Connect with us

Svijet

Slovenija vratila drastične mjere, skoro sve zatvorili, promjene i na granici

Objavljeno

-

U Sloveniji je na snagu stupilo 11-dnevno strogo zatvaranje, kojim vlasti žele presjeći treći val pandemije koronavirusa i nagli rast epidemijske krivulje. U zadnja 24 sata u zemlji je bilo 1335 novih slučajeva zaraze.

Iako je broj potvrđenih novih zaraza manji nego jučer, udio pozitivnih nalaza je viši i iznosi 23.7 posto, što je zabrinjavajuć podatak i opravdava uvođenje lockdowna.

Obustavljaju se uslužne djelatnosti i sport, djeca idu na online nastavu, zatvaraju se regije…

Restriktivne mjere koje su na snazi idućih desetak dana uključuju online nastavu u školama, zatvaranje granica regija, zabranu odlaska u države s crvene liste, rad državne uprave i javnog prometa u minimalnom opsegu, kao i zatvaranje većine uslužnih djelatnosti i sportskih aktivnosti. Poslodavcima je preporučeno da omoguće rad od kuće ili korištenje godišnjih odmora, a sve to ima za cilj presjeći opasan treći val, ali i smanjiti velik broj novih hospitalizacija.

Za ulazak u Sloveniju od ponedjeljka vrijedi isključivo PCR test, a ne antigenski kao do sada, a slovenskim rezidentima zabranjen je odlazak u zemlje s crvene epidemiološke liste, uz prijetnje visokom novčanom kaznom.

U zemlji je, prema najnovijim podacima ministarstva zdravstva, 13.395 aktivnih slučajeva zaraze i taj broj je u porastu, kao i broj hospitaliziranih, kojih je trenutno 518. Broj smrtnih slučajeva i dalje je manji u odnosu na razdoblje drugog vala pandemije, zbog preležane bolesti ili cijepljenja među starijima. Sa sedam novih smrtnih slučajeva ukupan broj preminulih povećao se na 4054.

Skoro sve je zatvoreno, obavezne maske na otvorenom

Zabranjena su javna okupljanja (osim mise na Uskrs), a zatvoreni su kafići i ugostiteljski objekti, saloni i trgovine odjećom, frizerski saloni…

Maske su obavezne i na otvorenom, a javni prijevoz u narednih će se 11 dana odvijati po blagdanskom radnom vremenu.

Prosječan broj novih slučajeva za zadnji tjedan iznosi 1027. No, prema riječima doktora Leona Cizelja iz znanstvenog instituta Jožef Štefan, koji za vladu radi matematičke analize i projekcije pandemije, računa se da u sadašnjem trenutku na jednu testiranjem potvrđenu zarazu dolaze dvije do tri neotkrivene, među ljudima koji nisu testirani, pa bi stvaran broj dnevnih zaraza mogao biti četiri do pet tisuća.

Liječnik: Da nije bilo britanskog soja, pandemija bi završila u svibnju

Glavni uzrok koji generira treći val pandemije u Sloveniji je sada dominantna britanska varijanta virusa, zbog koje je reprodukcijski broj širenja pandemije iznad jedan, pa ju je nemoguće kontrolirati bez zatvaranja, koje je u drugom valu spriječilo gore posljedice od onih koje su zabilježene, upozorio je Cizelj.

Pretpostavlja se da će među onima kod kojih je zaraza danas potvrđena ubuduće biti 80-ak hospitaliziranih i desetak umrlih, a učinci zatvaranja osjetit će se tek dva tjedna po njegovu završetku, naveo je Cizelj, dodavši da bi, prema projekcijama, da nije bilo britanske varijante virusa, pandemija u Sloveniji završila u svibnju.

Izbili prosvjedi

U središtu Ljubljane danas je protiv zatvaranja zbog pandemije covida-19, koje je danas stupilo na snagu, prosvjedovalo više slovenskih asocijacija i nevladinih udruga, navodeći da su mjere “nelogične i neracionalne” te su pozvale vladu da o njima ponovno razmisli i donese nova rješenja. 

Između ostalih, prosvjedovali su zaposleni u obrazovanju, ugostitelji, roditelji djece kojima se uvodi on-line nastava, taksisti, sportaši i neke druge skupine, javili su popodne slovenski mediji.

Novom zatvaranju društvenog života, restrikcijama na granicama, te smanjenom režimu rada gospodarskih i sportskih djelatnosti, prometa i državne administracije zadnjih je dana u Sloveniji sve više protivljenja i izraza nezadovoljstva. Vlada, pak pozivajući se na mišljenje stručnjaka, smatra da je uvođenje 11-odnevnog zatvaranja bilo neizbježno. 

Slovenska lijevo-liberalna oporba koje je u utorak onemogućila vladi Janeza Janše da smijeni predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, za što je vladi nedostajao jedan zastupnički glas, najavila je da će u petak protiv vlade uložiti ustavnu tužbu, s argumentacijom da je loše upravljala epidemijom covida-19, te da predsjednik vlade Janša guši slobodne medije i želi pod svoju kontrolu staviti pravosudni sustav i neka druga državna samostalna tijela.

Potporu danas uvedenom zatvaranju dao je predsjednik države Borut Pahor, koji je pozvao svoje sugrađane da poštuju uvedeno 11-dnevno zatvaranje i da budu strpljivi i optimistični, kako bi se zdravstvena kriza uzrokovana jačanjem epidemije Covida-19 mogla završiti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Svijet

EU sprema tužbu protiv AstraZenece

Objavljeno

-

foto: Dimitris Vetsikas/Pixabay

Europska komisija priprema poduzimanje pravnih koraka protiv AstraZenece, objavio je Politico kasno sinoć pozivajući se na pet neimenovanih europskih diplomata.

Na sastanku europskih diplomata koji je održan jučer većina europskih zemalja potvrdila je da će podržati tužbu protiv AstraZenece zbog kršenja dogovora o isporuci cjepiva članicama Europske unije, navodi Politico.

Ideja iza tužbe je da se prisili AstraZenecu da isporuči doze cjepiva koje je obećala isporučiti u ugovoru s Europskom unijom, objavio je Politico pozivajući se na diplomatske izvore.

AstraZeneca obećala 100 milijuna doza, isporučila 30

AstraZeneca je izazvala bijes u EU u siječnju kada je rekla da neće moći dostaviti Uniji onaj broj doza na koji se inicijalno obvezala.

Do kraja prvog kvartala ona je isporučila 30 milijuna doza zemljama EU, a ne 100 milijuna kako je bilo ugovoreno.

Taj je nedostatak pogodio kampanje cijepljenja širom EU, piše Politico.

Tvrtka kaže da će isporučiti oko 70 milijuna doza do kraja drugog kvartala, do kada je po ugovoru s EU trebala isporučiti svih 300 milijuna doza.

 
Nastavi čitati

Svijet

Sve se više govori o raspadu BiH. Sastali se ministri Hrvatske, Slovenije i Italije

Objavljeno

-

Foto: News1.mk

Navodni non-paper o promjeni granica na Balkanu i podjeli BiH po etničkim linijama nije bio tema razgovora šefova diplomacija Hrvatske, Slovenije i Italije, koji su u petak na Brdu kod Kranja potpisali zajedničku izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana, ali su oni ipak upitani o tome i budućnosti zapadnog Balkana.

Sva trojica ministara, Anže Logar, Luigi di Maio i Gordan Grlić Radman, su se načelno složila da je budućnost regije u približavanju Europskoj uniji i budućem članstvu, kad države na tom području ispune uvjete.

Logar je još jednom ponovio da je papir koji neki pripisuju slovenskom premijeru “nepostojeći” i “fantomski” dokument i da će Slovenija za vrijeme svog predsjedanja EU u drugoj polovici godine organizirati neformalni europski summit posvećen budućnosti regije u svjetlu budućeg članstva.

Grlić Radman je reagirao na neke medijske napise u kojima se, u medijskim špekulacijama oko neslužbenog “non-papera” koji pripisuju slovenskoj vladi, što ona niječe, govori i o hrvatskom non-paperu o približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, koji je ministar, među ostalim, transparentno predstavio sugovornicima prilikom nedavnog posjeta Sarajevu.

Navodni hrvatski non-paper

“Ograđujem se od bilo kakvih insinuacija ili zlonamjernih tumačenja kojima se želi umanjiti vjerodostojnost, odnosno kredibilitet našeg afirmativnog pristupa”, kazao je novinarima Grlić Radman.

Podsjetio je na mogućnost da se spominjanjem hrvatskog non-papera u kontekstu medijskih polemika oko neslužbenog dokumenta, čije autorstvo odlučno odbacuju slovenske vlasti, a koji navodno teži podjeli BiH po etničkim linijama, možda i na njega želi baciti “sjenu” i hrvatsku inicijativu o potrebnim reformama u BiH učiniti nevjerodostojnom.

Uz općenite optužbe slovenske lijevo-liberalne oporbe na račun vlade Janeza Janše u vezi s “fantomskim” non-paperom, proteklih su se dana čule i njene kritike da se Slovenija nije trebala približiti hrvatskoj inicijativi o promjenama izbornog zakona u BiH, nego zastupati načelo BiH kao građanske države, s primjerenim izbornim zakonom, koji ne bi usitnjavao BiH. Takvom politikom navodno se udaljuje od velikih članica EU, a, uz to, s Hrvatskom još ima otvoreno granično pitanje.

Za medije u Sarajevu oko tog pitanja i fantomskog “Janšinog non-papera” zadnji je tjedan dana izjave dalo više publicista, novinara te bivši i sadašnji političari, među ostalima i nekadašnji predsjednici Slovenije Milan Kučan i Danilo Tuerk. Oni su također s mnogo kritičkih reakcija govorili o navodnom non-paperu, koji pak Janša i njegova vlada negiraju, tvrdeći da je to afera kojom se potkopava vladu pred preuzimanje predsjedanja Vijećem EU.

 
Nastavi čitati

Svijet

Brojke iz Austrije pokazuju koliko je cjepivo učinkovito

Objavljeno

-

By

Izvor: Unsplash / ilustracija

Samo 10 posto novozaraženih koronavirusom u Austriji starije je od 65 godina što pokazuje da kampanja cijepljenja u toj zemlji počinje djelovati.

Od 17.135 novozaraženih proteklog tjedna, njih 10,2 posto, odnosno 1743 bilo je starije od 65 godina, što pokazuje da cjepivo počinje djelovati.

Među građanima starijima od 85 godina, 71 posto muškaraca i 65 posto žena primilo je barem prvu dozu cjepiva.

U dobnoj skupini između 75 i 84 godine, cijepljeno je 69 posto muškaraca i 67 posto žena, a u dobnoj skupini od 65 do 75 cijepljeno je 44 posto muškaraca i 42 posto žena.

U Austriji je 1,76 milijuna građana, odnosno 23,36 posto stanovništva, dosad primilo prvu dozu cjepiva. Dvije doze dobilo je 718.314 ljudi – 9,54 posto stanovništva.

Udio mladih do 25 godina među novooboljelima je sada 30,7 posto.

Prosječna dob novooboljelih u Austriji proteklog tjedna bila je 37,6 godina, a do prije godinu dana 56,7 godina.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu