Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PANDEMIJA UČINILA SVOJE, ZRĆE OVOG LJETA MIJENJA KONCEPT: Umjesto partijanja uvode sasvim drugačiji tip turizma

Objavljeno

-

‘Ne želimo sjediti skrštenih ruku i čekati kako će se stvari po pitanju pandemije razvijati same po sebi, već smo se odlučili na aktivan pristup, kako bismo i u ovim uvjetima izvukli maksimum’, kaže Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Novalje na Pagu

Pri spomenu otoka Paga, Novalje i turizma, većini je prva asocijacija Zrće, popularna plaža u čijim klubovima danonoćno partijaju tisuće mladih iz cijele Europe, veliki festivali elektronske glazbe i rijeke posjetitelja na ulicama. No, prošla je godina, obilježena pandemijom covida-19, bila sasvim drugačija, sa znatno manjim brojem turista i gotovo bez partijanera pa su u Novalji, ali i na cijelom otoku Pagu, odlučili ubrzano razvijati sasvim novi vid turističke ponude – takozvani “outdoor” turizam, piše Novi list.

‘Izvukli smo pouke i krenuli u stvaranje novih smjernica’

Taj je vid ponude baziran na ubrzanom širenju, povezivanju i gradnji novih planinarskih i biciklističkih staza, penjališta i druge infrastrukture potrebne za sportove na otvorenom kojima se i inače bave sve više ljudi, a naročito otkako vlada pandemija covida-19.

“Izvukli smo pouke i krenuli u stvaranje novih smjernica razvoja turizma. Ne želimo sjediti skrštenih ruku i čekati kako će se stvari po pitanju pandemije razvijati same po sebi već smo se odlučili na aktivan pristup, kako bismo i u ovim uvjetima izvukli maksimum i gostima ponudili razlog da ipak dođu u Novalju i na otok Pag”, ističe Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Novalje.

Lanjska turistička sezona na Pagu završila je s 54 posto dolazaka i noćenja u odnosu na prethodnu 2019. godinu po broju dolazaka i noćenja. Rezultati bi, kaže Šćiran Rizner za Novi list, bili još bolji da Slovenija u sezoni nije odlučila zatvoriti granice prema Hrvatskoj.

‘Pitanje je hoće li Englezima biti dopuštena putovanja’

Zrće je lani poslovalo s prometom od oko 10 posto u odnosu na uobičajeni, procjenjuje Boris Šuljić, pionir razvoja party turizma u Novalji i vlasnik najdugovječnijeg kluba na popularnoj plaži. Ni od ove sezone, smatra on, ne očekuju se dobri rezultati.

“Pripremamo se za sezonu, iako ne znamo kakva će biti, s obzirom na epidemiološku situaciju i mjere koje ograničavaju putovanja i rad klubova. Ipak, svi protagonisti se pripremaju, klubovi, promotori, agencije i čekamo da vidimo što će se događati u Hrvatskoj i drugim zemljama. Veliko je pitanje hoće li Englezima biti dopušteno putovanje u inozemstvo, s obzirom da ih je velik broj cijepljen, a i inače čine dobar dio naših gostiju. Pitanje je i kakve će mjere domaći stožer odrediti, hoće li, recimo, barem oni koji su cijepljeni smjeti doći u Hrvatsku i u naše klubove”, kaže Šuljić.

Projekt Pag Outdoor priprema se već godinu dana

Stoga su, piše Novi list, u Novalji, ali i na cijelom Pagu odlučili baciti karte na otdoor turizam.

“Već godinama razvijamo outdoor segment našeg turizma, s obzirom da broj ljudi koji se bave biciklizmom, trekingom, planinarenjem, penjanjem, veslanjem na moru i sličnim aktivnostima u Europi strelovito raste, a mi na otoku, ne samo u Novalji, imamo idealne uvjete za većinu takvih aktivnosti. Takva orijentacija u prošloj i ovoj godini pokazala se pravim putem jer sve više ljudi dolazi upravo zbog toga”, kaže Šćiran Rizner dodajući kako u širenju outdoor ponude sudjeluje cijeli otok.

Projekt Pag outdoor priprema se već duže od godinu dana, a već ove sezone avanturiste u gojzericama ili na biciklima dočekat će 180 kilometara povezanih staza. Na svoje će doći i penjači za koje su već pripremljena penjališta, a iako to nije dio Pag Outdoor projekta, tu je i već dobro poznata ponuda podvodnih aktivnosti, kao i sportova na moru, poput veslanja ili jedrenja na dasci, piše Novi list.

Okreću se ‘mirnijoj’ varijanti turizma

Najbolje ovosezonske rezultate u Novalji i drugdje na Pagu očekuju u individualnom smještaju, posebno u kampovima i kućama za odmor u kojima gosti mogu boraviti odvojeni od gužvi i većeg broja ljudi. Gostima je, kaže direktorica Turističke zajednice Novalje, važno da mogu držati distancu i da se osjećaju sigurno.

“Dobre rezultate očekujemo i u manjim mjestima na području Grada Novalje, jer je u njima ipak manja gužva i manja cirkulacija ljudi pa se gosti osjećaju sigurnije, što se pokazalo i lani, kada su imali popunjenost gotovo na razini normalnih sezona”, kazala je Šćiran Rizner za Novi list.

U Novalji su i prije pojave koronavirusa počeli intenzivno raditi na razvoju drugih vrsta ponude, osim za goste koji u Novalju dolaze radi klubova u Zrću. Pritom se polako mijenjaju i trendovi u gradnji pa se, uz kuće s velikim brojem apartmana, kakve su se do sad uglavnom gradile, sve češće pojavljuju i manje kuće, u mirnijim dijelovima, koje nude intimniji doživljaj odmora.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu