Connect with us

Hrvatska

Nacionalni stožer: Kakve mjere će biti na snazi od četvrtka?

Objavljeno

-

foto: Vlada.hr

U posljednja 24 sata zabilježeno je 300 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9290. Među njima je 1 247 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 126 pacijenata. Preminulo je 18 osoba.

Danas imamo dvostruko više novozaraženih na tjednoj razini.

Press konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite kasnila je 40 minuta.

Aktualnu situaciju komentirao je Capak. “Danas smo imali 300 novih slučajeva. U ovome tjednu imali smo 9733 novooboljela, a prošli tjedan 6615. Brojka je 47 posto veća nego u prošlom tjednu. 399,9 je trenutna incidencija.

Po 14-dvenoj incidenciji u EU-u, Hrvatska je na 14. mestu. Ukupna stopa smrtnosti je 1447, što nas stavlja na 18. mjesto ljestvice zemalja EU-a. Danas smo imali 10,5 posto udio zaraženih.”

Riječ je preuzeo Beroš. “Epidemiološka situacija nije dobra. Scenarij za treći val pišemo isključivo sami”, rekao je.

“Znam da sam već dosadan, ali izbjegavanje okupljanja, nošenje maske, prozračivanje prostora, održavanje higijene… jedini su put za obuzdavanje zaraze. Sami odlučujemo svoju sudbinu”, kazao je Beroš.

O pooštravanju mjera

Božinović je rekao da mjere koje postoje su ozbiljne ,a njihova primjena je nešto o čemu se može razgovarati. “Iz svega što smo čuli ne možemo biti zadovoljni situacijom, brojevi rastu. 31.3. ističu mjere. Razmotrit ćemo mjere kad govorimo o nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će sigurno trajati do sredine travnja. Ali želim odmah reći da ćemo stalno pratiti razvoj epidemije. Ako se pokaže potreba, i mjere koje se donesu 1.4. ne znači da se ne mogu mijenjati i prije istoka roka od 15.4. To će sve ovisiti o tome kako će se stvar razvijati idućih dana”, kaže.

“Što se tiče lokalnih stožera, imamo šaroliku situaciju. Neki su vrlo aktivni. S druge strane, tog entuzijazma nema kod svih stožera. Mi ćemo i o tome morati voditi računa. Ne želimo s nekim mjerama ići predaleko u odnosu na neke stožere koji su se svojim prijedlozima potrudili. Ako su oni došli u situaciju da imaju bolje brojke, ne bi bilo oportuno da se njih kažnjava. Ta situacija se može pojaviti. O tome ćemo morati razmisliti”, rekao je.

Više nikome nije tajna kako se virus širi, kako se on može zaustaviti. Ako se svi posvetimo tome, onda ćemo imati bolju situaciju, poručio je.

Procesija Za križen na Hvaru

Božinović kaže da nema posebnog zahtjeva. “Prošle godine bilo je specifično jer je bio lockdown u cijeloj Hrvatskoj. U ovom trenutku Nacionalni stožer nije dobio nikakav upit”, dodao je.

Strože mjere u PGŽ-u

“Podržavamo aktivnost lokalnih stožera, uključujući i prijedloge PGŽ-a, koji su uglavnom usvojeni. Sve odluke nastojimo izbalansirati.

Što se tiče PGŽ-a, u travnju će u Rijeci biti niz događaja uz epidemiološke mjere i minimalan broj posjetitelja”, kazao je Božinović.

O platformi cijepise.zdravlje.hr

Ravnateljica uprave za e-zdravstvo je pročitala priopćenje u kojem stoji da se prijavilo 86.000 osoba i da je riječ o automatskoj poruci.

“U drugoj smo fazi cijepljena, cijepljenja prioritetnih skupina – starijih od 65 godina i kronično bolesnih liječnici obiteljske medicine jedini mogu odrediti prioritetno cijepljenje”, rečeno je.

“Mi smo rekli da ćemo nakon druge faze pričati o gospodarskim prioritetima. Turistički radnici će sigurno spadati među te prioritete”, rekao je Capak. Dodao je da Ministarstvo radi popis.

Upitan je hoće li onda biti zakinute kontinentalne županije ako će se cijepiti turističke djelatnike.

“Vodi se briga o tome kako će se doze raspodijeliti. Ja ovdje imam tablicu. Što se tiče neravnomjerne raspodjele cjepiva po županijama, prosjek za Hrvatsku je 133.6 na 1000 stanovnika. Županija koja je, očito iz političkih razloga rekla da se počelo cijepiti turističke djelatnike, to je laž, imaju 3 doze manje od prosjeka, 130.7. 174,7 doza na 1000 stanovnika dobila je Sisačko-moslavačka županija, a to znate zašto, Svi ostali su od 120 do 142. Sve je to vrlo blizu, nastoji se ispraviti. Nekad se dogodi da netko dobije više, netko manje. Ali izuzetan napor HZJZ-a usmjeren je da se pravilno rasporede doze”, rekao je Capak.

Beroš o priopćenju HKL-a

Iz HLK-a smatraju neprimjerenim način na koji je Beroš komentirao djelovanje predsjednice KoHOM-a, Nataše Ban Toskić.

“Sve što je bilo sporno rekao sam zadnji put, nemam namjeru ponavljati. Proces cijepljenja zahtijeva konstruktivnu raspravu mimo medijatora i rasprave u medijima. Dogovor kuću radi. Doista me čudi kad neki koji javno nastupaju su odbili participirati u kolegijima unutar svojih domova zdravlja, a sudjeluju u medijskim raspravama. Pozivam sve ključne dionike da sve sporne elemente raspravimo tijekom ovog najvažnijeg procesa”, rekao je Beroš.

O cijepljenju građana u Srbiji

Mnogi građani cijepili su se u Srbiji. Na pitanje hoće li im se to priznati i hoće li u kod nas moći dobiti drugu dozu, Capak je odgovorio da će se priznavati cijepljenje unutar zemalja EU-a, a “sve ostalo je upitno dok se ne donese konačan tekst prijedloga i osiguraju se svi tehnički uvjeti”.

“Mi ćemo cijepiti sve naše građane. Oni koji su se cijepili u trećim zemljama, trebali bi imati potvrdu o tome, a hoće li se moći cijepiti u Hrvatskoj, ovisi o tome spadaju li u skupinu koja se može cijepiti”, dodao je.

Na pitanje osjećaju li da su barem malo podbacili kad je u pitanju procjepljivanje, Capak kaže: “Ne osjećam da sam podbacio.”

O južnoafričkom soju

Dosad je zabilježeno 15 slučajeva južnoafričkog soja, rekao je Capak. “U zadnjoj tranši su 4 južnoafrička soja, a dominira britanski soj, s više od 80 posto.”

Markotić kaže da najveći postotak imaju Luksemburg i Belgija, a u Europi je zasad dokazano pet posto. Ono što ne veseli, dodala je, je da se soj počeo širiti u općoj populaciji, a za mnoge se ne zna gdje su se zarazili.

Capakov savjet građanima o cijepljenju

Capak ne savjetuje ljude da se cijepe ruskim i kineskim cjepivima, koja nisu registrirana na području EU-a. “Savjetovao bih svima da čekaju svoj red. U travnju ćemo dobiti oko 500.000 doza. 121.000 doza dolazi samo u ovom tjednu. Ubrzat ćemo cijepljenje druge skupine i nadamo se, ubrzati cijepljenje treće i do ljeta procijepiti više od 50 posto stanovnika RH”, kazao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

BLAGDAN JE VELIKE GOSPE Evo što katolici danas slave…

Objavljeno

-

By

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ujedno je i državni blagdan koji se danas tradicionalno obilježava diljem Hrvatske. Mnoštvo vjernika hodočastit će u marijanska svetišta.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvu svog uskrsnulog sina Isusa Krista. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!”

Majku Božju katolički vjernici prepoznaju i u slikama iz Staroga i Novoga zavjeta. U Starom zavjetu na početku Biblije, kad su Adam i Eva pali u grijeh nepovjerenja prema Bogu i sagriješili, Bog nije čovjeka ostavio bez nade. Naime, nasuprot zmiji, simbolu zla i đavla, Bog podiže znak žene koja će s plodom svoje utrobe zmiji zgaziti glavu.

Novi zavjet, pak, u posljednjoj knjizi Biblije, Apokalipsi, otkriva veliki i strašni znak zmaja. To je rušilačka, negativna, arogantna sila koja više ne skriva svoje nakane, kako je to bio slučaj kod zmije. To je simbol zla u svijetu, simbol sotone. Nasuprot zmaju, drugi je znak žene, simbol nježnosti i ljubavi, dobrote i ljepote. Žena je trudna, ona je nositeljica života, donosi nadu budućnosti. Koliko god žena izgledala slaba u odnosu na strahovitu silu zmaja, ona izmiče podvalama i njegovim nasrtajima pa pobjeđuje ljubav, dobrota i život. Upravo je to, kako smatraju katolički teolozi, Velika Gospa.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”. Kroz povijest su je zazivali i “fidelissima advocata Croatiae” (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Štovanje Majke Božje zadržali su ne samo Hrvati u domovini, nego i oni kasnije raseljeni diljem svijeta pa ako danas, primjerice, nekome u Chicagu spomenete riječ “Hrvati”, prvo što će vam odgovoriti bit će “Velika Gospa”. Ona je Hrvatima ono što je Ircima Sv. Patrick ili Talijanima Kolumbov dan.

Poznatija svetišta Majke Božje u svijetu su Svetište Majke Božje u Lourdesu (Francuska), u Fatimi (Portugal), u Czestochowi (Poljska), Loretu (Italija), Altötting (Njemačka) i u Guadalupeu (Meksiko).

Broj hodočasnika, koji posjećuju neka od tih svetišta svake godine vrlo je velik. Npr. Lourdes koji ima oko 15.000 stanovnika, prima oko pet milijuna hodočasnika svake godine. Godišnje više od milijun hodočasnika posjećuje i svetište Crne Madone u Kapeli milosti u Altöttingu u Njemačkoj, gdje se već više od 500 godina pripisuju čuda zagovorom Djevice Marije. Najveće poljsko hodočasničko mjesto samostan je Jasna Gora kod Czestochowa, u kojemu se nalazi čudotvorna milosna slika “Crne Majke Božje”, koju se tamo časti još od 1382. godine.

U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Među Hrvatima izvan Hrvatske važna su marijanska svetišta: Svetište Gospe Olovske, Svetište Gospe od Kondžila u Komušini, Svetište Kraljice mira u Međugorju i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Svetište Crne Gospe u Subotici i u Bunariću u Bačkoj te Svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu u Srijemu te Gospa od Škrpjela u Boki kotorskoj i Svetište Gospe Letničke u Letnici na Kosovu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Bernardić najavio osnivanje stranke: Bit ćemo iznenađenje na izborima

Objavljeno

-

Davor Bernardić, saborski zastupnik Kluba Socijaldemokrata, najavio je razvoj udruge Socijaldemokrati u relevantnu političku stranku lijevog centra, ustvrdivši da će ova opcija na sljedećim parlamentarnim izborima biti iznenađenje.

Na konferenciji za novinare u prostorijama Udruge Socijaldemokrati grada Zagreba u naselju Špansko, Bernardić je rekao da udruga stalno privlači nove članove te ih trenutno na razini Hrvatske ima oko dvije tisuće. U Zagrebu ih ima više od tisuću u 13 od ukupno 17 gradskih četvrti.

“Cilj nam je do kraja ljeta imati formiranu organizaciju u svim gradskim četvrtima. Udruga Socijaldemokrati uskoro će prerasti u relevantnu u političku stranku na lijevom centru, to je naš cilj”, izjavio je Bernardić.

Na tome će, kaže, raditi u idućim mjesecima, i  “udrugu pretočiti u snažnu političku opciju u Hrvatskoj koja će na prostoru lijevog centra biti realan, značajan i relevantan politički faktor. “Bit će utočište za ljude koji su obespravljeni, potlačeni, diskriminirani”, dodao je.

“Mislim da ćemo na sljedećim parlamentarnim izborima biti opcija koja će biti iznenađenje. To vam sad jamčim i za to garantiram”, poručio je Bernardić.

Tomašević se ne snalazi najbolje, Zagrebom se upravlja sporije i netransparentnije

Poseban je naglasak političkoga programa Socijaldemokrata rješavanje problema Zagreba, s ciljem razvoja grada “po mjeri čovjeka, s transparentnom, efikasnom gradskom upravom”, rekao je. Smatra kako je prvih godinu dana aktualne gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, pokazalo da se “ne snalazi najbolje”.

Tomaševiću zamjera da se odluke donose sporo i gradom se loše upravlja, a kao primjer je naveo činjenicu da je nakon godine dana imenovano tek nekoliko novih gradskih pročelnika. Tvrdi da se nisu promijenili ni dobavljači ni način na koji se troši novac.

“Gradom se upravlja sporije i netransparentnije i opći je dojam da grad stoji”, ustvrdio je Bernardić.

Kao odgovor Socijaldemokrata na aktualna poskupljenja goriva predstavio je prijedlog smanjenja cijene pokaza ZET-za zaposlene na 100 kuna te za umirovljenike, đake i studente na 50 kuna mjesečno, kako bi se građane potaklo da više koriste javni gradski prijevoz. Trošak ove mjere mogao bi biti nekoliko desetaka milijuna kuna što po njegovom mišljenju za ZET, koji trenutno dobiva 700 milijuna kuna iz gradskoga proračuna, predstavlja prihvatljiv manjak koji se može nadoknaditi.

Tajnik Udruge Socijaldemokrata Domagoj Prica ključan politički potencijal vidi u tome što udruga “već i prije formiranja političke stranke ima najjači oporbeni klub zastupnika u saboru”.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hoće li zbog goriva rasti cijene usluga taksija?

Objavljeno

-

By

Inflacijski val zahvatio je i taksi prijevoznike. Rast cijene goriva, koje čini najveći udio troškova kod taksista, utjecao je na povećanje cijena usluga prijevoza. To je odmah utjecalo na pad potražnje, no taksisti polažu nade u turiste. Posljednjih godina oni su se često žalili na apsurdne cijene taksi prijevoza. Ove godine većina koncesionara uskladila je cjenike pa neugodnih iznenađenja, barem za sada, ne bi trebalo biti.

Taksisti prate rast cijena energenata i kažu da će se prilagođavati njima.   

– Tržište je strašno nepredvidljivo i nepouzdano, svaki dan se dogodi nešto novo što dovodi do povećanja troškova, do povećanja cijena, inflacije, svega. Naša glavna sirovina je gorivo, a gorivo je zbilja otišlo jako, jako visoko i ići će još, i stoga smo bili primorani dići cijene, kaže Ivana Šimundić Vulin, voditeljica korporativnih komunikacija taksi službe.   

Već su početkom travnja bili prisiljeni povećati cijene za 15 posto. Inače, kažu, ne bi preživjeli na tržištu.

– Prije je prosječna cijena vožnje u Zagrebu bila 50 kuna, sad je to nekih 57-58 kn. Dakle, imali smo na umu naše potrošače, naše korisnike, naravno, kako je i nas zadesila inflacija, tako je zadesila i sve i tako je taj porast bio minimalan da bismo i mi na neki način mogli donekle pokriti svoje troškove, kaže Šimundić Vulin.  

– Tu pokušavamo pronaći nekakav balans s nekakvim minimalnim povećanjem cijena koje bi ipak koliko toliko pratilo ovaj trend rasta cijena općenito na malo. A imamo jednu postojanu klijentelu, kaže vozač taksija Davor Stiplošek.    

U Zagrebu se nadaju da će im sezonu, unatoč poskupljenju taksi usluga, poboljšati turisti. 

– Zamjetno je da je veći broj turista u gradu, što opet ide u prilog nama, tako da očekujem da ćemo i tu pronaći nekakav izlaz iz ove situacije u kojoj se nalazimo, kaže Stiplošek.   

– Sezona nam je uvijek jaka. Nije samo kod nas, bit će i na Jadranu dosta jaka. Imamo dosta suradnje s hotelima i putničkim agencijama dolje, kaže Šimundić Vulin, ali dodaje da jedna sezona ne može spasiti cijelu godinu.

Splitski taksisti također se nadaju radnom ljetu, unatoč divljanju cijena energenata. Turisti su im, kažu, najčešći klijenti tijekom ljeta. 

– Konkretno, kod nas je start otišao tri kune gore, a kilometar jednu kunu i tu smo smatrali da je to jedan dobar balans. Opet da i ljudima bude to prihvatljivo, ali da mi pokrijemo tu razliku u gorivu jer mi konkretno cijene nismo mijenjali pet godina otkako smo krenuli s radom, a sad kad odvrtite malo film unazad – to je nekih šest kuna razlike po litri od onda do danas, kaže Tonći Bratošević, voditelj pozivnog centra taksi službe. 

– Taksi prijevoz nije subvencioniran niti od jedne lokalne samouprave niti države, to su sve privatni poduzetnici i svoje troškove moraju sami podmirivati. Sadašnja cijena nije se mijenjala zadnjih 10 godina, tako da će morati biti nekakav porast blagi porast za građane, kaže Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Split.

U Dubrovniku za sada ne planiraju dizati cijene usluge. No, sve ovisi o budućim cijenama goriva. 

Ako to pođe u nebo onda ćemo sigurno morati jer, evo, sad su troškovi rasli do 40 posto, kaže Miše Miloslavić, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik. 

– Naše su cijene od 2015. iste, znači cijena kilometra je 9 kuna, cijena starta je 29 kuna, kaže Aljoš Brković, potpredsjednik Udruženja autotaksi prijevoznika grada Dubrovnika.  

Slično razmišljaju i u Splitu.

– Ako dođe do onoga ne daj Bože što govore da će biti 20 kuna, onda je jedna to skroz druga priča i naše cijene će ići, ali gledajte malo – mi smo u inflaciji, rastu cijene svega, kaže Bratošević.

Cijene goriva nisu jedini problem. Održavanje automobila također im predstavlja velik trošak.

– Općenito svi proizvodi su poskupili tako i vozila koja se moraju servisirati, radovi su poskupili općenito, derivati, općenito i ulja, rezervni dijelovi, sve je to otišlo u nebo. Tako da nije tu samo pitanje goriva, tu su i ostali pokretni troškovi koji su također poskupjeli, tako da je neminovno podizanje cijena, kaže Topić. 

I dok cijene usluga nezaustavljivo rastu u svim sektorima, taksisti pomno kalkuliraju hoće li tijekom ljetne sezone podići cijene i koliko. Iako turisti često ne mogu bez njihove usluge, domaći potrošači svjesni velikog rasta cijena goriva ipak će dva puta razmisliti hoće li pozvati taksi. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu