Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Počela 30 milijuna vrijedna obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru

Objavljeno

-

U ponedjeljak 15. ožujka 2021. godine počeli su građevinski radovi na obnovi kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru. Izvođač građevinskih radova je KREKIĆ AVANGARD, d.o.o. Stručni nadzor vodit će CAPITAL ING d.o.o., a voditelj projekta gradnje je CAPITAL ING d.o.o..

Kompletna arhitektonska projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu FORVM d.o.o. od strane arhitekta Ante Uglešića.

Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kn od čega 85% predstavljaju bespovratna EU sredstva. Sredstva su osigurana kroz Projekt Obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u svibnju 2020. godine sa specifičnim ciljem povećanja zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine.

Planirano trajanje razdoblja provedbe projekta je od 1. svibnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine unutar kojeg će se odviti projektne aktivnosti u više faza (Infrastrukturna ulaganja u kulturnu baštinu; Opremanje novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru – MCPA; Razvoj novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja).

Započeta Infrastrukturna ulaganja u kulturnu baštinu podrazumijevaju građevinske radove zaštite, obnove i revitalizacije nepokretnog kulturnog dobra upisanog u registar kulturnih dobara.

Projektom se tako planira obnoviti, prenamijeniti i valorizirati sveukupno pet prostornih jedinica na površini od 1.264,82 m2 neto korisne površine prostornih jedinica. Tako je u prostoru bivše crkve sv. Nikole planirano osmisliti stalni prezentacijski i privremeni izložbeni prostor s eksponatima kao i uređenje višenamjenskog prostora za seminare, predavanja, koncerte i sl. U dijelu nekadašnjeg samostana uredit će se uredske prostorije MCPA. Na lokaciji nekadašnje dvorišne zgrade uz ul. B. Bersa nastat će Dormitorij za goste MCPA u Zadru.

DCIM\100MEDIA\DJI_0018.JPG

U prostorima prijemne zgrade uredit će se prostor namijenjen potrebama prijema, suvenirnice i knjižare novonastalog kompleksa MCPA u Zadru. Novoizgrađeni će paviljon služiti za održavanje edukativnih i znanstvenih demonstrativnih radionica za sve ciljane skupine kao i za prostor za seminare, prezentacije i interaktivne novonastale sadržaje.

Projekt doprinosi društveno-gospodarskom razvoju grada Zadra čineći ga pritom prepoznatljivim turističkim odredištem kroz obnovu odnosno rekonstrukciju kulturne baštine PU Zadar.

Realizacijom ovog projekta grad Zadar će dobiti obnovljenu monumentalnu građevinu u povijesnom dijelu grada te će obogatiti kulturnu ponudu grada sa svrhom povećanja broja zaposlenih u turističkom sektoru kao i povećanje broja posjetitelja u zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima.

Prijavitelju – Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru i partneru – Turističkoj zajednici Grada Zadra, stručnu i tehničku pomoć pruža Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te aktivnosti pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera.

Projekt ZADRA NOVA ZA VAS sufinanciran je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U VIRU OBILJEŽENA 34. GODIŠNJICA OSNUTKA HDZ-a / “Agresivna ljevica pokazala je svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje”

Objavljeno

-

By

U Viru je svečano obilježena 34. godišnjica osnutka HDZ-a na kojoj su se okupili brojni članovi i simpatizeri predvođeni stranačkim utemeljiteljima.

Politička stabilnost i kontinuitet zaslužni su za snažan razvoj Zadarske županije koja je po novom indeksu razvijenosti među pet najboljih u zemlji. Odlična suradnja s Vladom RH zalog je i niza budućih projekata, koji će zasigurno donijeti dodatan napredak otoku Viru gdje je HDZ sve snažniji i ima sve veću potporu stanovnika.

HDZ je jedina stranka koja jamči sigurnu Hrvatsku uz snažno očuvanje domoljubnih vrijednosti. To se posebno vidi posljednjih tjedana gdje je agresivna ljevica pokazala svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje prema svemu što ima poveznicu s HDZ-om, stožernom strankom hrvatskog naroda.

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića zabilježen je snažan rast plaća, a vodeći smo u EU po porastu stope BDP-a. Samo HDZ jamči nastavak tog pozitivnog niza, jer ima ljude koji su dokazano stručni i kompetentni, a nova financijska omotnica EU pruža nam nikad veće prilike za dodatan rast i razvoj.

Uz to, Hrvatska je nikad bolje međunarodne pozicionirana i uživa veliki ugled u svim euroatlanskim asocijacijama, gdje nas je želio vidjeti i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – poručeno je na svečanoj akademiji na kojoj su, uz predsjednika OO HDZ-a Vir Antu Bašića, okupljene pozdravili i župan Božidar Longin, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta te ministar Šime Erlić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#INSAJDER / Simbol otpora komunističkom nasilju!

Objavljeno

-

Kad me u tjedan dana na zub uzmu i Index i Srpske novosti onda znam da nešto ispravno radim.

Jedan dalmatinski medij tražio je murale po Dalmaciji, našli ih 18. Pa da su mene pitali ja bi im poslao preko 100 slika, a ušteđeno gorivo i dnevnice su mogli donirati dečkima na terenu, za boju.

Isti taj medij svakodnevno udara i po meni, pa danas kažu: oštećeni su moj i automobil gradonačelnika. Ja napad nisam prijavio, pa ako se uopće dogodio…

Zamisli, da je nekom njihovome ucrtalo zvezdu na auto razapeli bi sve živo i neživo. Da su gledali prilog na Dnevniku mogli su vidjeti sve detalje.

Uostalom, zaboli me za njihovo mišljenje, i oni su mi PR. Jer jedini tko huška su oni svojim svakodnevnim tekstovima. Baš su oni ti koji daju volju mladima za otporom prema njihovim lažima.

Iako znaju da ustaški grb ima znak “U” na prvom bijelom polju i da je grb bio bočno, oni luduju na crnu boju i šahovnicu. I sad kad su izvršili pritisak na institucije i shvatili da se zakon zapravo ne krši nigdje – okrenuli su retoriku. Sad je to izdaja Dalmacije i tome slično. Smiješno. No, dosta o njima, nebitni su. 

Danas ako si generalno protiv komunističkih poremećenih ideja dobiješ naziv ustaša. S tim te nazivom degradiraju, a sebi daju na bitnosti jer su, kao, antifašisti. A anti mora biti protiv nečega, pa moraju naći ustaše.

A zapravo su oni jedna obična nakupina komunista. Nebitnih i frustriranih ljudi koje će izjesti jugonostalgija i mržnja prema RH.

Kad žele toljagama zatući ljude što se mole u tišini i ne smetaju nikoga, ne traže zaštitu, to je OK. Jer im nabiju epitet klečavci i mogu što hoće. To nije nasilje ni širenje mržnje.

Kad netko kaže da je gay parada zlo i bacanje novca na zaštite tih pedera dok marširaju okolo, taj je ustaša, nacist itd. To su oni – ili će biti po njihovome ili neće biti.

Konstantno manjina maltretira većinu.

I nama je više pun kofer. Nećete. 

Sad ćemo se mi inatiti, pa ćete na svaku vašu ludost dobiti odgovor. Dok ne shvatite da ste manjina i da živite u državi koja se zove Hrvatska.

Najbolje od svega što u Trogiru gdje je na vlasti SDP gradonačelnika zaboli što ima dva murala u gradu. Neki valjda normalan čovjek.

Ovima u Zadru očito pomoći nema.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRO JE ZNATI… / Ove nedjelje u Zadru rade sljedeće trgovine…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Zrinsko – Frankopanska ulica 1 – 07:00-21:00

Ante Starčevića 15 – 07:00-21:00

Put Vrela 2 – od 07:00-21:00

Ulica Stjepana Radića 1 – od 07:00-21:00

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu