Connect with us

Hrvatska

UVOĐENJE ‘COVID PUTOVNICA’ NA MALA VRATA: Jeste li bili u Sloveniji? Granicu možete prijeći, ali samo ako ispunjavate 2 uvjeta

Slovenija je uvela Covid putovnice – slovensku granicu možete prijeći ukoliko ste preboljeli koronavirus unutar 6 mjeseci kao i ukoliko ste primili dvije doze cjepiva, a za sve morate imati dokaz

 

Objavljeno

-

O Covid putovnicama, odnosno o pitanju hoće li cijepljene osobe ili osobe koje su preboljele koronavirus moći putovati EU bez ikakvih ograničenja raspravljali su naši, ali i svi drugi ministri u Europskoj uniji, govoreći kako takve vrste putovnica neće biti jer bi one označavale ograničavanje slobode kretanja.

Također, uvoditi Covid putovnicu u trenutku kada nedostaje cjepiva i ne mogu se cijepiti svi koji to žele zasigurno ne bi bilo fer. Ministrica turizma, Nikolina Brnjac nedavno je gostujući u RTL Direktu nagovijestila da EU razmišlja o uvođenju posebnog zdravstvenog certifikata za svakog građanina EU koji je cijepljen, a koji bi bio jedinstven za sve zemlje. Koristio bi se samo za zdravstvene svrhe, i dakle ne bi se radilo o putovnici već o certifikatu.

Upravo takav sustav uvela je Slovenija, u koju možete slobodno ući ukoliko imate potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da ste preboljeli koronavirus i nije vam potreban nikakav test, prenosi RTL. Premda bi takav sustav u Hrvatskoj koja živi od turizma bio od velikog značaja, ministar Davor Božinović smatra da nismo još u toj fazi, niti se zna kad ćemo biti. “Nisam siguran da je postignut znanstveni konsenzus oko toga koliko traje prirodni imunitet kod osoba koje su preboljele Covid”, rekao je Božinović.

Do Slovenije i natrag putovali su nekad pozitivna RTL-ova reporterka i snimatelj koji su slovensku granicu Obrežje uspjeli prijeći vrlo brzo, bez gužvi i čekanja. Sve to “zahvaljujući” pozitivnom PCR testu iz 11. mjeseca i predočenje osobne iskaznice.

U Sloveniju, dakle, mogu ući oni koji su preboljeli koronavirus unutar 6 mjeseci i oni koji su primili dvije doze cjepiva i imaju dokaz o tome.

 

Hrvatska

OBJAVLJENI DETALJI Ovako će izgledati pilot projekt partyja i svadbi u Hrvatskoj…

Objavljeno

-

By

Žakline Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja u N1 Studiju uživo detaljnije je objasnila plan za pilot projekte zabava i vjenčanja koji bi trebali otvoriti put drugim javnim okupljanjima u Hrvatskoj.

Kako je već najavljeno prošli tjedan na konferenciji Nacionalnog stožera, planiraju se veliki projekti s javnim okupljanjima, a pilot projekti koji bi trebali pokazati može li se tako nešto uopće planirati i uz koje mjere, kreću uskoro, objasnila je Žakline Troskot.

“U suradnji sa Stožerom i HZJZ-om pokrećemo pilot projekte. Jedan kreće u četvrtak 13. svibnja. Radi se o poslovno-privatnom domjenku sa 80 do 100 uzvanika, i to cijepljenih sa dvije doze cjepiva unazad 14 dana. Na tom prvom domjenku će biti takva vrsta uzvanika koji će nakon sedam dana morati doći na HZJZ i testirati se da vidimo što se dogodilo po pitanju širenja pandemije, do čega ne bi trebalo doći jer se radi o cijepljenim osobama. Drugi događaj je dva dana poslije, u subotu, simulacija svadbene svečanosti s više od 100 uzvanika. Sve će biti po uzoru na svadbu s večerom, glazbom uživo, plesom. Tu će biti tri vrste uzvanika – oni koji su preboljeli koronavirus unazad šest mjeseci, cijepljeni i oni koji imau negativan PCR test, ne stariji od 48 sati”, objasnila je Troskot.

Do 20. svibnja trebalo bi znati jesu li projekti uspjeli. “Radit će se i drugi pilot projekti, sami koncerti s većim brojem ljudi. Razgovara se o tome, nije još definirano, ali u planu je da se i to isproba. Te probe će se uzeti u obzir kod donošenja mjera i kako bismo mogli otvoriti, ući u neko staro normalno. Datumi nisu spominjani, ali pričalo se da je moguće od kraja svibnja, početka lipnja, razmatrati nove mjere ako sve dobro prođe”, rekla je.

To vjerojatno ne bi značilo potpuno popuštanje mjera za tu industriju, a održavanje ljetnih festivala na otvorenom vjerojatno će dijelom ovisiti o tome kako prođu ovi projekti.

Što se tiče svadbe, rekla je da se radi o simulaciji jer nisu uspjeli pronaći mladence u tako kratkom roku. “Ne možemo mi ni diktirati uzvanike na svadbi, a i sad strogo protokolom imamo određeno koji ljudi mogu biti pušteni”, rekla je Troskot.

Kazala je da su zadovoljni ovakvim razvojem događaja:

“Od zime smo napravili protokole da krenenom s pilot projektima kako bi došlo do otvaranja u petom, šestom mjesecu. Bili bismo sretniji da smo počeli ranije s tim, ali zadovoljni smo da ima sluha, da idemo korak naprijed, da ne bude kao prošle godine da smo stalno zatvoreni. Odvijaju se već neka događanja sa skupinama ljudi, ali to je najčešće na otvorenom. Mi težimo tome da proradimo i u unutarnjim prostorima, želimo doći do te faze.”

Na pitanje koliko je tvrtki iz te industrije zbog pandemije zapalo u probleme, rekla je:

“Imamo ugostitelje koji su skroz zatvorili, oko tisuću zasad. Bojimo se onoga što dolazi, radi se o puno zombi firmi koje žive na aparatima države. Tek kad se to isključi, vidjet ćemo tko će biti u mogućnosti pokrenuti ponovno poslovanje. Najesen nas čeka prava slika.”

“Event industrija, catering, koncerti, festivali, ne rade već osam mjeseci uopće, sigurno su najviše pogođeni, ali nije bolje ni kolegama koji nemaju terasu u ugostiteljskim objektima. Tu će sad najsposobniji uspjeti prevadati, ali bit će teških trenutaka.”

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OTVORENO PISMO VLADI, STOŽERU I ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO Odgojitelji: “Ugrožava li opću situaciju rad ‘licem u lice’ i u vrtićima, ili su vrtići nekim čudom imuni na ovu ugrozu?”

Objavljeno

-

By

Ilustracija: Pixabay

“Potaknuti još jednom nevjerojatnim ignoriranjem od strane odgovornih za rad vrtića u Hrvatskoj ali i epidemioloških službi, dok se vrtići polako u tišini zatvaraju, prisiljeni smo javno reagirati prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Nacionalnom stožeru civilne zaštite, Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, s ciljem dobivanja odgovora”, stoji u uvodu otvorenog pisma inicijative odgojitelja SIDRO.

Njihovo pismo u nastavku u cijelosti prenosimo:

“Ogorčeni višestrukim zapostavljanjem od strane resornog ministarstva, odgojitelji se pitaju je li rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Republici Hrvatskoj, ta prva stepenica institucionalnog odgoja i obrazovanja, toliko nevažna društvu? Jesu li naša djeca zaslužila ovakvo zanemarivanje, sve dok ne krenu u školu? Jesu li naše godine studiranja, cjeloživotnog učenja i velika odgovornost koju svakodnevno preuzimamo na sebe, tako neznatni i nebitni onima koji sjede u uredima Ministarstva znanosti i obrazovanja? I ne samo njima, već i Vladi Republike Hrvatske, Nacionalnom stožeru i svima koji su plaćeni da se bore protiv epidemije Covid-19.

Sve veći broj vrtića se zatvara, djelomično ili čak u potpunosti. Ipak, nema sustavnog plana što činiti, a informacije o tome se na razini države, resornog ministarstva i stožera – ne iznose.

Razumijemo razlike između ustroja predškolskog i školskog obrazovanja. Škole osnivaju županije, financira država, dok vrtiće osnivaju i financiraju jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine. Ali niti jedan vrtić ne može biti otvoren ako Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) to nije odobrilo, niti jedan program ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ne može se provoditi ako ga MZO nije verificiralo, niti jedan pripravnik ne postaje odgojiteljem ako nije prema uputi MZO položio stručni ispit, niti jedan stručni ispit se ne može položiti ako MZO nije odredio stručno povjerenstvo koje taj ispit provodi, a jedino tijelo koje nadzire rad vrtića, je prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, ona ista koja nadzire i rad škola.

Zašto onda ministarstvo, ministar i svi odgovorni, zabijaju glave u pijesak i prave se da vrtići ne postoje?! Vrtići se zatvaraju, nema tko raditi. Velik broj odgojitelja i drugog osoblja u vrtićima je Covid pozitivan. Epidemiološke mjere propisane još u svibnju 2020., većim dijelom neprovedive su, o tome smo u inicijativi odgojitelja SIDRO puno pisali i ukazivali. Ministarstvo je te mjere stavilo na papir i time je njihova odgovornost završena? Mi mislimo da njihova odgovornost tu tek počinje.

Slušamo ministra na konferenciji za medije 25. ožujka 2021., kako se ne može inzistirati na provedbi rada licem u lice u školama jer to ugrožava opću situaciju. U vrtićima po 10 sati dnevno, u malim sobama, borave članovi 20, 25, ili 35 i više različitih obitelji, u bliskom kontaktu, licem u lice, jer je drugačije nemoguće. Na tu situaciju odgovorni šute i prave se da ona ne postoji. Zaposleni u vrtićima nisu prioritet ni po čemu, pa ni pri cijepljenju, odgojitelji doista padaju s nogu, na izmaku snaga, ali o vrtićima ni riječi.

Ugrožava li opću situaciju rad ”licem u lice” i u vrtićima, ili su vrtići nekim čudom imuni na ovu ugrozu? Predškolska djeca se ne testiraju, nakon dva tri dana povišene temperature vraćaju se u vrtiće s praznim ispričnicama pedijatara koji ih nisu ni vidjeli. Njihova školska braća i sestre testiraju se, propisuje im se samoizolacija, cijeli razredi ostaju kod kuće, dok predškolska djeca nerijetko i za to vrijeme nemaju ograničenja u pohađanju vrtića. Zašto se dijete od 10 godina mora testirati, a ono od 7 godina to ne mora? Zašto je pandemija opasna za škole a za vrtiće nije? Zašto su djeca “superširitelji zaraze” (ministar Božinović, 18.12.2020. konferencija za medije Nacionalnog stožera), ali samo ona nakon sedme godine života? Epidemiolozi, pedijatri, što to radite? Želimo li zaustaviti ovu pandemiju ili samo deklarativno pokazujemo tu želju?

Ako ne znate kako ovo popraviti, savjetujte se sa zemljama koje rani i predškolski odgoj cijene i brinu o njemu. Ako ne znate kako riješiti problem, pitajte one koji svaki dan borave u vrtićima, strahuju za zdravlje djece za koju su odgovorni, zdravlje njihovih obitelji, zdravlje svojih obitelji i na koncu, za svoje zdravlje.

Ponavljamo zahtjev – tražimo hitan sastanak s ministrom, epidemiolozima iz nacionalnog i županijskih stožera te predstavnicima pedijatara, jer samo zajedno možemo na ovu ugrozu odgovoriti ispravno. Bit ćemo uporni u nastojanjima da dobijemo odgovore i objašnjenja i koristit ćemo svaku priliku kako bi nas se čulo, jer je ovo zanemarivanje djece predškolske dobi, njihovih roditelja i obitelji te odgojitelja u vrtićima, prešlo sve granice toleriranja.”

 
Nastavi čitati

Hrvatska

HAK: Zbog bure Sv. Rokom, Paškim mostom i Maslenicom samo osobna vozila!

Objavljeno

-

By

Zbog vjetra:

samo za osobna vozila otvoreni su:

  • dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27) – od 9,07 sati;
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
  • Paški most.

Na Mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionici Jadranske magistrale (DC8) Senj-Karlobag, brzoj cesti Draga-Šmrika (A7) i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

“Podsjećamo vozače motornih vozila da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka”, stoji u objavi iz HAK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu