Connect with us

Hrvatska

Plenković: “Za sada nema obustave cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj”

Objavljeno

-

Foto: Vlada.hr

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako za sada nema indikacija da se AstraZenecino cjepivo povuče iz upotrebe u Hrvatskoj.

– Mi smo u kontaktu cijelo vrijeme i s HZJZ-om, Ministarstvom zdravstva, naš je predstavnik u HALMED-u sudjelovao na sastancima u EMA-i, rekao je Plenković dodajući da će u utorak znati objedinjeni stav EMA-e.

– Neke države iz mjera opreza obustavljaju cijepljenje AstraZenecom. Naš je stav da treba ispitati, ali za sada nema promjena, kazao je Plenković.

Nabava Sputnjika V

Osvrnuo se i na nabavu ruskog cjepiva Sputnjik V.

– Čekat ćemo odobrenje, Sputnjik je krenuo u proceduru na razini EMA-e. Proći ćemo proces dobivanja dodatnih informacija, ispitivanja cjepiva, rekao je premijer.

Na pitanje tko je odlučivao o tome koliko ćemo kojeg cjepiva naručiti, kazao je:

– Prvo cjepivo koje je još tijekom ljeta bilo najkompletnije bilo je baš ono AstraZenece. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili 8,7 milijuna doza od svih kompanija, rekao je Plenković.

Istaknuo je da odluke o tome koje će cjepivo biti naručeno i u kojim dozama donosi struka.

– Nitko nije imao osjećaja da bi moglo doći do problema u procesu proizvodnje, kazao je Plenković i rekao da se nastoje zaštitit građani na način na koji to najbolje znaju.

– Problem koji je sada nastao je taj što je kompanija koja je tada izgledala kao najuspješnija sad ima problem, istaknuo je Plenković.


Hoće li itko snositi odgovornost?

Na pitanje hoće li kod nas netko kao u Austriji snositi odgovornost zbog nedostatka cjepiva, odgovorio je:


– To je austrijski stav. Jedna kompanija od koje smo naručili najviše ima problema i u dostavi. Da toga nema, imali bi velik stupanj procjepljenosti.

Kašnjenje isporuke cjepiva

Što se tiče kašnjenja isporuke cjepiva, poručio je da je učinjeno sve što se moglo učiniti.

– Nitko nije zadovoljan sa situacijom, rekao je premijer.

Plenković je istaknuo da će u ožujku u Hrvatsku doći veće količine cjepiva.

– Cijeli proces pregovaranja na razini Europske unije dirigiran je od strane Europske komisije. Oni su željeli učiniti maksimalno što su mogli u tom trenutku, no ugovorne obveze nažalost nisu ispunjene, rekao je Plenković.

– Naravno da, ako kažem da smo do sada naručili 8,7 milijuna doza, to nije apstraktna informacija nego je informacija potkrepljena dokumentima, rekao je Plenković i dodao da je nezadovoljstvo nastalo zbog neisporuke dogovorenih doza u više zemalja.

COVID certifikati

Plenković je rekao kako će se na razini EU-a raspravljati o COVID certifikatu. Tu će biti tri kategorije: cijepljeni, negativni i oni koji su preboljeli koronavirus.

– Zajedničke certifikate bi priznavale druge države i to bi omogućilo slobodu kretanja i turističku sezonu, kazao je Plenković dodajući kako do toga neće doći još najmanje tri mjeseca.

Na pitanje o ‘ministarskoj šumi’ kod Spačve u kojoj se ‘pije i kadrovira’, Plenković je kazao da za to nije čuo.

– To su ljudi koji su se godinama zaklinjali u HDZ i predsjednika Tuđmana, i sada kada nisu špic igrači, imaju drugu priču. To je toliko nekredibilno da mi nije jasno kako se uopće kandidiraju, rekao je Plenković. Smatra da će HDZ pobijediti u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 

Hrvatska

OPREZ! Iz prodaje se povlači popularno smrznuto povrće

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači proizvod jer na ambalaži nije označeno da sadrži alergen – kikiriki.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Golden turtle Grašak Wasabi, 140 g, GT, Kina, (04610 Peas Wasabi coated GT can 140g), najbolje upotrijebiti do 24.10.2024., zbog neoznačenog kikirikija u sadržaju istoga.

S obzirom da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u objavi.

Podaci o proizvodu:

Stavlja na tržište: PEKINŠKA PATKA j.d.o.o., Samobor

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici trgovine Pekinška patka, naveo je HAPIH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Što ako vozite presporo? Evo kolike su kazne

Objavljeno

-

By

Kad se govori o sigurnosti na cesti, najčešće se spominju kazne za vožnju pod utjecajem alkohola ili kaznama za prebrzu vožnju, ali i vozači koji su prespori mogu ozbiljno ugroziti promet, pogotovo na otvorenim cestama izvan naseljenih mjesta te autocestama i brzim cestama gdje su dopuštene brzine osjetno veće.

Kako piše portal Revija HAK, zakon propisuje da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu.

Kad se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene ili je manja od brzine prometnog toka vozila na tom dijelu ceste te se nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu iza sebe.

Kazna za nepoštovanje tih odredbi je 130 eura. Kada je pak brzina kretanja vozila manja od polovice najveće dopuštene, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera. Kazna za nepoštovanje te odredbe je 30 eura.

Važno je također znati i kako se brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije ograničiti ispod 30 kilometara na sat.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ide li Hrvatska prema recesiji?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Turizam je Hrvatskoj ove godine donio očekivano povećanje inozemnih prihoda, ali s druge strane vrijednost robnog izvoza, kad se gledaju kvartalni podaci, pada još od posljednjeg tromjesečja prošle godine, a raste i minus što ga Hrvatska ima u robnoj razmjeni sa svijetom.

Uz, to prva tri mjeseca primjene Zakona o trgovini kojom je zabranjen rad trgovina nedjeljom, pokazuju da su kretanja po pitanju prihoda u trgovini, potpuno ista kao i u prvom polugodištu kad su trgovine radile svaku nedjelju. Sve to pokazuju podaci Hrvatske narodne banke o platnoj bilanci za prvo polugodište, među ostalima izvozu i uvozu roba i usluga, ali i informacije Porezne uprave o fiskaliziranim računima za prvih devet mjeseci ove godine.

Već tri kvartala, u odnosno na isto razdolje u prethodnoj godini, u Hrvatskoj pada vrijednost i robnog izvoza i robnog uvoza, unatoč inflaciji i rastu cijena, što jasno sugerira da već od jeseni prošle godine usporavaju gospodarske aktivnosti i da Hrvatska moguće ide prema recesiji, piše Novi list.

U drugom tromjesečju ove godine, prema informaciji HNB-a, vrijednost robnog izvoza bila je 4,7 milijardi eura i manja je za 453 milijuna eura, odnosno za gotovo deset posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Kad se gleda cijelo prvo polugodište, hrvatski je izvoz nekoliko desetak milijuna eura veći nego lani i to zahvaljujući tome što je u prva tri mjeseca bilježio rast. U drugom tromjesečju pala je i vrijednost izvoza, ali je taj pad blaži oko 3,5 posto, pa je u drugom kvartalu Hrvatska ostvarila minus u robnoj razmjeni sa svijetom koji je veći od onoga što je sama izvezla, što znači da je prihod od izvoza bio upola manji od vrijednosti robnog uvoza. Dio pada vrijednosti u robnoj razmjeni s inozemstvom moglo bi se tumačiti padom cijena energenata, ali s obzirom na to da je Hrvatska puno veći uvoznik nego izvoznik energije, a uvoz je ipak sporije padao, jasno je da stabiliziranje cijena energenata nije glavni razlog trenda pada izvoza.

Kretanje u glavnim hrvatskim izvoznim tržištima Njemačkoj i Italiji, već je donijelo očekivanu posljedicu, usporavanje hrvatske industrije što prema kraju godine, možda već u trećem i četvrtom kvartalu najavljuje recesiju, koju su već projicirali pojedini analitičari, piše Novi list.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu