Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GODINA DANA PANDEMIJE U ZADRU Objava iz Stožera Zadarske županije: 63.560 testiranih uzoraka, pozitivnih 9,67%, više oboljelih žena nego muškaraca, najviše u dobi o 31 do 40 godina!

Objavljeno

-

Sutra se navršava  godina dana otkako je u Zadarskoj županiji otkriven prvi slučaj zaraze korona virusom. Tim povodom, posebno priopćenje iz Stožera Zadarske županije. Prenosimo ga u cijelosti:

“Stožer civilne zaštite Zadarske županije cijelo  vrijeme koordinira rad gradskih i općinskih  stožera civilne zaštite na razini županije i svakodnevno je u kontaktu s njima.

Vezano uz kontrolu provođenja odluka i mjera stožera najviše posla na razini županije odradio je Stožer civilne zaštite Grada Zadra koji je imao i najviše intervencija na terenu.  U određenim situacijama epidemiološka slika i stanje nas je potaklo da predložimo nacionalnom Stožeru  donošenje strožih mjera za područje Zadarske županije pa vezano uz to možemo istaknuti da je unatoč rastu broja oboljelih epidemiološka slika i dalje zadovoljavajuća.

To govori da se stanovnici naše županije pridržavaju donesenih mjera i na tome im hvala.

U proteklih godinu u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije testirano je ukupno 63.560 uzoraka, a udio pozitivnih bio je 9,67%.

Od ukupno oboljelih više je bilo žena nego muškaraca, a najviše oboljelih pripada dobnoj skupini od 31 do 40 godina.

Najveći broj zaraženih imali smo u prosincu, njih 3091,  kada je i preminulo najviše osoba. Najviše umrlih osoba  bilo je između 81 i 90 godina.

Cijepljenje je na našem području počelo 27. prosinca 2020. godine i do sada je utrošeno 15.307 doza cjepiva.

U Općoj bolnici Zadar tijekom proteklog razdoblja  poduzete su sve potrebne mjere kako bi se spriječio širenje virusa u bolnici, a sukladno uputama Ministarstva zdravstva prilagodili su organizaciju rada kako bi zbrinuli oboljele od bolesti COVID-19. Iz navedenog razloga ustrojene su organizacijske jedinice u okviru Odjela za infektologiju i to; Odjel COVID-1, Odjel COVID-2 i Odjel COVID-3, kao i zasebna jedinica u okviru Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu COVID-JIL koja služi zbrinjavanju najtežih bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19.

Odjel za pedijatriju je od samog početka pandemije organizirao prijem djece sa sumnjom na oboljenje COVID-19 kao zaseban prijem u zasebnim prostorima, a koji su izdvojeni iz prostora Odjela za pedijatriju. Služba za ginekologiju je za prijem trudnica sa sumnjom na COVID-19 također osigurala zasebnu ambulantu za prijem trudnica sa sumnjom na COVID-19.

Objedinjeni hitni bolnički prijem za cijelo vrijeme pandemije zaprima i obrađuje pacijente sa sumnjom na COVID-19 i oboljele od COVID-19.

U Općoj bolnici Zadar  do sada je zaprimljeno 759 pacijenata oboljelih od COVID-19 od čega je 96 bolesnika liječeno u Odjelu za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu. Obrađeno je  19. 726 uzoraka brisa na SARS-CoV-2 virus od 12 202 različite osobe.

Opća bolnica Zadar je od početka pandemije, a prva u Županiji preuzela uzorkovanje osoba na SARS-CoV-2, te svakodnevno transportirala uzorke prema Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, ponekada i dva ili tri puta dnevno sve dok Zavod za javno zdravstvo Zadar nije kupio prvi PCR uređaj za dijagnostiku SARS-CoV-2 virusa.

Istovremeno su  osiguravali prihvat svih hitnih bolesnika kao  i onkoloških bolesnika, djece i trudnica. Za cijelo vrijeme pandemije održavali su rad konzilijarno specijalističkih ambulanti svih djelatnosti.

Zbog pojave COVID-19 i poduzetih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi suzbijanja širenja korona virusa, Županijski centar 112 Zadar  u godinu dana zabilježio je 4.953 poziva vezano za COVID-19, proveo je 2847 nadzora po pitanju provedbe epidemioloških mjera vezano uz COVID-19, mobilizano je  5 Postrojbi civilne zaštite Opće namjene, uspostavljeno je  6 objekata za karantenski smještaj (vozači i građanstvo). Osim toga, Županijski centar 112 Zadar  obavljao je nabavu i dostavu zaštitne opreme za medicinsko osoblje, zdravstvene ustanove, karantenski smještaj, domove za starije i nemoćne osobe, a postavio je  i 13 stambenih kontejnera sa infrastrukturom za potrebe OB Zadar, Specijalne bolnice Biograd na Moru i HZJZ Zadar. Postavljena su i 2 trijažna šatora, 1 DRIVE IN šator za uzimanje uzoraka, 5 pomoćnih šatora za potrebe OB Zadar i Specijalne bolnice Biograd na Moru. U proteklih godinu dana   organizirane su  i 4 repatrijacije putnika iz Italije.

Odlukom Ministarstva zdravstva od 11. ožujka 2020. godine o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH Policijska uprava zadarska je započela sa provođenjem preventivnih, planskih, organizacijskih, operativnih i nadzornih aktivnosti kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti na području zadarske županije.

Svi policijski službenici i rodovi policije, bez obzira na liniju rada, uključili su se u provedbu nadzora poštivanja mjera donesenih odlukama Stožera CZ te građane kontinuirano upozoravaju na dosljednost pridržavanja mjera, ali i kažnjavaju protupravna ponašanja. 

U tom kontekstu policijski službenici granične policije od početka aktivno djeluju u skladu preporukama HZJZ-a i Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, organiziraju nadzor na osobama i postupanja na graničnim prijelazima s ciljem smanjenja unosa i širenja bolesti COVID-19.

Nad osobama kojima se od strane epidemiologa odredi mjera samoizolacije ili liječenja kod kuće, policijski službenici svakodnevno provode nadzor kroz redovan rad kao i temeljem zaprimljenih dojava, pa je tako u vremenu od 13. ožujka 2020. godine do 15. ožujka 2021. godine evidentirano 218 nepoštivanja mjera samoizolacije.  Uglavnom su evidentirana  kršenja mjere samoizolacije kod osoba koje policijski službenici nisu zatekli na adresi koju su epidemiologu naveli kako mjesto boravka za vrijeme samoizolacije. U nekoliko slučajeva  utvrđeno kršenje mjera osoba koje su pristupile na šaltere upravnih poslova Policijske uprave  radi izrade osobnih dokumenata te osoba koje su pristupile u stanicu za tehnički pregled radi registracije vozila.

Također, dana 23. ožujka 2020. donesena je Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, te su na području PU zadarske oformljeni  prometno-blokadni punktovi na prometnicama u županiji gdje su policijski službenici vršili 24-satnu kontrolu ulaska i izlaska osoba s područja prebivališta ili boravišta te posjedovanja valjanih propusnica, nakon čega je slijedom dopune Odluke od 18. travnja oformljeno 12 prometno-blokadnih punktova koji su postavljeni na prometnim pravcima koji povezuju Zadarsku županiju s županijom Šibensko-kninskom i županijom Ličko-senjskom na kojima se vršila provjera propusnica sve do 11. svibnja kada je donesena Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o napuštanju mjesta prebivališta i stalnog boravka. Od dana donošenja odluke do 11. svibnja 2020. ukupno je vraćeno 1 900 osoba zbog ne posjedovanja valjanih propusnica. Prometni punktovi su ponovno oformljeni 23. prosinca 2020. godine sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH, te su policijski službenici vršili 24-satnu kontrolu ulaska i izlaska osoba do 29. prosinca kada je odluka stavljena van snage.

Policija se zahvaljuje svim građanima koji poštuju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i odgovornim ponašanjem čuvaju sebe i druge  te nadalje apelira na građane kojima je izrečena mjera samoizolacije da se strogo pridržavaju navedene mjere i dobivenih uputa te da vode računa o svom zdravlju, zdravlju svojih najbližih i svojih sugrađana.

Samo zajedničkim odgovornim ponašanjem možemo ovu pandemiju privesti kraju.

Ostanite zdravi i odgovorni.”

U prilogu donosimo grafikone koje je izradio Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, Služba za epidemiologiju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

DV LATICA: Obilježavanje Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora

Objavljeno

-

By

Na Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora, Dječji vrtić Latica u Zadru je bio domaćin kolegicama iz Pule, Dječjeg vrtića Titti i Dječjeg vrtića Silvestro. Ova suradnja proizašla je iz zajedničkog rada s istom ciljnom skupinom djece – djecom s teškoćama u razvoju, koja su integrirana u redovni program dječjih vrtića. Cilj posjete bio je promicanje razmjene profesionalnih iskustava i ideja o inkluzivnim pristupima u radu s djecom s teškoćama.

Tijekom posjete, djelatnice DV Titti i DV Silvestro provele su dan u obilasku Dječjeg vrtića Latica, upoznavajući se s radnicima i programima koje vrtić nudi svojim korisnicima. Razmijenile su međusobna iskustva, pružile savjete te stekle uvide u različite oblike rada s djecom s teškoćama. Ova stručna posjeta predstavlja pozitivan primjer suradnje koji je obogaćen novim idejama i planovima za oba vrtića.

Dječji vrtić Latica, koji djeluje od 1991. godine, neprestano promiče važnost inkluzije na svim razinama. Kroz svoje programe, uključujući posebne programe za djecu s različitim teškoćama, vrtić aktivno radi na osiguravanju podrške djetetu, poticanju cjelokupnog razvoja djeteta i afirmaciji u lokalnoj zajednici.

Tri su glavna programa kojima se potiče i provodi inkluzija u Dječjem vrtiću Latica: posebni programi za djecu s poremećajima iz spektra autizma, višestrukim teškoćama u razvoju, sniženim intelektualnim sposobnostima i poremećajima govorno-glasovne komunikacije; inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program podrške djeci, roditeljima i odgajateljima vrtića Zadarske županije; te redovni (inkluzivni) program.

Osim pružanja stručne podrške odgajateljima vrtića Zadarske županije pri inkluziji djece s teškoćama, Dječji vrtić Latica aktivno sudjeluje u lokalnoj zajednici kroz različite aktivnosti poput postavljanja komunikacijskih ploča, sudjelovanja na društvenim manifestacijama te kao projektni partneri u EU projektu Inclusive Play, u sklopu kojeg su uređena tri inkluzivna igrališta u gradu Zadru.

Posjet kolegica iz DV Titti i DV Silvestro iz Pule Dječjem vrtiću Latica donio je nove uvide, ideje i motivaciju za daljnji rad s djecom s teškoćama u razvoju. DV Titti nudi vrtićku i trosatnu inkluzivnu skupinu te program senzorne integracije, dok DV Silvestro ima vrtićku i jasličku inkluzivnu skupinu. Ovaj oblik suradnje i razmjene iskustava predstavlja važan korak prema unapređenju pristupa i kvalitete rada s djecom s teškoćama u razvoju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Biogradskoj bolnici 2,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt zdravstvenog turizma 

Objavljeno

-

By

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na Moru zasjat će u novom sjaju zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Naime, bolnici je odobreno financiranje projekta „Poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenja novih usluga u zdravstvenom turizmu“ vrijednog 3.326.735,96 eura, od čega 2.623.829,72 eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Biogradska bolnica sredstva iz NPOO-a osigurala je kroz javni poziv Ministarstva turizma i sporta „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“.  Kroz ovaj projekt bolnica, uz ostalo, dobit će 40 ležajeva koja će biti namjenski orijentirana na zdravstveni turizam.

Kroz provedbu projekta uložit će se u rekonstrukciju i adaptaciju najstarijeg dijela bolničke zgrade s novim vanjskim ulazom, recepcijom, restoranom i cafe barom te novim dizalom.

„U podrumu će se izvršiti rekonstrukcija i adaptacija postojećeg tunela od glavne zgrade do zgrade fizikalne terapije. Predviđena su dva sustava obnovljenih izvora energije te će se instalirati fotonaponska elektrana i dizalice topline zrak-voda. Sve zajedno će biti 20 smještajnih jedinica, potpuno opremljenih soba za potrebe zdravstvenog turizma sa novim informatičko-komunikacijskim rješenjima“, zadovoljno je ustvrdio ravnatelj bolnice Mate Kutleša te dodao da će se kroz projekt urediti i hortikultura u krugu bolničke zgrade, uređenje pločnika, pješački trg, parkovne površine i drugi sadržaji.

„Grad smo koji živi od turizma. Često nam tepaju da smo savršen grad za obiteljski turizam. Svima nama je već neko vrijeme jasno da se ne smijemo bazirati na sunce i more. Drago mi je da grad u suradnji sa Specijalnom bolnicom za ortopediju ostvario ovaj hvalevrijedan projekt koji uključuje poboljšanje, ali i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez uz napomenu da ovaj projekt neće samo poboljšati turističku ponudu, već će građanima Biograda na Moru omogućiti poboljšanje kvalitete života i zdravlja.

„Kao osnivač Specijalne bolnice za ortopediju podržavamo njezin iskorak u smjeru zdravstvenog turizma te smo iznimno ponosni što su se uspješno prijavili za bespovratna sredstva iz NPOO-a. Ovo će biti još jedan u nizu projekata u zdravstvu na području Zadarske županije koji su u najvećoj mjeri financirani iz europskih fondova, poput Dnevnih bolnica OB Zadar i energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan. Pred nama su još veće prilike u novoj financijskoj omotnici te sam uvjeren da ćemo u sinergiji s našim gradovima i općinama te kroz nastavak vrlo kvalitetne suradnje s Vladom RH, uspješno povući sva sredstva koja su nam na raspolaganju“, poručio je tom prigodom župan Božidar Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE IZ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Europska komisija je na temelju informacija o provedbi mjera dostavljenih od strane Ministarstva poljoprivrede i epidemioloških pokazatelja uklonila zaraženu zonu u Zadarskoj županiji iz Dijela A Priloga II. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594.

Ministarstvo poljoprivrede je u skladu s time donijelo rješenje kojim se zaražena zona u Zadarskoj županiji briše iz popisa područja određenih kao zone ograničenja ili zaražene zone zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Ovime je još jednom dokazano kako se učinkovitom provedbom mjera kontrole i svih drugih mjera propisanih Naredbom o mjerama kontrole afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uspješno može zaustaviti daljnje širenje ove bolesti i time smanjiti negativne posljedice koje ova bolest izaziva.

Pozivamo sve lovce i subjekte koji drže svinje kao i širu javnost da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera, a posebno mjera biosigurnosti te da prijavljuju veterinarima svaku sumnju ili pronađenu uginulu divlju svinju.
 
Provedbena uredba (EU) 2024/808 оd 29. veljače 2024. o izmjeni priloga I. i II. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594 o utvrđivanju posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge objavljena je 1. ožujka 2024. godine, a stupa na snagu 2. ožujka 2024. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu