Connect with us

Hrvatska

Kerum u Otvorenom: Ja i moja kolegica sestra smo sve dali siromašnima

Objavljeno

-

U sinoćnjem Otvorenom HRT-a raspravljalo se o izborima u Splitu. Gostovali su kandidati za gradonačelnike tog grada. 

Ivica Puljak (Centar) komentirao je odvajanje otpada u Splitu, rekavši da je Split rekorder po negativnom prikupljanju otpada, oko 3,7 posto. 

“Prikupljanje otpada važno je za moderno društvo. Samo je stvar volje i želje da se to napravi,. Grad treba temeljito očistiti i pozabaviti se prikupljanjem otpada, da Split bude primjer ekološkog grada. U Splitu postoje cijela naselja koja nemaju kanalizaciju, grad nema čistu vodu, poslije svake jače kiše vodu se mora prokuhavati. Split je najgori grad po standardu škola, neke rade u tri smjene, toga nema nigdje u Hrvatskoj, to su bili projekti za 19. stoljeće, ja ću Split uvesti u 21. stoljeće”, rekao je.

Željko Kerum je rekao da je neke stvari napravio dok je bio gradonačelnik, od 2009.-2013. godine i na njih je ponosan. Stanovi POS-a, vrtići, Zapadna obala, nabrajao je. I sad je, kaže napravljen popis svih potreba za dječje vrtiće, sva će djeca biti upisana, poručuje.

“Birači će odlučiti tko će pobijediti, od nas 11 kandidata, jedan će pobijediti. Ako ja pobijedim, riješit ću problem vrtića, škola, dvorane, sportske terene, igrališta. Osam godina gledamo kako se gubi gradski novac. Potraživanje 50-60 milijuna eura za Spaladium Arenu može se otkupiti za 5 milijuna eura i nećemo ući u problem. Napravio sam legalizaciju. Prekomjerne izgradnje nema. Izmjena GUP-a napravljena je nakaradno, treba ga promijeniti i omogućiti investitorima i malim ljudima da rade. Ratna luka Lora ne može biti u Splitu, to mora biti nautička luka pored ulaza u Split”, kaže.

Vuco obećaje da će u Split dovesti Metallicu i AC/DC

Siniša Vuco rekao je kako je ponosan što je HSS, čiji je kandidat, živahna i živa stranka. Najavio je da će u Split za Svetog Duju dovesti najjače.

“Metallicu, AC/DC. Split je i grad glazbenog turizma, kazao je. U Split je po pitanju glazbenih događanja sve bilo sumnjivo,dodao je.

“Na stadionu Poljuda nikada nije bilo ‘high class’ izvođača, a kada bi došla Madonna, Metallica, Split bio centar Europe”, poručuje.

Split je, kaže, za njega prvi grad. 

“Još je aktualna centralizacija Hrvatske. Split je bio ponos 80-ih, 90-ih godina, a kandidirao sam se za gradonačelnika jer sam tu vidio sebe.

HDZ-ovac pokušao objasniti svoj slogan

HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanović voditelj je pitao tko je smislio slogan Vice gradonačelnik, što izgleda kao dogradonačelnik.

No HDZ-ovac je rekao da je slogan pogođen i da se po različitim slovima vidi da su to različite riječi.

Mihanović je kao ključne probleme izdvojio promet, novi GUP i prostorni plan, veliki otpad i cijena stanova. Pitanje je kako to riješiti, a u svom programu nudi konkretna rješenja. Riješit ćemo četiri nova ulaza i izlaza u grad, napravit ćemo četiri nove garaže i 2000 novih parkinga uzduž prometnica, imamo 27 definiranih lokacija. Rješenje za otpad je odvajanje od vrata do vrata te je predviđeno 100 lokacija za kontejnere. Uvest ćemo elektronsku evidenciju odvajanja otpada.

HDZ-ov kandidat kao ključne probleme ističe promet, novi GUP i prostorni plan, veliki otpad i cijena stanova

HDZ-ov kandidat Vice Mihanović je kao ključne probleme izdvojio promet, novi GUP i prostorni plan, veliki otpad i cijena stanova. U svom programu nudi konkretna rješenja. 

“Riješit ćemo četiri nova ulaza i izlaza u grad, napravit ćemo četiri nove garaže i 2000 novih parkinga uzduž prometnica, imamo 27 definiranih lokacija. Rješenje za otpad je odvajanje od vrata do vrata te je predviđeno 100 lokacija za kontejnere. Uvest ćemo elektronsku evidenciju odvajanja otpada”, rekao je.

Ima i lokaciju u Kaštelima za kompostanu.

“Dva su modela POS-a za kupnju i dugoročni najam”, naveo je. 

Puljak mu je  rekao da je to sve i aktualni gradonačelnik najavio, a Mihanović mu je odgovorio kako je začuđen što je Puljak uopće tu, i upitao ga može li pokazati ikakav program.

Nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak kazala je da je početkom 2017. bila imenovana od strane Vlade povjerenicom za Split, u trajanju od 68 dana. S ponosom je, kaže, radila taj posao, i tada je počela razmišljati da se kandidira za gradonačelnicu. Upoznala je način kako funkcioniraju službe u gradu, no nije imala gradsko vijeće. Želi da zajedno s ljudima koji poznaju funkcioniranje grada dati novi impuls kako bi grad mogao živjeti. Smatra da je puno područja na kojima se može raditi, a želi dati priliku mladim ljudima. 

SDP-ovac najavljuje POS-ove stanove, stanove za mlade ljude, transparentan proračun

Franić je najavio POS-ove stanove, stanove za mlade ljude, transparentan proračun. Gradske firme su prenapučene, a sve će savjetničke i zamjeničke funkcije ukinuti, jer su to mjesta koja služe za uhljebljivanje. Kandidirao se “iz dišpeta”, kaže.

Vertikala vlasti HDZ-a uništava Split, a SDP će pokrenuti grad. 

“Kupit ćemo uređaje za magnetnu rezonancu, jer ih Split sada ima “2 i pol”.

“Odakle lova”, pitao je Kerum Branku Ramljak, referirajući se na jumbo plakate. Ramljak je odgovorila da sve financira iz vlastitih sredstava, a očekuje i donacije. Sve što je stekla, ističe, stekla je na legalan način i ne pada joj na pamet da napravi bilo kakvu pogrešku u tom smislu.

Vuco je kazao da HSS želi prirez svesti na nultu stopu. Pozvao se na primjer Samobora, Svete Nedelje. 

“Komunalnu naknadu sveli bi na minimum, a bogatima bi uzeli i dali bi siromašnima, za preko 300% digli bi komunalne naknade bankama, odvjetnicima, trgovačkim centrima, kladionicama”, rekao je. 

Puljak: Programi većine kandidata svode na to kako će oni nekome nešto dati, a treba stvoriti novce

Puljak ističe da se programi većine kandidata svode na to kako će oni nekome nešto dati, a treba stvoriti novce.

“Mora se stvoriti nova atmosfera u gradu Splitu, Split mora sam sebi postati važan, i to tako da građanima i mladim ljudima omogućimo da stvaraju”, rekao je.

Mihanović je kazao da je Franić bio peti ili šesti izbor za kandidata SDP-a za Split, a Puljku je poručio da njegove tvrdnje zvuče smiješno.

“Izabran sam u Splitu, a nisam položen iz Zagreba, kao što je slučaj u HDZ-u. U Splitu imamo HDZ-ovce koji su poslušnici velikom vođi, ponašaju se kao sekta i uništavaju grad. Ne spominje se turizam, željeznica je u strašnom stanju”, rekao je Franić.

Apelirao je na sadašnju vlast neka već dogovara zračne mostove s aviokompanijama.

Kerum nahvalio Plenkovića

Kerum je istaknuo da, uz Ultru, Split mora imati još barem dva događanja. Potom je, govoreći Franiću, nahvalio Plenkovića.

“Hvala Bogu da imamo takvog čovjeka na čelu države, da je punih godinu dana ljudima davao plaće”, rekao je Kerum.

Ramljak, koja je bila predsjednica NO Hajduk, podržava model i zna kakva je uloga grada što se tiče nogometnog kluba. 

“Grad može ulagati u omladinski pogon. Preko modela ‘Naš Hajduk’ koji se stalno dorađuje nadzire se proces u Hajduku. To i dalje treba prepustiti udruzi, a izbora igrača, trenera, treba prepustiti nogometnom klubu. Bit ću gradonačelnik koji okuplja, ne dijeli, gradonačelnik svih Splićanki i Splićana”, poručuje Ramljak.

“Ja i moja kolegica sestra smo sve dali penzionerima i siromašnima”

“Zalagat ću se da grad bude ‘centar svita’ i da smo svi ponosni na njega”, kazao je Puljak.

“Istina, iskrenost, emocija, pravda i poštenje, poručio je Vuco. Gradonačelnik mora biti dobar dirigent orkestra. Surađivao bih sa svakim kome su ljudi bitni. Siniša Vuco samo s jednom osobom ne bi surađivao za dobrobit Splita, a to je crni vrag”, rekao je Vuco.

“Ostat ću isti, nastavit ću gdje sam stao – vrtići, škole, djeca, studenti, umirovljenici. Split je bogat grad, pametnim vođenjem grada može se doći do prihoda kako bi se pomoglo djeci, penzionerima. Ja i moja kolegica sestra tijekom saborskog mandata sve dali penzionerima i siromašnima. Devet milijuna kuna, rekao je. Bio sam i bit ću volonter”, poručuje Kerum.

 

Hrvatska

NA POPISU I ZADAR Vodeći svjetski brand turističkih vodiča Lonely Planet objavio 17 najboljih lokacija koje se moraju posjetiti u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

Američki časopis Forbes uvrstio je Istru u 50 spektakularnih destinacija za post korona putovanje, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u Ina Rodin, dodavši kako posljednjih dana brojni prestižni američki mediji pišu o aktualnim uvjetima ulaska u Hrvatsku.

Forbesovom članku navodi se kako je Istra idealna destinacija za sve ljubitelje dobre gastronomije koji upravo u Istri mogu isprobati kvalitetno maslinovo ulje, tartufe, pršut, vino i morske plodove, a ujedno je naglašena i ljepota istarskih gradova kao i njena odlična geografska pozicija.

Sve čari Istre otkrivene su i u priči američke televizijske mreže CNBC koja donosi pregled životnih troškova “digitalnih nomada” na četiri globalne destinacije, odnosno na Baliju, Jamajci, Barbadosu i Hrvatskoj. Priča o životu u Hrvatskoj ispričana je kroz primjer Melisse Paul, „digitalne nomatkinje“, koja je svoje mjesto pod suncem pronašla upravo u Istri.

O Hrvatskoj piše i američko izdanje časopisa posvećenog putovanjima Condé Nast Traveler, koji donosi popis država koje su otvorene cijepljenim posjetiteljima, a navode se i trenutni uvjeti za ulazak u te države. Vodeći svjetski brand turističkih vodiča Lonely Planet također piše o aktualnim uvjetima ulaska u Hrvatsku, dok u dodatnom članku o našoj zemlji navodi 17 najboljih lokacija koje se moraju posjetiti u Hrvatskoj. Na popisu su se tako našli Dubrovnik, Plitvička jezera, Hvar, Mljet, Zagreb, Istra, Vis, Bol, Korčula, Nacionalni park Krka, Split, Zagorje, Zadar, Cres, rt Kamenjak, Kopački rit i Motovun.

Dodajmo kako o uvjetima ulaska u Hrvatsku piše i portal Travel Pulse te ugledni američki magazin za putovanja Travel+Leisure, koji jednu hrvatsku destinaciju, odnosno grad Split, uvrštava i na popis devet najboljih europskih destinacija za umirovljenike.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najesen treća doza cjepiva? “Treba se pripremiti za sve scenarije”

Objavljeno

-

By

Izvor: Unsplash / ilustracija

Dok u Hrvatskoj brojni građani željno iščekuju prvu dozu cjepiva protiv covida-19, na zapadu se naveliko vode rasprave o cijepljenju trećom dozom najesen. Razlog tome su novi sojevi koronavirusa, poput južnoafričkog i brazilskog, protiv kojih su postojeća cjepiva bitno manje učinkovita.

“U Hrvatskoj prvo moramo cijepiti stanovništvo koje se želi cijepiti. Kako bismo postigli kolektivni imunitet za kentsku (britansku) varijantu, bit će potrebno cijepiti 80 posto stanovništva. To je zahtjevan zadatak. Teško mi je vjerovati da ćemo to uspjeti do jeseni, iako to iskreno priželjkujem.

No, čim to postignemo, treba odmah krenuti u ocjenu stanja i docjepljivanje prema potrebi”, rekla je Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković (IRB) za Jutarnji list.

“Smatram da je dobro pripremati se na dodatnu treću dozu cjepiva jer još nismo sigurni koliko će trajati zaštitna imunost cjepiva koja su u primjeni. U tu svrhu treba napraviti kliničke pokuse s trećom dozom. Ona može biti ista ili različita od sadašnjeg cjepiva, ovisno o varijanti koja će u nekom trenutku prevladavati u epidemiji. Trenutačno u Hrvatskoj prevladava kentska varijanta s udjelom preko 90 posto.

Varijanta koja bi na primjer mogla stvoriti probleme je južnoafrička varijanta od koje sadašnja cjepiva štite u manjem postotku. Mislim da je jako važno pripremati se za sve moguće scenarije kako bi cijepljenjem postigli i održali kolektivni imunitet”, istakla je dr. Ambriović Ristov.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Pavle Kalinić: Preko veze sam nabavio 500.000 doza Pfizera, država ga ne želi

Objavljeno

-

By

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, tvrdi da je preko veze nabavio pola milijuna doza Pfizerovog cjepiva. Kaže da ga je nudio državi preko Ministarstva zdravstva, ali da nitko za to nije zainteresiran.

“Cijela Europa nema dovoljno cjepiva, svi smatraju da je Pfizer… Pokojni gradonačelnik me molio da preko svojih veza nabavim određenu količinu cjepiva. Određena količina je nabavljena. Međutim, u Hrvatskoj nitko ne pokazuje interes. Grad Zagreb to ne može uvesti, samo država”, rekao je gostujući na N1 televiziji.

Voditeljica ga je pitala u čemu je problem, od koga bi država trebala kupiti to cjepivo?

“Država cjepivo kupuje direktno od tvornice, ja tu ne bih bio posrednik, ja sam ponudio sve, ali zbog turbulencija u Ministarstvu ja sam kontaktirao s nekim ljudima, ali nitko ne pokazuje interes. Već treći dan se nitko ne javlja i to će cjepivo najvjerojatnije završiti negdje drugdje”, rekao je Kalinić.

“Odakle mi cjepivo? Pa iz SAD-a, iz Pfizera. Ne proizvodi se u kuhinji ovdje”

Odakle mu to cjepivo, pitala ga je voditeljica.

“Odakle? Pa iz Sjedinjenih Američkih Država, iz Pfizera. Odakle bi trebao biti Pfizer? Ne proizvodi se u kuhinji ovdje… Hrvatska je nesposobna za proizvodnju cjepiva”, dodao je pa nastavio:

“Da je pokojni gradonačelnik bio živ, što god mu zamjerali, ja sam siguran da bi on s tim cjepivom već cijepio na Trgu bana Jelačića i svi domovi zdravlja bi bili upregnuti. Ovdje se pokazuje da se nitko u to neće miješati. Po staroj hrvatskoj navadi: Ako ništa ne radim, ne mogu pogriješiti”, izjavio je Kalinić. 

“To mi je učinila jedna meni prijateljska država”

Otkrio je i nešto detalja o tom cjepivu.

“500 tisuća doza po određenoj cijeni plus, naravno, troškovi prijevoza. Nalazi se tu. To mi je učinila jedna meni prijateljska država i vodstvo te države mi je izašlo u susret iako su u ugovoru imali klauzulu da to ne mogu prodavati trećim zemljama, ali našli su to direktno. Učinili su uslugu i bit će tragedija ako to cjepivo ode u neku treću zemlju, a najvjerojatnije će otići”, rekao je.

“Što je problem Hrvatske? Na vlasti su oni koji nikad nisu bili u privatnom biznisu, pa ne žele donositi odluke. Idu po onoj: bolje da je ne donesem jer ako je ja ne donesem, sigurno ne mogu pogriješiti”, dodao je.

“Ako ne može za Hrvate iz Hrvatske, možda ga možemo upotrijebiti za Hrvate iz BiH”

Smije li Hrvatska uopće mimo EU kupiti cjepivo?

“Imate ministarstva, vladu, njihove pravne stručnjake… Prvo oni to pogledaju, procijene pa donesu odluku. Ako već ne možemo to cjepivo riješiti za Hrvate iz Hrvatske, možemo možda za Hrvate iz BiH”, rekao je Kalinić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu