiti cjepivo Johnson & Johnson. Bilo bi dobro da bude prihvaćeno, ali i bez toga će neke bogatije zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, do ljeta dosegnuti visoku razinu cijepljenja. To će omogućiti da se cjepiva distribuiraju po cijelom svijetu do kraja 2021. i tijekom 2022. godine. Nećemo iskorijeniti ovu bolest, ali do kraja 2022. svest ćemo je na vrlo male brojke”, rekao je Gates, koji je svoje milijarde zaradio s tehnološkom kompanijom Microsoft. Međutim, naglasio je kako postoji nejednakost u stopi cijepljenja širom svijeta.

“Ne postoji nekakva svjetska vlada koja ignorira američki novac za istraživanje i razvoj ili novac za istraživanje i razvoj u Velikoj Britaniji. Trenutačno se u bogatim zemljama cijepe starije osobe jer te zemlje su u pandemiji prošle lošije od većine zemalja u razvoju i to je bila dobra stvar. Činjenica da sada cijepimo 30-godišnjake u Velikoj Britaniji i SAD-u i da nemamo cjepiva za sve 60-godišnjake u Brazilu i Južnoj Africi nije poštena, ali za tri ili četiri mjeseca cjepiva će biti dostupna svim zemljama koje imaju vrlo ozbiljnu epidemiju”, objasnio je filantrop koji se preko fundacije Bill i Melinda Gates već godinama bori protiv zaraznih bolesti.

“Do kraja godine SAD, Velika Britanija i drugi moći će osigurali opskrbu cjepivom zemalja u razvoju. Unatoč rijetkim ozbiljnim nuspojavama, sva cjepiva su djelotvorna i uskoro će ih dobiti sve zemlje. Druga je dobra vijest da je stopa smrtnosti u najsiromašnijim zemljama zapravo vrlo niska. U sljedećih nekoliko mjeseci prioritet će biti cijepiti populaciju stariju od 60 godina u Brazilu i Južnoj Africi. SAD će imati višak cjepiva i iskoristit će ga da podigne stopu cijepljenja što je moguće više”, dodao je.

Govoreći o svojoj zabrinutosti za budućnost Gates je rekao da se brine kako će svijet zaboraviti na covid-19 i da ga neće iskoristiti kako bi u budućim pandemijama bio spremniji. No smatra da će ova generacija ipak pamtiti što se dogodilo, zato što su bilijuni dolara izgubljeni, te će ubuduće tražiti globalni odgovor na sličnu krizu.

Prošli tjedan britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab potvrdio je da vlada namjerava smanjiti pomoć za inozemstvo na 0.5 posto proračuna. Ovaj potez kritizirale su humanitarne organizacije.

“Što se brže Velika Britanija vrati na razinu pomoći do 0.7 posto, to će biti bolje. Potrebe za britanskom pomoći su dramatične i tamošnji birači trebali bi biti vrlo ponosni na učinak koji ta pomoć ima. Zahvaljujući toj pomoći danas imamo cjepiva i iskorijenili smo dječju paralizu. Zbog smanjenja nećemo moći učiniti toliko mnogo pa se nadam da će se to promijeniti”, istaknuo je Gates za Sky News.

“Obično je potrebno deset godina da cjepivo iz bogatijih zemalja dođe u siromašnije zemlje. Zahvaljujući međunarodnoj suradnji i humanitarnim organizacijama u ovoj pandemiji stvari su išle mnogo brže. Nadam se da ćemo sve ovo imati na umu i biti spremni za sljedeću pandemiju”, zaključio je.

Ministar Raab rekao je da će se Velika Britanija vratiti ulaganju od 0.7 posto bruto nacionalnog dohotka u službenu razvojnu pomoć kad to fiskalna situacija bude dopuštala.

 

Svijet

ALARMANTNO UPOZORENJE ZNANSTVENIKA O KLIMI: “Najgore tek dolazi!”

Objavljeno

-

Nestašica vode, egzodus, pothranjenost, izumiranje vrsta … Život na Zemlji kakav poznajemo neizbježno će se preobraziti klimatskim promjenama kada djeca rođena 2021. budu imala 30 godina ili čak i ranije, upozorava UN-ov izvještaj do kojeg je došao AFP.

Nacrt izvješća koje su napisale stotine znanstvenika pri Međudržavnom panelu za klimatske promjene (IPCC), mjerodavnom na tom području, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se pruža ljudima da promijene svoju sudbinu trenutnim i drastičnim mjerama.

Sveobuhvatno izvješće o procjeni od 4000 stranica mnogo je alarmantnije od prethodnog iz 2014. Iako se njezini glavni zaključci neće promijeniti, službeno će biti objavljeno tek u veljači 2022., nakon što ga konsenzusom odobri 195 država članica.

Bez obzira na stopu smanjenja emisije stakleničkih plinova, razorni učinci zagrijavanja na prirodu i čovječanstvo koje o tome ovisi ubrzat će i postat će bolno opipljivi i prije 2050. godine.

“Život na Zemlji može se oporaviti od velikih klimatskih promjena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosustava”, napominje tehnički sažetak na 137 stranica.

Među najvažnijim zaključcima je spuštanje praga preko kojeg se zagrijavanje može smatrati prihvatljivim. Potpisivanjem Pariškog sporazuma 2015. godine svijet se obvezao ograničiti globalno zatopljenje “znatno ispod 2°C”, a nastoji se ograničiti do 1.5°C porasta temperature. 

Od sada, IPCC procjenjuje da bi prekoračenje + 1.5°C već moglo “postupno dovesti do ozbiljnih posljedica, a ponekad i nepovratno”.

“Najgore tek dolazi, s mnogo više implikacija na život naše djece i naših unuka nego na naš”, tvrdi IPCC.

Klima se već promijenila. Iako je porast prosječnih temperatura od sredine 19. stoljeća dosegao 1.1°C, učinci su ozbiljni i bit će sve snažniji, čak i ako se smanje emisije CO2.

Za neke životinje i biljne sorte može biti čak i prekasno. “Čak i na + 1.5 °C, životni uvjeti promijenit će se izvan mogućnosti prilagodbe određenih organizama”, podvlači se u izvješću.

Poljoprivreda, uzgoj, ribarstvo…”U svim sustavima proizvodnje hrane povećavaju se nagli gubici”, stoji u izvještaju, ukazujući na klimatske opasnosti kao “glavni pokretač”.

Međutim, čovječanstvo u ovoj fazi nije naoružano kako bi se suočilo s izvjesnim pogoršanjem situacije.

“Trenutne razine prilagodbe bit će nedovoljne kako bi odgovorile na buduće klimatske rizike”, upozorava IPCC.

Čak i ograničavajući porast na 2°C, 80 milijuna ljudi više će ogladnjeti do 2050. godine, 130 milijuna moglo bi pasti u krajnje siromaštvo u roku od deset godina, a stotine milijuna stanovnika obalnih gradova bit će ugroženi češćim poplavama uzrokovanim porastom razine mora, što će zauzvrat dovesti do značajnih migracija.

Na porast od 15°C, u gradovima će 350 milijuna dodatnih stanovnika biti izloženo nestašici vode, a 400 milijuna na + 2°C.

U tekstu se također naglašava opasnost od kaskadnih učinaka. Neke regije (Istočni Brazil, Jugoistočna Azija, Srednja Kina) mogle bi pogoditi tri ili četiri istodobne vremenske nepogode ili čak i više: vrućina, suša, ciklona, ​​požari, poplave, bolesti koje prenose komarci …

A također moramo uzeti u obzir pojačane učinke drugih ljudskih aktivnosti štetnih za planet, napominje izvještaj: uništavanje staništa, prekomjerno iskorištavanje resursa, zagađenje, širenje bolesti…

Zbog toga je “svaki djelić stupnja važan”, inzistira IPCC.

Unatoč svojim alarmantnim zaključcima, izvještaj pruža notu nade. Čovječanstvo još uvijek može usmjeriti svoju sudbinu prema boljoj budućnosti.

“Potrebna nam je radikalna transformacija procesa i ponašanja na svim razinama: pojedinci, zajednice, tvrtke, institucije i vlada”, tvrdi se u izvješću.

“Moramo redefinirati svoj način života i potrošnju.”

 
Nastavi čitati

Svijet

Italija od idućeg tjedna bez obaveznih maski na otvorenom

Objavljeno

-

Italija će ukinuti obavezu nošenja zaštitnih maske na otvorenom od ponedjeljka, 28. lipnja, objavio je u ponedjeljak talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza

“Od 28. lipnja ukidamo obavezu nošenja maske u vanjskom prostoru”, napisao je na Facebooku ministar Speranza, precizirajući da će se ova odluka odnositi na regije označene kao “bijela zona”, gdje je širenje virusa najsporije. Trenutno je cijela Italija u bijeloj zoni, osim male doline Aosta na sjeveru.

Objava ministra zdravstva uslijedila je nakon pozitivnog mišljenja Tehničko-znanstvenog odbora koji savjetuje talijansku vladu o pandemiji.

Odbor je ocijenio da maske ​​više nisu potrebne u “bijeloj zoni”, ali i da bi još uvijek trebale biti nadohvat ruke u slučaju rizika povezanog s okupljanjem.

U ponedjeljak, 28. lipnja, sve bi talijanske regije trebale biti označene kao bijela zona, prema predviđanjima stručnjaka.

U Italiji, zemlji sa 60 milijuna stanovnika, u ponedjeljak, 21. lipnja,  zabilježeno je 495 novozaraženih i 21 preminuli od posljedica bolesti covid-19 u 24-satnom razdoblju. Neke regije nisu uopće evidentirale smrtne slučajeve.

Italija je evidentirala 127.291 smrtni slučaj od početka epidemije, a oboljelo je 4,25 milijuna ljudi.

U toj je zemlji ukupno 30 posto stanovništva starijeg od 12 godina cijepljeno, odnosno gotovo 16 milijuna ljudi.

 
Nastavi čitati

Svijet

Na planetu Zemlji priznat peti ocean

Objavljeno

-

Planet Zemlja prošlog je tjedna dobio peti ocean. Nakon Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog, sada je priznat i Južni ocean.

Znanstvena udruga National Geographic Society službeno je priznala Južni ocean 8. lipnja na Svjetski dan oceana.

Evo što morate znati o Južnom oceanu

1. Bio je dio Tihog oceana. Riječ je o oceanu koji potpuno okružuje Antarktiku i proteže se sjeverno od Antarktike do 60 stupnjeva južne geografske širine, a povezan je s Atlantskim, Indijskim i Tihim oceanom.

2. Danas je drugi najmanji ocean na svijetu. Manji je samo Arktički ocean.

3. Od ostalih oceana odvojen je strujama, a ne kontinentima.

4. Stanište je jedinstvenog ekosustava. To je jedino mjesto na svijetu na kojem možete vidjeti carskog pingvina, Wendell tuljana i tisuće drugih jedinstvenih organizama koji ne žive nigdje drugdje.

5. Promjena u obrazovanju. Studenti uče o oceanima kroz one oceane koje proučavaju. Ako u to nije uključen Južni ocean, onda neće naučiti njegove specifičnosti i koliko je on zapravo važan.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Znanstvenici ga godinama nisu službeno priznavali. Sve do sada

“Južni ocean dugo je bio priznat među znanstvenicima, no, kako nije bilo međunarodnog dogovora, nikad ga nismo službeno priznali”, rekao je geograf Alex Tait. Znanstvenici već više od 20 godina priznaju peti ocean, gdje je smještena i Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current – ACC), hladna morska struja koja se kreće od zapada prema istoku, a znanstvenici smatraju da je nastala prije 34 milijuna godina, kada se prostor današnje Antarktike odvojio od Južne Amerike.

Upravo zbog ACC-a voda Južnog oceana hladnija je i manje slana u odnosu na vode na sjeveru te pruža stanište za tisuće vrsta, objasnili su znanstvenici. Također, za Južni ocean kažu da je “vitalna komponenta Zemljine promjenjive klime te da je ACC jedina globalna struja koja koristi vode iz tri oceana koja ju okružuju za prijenos topline diljem planeta”.

Oceani prekrivaju 71 posto Zemljine površine, a, prema tumačenju američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosferu, predstavljaju jedinstvenu i kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu