Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

USUSRET JOŠ JEDNOJ IZAZOVNOJ SEZONI Objava iz Turističke zajednice ZŽ: “U tijeku intenzivna promocija turizma Zadarske županije na ključnim tržištima”

Objavljeno

-

Svjesni kako će ova godina biti posebno zahtjevna što se turističkih kretanja tiče, Turistička zajednica Zadarske županije je još u prosincu prošle godine započela sa snažnim aktivnostima promocije Zadarske županije i njenih najvažnijih i najatraktivnijih turističkih proizvoda na ključnim tržištima, a koje su i dalje u tijeku. Cilj je svih aktivnosti pozivanje gostiju da svoj odmor u 2022. godini provedu u Zadarskoj županiji, te daljnji rast prepoznatljivosti Zadarske županije kao atraktivne i kvalitetne turističke destinacije bogate ponude. Aktivnosti u sklopu promocije Zadra i ostalih gradova i mjesta, prirodnih ljepota, otoka, nautike, kampinga, eno-gastronomije i ostalih turističkih potencijala regije provode se putem digitalnih kampanja, oglašavanja u značajnim tiskanim medijima, promotivnih oglasa i društvenih mreža, stoji u današnjem priopćenju. Evo što dodaju:

“Od veljače je u tijeku snažna on-line kampanja fokusirana na ključna emitivna tržišta, ali i avio-tržišta. U kampanji sudjeluju i TZ-i Biograda, Nina, Paga i Starigrada, a kako bi se time pojačao učinak pojedinačnih budžeta. Kampanja se provodi se na vodećim portalima tržišta na kojima se želi ojačati prepoznatljivost i prisutnost. Podijeljena u 3 vala pokriva veći dio godine, čak 7 mjeseci digitalne promidžbe. Prvi val, val pozicioniranja, bit će najveći i najduži jer mu je glavni cilj stvoriti opću svijest i potaknuti ljude da posjete zadarsku regiju. Provodi se od kraja veljače do svibnja na tržištu Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Belgije, Mađarske, Slovačke i Skandinavije.

Uslijedit će val za poticanje rezervacija u razdoblju od svibnja do srpnja, dok je treći val tzv. on-site kampanja koja je zakazana za srpanj i kolovoz te zalazi u rujan, a cilja goste koji su stigli na šire odredište Dalmacije i kojima se predstavljaju različite aktivnosti u kojima mogu sudjelovati te ih potiče za posjet raznim dijelovima županije.

Uz ovu snažnu kampanju, TZ Zadarske županije, počevši još od prosinca 2021., promovira Zadar i cijelu županiju u niz specijaliziranih i vodećih izdanja na ključnim emitivnim tržištima od kojih izdvajamo sljedeće.

U specijaliziranim njemačkim izdanjima OutdoorWelten i Wander Magazin Turistička zajednica Zadarske županije predstavlja brojne mogućnosti koje Zadarska županija nudi ljubiteljima prirode i aktivnosti na otvorenom. Na tržištu Velike Britanije, ali i šire jer čitanošću pokrivaju gotovo cijeli svijet, do lipnja traje kampanja kroz nekoliko izdanja britanskog National Geographic Traveler-u, dok je u izdanju The Travel Guide-a koje se distribuira s poznatim dnevnim listom The Guardian u siječnju objavljen veliki članak o ljepotama Zadra i županije. U specijaliziranom austrijskom časopisu Gute Reise također je objavljena bogata reportaža na dvije stranice o Zadru i okolici. Na tržištu Francuske Zadarska se regija promovira u časopisu Plein Air, kao i čuvenom Petit Futé vodiču i časopisu istoimenog izdavača, jednog od najcjenjenijih izvora preporuke za putovanja. Jedan od značajnijih turističkih proizvoda Zadarske županije, kamping turizam dodatno se promovira oglašavanjem u suradnji s udruženjima Kamping udruga Hrvatske i Top Camping.

Slovencima se Zadarska županija tradicionalno predstavlja u izdanjima Dnevnik, Delo i Večer kroz niz članaka i oglasa u prigodnim izdanjima vezano uz praznike i godišnje odmore.

Pored toga, Turistička se zajednica Zadarske županije oglasila u godišnjem vodiču poznatog američkog udruženja putničkih agenata ASTA, a koji služi svim profesionalcima u turizmu i promovira svjetske destinacije. ASTA WORLDWIDE DESTINATION GUIDE 2022/23.

Također je niz aktivnosti promocije usmjereno na domaće goste kojima se kontinuirano predstavljaju već prepoznatljivi turistički proizvodi Zadarske županije, a kako bi i gosti iz Hrvatske za svoje odredište izabrali upravo Zadarsku županiju.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

REAGIRANJE Gradonačelnik Dukić odgovara Meštroviću i(li) Ričardu: “Sve što taknete, staje i propada. Evo zašto, bez cenzure…”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo reagiranje gradonačelnika Branka Dukića na izjave vijećnika Enija Meštrovića u dijelu medija:

“Poštovani gospodine Meštroviću,

građani našeg grada dali su Vam priliku da sudjelujete u kreiranju politike razvoja Zadra, a Vi ste to povjerenje građana izigrali.

Kroz svo vrijeme obnašanja dužnosti gradonačelnika tu funkciju prihvaćam odgovorno i uvijek na korist svom gradu. Mene su građani izabrali na temelju jasne vizije razvoja Zadra i konkretnog programa rada. Drugi put su me izabrali između ostalog i zato jer su ocijenili uspješnim rezultate dotadašnjeg rada. Znali su zašto će mi, ili neće, dati povjerenje. Nakon ovog mandata, baš kao i onog prethodnog, bit će jasno i konkretno vidljiv rezultat izvršenja svih mojih najavljenih obveza. 

Ono što građani nisu znali je da Ričard i Enio nisu isto. Ričardovom satirom svoj ste politički cilj sakrili od građana. Vaš, Meštrovićev, učinak nakon ove nepune dvije godine ipak je sada jasan: sve što taknete, staje i propada. A evo i zašto, bez cenzure… 

Nabrojat ću sve što ste do sada napravili u svom vijećničkom mandatu zajedno sa svojim političkim partnerima iz SDP-a i Akcije mladih. Na silu ste smijenili Upravno vijeće Znanstvene knjižnice, a ono novo, Vaše, ubrzo je podnijelo ostavke bez ikakvog učinka. Na silu ste smijenili upravu KK Zadra. Iz Nadzornog odbora ste pobjegli čak i prije svog partnera Rubeše ostavivši odabrane direktore u kaosu svojih političkih igara. Blokirali ste početak izrade prostornog plana za gradnju vrtića u Kožinu. Blokirali ste izgradnju školske športske dvorane i radionice TŠC-a. Blokirali ste i projektiranje nove gradske prometnice uz park šumu Musapstan. U zadnjem političkom nasrtaju pokušali ste blokirati izgradnju novog gradskog groblja, ugasiti javnu rasvjetu, ostaviti zatvorenu Providurovu palaču i nedovršen Centar za mlade. Odrekli ste se osiguranih sredstava za gradnju nova dva dječja vrtića, uređenje zelenog pojasa Rive, novca potrebnog za uređenje dva gradska parka, izgradnju dviju ključnih gradskih prometnica…  I konačno, blokirali ste i proračun, blokirali grad, izazvali nesigurnost i nemir. Svojom odlukom, svojom rukom i partnerstvom s SDP-om, Vučetićem i Akcijom mladih.

I sad bi Vi svu ovu štetu podijelili sa mnom pa zazivate izbore za gradonačelnika nadajući se gradonačelniku po Vašoj mjeri, a ne iskazanom izboru građana. Gradonačelnika koji će podržati kaos koji sustavno izazivate. To je po Vama rješenje za završetak blokade proračuna kojeg su nezakonitim učinili upravo Vaši predloženi nelegalni amandmani. Dakle, nije vam prihvatljivo rješenje u ispravljanju Vaših nezakonitosti i skidanju blokade s proračuna nego u svrgavanju gradonačelnika. 

Zbrajajući te rezultate i „uspjehe“, nakon Vašeg vijećničkog mandata moći ćete se radovati tek Ričardovim uspjehom. I meni je on draži.

S poštovanjem, gradonačelnik Branko Dukić”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POČELI RADOVI NA VIŠNJIKU Uređuje se prostor i postavljaju senzoričke sprave!

Objavljeno

-

By

U Športskom centru Višnjik, u neposrednoj blizini Dječjega parka, počeli su radovi na uređenju prostora i postavljanju senzoričkih sprava za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

Grad Zadar je vodeći partner u provedbi projekta pod nazivom Inclusive Play koji je sufinanciran u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. – 2020. ukupne vrijednosti 948.203,25 EUR, od čega proračun Grada Zadra iznosi 394.563,00 EUR. Projekt se sufinancira sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije uz stopu sufinanciranja 85 posto.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-dječji-park-senzoričke-sprave-za-djecu-s-teškoćama-u-razvoju

U naravi planirano je postavljanje opreme i sprava za osobe s poteškoćama i bez njih na području ŠC-a Višnjik, koje za cilj imaju osiguravanje minimalne razine uključivosti djece s poteškoćama u lokalnu zajednicu, te dodatnog podizanja kvalitete života, sadržaja i usluga za najranjivije skupine društva.

Postavljanje senzoričkih sprava u ŠC-u Višnjik dio je cjelovitoga uređenja i opremanja prostora, a radovi su u tijeku. Po završetku cijeloga zahvata, senzoričke će sprave biti dostupne korisnicima o čemu će ŠC Višnjik pravodobno informirati javnost.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKA ELITA Maturanti Gimnazije Franje Petrića najbolje napisali ispit mature iz Hrvatskog jezika

Objavljeno

-

By

Prošlogodišnji maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru i II. gimnazije u Zagrebu najbolje su napisali ispit mature iz Hrvatskog jezika, kažu podaci iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, objavio je portal srednja.hr. Uz taj podatak vidljivo je u aplikaciji i da su u 2022. najbolju prosječnu ocjenu postigli gimnazijalci koji su pisali A razinu.

Hrvatski jezik na državnoj maturi obvezni je ispit, a protekle godine pristupilo mu je 24.814 učenika u 396 škola. Za razliku od Matematike, veći broj njih pisao je višu razinu – 68,48 posto, dok su ostali pristupili B razini Hrvatskog.

Prosječna ocjena koju su lani ostvarili pristupnici A razine bila je 3,21, dok je prosjek ocjena na B razini mature iz Hrvatskog bio poprilično niži – 2,41. Slično kao i na Matematici i na maturi iz Hrvatskog bili su najuspješniji gimnazijalci koji su pisali A razinu, a čija je prosječna ocjena 3,70. Najlošiju prosječnu ocjenu imali su učenici strukovnih škola koji su pristupili B razini ispita, a iznosila je tek 2,29.

matura hrvatski 2022(2)

Prosječne ocjene na maturi iz Hrvatskog u 2022. po programima Izvor: MZO/ŠeR vol 3.

Iz kojih škola su najbolji?

Ako se promatraju podaci po školama, najbolju prosječnu ocjenu na maturi iz Hrvatskog u 2022. godini ostvarili su maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru, s prosječnom ocjenom 4,47. Napomenimo i kako je prosječna zaključna ocjena iz Hrvatskog na kraju četvrtog razreda kod tih učenika bila nešto viša – 4,52.

Na drugo mjesto smjestili su se prošlogodišnji maturanti II. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz Hrvatskog bila 4,44, dok im je prosječna školska ocjena na tom predmetu u 4. razredu bila 4,82.

Među školama čiji su učenici ostvarili najbolje rezultate na maturi iz Hrvatskog, nalaze se još III. gimnazija Split, I. gimnazija Zagreb, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb, XV. gimnazija Zagreb, Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb, V. gimnazija Vladimir Nazor Split, IV. gimnazija Zagreb te Biskupijska klasična gimnazija R. Boškovića s pravom javnosti Dubrovnik. Napomenimo kako su u obzir uzete škole u kojima je ovom ispitu pristupilo više od 20 učenika. U nastavku možete detaljnije proučiti prosječne ocjene u školama u kojima je lani najbolje riješena matura iz Hrvatskog, kao i koju su prosječnu ocjenu isti učenici imali iz Hrvatskog na kraju 4. srednje.

10 škola čiji su učenici ostvarili najbolje prosječne ocjene na maturi iz Hrvatskog u 2022.

10 škola čiji su učenici ostvarili najbolje prosječne ocjene na maturi iz Hrvatskog u 2022.|Izvor: MZO/ŠeR vol 3.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu