Connect with us

Hrvatska

Kerum u Otvorenom: Ja i moja kolegica sestra smo sve dali siromašnima

Objavljeno

-

U sinoćnjem Otvorenom HRT-a raspravljalo se o izborima u Splitu. Gostovali su kandidati za gradonačelnike tog grada. 

Ivica Puljak (Centar) komentirao je odvajanje otpada u Splitu, rekavši da je Split rekorder po negativnom prikupljanju otpada, oko 3,7 posto. 

“Prikupljanje otpada važno je za moderno društvo. Samo je stvar volje i želje da se to napravi,. Grad treba temeljito očistiti i pozabaviti se prikupljanjem otpada, da Split bude primjer ekološkog grada. U Splitu postoje cijela naselja koja nemaju kanalizaciju, grad nema čistu vodu, poslije svake jače kiše vodu se mora prokuhavati. Split je najgori grad po standardu škola, neke rade u tri smjene, toga nema nigdje u Hrvatskoj, to su bili projekti za 19. stoljeće, ja ću Split uvesti u 21. stoljeće”, rekao je.

Željko Kerum je rekao da je neke stvari napravio dok je bio gradonačelnik, od 2009.-2013. godine i na njih je ponosan. Stanovi POS-a, vrtići, Zapadna obala, nabrajao je. I sad je, kaže napravljen popis svih potreba za dječje vrtiće, sva će djeca biti upisana, poručuje.

“Birači će odlučiti tko će pobijediti, od nas 11 kandidata, jedan će pobijediti. Ako ja pobijedim, riješit ću problem vrtića, škola, dvorane, sportske terene, igrališta. Osam godina gledamo kako se gubi gradski novac. Potraživanje 50-60 milijuna eura za Spaladium Arenu može se otkupiti za 5 milijuna eura i nećemo ući u problem. Napravio sam legalizaciju. Prekomjerne izgradnje nema. Izmjena GUP-a napravljena je nakaradno, treba ga promijeniti i omogućiti investitorima i malim ljudima da rade. Ratna luka Lora ne može biti u Splitu, to mora biti nautička luka pored ulaza u Split”, kaže.

Vuco obećaje da će u Split dovesti Metallicu i AC/DC

Siniša Vuco rekao je kako je ponosan što je HSS, čiji je kandidat, živahna i živa stranka. Najavio je da će u Split za Svetog Duju dovesti najjače.

“Metallicu, AC/DC. Split je i grad glazbenog turizma, kazao je. U Split je po pitanju glazbenih događanja sve bilo sumnjivo,dodao je.

“Na stadionu Poljuda nikada nije bilo ‘high class’ izvođača, a kada bi došla Madonna, Metallica, Split bio centar Europe”, poručuje.

Split je, kaže, za njega prvi grad. 

“Još je aktualna centralizacija Hrvatske. Split je bio ponos 80-ih, 90-ih godina, a kandidirao sam se za gradonačelnika jer sam tu vidio sebe.

HDZ-ovac pokušao objasniti svoj slogan

HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanović voditelj je pitao tko je smislio slogan Vice gradonačelnik, što izgleda kao dogradonačelnik.

No HDZ-ovac je rekao da je slogan pogođen i da se po različitim slovima vidi da su to različite riječi.

Mihanović je kao ključne probleme izdvojio promet, novi GUP i prostorni plan, veliki otpad i cijena stanova. Pitanje je kako to riješiti, a u svom programu nudi konkretna rješenja. Riješit ćemo četiri nova ulaza i izlaza u grad, napravit ćemo četiri nove garaže i 2000 novih parkinga uzduž prometnica, imamo 27 definiranih lokacija. Rješenje za otpad je odvajanje od vrata do vrata te je predviđeno 100 lokacija za kontejnere. Uvest ćemo elektronsku evidenciju odvajanja otpada.

HDZ-ov kandidat kao ključne probleme ističe promet, novi GUP i prostorni plan, veliki otpad i cijena stanova

HDZ-ov kandidat Vice Mihanović je kao ključne probleme izdvojio promet, novi GUP i prostorni plan, veliki otpad i cijena stanova. U svom programu nudi konkretna rješenja. 

“Riješit ćemo četiri nova ulaza i izlaza u grad, napravit ćemo četiri nove garaže i 2000 novih parkinga uzduž prometnica, imamo 27 definiranih lokacija. Rješenje za otpad je odvajanje od vrata do vrata te je predviđeno 100 lokacija za kontejnere. Uvest ćemo elektronsku evidenciju odvajanja otpada”, rekao je.

Ima i lokaciju u Kaštelima za kompostanu.

“Dva su modela POS-a za kupnju i dugoročni najam”, naveo je. 

Puljak mu je  rekao da je to sve i aktualni gradonačelnik najavio, a Mihanović mu je odgovorio kako je začuđen što je Puljak uopće tu, i upitao ga može li pokazati ikakav program.

Nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak kazala je da je početkom 2017. bila imenovana od strane Vlade povjerenicom za Split, u trajanju od 68 dana. S ponosom je, kaže, radila taj posao, i tada je počela razmišljati da se kandidira za gradonačelnicu. Upoznala je način kako funkcioniraju službe u gradu, no nije imala gradsko vijeće. Želi da zajedno s ljudima koji poznaju funkcioniranje grada dati novi impuls kako bi grad mogao živjeti. Smatra da je puno područja na kojima se može raditi, a želi dati priliku mladim ljudima. 

SDP-ovac najavljuje POS-ove stanove, stanove za mlade ljude, transparentan proračun

Franić je najavio POS-ove stanove, stanove za mlade ljude, transparentan proračun. Gradske firme su prenapučene, a sve će savjetničke i zamjeničke funkcije ukinuti, jer su to mjesta koja služe za uhljebljivanje. Kandidirao se “iz dišpeta”, kaže.

Vertikala vlasti HDZ-a uništava Split, a SDP će pokrenuti grad. 

“Kupit ćemo uređaje za magnetnu rezonancu, jer ih Split sada ima “2 i pol”.

“Odakle lova”, pitao je Kerum Branku Ramljak, referirajući se na jumbo plakate. Ramljak je odgovorila da sve financira iz vlastitih sredstava, a očekuje i donacije. Sve što je stekla, ističe, stekla je na legalan način i ne pada joj na pamet da napravi bilo kakvu pogrešku u tom smislu.

Vuco je kazao da HSS želi prirez svesti na nultu stopu. Pozvao se na primjer Samobora, Svete Nedelje. 

“Komunalnu naknadu sveli bi na minimum, a bogatima bi uzeli i dali bi siromašnima, za preko 300% digli bi komunalne naknade bankama, odvjetnicima, trgovačkim centrima, kladionicama”, rekao je. 

Puljak: Programi većine kandidata svode na to kako će oni nekome nešto dati, a treba stvoriti novce

Puljak ističe da se programi većine kandidata svode na to kako će oni nekome nešto dati, a treba stvoriti novce.

“Mora se stvoriti nova atmosfera u gradu Splitu, Split mora sam sebi postati važan, i to tako da građanima i mladim ljudima omogućimo da stvaraju”, rekao je.

Mihanović je kazao da je Franić bio peti ili šesti izbor za kandidata SDP-a za Split, a Puljku je poručio da njegove tvrdnje zvuče smiješno.

“Izabran sam u Splitu, a nisam položen iz Zagreba, kao što je slučaj u HDZ-u. U Splitu imamo HDZ-ovce koji su poslušnici velikom vođi, ponašaju se kao sekta i uništavaju grad. Ne spominje se turizam, željeznica je u strašnom stanju”, rekao je Franić.

Apelirao je na sadašnju vlast neka već dogovara zračne mostove s aviokompanijama.

Kerum nahvalio Plenkovića

Kerum je istaknuo da, uz Ultru, Split mora imati još barem dva događanja. Potom je, govoreći Franiću, nahvalio Plenkovića.

“Hvala Bogu da imamo takvog čovjeka na čelu države, da je punih godinu dana ljudima davao plaće”, rekao je Kerum.

Ramljak, koja je bila predsjednica NO Hajduk, podržava model i zna kakva je uloga grada što se tiče nogometnog kluba. 

“Grad može ulagati u omladinski pogon. Preko modela ‘Naš Hajduk’ koji se stalno dorađuje nadzire se proces u Hajduku. To i dalje treba prepustiti udruzi, a izbora igrača, trenera, treba prepustiti nogometnom klubu. Bit ću gradonačelnik koji okuplja, ne dijeli, gradonačelnik svih Splićanki i Splićana”, poručuje Ramljak.

“Ja i moja kolegica sestra smo sve dali penzionerima i siromašnima”

“Zalagat ću se da grad bude ‘centar svita’ i da smo svi ponosni na njega”, kazao je Puljak.

“Istina, iskrenost, emocija, pravda i poštenje, poručio je Vuco. Gradonačelnik mora biti dobar dirigent orkestra. Surađivao bih sa svakim kome su ljudi bitni. Siniša Vuco samo s jednom osobom ne bi surađivao za dobrobit Splita, a to je crni vrag”, rekao je Vuco.

“Ostat ću isti, nastavit ću gdje sam stao – vrtići, škole, djeca, studenti, umirovljenici. Split je bogat grad, pametnim vođenjem grada može se doći do prihoda kako bi se pomoglo djeci, penzionerima. Ja i moja kolegica sestra tijekom saborskog mandata sve dali penzionerima i siromašnima. Devet milijuna kuna, rekao je. Bio sam i bit ću volonter”, poručuje Kerum.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

BLAGDAN JE VELIKE GOSPE Evo što katolici danas slave…

Objavljeno

-

By

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ujedno je i državni blagdan koji se danas tradicionalno obilježava diljem Hrvatske. Mnoštvo vjernika hodočastit će u marijanska svetišta.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvu svog uskrsnulog sina Isusa Krista. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!”

Majku Božju katolički vjernici prepoznaju i u slikama iz Staroga i Novoga zavjeta. U Starom zavjetu na početku Biblije, kad su Adam i Eva pali u grijeh nepovjerenja prema Bogu i sagriješili, Bog nije čovjeka ostavio bez nade. Naime, nasuprot zmiji, simbolu zla i đavla, Bog podiže znak žene koja će s plodom svoje utrobe zmiji zgaziti glavu.

Novi zavjet, pak, u posljednjoj knjizi Biblije, Apokalipsi, otkriva veliki i strašni znak zmaja. To je rušilačka, negativna, arogantna sila koja više ne skriva svoje nakane, kako je to bio slučaj kod zmije. To je simbol zla u svijetu, simbol sotone. Nasuprot zmaju, drugi je znak žene, simbol nježnosti i ljubavi, dobrote i ljepote. Žena je trudna, ona je nositeljica života, donosi nadu budućnosti. Koliko god žena izgledala slaba u odnosu na strahovitu silu zmaja, ona izmiče podvalama i njegovim nasrtajima pa pobjeđuje ljubav, dobrota i život. Upravo je to, kako smatraju katolički teolozi, Velika Gospa.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”. Kroz povijest su je zazivali i “fidelissima advocata Croatiae” (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Štovanje Majke Božje zadržali su ne samo Hrvati u domovini, nego i oni kasnije raseljeni diljem svijeta pa ako danas, primjerice, nekome u Chicagu spomenete riječ “Hrvati”, prvo što će vam odgovoriti bit će “Velika Gospa”. Ona je Hrvatima ono što je Ircima Sv. Patrick ili Talijanima Kolumbov dan.

Poznatija svetišta Majke Božje u svijetu su Svetište Majke Božje u Lourdesu (Francuska), u Fatimi (Portugal), u Czestochowi (Poljska), Loretu (Italija), Altötting (Njemačka) i u Guadalupeu (Meksiko).

Broj hodočasnika, koji posjećuju neka od tih svetišta svake godine vrlo je velik. Npr. Lourdes koji ima oko 15.000 stanovnika, prima oko pet milijuna hodočasnika svake godine. Godišnje više od milijun hodočasnika posjećuje i svetište Crne Madone u Kapeli milosti u Altöttingu u Njemačkoj, gdje se već više od 500 godina pripisuju čuda zagovorom Djevice Marije. Najveće poljsko hodočasničko mjesto samostan je Jasna Gora kod Czestochowa, u kojemu se nalazi čudotvorna milosna slika “Crne Majke Božje”, koju se tamo časti još od 1382. godine.

U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Među Hrvatima izvan Hrvatske važna su marijanska svetišta: Svetište Gospe Olovske, Svetište Gospe od Kondžila u Komušini, Svetište Kraljice mira u Međugorju i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Svetište Crne Gospe u Subotici i u Bunariću u Bačkoj te Svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu u Srijemu te Gospa od Škrpjela u Boki kotorskoj i Svetište Gospe Letničke u Letnici na Kosovu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Bernardić najavio osnivanje stranke: Bit ćemo iznenađenje na izborima

Objavljeno

-

Davor Bernardić, saborski zastupnik Kluba Socijaldemokrata, najavio je razvoj udruge Socijaldemokrati u relevantnu političku stranku lijevog centra, ustvrdivši da će ova opcija na sljedećim parlamentarnim izborima biti iznenađenje.

Na konferenciji za novinare u prostorijama Udruge Socijaldemokrati grada Zagreba u naselju Špansko, Bernardić je rekao da udruga stalno privlači nove članove te ih trenutno na razini Hrvatske ima oko dvije tisuće. U Zagrebu ih ima više od tisuću u 13 od ukupno 17 gradskih četvrti.

“Cilj nam je do kraja ljeta imati formiranu organizaciju u svim gradskim četvrtima. Udruga Socijaldemokrati uskoro će prerasti u relevantnu u političku stranku na lijevom centru, to je naš cilj”, izjavio je Bernardić.

Na tome će, kaže, raditi u idućim mjesecima, i  “udrugu pretočiti u snažnu političku opciju u Hrvatskoj koja će na prostoru lijevog centra biti realan, značajan i relevantan politički faktor. “Bit će utočište za ljude koji su obespravljeni, potlačeni, diskriminirani”, dodao je.

“Mislim da ćemo na sljedećim parlamentarnim izborima biti opcija koja će biti iznenađenje. To vam sad jamčim i za to garantiram”, poručio je Bernardić.

Tomašević se ne snalazi najbolje, Zagrebom se upravlja sporije i netransparentnije

Poseban je naglasak političkoga programa Socijaldemokrata rješavanje problema Zagreba, s ciljem razvoja grada “po mjeri čovjeka, s transparentnom, efikasnom gradskom upravom”, rekao je. Smatra kako je prvih godinu dana aktualne gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, pokazalo da se “ne snalazi najbolje”.

Tomaševiću zamjera da se odluke donose sporo i gradom se loše upravlja, a kao primjer je naveo činjenicu da je nakon godine dana imenovano tek nekoliko novih gradskih pročelnika. Tvrdi da se nisu promijenili ni dobavljači ni način na koji se troši novac.

“Gradom se upravlja sporije i netransparentnije i opći je dojam da grad stoji”, ustvrdio je Bernardić.

Kao odgovor Socijaldemokrata na aktualna poskupljenja goriva predstavio je prijedlog smanjenja cijene pokaza ZET-za zaposlene na 100 kuna te za umirovljenike, đake i studente na 50 kuna mjesečno, kako bi se građane potaklo da više koriste javni gradski prijevoz. Trošak ove mjere mogao bi biti nekoliko desetaka milijuna kuna što po njegovom mišljenju za ZET, koji trenutno dobiva 700 milijuna kuna iz gradskoga proračuna, predstavlja prihvatljiv manjak koji se može nadoknaditi.

Tajnik Udruge Socijaldemokrata Domagoj Prica ključan politički potencijal vidi u tome što udruga “već i prije formiranja političke stranke ima najjači oporbeni klub zastupnika u saboru”.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hoće li zbog goriva rasti cijene usluga taksija?

Objavljeno

-

By

Inflacijski val zahvatio je i taksi prijevoznike. Rast cijene goriva, koje čini najveći udio troškova kod taksista, utjecao je na povećanje cijena usluga prijevoza. To je odmah utjecalo na pad potražnje, no taksisti polažu nade u turiste. Posljednjih godina oni su se često žalili na apsurdne cijene taksi prijevoza. Ove godine većina koncesionara uskladila je cjenike pa neugodnih iznenađenja, barem za sada, ne bi trebalo biti.

Taksisti prate rast cijena energenata i kažu da će se prilagođavati njima.   

– Tržište je strašno nepredvidljivo i nepouzdano, svaki dan se dogodi nešto novo što dovodi do povećanja troškova, do povećanja cijena, inflacije, svega. Naša glavna sirovina je gorivo, a gorivo je zbilja otišlo jako, jako visoko i ići će još, i stoga smo bili primorani dići cijene, kaže Ivana Šimundić Vulin, voditeljica korporativnih komunikacija taksi službe.   

Već su početkom travnja bili prisiljeni povećati cijene za 15 posto. Inače, kažu, ne bi preživjeli na tržištu.

– Prije je prosječna cijena vožnje u Zagrebu bila 50 kuna, sad je to nekih 57-58 kn. Dakle, imali smo na umu naše potrošače, naše korisnike, naravno, kako je i nas zadesila inflacija, tako je zadesila i sve i tako je taj porast bio minimalan da bismo i mi na neki način mogli donekle pokriti svoje troškove, kaže Šimundić Vulin.  

– Tu pokušavamo pronaći nekakav balans s nekakvim minimalnim povećanjem cijena koje bi ipak koliko toliko pratilo ovaj trend rasta cijena općenito na malo. A imamo jednu postojanu klijentelu, kaže vozač taksija Davor Stiplošek.    

U Zagrebu se nadaju da će im sezonu, unatoč poskupljenju taksi usluga, poboljšati turisti. 

– Zamjetno je da je veći broj turista u gradu, što opet ide u prilog nama, tako da očekujem da ćemo i tu pronaći nekakav izlaz iz ove situacije u kojoj se nalazimo, kaže Stiplošek.   

– Sezona nam je uvijek jaka. Nije samo kod nas, bit će i na Jadranu dosta jaka. Imamo dosta suradnje s hotelima i putničkim agencijama dolje, kaže Šimundić Vulin, ali dodaje da jedna sezona ne može spasiti cijelu godinu.

Splitski taksisti također se nadaju radnom ljetu, unatoč divljanju cijena energenata. Turisti su im, kažu, najčešći klijenti tijekom ljeta. 

– Konkretno, kod nas je start otišao tri kune gore, a kilometar jednu kunu i tu smo smatrali da je to jedan dobar balans. Opet da i ljudima bude to prihvatljivo, ali da mi pokrijemo tu razliku u gorivu jer mi konkretno cijene nismo mijenjali pet godina otkako smo krenuli s radom, a sad kad odvrtite malo film unazad – to je nekih šest kuna razlike po litri od onda do danas, kaže Tonći Bratošević, voditelj pozivnog centra taksi službe. 

– Taksi prijevoz nije subvencioniran niti od jedne lokalne samouprave niti države, to su sve privatni poduzetnici i svoje troškove moraju sami podmirivati. Sadašnja cijena nije se mijenjala zadnjih 10 godina, tako da će morati biti nekakav porast blagi porast za građane, kaže Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Split.

U Dubrovniku za sada ne planiraju dizati cijene usluge. No, sve ovisi o budućim cijenama goriva. 

Ako to pođe u nebo onda ćemo sigurno morati jer, evo, sad su troškovi rasli do 40 posto, kaže Miše Miloslavić, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik. 

– Naše su cijene od 2015. iste, znači cijena kilometra je 9 kuna, cijena starta je 29 kuna, kaže Aljoš Brković, potpredsjednik Udruženja autotaksi prijevoznika grada Dubrovnika.  

Slično razmišljaju i u Splitu.

– Ako dođe do onoga ne daj Bože što govore da će biti 20 kuna, onda je jedna to skroz druga priča i naše cijene će ići, ali gledajte malo – mi smo u inflaciji, rastu cijene svega, kaže Bratošević.

Cijene goriva nisu jedini problem. Održavanje automobila također im predstavlja velik trošak.

– Općenito svi proizvodi su poskupili tako i vozila koja se moraju servisirati, radovi su poskupili općenito, derivati, općenito i ulja, rezervni dijelovi, sve je to otišlo u nebo. Tako da nije tu samo pitanje goriva, tu su i ostali pokretni troškovi koji su također poskupjeli, tako da je neminovno podizanje cijena, kaže Topić. 

I dok cijene usluga nezaustavljivo rastu u svim sektorima, taksisti pomno kalkuliraju hoće li tijekom ljetne sezone podići cijene i koliko. Iako turisti često ne mogu bez njihove usluge, domaći potrošači svjesni velikog rasta cijena goriva ipak će dva puta razmisliti hoće li pozvati taksi. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu