Connect with us

Arijana Baraba

KOLUMNA Objavljujemo pitanja za županijskog državnog odvjetnika Gorana Troskota – je li on spreman objaviti odgovore?

Objavljeno

-

Županijski državni odvjetnik u Zadru već više od tri mjeseca ne odgovara na naš zahtjev za intervjuom, pa smo pitanja odlučili objaviti javno, u nadi da će tako prije naći put do neobično introvertiranog Gorana Troskota.

Jer, lako bi bilo da županijski državni odvjetnik u Zadru ne voli samo novinare, ili mene osobno, ili medije generalno. Ili samo pitanja o Pupiću Bakraču. O Goranu Troskotu se toliko malo zna, malo tko ga je uopće i vidio, pa kad bolje razmislimo možemo reći i da su vrlo slabi dokazi da županijski državni odvjetnik u Zadru uopće postoji? Jedina njegova fotografija kojom baratamo je iz drugog reda zadarske katedrale.

Pitanja, dakle:

1. Gospodine županijski državni odvjetniče, razumijete li da je ured Županijskog državnog odvjetništva javan, da ste na dužnosti, a ne na prijestolju, odnosno da svoju stolicu niste naslijedili od babe ili strica nego od Ivana Galovića, te da ćete sutra već tu dužnost predati drugome nekom? Dakle, da niste ni u dnevnom boravku ni na godišnjem odmoru, pa vas naša pitanja zlostavljaju?

2. Nastavno na te činjenice, dakle, što je Vaš ured poduzeo minulih pet godina po svim svjedočenjima, prijavama i pisanjima o čudesnom bogaćenju obitelji činovnika Katice i Marka Pupića-Bakrača, te najpoznatije zadarske umirovljenice Mandice Topić?

3. Koji su rezultati poduzimanja?

4. Jeste li ispitali kako je umirovljena radnica tvornice Maraska 2009. godine bez kune kredita podigla sljedeću apartmansku zgradu uz more na otoku Pagu:

5. Zbog čega nas nikada niste kontaktirali za imena svjedoka koji mogu potvrditi da su kamioni iste zadarske tvrtke putovali u isto vrijeme na gradilište u Dinjišku i u Zračnu luku Zadar?

6. Zašto Vam nije interesantno da je u predmetno vrijeme nezaposleni Marko Pupić Bakrač sa suprugom direktoricom javne tvrtke stekao bogatstvo kakvo rijetko imaju i najuspješniji domaći privatni poduzetnici?

7. Je li istina da ste privatno u prijateljstvu s obitelji Pupić Bakrač?

8. Je li istina da ste privatno u prijateljstvu s Antunom Novoselovićem?

9. Je li moguće da je direktorica ZL Zadar unaprijed izuzeta od odgovornosti za dvostruku blagajnu otkrivenu u ugostiteljstvu ZL?

10. Je li po Vašem poimanju prava i vlastite funkcije nedopustivo svako kazneno djelo ili samo kazneno djelo koje počini netko izvan redova SDP-a i srodnih stranaka?

11. Vrijede li po Vašem poimanju prava i vlastite funkcije hrvatski zakoni jednako za sve ili za sve osim za vaše prijatelje, poznanike i istomišljenike?

12. Koliko još zgrada treba sagraditi, za koliko se stanova još treba otkriti da ima obitelj jednog veterinarskog inspektora i sad već nezaposlene supruge, pa da vas to natjera da reagirate? (Najnovija zgrada obitelji Pupić Bakrač, slika dolje)

13. Jeste li svjesni da je Vaše nečinjenje (najmanje) izravno promoviralo mogućeg notornog kriminalca u javnog prosvjetitelja, zapravo zlostavljača svih struktura koje izraze neslaganje s imovinskom karticom njegove obitelji? Shvaćate li da je jedini razlog svog njegova javnog klevetanja cijelog niza građana, i uopće, maltretiranja javnosti, tek taj da skrene pozornost sa sebe, da se suptilno uputi jasna poruka eventualnom ispitivaču da je pripremljena medijska platforma za javno razapinjanje drzne li se pitati kako su, kada i gdje Pupićevi stekli milijunsko bogatstvo i postali jedna od najbogatijih zadarskih obitelji, a da im je pritom jedini ozbiljan izvor prihoda bila plaća sa Zračne luke Zadar?

14. Osim najvjerojatnijim skorim odlaskom s dužnosti, kako i kad mislite odgovoriti na ova pitanja ili i dalje mislite da ne zaslužuju odgovore?

15. Je li vrijedilo žrtvovanja ugleda?

Eto vam pitanja.

Srdačno,

Arijana Baraba

P. S. Jedan od rijetkih dokaza postojanja Gorana Troskota bilo gdje, ne samo u uredu Županijskog državnog odvjetništva, jest u informaciji da je dao zaključati vrata hodnika koji vodi do ŽDO na drugom katu zgrade Županijskog suda. Otišao je i korak dalje, zapravo, te ugradio šifrator. Pridodamo li to vlastitom iskustvu s dotičnim, neizbježno je upitati se – koga uopće imamo za županijskog državnog odvjetnika? U kojem je on problemu i koje vrste?

Na ulazu u zgradu Suda sjede dva do tri pravosudna policajca i, bez da se njima legitimiraju, bez da oni telefoniraju ured u koji stranka želi otići, nitko nikada nije dospio dalje od porte Suda, a kamoli stigao do drugog kata. Čemu stoga zaključavanje dijela hodnika i postavljanje šifri… Zbilja nije jasno. Ili je?

 

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Bumbishta

    14. svibnja 2019. at 14:36

    Evala madam A.B. ma ka sinjski alkar ste..ravno usridu

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Arijana Baraba

ONLINE (Na)opaki svijet Antuna Novoselovića Baje

Objavljeno

-

Životni put našeg prijatelja Antuna Novoselovića Baje, privremenog podstanara u Zrinsko frankopanskoj 20, nadnaravna je priča s elementima misterije i znanstvene fantastike koja će gledatelja u neizvjesnosti držati prikovana za stolac sve do samoga kraja.

Kod njega ništa nije onako kako se čini, sve je drukčije od onoga u što bi se čovjek zakleo, ono što jest, ustvari nije, i na kraju je sve isto, osim stalnih obrata u svemu i ničemu.

Mnoge smo situacije i ljude do sada uspoređivali sa kultnim američkim serijalom „Zona sumraka“, ali nikad ovoliko osnovano.

Redom…

Koliko god se to danas činilo nevjerojatnim, Baja je nekad bio šef zadarske Krim policije.

Kao i sada, u medije je češće dospijevao zbog skandala, no zbog rezultata posla.

Slučajno ili ne, usred mnogih skandala o kojima se iscrpno pisalo, Baja je…

Dobio otkaz?

Nečastan otpust iz Policije?

Ne.

Orden, pa umirovljenje.

U naponu snage, u ranim četrdesetima, tek što je u rujnu 2009. dobio nagradu MUP-a zbog “iznimno visoke profesionalnosti i predanosti poslu”, u ljeto 2010. naš je Baja – prijevremeno umirovljen.

Tako “predan” policajac, netko bi pomislio, iscrpljen je od “posvećenosti” poslu pa će ostatak će života uživati u miru i tenisu, recimo?

Ne. Ovaj “profesionalni” policajac odlazi istog časa u – SDP.

Otamo grmi protiv nepotizma i raznoraznih društvenih nepravdi, tvrdi da se bez stranačke iskaznice HDZ-a ne može ništa…

Ali samo dotle dok u javnost nije procurila informacija da upravo on, točnije njegova obiteljska tvrtka, bogato posluje s državnim – HEP-om!?

Novoselović se povlači sa javne scene, nema više ništa reći ni o nepotizmu, ni o pogodovanju, još manje o javnim tvrtkama, zapošljavanju i natječajima. Nestaje sa lokalne i nacionalne političke scene i iz Gradskog vijeća, s Trga 5 bunara… Nema ga nigdje.

Ako ga tko traži, sad je u Zrinsko frankopanskoj 20. Izbacio je kamere pred ured obiteljske “Lav zaštite” i, piše na stranicama iste, bavi se zaštitom ljudi i imovine, odnosno detektivskim poslovima.

Točno kako i priliči nagrađenom, pa prijevremeno umirovljenom policajcu.

Opet – ne.

Policajac Baja niti koga štiti niti osigurava, koliko je poznato niti ne uhodi i ne provjerava.

On – čisti!?

Sa pola gradskog SDP-a, da ne zaboravimo, i očitava brojila potrošnje električne energije stanovnicima Zadra, a s metlom je došao i do Ploča, Bjelovara, Koprivnice… Do danas moguće da je pokrio i Sloveniju, nismo provjeravali neko vrijeme.

Ured od cca 20 kvadrata, zaposlenih malo i ništa, poslovno iskustvo nula, klijentela uglavnom policija i DORH… Kao da ništa nije.

Policajac Baja se reklamira kao detektiv, a u praksi čisti, na natječaje izlazi sa jednom, pobjeđuje sa desetom brojkom, direktor firme mu je sin, ali za sve se zove tatu…

Ništa ne smeta.

Inspektor prerušen u spremačicu, službeno je, ne zna proste radnje dijeljenja i množenja, ali sasvim dobro uspijeva.

Dapače. Dok se domaće gospodarstvo uslijed pandemije strmoglavo srozava, Bajina Lav zaštita doživljava poslovno proljeće.

Kako smo uvodno rekli, Baja je oživotvorena Zona sumraka.

Jedva čekamo novu epizodu.

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

Župan nije jedini. Svi se trebaju bojati Marka Pupića Bakrača, odavno!

Objavljeno

-

Najveća laž koju je Sotona prosuo jest ta da – ne postoji. Baš kao što je najveća laž koju je izrekao Marko Pupić Bakrač ona da se “njega nitko ne treba bojati”.

Kako pogrešno. Markom Pupićem Bakračem trebali smo biti užasnuti svi, odavna.

Tu je, međutim, jedna moguće još i gora njegova izjava:

“Shvaćaš li da mi je zbog tvog idiotizma izmaltretirana cijela obitelj?” – kazao je obraćajući se putem medija županu Longinu, istom onomu kojemu je par dana prije i ozbiljno zaprijetio.

Njemu je izmaltretirana cijela obitelj!?

Istom onome koji od ženinog otkaza naovamo ništa drugo ne radi ni na radnom mjestu ni kod kuće ni u krevetu, osim što maltretira i smišlja kako izmaltretirati svakog za koga mu se pričini da je korisno.

Njegova je obitelj izmaltretirana!?

Tko točno? Punica, radnica iz Maraske koja je nakon umirovljenja (prema njegovom iskazu) “u dva dana” digla zgradu sa osam apartmana na Pagu? Ili žena? Smijenjena direktorica javne tvrtke sa milijunima eura vrijednim nekretninama? Sin i nevjesta zaposleni u Bolnici dan nakon što su izašli s fakulteta? Svaki u svojoj vili s bazenom ispred, iznad i oko svakog apartmana… Sve ih vidimo kako shrvani i izmaltretirani plaču nad svojom sudbinom uz tropske koktele i roštilj okupljeni na krovnom bazenu najnovije, treće obiteljske vile u Josipa Kosora.

Kakve li nesretne sudbine. Da namakneš milijune eura, nabiješ ih svima na nos, ponosno, kao da si ih nakon 45 godina muke i znoja donio iz Njemačke, pa u istoj ulici nanižeš čak tri vile jer tebi nitko ništa ne može. Zar to nije svima jasno?

I, taman kad si mislio da je gotovo, da si prošao “lišo”, da te nitko ništa neće pitati – ni kako ni odakle, ono puna kuća policije. Ispada da ne smiješ ni prijetiti!? Kakve li nesreće.

Marko Pupić Bakrač već osam godina ne radi ništa drugo osim što maltretira, zlostavlja i nasrće na sve moguće načine na random odabrane adrese, sve sa samo jednom premisom, prvom i zadnjom koju je zapamtio iz djetinjstva – “reci joj dok ti ne kaže”.

Galami, provocira nerede i sukobe, vrijeđa, kleveće, podmeće i rovari sa sve redom sličnima sebi kao neka neuka i podla baba kakvu svijet nije vidio. Pod platformom, dakako, “drž’te lopova”.

Hoće li ga netko pitati konačno – gdje su lopovi bili prije 2013., kad je “izmaltretirana obitelj Pupić Bakrač” nogom u dupe izbačena sa Zračne luke Zadar?

Do tada je sve bilo ok?

Kakva glupost.

Jednaka onoj da je “kineski ražanj” nakon policijske posjete sve sem ražnja na kojem Kinezi okreću pse (a pas sa slike je zadarski župan).

Sad je “kineski ražanj” – “sintagma“, “vic”, “stari narodni izraz”… Ni prijetiti ne zna kako treba. Što je donekle i u skladu sa svim ostalim aspektima njegova života. Na terorističkim (nikako ne političkim!) tiskovnima se predstavlja kao inspektor RH, na radnom mjestu ga nema, kod kuće je rogonja… Pa jasno da na kraju nije niti onaj tko bi prijetio?

Istovremeno, MPB je jedini sudionik političkog života u Zadru otkad pamtim, a koji je u kratkom periodu više puta “imao posla” s oružjem. Te mu je bačena bomba, te prodaje oružje, te mu je u kući pronađen cijeli arsenal…

Učinak sudjelovanja MPB u društvenopolitičkom životu Zadra ravan je savezničkom bombardiranju grada. Trebat će desetljeća da nakon ove predstave ovdje izraste opozicija vrijedna slušanja, rasprave i komentiranja.

U pravu je Longin kada kaže da čak niti nije pitanje vlastitog straha kad prijavljuje prijetnju Marka Pupića Bakrača na čijem je Facebooku i dan danas “obećanje” da će biti nabijen na kolac.

Marko Pupić Bakrač je možda bio nebitan, pa je možda poželio postati bitan, možda je u nekim trenucima to i mogao biti, ali danas je krajnje opasan, suočen sa drugom starom narodnom – “dabogda imao, pa nemao”.

U jednom je trenutku imao sve – gradilišta, stanove, punu kesu i medijski mir.

Danas je obrnuto. Žena je bez posla, njemu se ozbiljno trese stolica u Ministarstvu poljoprivrede, pod povećalom je čak i opravdanost bolovanja na kojemu je skoro tri mjeseca, na zadnjim je izborima potvrdio biračko tijelo u težini 128 glasova. Umjesto pilota s aerodroma, horde turista i građevinskih radnika, kućama mu sad šetaju DORH, porezni inspektori i policija.

Sad je pravi trenutak za ispeći kokice, zavaliti se i gledati. Tko mu je sljedeći kriv i tko će platiti?

Jedini je problem što se komedija s elementima krimića naglo pretvara u ratni film.

Neugodna poruka svih predstava u režiji Marka Pupića Bakrača jest – “mene ne dirajte jer ćete požaliti” i vrlo brzo će to biti jasno svima.

On stoji na prvoj crti obrane krajnje sumnjivo stečenog obiteljskog bogatstva i ni metar dalje. Do sada mu je sve pošlo za rukom, pa misli da će i prijetnje.

Na potezu je Ivica Škara i ODO Zadar.

Može li Marko Pupić Bakrač što nitko ne može?

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

MADE IN KLOKOČEVCI Je li Glasovac zadarska Slavonka, slavonska Zadranka ili – zagrebačka karijeristica?

Objavljeno

-

Netko je strašno zamjerio jer je u zadnjoj kolumni o rasulu u SDP-u Zadar kao krivo napisano da je Sabina Glasovac “sa sjevera Hrvatske”.

Jer da Slavonija nije na sjeveru nego na istoku. Toliko smo veliki. Da nam je malo i četiri strane svijeta.

Uz duboke isprike, dopuštamo da je Glasovac i sa samog zenita iznad Slavonije, Dalmacije i Zagreba, pa da je to predisponira za političko čudo koje je danas kandidat za gradonačelnicu Zadra, sutra za saborskog zastupnika iz Slavonije, dogodine za međimursku županicu (?)…

Najpreciznije moguće, aktualni glas Slavonaca u Saboru i članica Predsjedništva socijaldemokrata u Zadru nije ni sa sjevera ni sa juga nego – iz Klokočevca.

Selo je to površine 33,58 km², sa oko 160 kuća. Je li presudno jesu li Klokočevci na jugozapadu, sjeveroistoku, sjeveru ili nadiru Republike Hrvatske… čini se da i nije.

Bitnije pitanje jest kako je žena iz Klokočevca uspjela postati članicom Predsjeništva SDP-a Zadar 2020. godine?

Tri dana nakon što je dospjela u Sabor zahvaljujući glasovima “rodne” Slavonije.

I kako je došla u poziciju da žica glasove “svojih” Slavonaca tri godine nakon što se nudila za gradonačelnicu – Zadranima?

Istina, nije da ne odgovara smjeru kojim zadarski SDP tone već godinama.

Članica Predsjedništva iz Slavonije ustvari se sjajno uklapa u vodstvo koje čine fetivi Zadrani Radeta, Mrčela i Gaši.

Radi se o tome da se još od mandata Antuna Novoselovića Baje Slavonci dobro zabavljaju sa zadarskom političkom scenom, sa SDP-om Zadar i sa samim biračima.

Baja je izgradio milijunski biznis na plećima poreznih obveznika, a Glasovac saborsku plaću i mirovinu.

Krajnje je pogrešno nazivati je i zadarskom Slavonkom i slavonskom Zadrankom. Nakon svega viđenog, sa sigurnošću se može reći tek to da je njena prava adresa – Zagreb, a jedina domovina – matična banka.

Zadar se i bez navedenih od neovisnosti zaista nagledao kojekakvih igrokaza na sceni koju zovemo političkom, ali ova se čini posebno iskarikirana.

Ovo nisu političke igre u SDP-u. Prije igre gladi.

 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu