Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U Sv. Filipu i Jakovu održana konferencija o “pametnim selima”

Objavljeno

-

Općina Sv. Filip i Jakov u općinskoj vijećnici u Staroj školi jučer je organizirala konferenciju na temu pametnih sela, na kojoj je govorio ekonomski analitičar Damir Novotny te na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne samouprave i ostali zainteresirani.

Priznati ekonomski analitičar Novotny zajedno se sa svim prisutnim sudionicima osvrnuo na Akcijski plan EU-a za pametna sela utemeljen na zajedničkoj viziji uravnoteženog razvoja europskih regija i potrebi pružanja perspektive rasta u ruralnim područjima, te na odluku Europskog parlamenta o obvezi država članica na izdvajanje najmanje 5 % sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 2021. godine za razvoj pametnih sela, odnosno oko 2,4 milijarde eura na razini EU-a. Ocijenili su stanje i prilike u općini Sv. Filip i Jakov pojasnivši što sve podrazumijeva ovaj pojam te realizacija projekata u okviru koncepta pametnih sela na ovom području.

“„Pametna sela“ su zajednice u ruralnim područjima koje koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, nadograđujući se na lokalne snage i mogućnosti. Oslanjaju se na participativni pristup u razvoju i provedbi svoje strategije za poboljšanje ekonomskih, socijalnih i okolišnih uvjeta, posebno mobiliziranjem rješenja koja nude digitalne tehnologije. „Pametna sela“ imaju koristi od suradnje i povezivanja s drugim zajednicama i akterima u ruralnim i urbanim područjima. Pokretanje i primjena strategija „Pametna sela“ može se temeljiti na postojećim inicijativama i može se financirati iz različitih javnih i privatnih izvora”, rekao je Novotny.

Iako pod pojmom „Pametno selo“ automatizmom vežemo digitalne tehnologije, pristup širokopojasnom internetu, 5G mreži, „Pametno selo“ je puno više od toga.

“Definicija pametnih sela podrazumijeva automatizaciju i robotizaciju poljoprivrede, ekonomiju dijeljenja poput zajedničke uporabe poljoprivrednih strojeva, kružnu ekonomiju, digitalne platforme koje mogu zamijeniti osnovne usluge , širokopojasni Internet, korištenje obnovljivih izvora energije, te dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu”, kaže Novotny.

Koncept “pametnih sela” uključuje korištenje modernih tehnologija zahvaljujući kojima je moguće stvoriti okruženje koje će stanovnicima ruralnih područja dati iste mogućnosti kakve imaju stanovnici urbanih sredina u ekonomskom, društvenom, obrazovnom i zdravstvenom smislu. Jedan od ciljeva konferencije je bio ne samo predstaviti pametno selo javnosti nego zaključke s konferencije uključiti u strateške dokumente Općine Sv. Filip i Jakov i studiju razvoja kako bi primjena rezultirala povećanjem zaposlenosti te se omogućila prilagodba zakonodavstva.

“Smatram da primjenom koncepta pametnih sela život na ovom području možemo učiniti još privlačnijim, što i je prvenstveno jedna od glavnih zadaća lokalne i regionalne samouprave i za što se mi kao Općina puno zalažemo te zbog toga i pratimo razne natječaje Europske unije. Koncept uključuje povećanje investicija u javnu infrastrukturu i usluge uključujući i širokopojasni Internet na ruralnim područjima što bi trebalo dodatno pridonijeti zaustavljanju iseljavanja, stvaranju novih radnih mjesta i povećanju socijalne uključenosti”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik općine Sv. Filip i Jakov.

Jedna od bitnijih stavki ovdje su i digitalne, informacijske i komunikacijske tehnologije, iskorištavanje velikih podataka i inovacije povezane s uporabom Interneta. Novotny smatra da one djeluju kao poluga koja omogućuje „Pametnim selima“ da postanu okretnija, bolje iskoriste svoje resurse i poboljšaju privlačnost ruralnih područja i kvalitetu života seoskih stanovnika. Tamo gdje je to moguće, brzi širokopojasni pristup olakšat će uvođenje digitalnih rješenja za sva područja djelovanja.

“Širokopojasni internet, projekt na kojem Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerskim općinama radi već neko vrijeme, revolucionarni je projekt za ovo područje, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, u kojem će optička mreža i turbo brzi internet doći u svaku kuću i koji se savršeno uklapa u koncept “pametnog sela”. Predviđeni početak izgradnje je tijekom 2021., uz završetak izgradnje do sredine 2023., a početak operativnog rada mreže do kraja 2023. godine“, rekao je Zoran Pelicarić.

Inicijativa za razvoj pametnih sela u EU-u želi ostvariti sinergiju tradicionalnih poljoprivreda, Interneta, lokalnih bežičnih mreža i inovacija, te kroz pametnu specijalizaciju omogućiti razvoj novih poslovnih modela. Također, spomenuta inicijativa nastoji se oduprijeti negativnim demografskim trendovima u ruralnim područjima.

Izvor: BNM portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu