Connect with us

Arijana Baraba

KOLUMNA “Hrvatsko proljeće” i ljeto u Belgiji iz ugla Kolakušić/Botić

Objavljeno

-

Očekivano, zadarska kao politička scena budi se iz opće anestezije pred najavu kakvog ulaganja i pred izbore.

Znalci s Trga pet bunara nisu se ničemu nadali, pa se nisu ni razočarali, ali oni manje iskusni i više pohlepni razgalamili su se na sva usta.

Za razliku od izvjesnog Jure Zubčića kojeg samo na planeti Zadar u političke visine može vinuti uništavanje fasade sprejem u boji, a vrijednom Novoseloviću dotle isto ne uspijeva ni nakon što je izlizao sve postojeće i izmišljene policijske dosijee, prva dama Akcije mladih solira u teškom nastojanju da se ovog ljeta osunča u Bruxellesu.

Takvo što može zaprepastiti samo naivnije od nje, ako takvi postoje.

Gospođa se politici učila na mjestu gdje stvari idu točno tako. Funkcije tipa “sin liječnika”, “muž direktorice”, “krim inspektor” etc., po defaultu sobom nose (rasporedite po vlastitom nahođenju): od cijelog niza privilegija do stotina stambeno-apartmanskih kvadrata, i obvezatno – aboliciju od bilo kakvog progona i preispitivanja čak.

Ona se fino drala zadnje tri četiri godine, tko broji, i sad treba na plaću u EU.

Nazvala je to “hrvatskim proljećem”.

Ne znamo za Hrvatsku, ali odlaskom u Belgiju njoj bi sunce svakako granulo.

Ona piše “sa menom”, “zadranka” je s malim “Z”, korupcija je “kRorupcija”… – i pritom radi na Sveučilištu u Zadru; njeno biračko tijelo je šest ljudi, koliko se u prosjeku odazove na njihove (AM) skupove, od čega je sedam novinara… I naravno da sad misli da mora u EU parlament. Obzirom na modus intelligendi njenih kolega, već je i u zakašnjenju s fantazmagorijama.

Ako su Pupićevi u prvih par godina mandata gospođe majke mogli sagraditi dvije, tri vile s bazenom i prodavati dva stana u Zagrebu, Novoselović je iz zgrade Policije sletio ravno na Trg pet bunara, a Zubčić u Vijeće, ona zaista već i kasni… Sad, jel baš u EU ili negdje drugdje…

To tako ide sa one strane pameti i naše strane svijeta.

Kolakušiću, Botićki i svima sličnima nasušno je potrebno da ovi izbori budu “epohalni”, “presudni”, odlučujući za predsjedničke, parlamentarne, možda i za one u Izraelu, tko zna… Jer, ne dospiju li do Bruxellesa ovog maja, onda znamo gdje će dospjeti do sljedećih domaćih izbora.

Visoko postavljena letvica podrazumijeva i rizik od teškog pada, jasno.

Nakon par godina demonstracije nepismenosti i neartikulirane anarhije, čak i ne bi bilo loše da se ukrca za neke druge zemlje. Još ih je nekoliko koji bi bili dobrodošli. Ne znamo koliko bi odredište profitiralo, ali ovdje bi se svakako otvorio prostor za neku novu oporbu. Pametniju i bolju.

I dosad viđeno dosegnulo je već dno dna, ali ideja da bi to zaslužilo sedam ili osam tisuća eura na mjesec i europsku političku razinu, nova je stepenica. Prema dolje.

Nitko ne niječe, dakle, da je Marjana Botić treća na listi prvog suca među wannabe europskim političarima, nego naprosto nitko to ne drži bitnim. Sumanutim eventualno, no ni to nije ništa nova, pa da bi o tome trebalo izvještavati.

Botić, kad baš hoće, ne samo da ničim nije kvalificirana za europsku politiku, već je osobno odgovorna, uz neke svoje kolege, za potpunu degradaciju lokalne politike i opozicijske uloge u istoj, pretvorene u farsu i izvrgnute sprdnji.

To su te “zasluge”.

 

 
Nastavi čitati
10 komentara

10 Comments

 1. Mendul

  13. travnja 2019. at 14:15

  Marjana Botić na listi za EU Parlament, bože svašta u ovom našem gradu, ali kad pogledaš tko nosi tu listu, onda nije ni čudo. Sudac koji zadnjih 5 godina samo gomila predmete, a nijednog nije ni otvorio kamo li donio presudu, i Botićka(na 3. mjestu) s nekoliko stotina glasova na lokalnoj politici.
  Oni bi kruva bez motike, e a to će za njih biti teško, za to se triba dobro naradit i oznojit, a njima to baš i ne ide.

   
 2. Bumbista

  13. travnja 2019. at 14:16

  Evala…ovakovo stivo nije ovdi cesto ali je maestralno. Gust za citat, lako za razumit i povezat…pari mi bilo bi boje da Ste sa ovakovin deskriptivnin kapaciteton otisli za Sabor madam A.B. ali bojin se da tamo nema mozgova za ovo razumit. I sad, sto cemo sad ? Ona ce sisti u EU uz Junckera i Merkelicu…ubirat solde iz Arene lavova…a mi cemo se i dalje kiselit medju nami i cekat da nam Bruce Lee izgradi jos koji Peljeski most oli prokopa koji tunel…Cha moremo prominit ?

   
  • Kacijola

   14. travnja 2019. at 10:13

   Možemo prominit.
   Skupit muda i zbaciti ovu bagru s vlasti.
   Ali to je na žalost u Zadru SF.

   Kaliprst!

    
 3. haha

  14. travnja 2019. at 14:40

  Često je dobro znati i tko to govori (piše!).

   
 4. Miki

  21. studenoga 2019. at 19:04

  A Pupić Bakrać za nagradu grada Zadra predlaže seksualnog manijaka…Pupiću govno

   
 5. Jura

  3. prosinca 2019. at 19:17

  A pupiću pomozi nekome u životu kad već toliko i vrijeđaš..

   
 6. Zeljko rogic

  24. travnja 2020. at 17:50

  A govno Pupic, jebi svoju majku govno govno, a ne ljudima koji ti pruzaju podrsku.

   
 7. sioux

  24. travnja 2020. at 19:29

  @Zeljko rogic
  Članak je objavljen 15. 04. 2019.godine a vi reagirate nakon godinu dana.
  Jedno pitanje: dali ste tako “brzi” u svakodnevno životu?

   
 8. Zeljko Rogic

  29. travnja 2020. at 22:04

  Hvala lijepa na pitanju sioux. Jos sam “brzi” u svakodnevnom životu. A sta ti znas kad je MPB tako reagira.

   
  • Bumbishta

   30. travnja 2020. at 12:20

   A jesu te odmrznuli u krivo vrime, moga si jos koju botu cekat da projde ovo sve ….

    

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Arijana Baraba

ONLINE (Na)opaki svijet Antuna Novoselovića Baje

Objavljeno

-

Životni put našeg prijatelja Antuna Novoselovića Baje, privremenog podstanara u Zrinsko frankopanskoj 20, nadnaravna je priča s elementima misterije i znanstvene fantastike koja će gledatelja u neizvjesnosti držati prikovana za stolac sve do samoga kraja.

Kod njega ništa nije onako kako se čini, sve je drukčije od onoga u što bi se čovjek zakleo, ono što jest, ustvari nije, i na kraju je sve isto, osim stalnih obrata u svemu i ničemu.

Mnoge smo situacije i ljude do sada uspoređivali sa kultnim američkim serijalom „Zona sumraka“, ali nikad ovoliko osnovano.

Redom…

Koliko god se to danas činilo nevjerojatnim, Baja je nekad bio šef zadarske Krim policije.

Kao i sada, u medije je češće dospijevao zbog skandala, no zbog rezultata posla.

Slučajno ili ne, usred mnogih skandala o kojima se iscrpno pisalo, Baja je…

Dobio otkaz?

Nečastan otpust iz Policije?

Ne.

Orden, pa umirovljenje.

U naponu snage, u ranim četrdesetima, tek što je u rujnu 2009. dobio nagradu MUP-a zbog “iznimno visoke profesionalnosti i predanosti poslu”, u ljeto 2010. naš je Baja – prijevremeno umirovljen.

Tako “predan” policajac, netko bi pomislio, iscrpljen je od “posvećenosti” poslu pa će ostatak će života uživati u miru i tenisu, recimo?

Ne. Ovaj “profesionalni” policajac odlazi istog časa u – SDP.

Otamo grmi protiv nepotizma i raznoraznih društvenih nepravdi, tvrdi da se bez stranačke iskaznice HDZ-a ne može ništa…

Ali samo dotle dok u javnost nije procurila informacija da upravo on, točnije njegova obiteljska tvrtka, bogato posluje s državnim – HEP-om!?

Novoselović se povlači sa javne scene, nema više ništa reći ni o nepotizmu, ni o pogodovanju, još manje o javnim tvrtkama, zapošljavanju i natječajima. Nestaje sa lokalne i nacionalne političke scene i iz Gradskog vijeća, s Trga 5 bunara… Nema ga nigdje.

Ako ga tko traži, sad je u Zrinsko frankopanskoj 20. Izbacio je kamere pred ured obiteljske “Lav zaštite” i, piše na stranicama iste, bavi se zaštitom ljudi i imovine, odnosno detektivskim poslovima.

Točno kako i priliči nagrađenom, pa prijevremeno umirovljenom policajcu.

Opet – ne.

Policajac Baja niti koga štiti niti osigurava, koliko je poznato niti ne uhodi i ne provjerava.

On – čisti!?

Sa pola gradskog SDP-a, da ne zaboravimo, i očitava brojila potrošnje električne energije stanovnicima Zadra, a s metlom je došao i do Ploča, Bjelovara, Koprivnice… Do danas moguće da je pokrio i Sloveniju, nismo provjeravali neko vrijeme.

Ured od cca 20 kvadrata, zaposlenih malo i ništa, poslovno iskustvo nula, klijentela uglavnom policija i DORH… Kao da ništa nije.

Policajac Baja se reklamira kao detektiv, a u praksi čisti, na natječaje izlazi sa jednom, pobjeđuje sa desetom brojkom, direktor firme mu je sin, ali za sve se zove tatu…

Ništa ne smeta.

Inspektor prerušen u spremačicu, službeno je, ne zna proste radnje dijeljenja i množenja, ali sasvim dobro uspijeva.

Dapače. Dok se domaće gospodarstvo uslijed pandemije strmoglavo srozava, Bajina Lav zaštita doživljava poslovno proljeće.

Kako smo uvodno rekli, Baja je oživotvorena Zona sumraka.

Jedva čekamo novu epizodu.

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

Župan nije jedini. Svi se trebaju bojati Marka Pupića Bakrača, odavno!

Objavljeno

-

Najveća laž koju je Sotona prosuo jest ta da – ne postoji. Baš kao što je najveća laž koju je izrekao Marko Pupić Bakrač ona da se “njega nitko ne treba bojati”.

Kako pogrešno. Markom Pupićem Bakračem trebali smo biti užasnuti svi, odavna.

Tu je, međutim, jedna moguće još i gora njegova izjava:

“Shvaćaš li da mi je zbog tvog idiotizma izmaltretirana cijela obitelj?” – kazao je obraćajući se putem medija županu Longinu, istom onomu kojemu je par dana prije i ozbiljno zaprijetio.

Njemu je izmaltretirana cijela obitelj!?

Istom onome koji od ženinog otkaza naovamo ništa drugo ne radi ni na radnom mjestu ni kod kuće ni u krevetu, osim što maltretira i smišlja kako izmaltretirati svakog za koga mu se pričini da je korisno.

Njegova je obitelj izmaltretirana!?

Tko točno? Punica, radnica iz Maraske koja je nakon umirovljenja (prema njegovom iskazu) “u dva dana” digla zgradu sa osam apartmana na Pagu? Ili žena? Smijenjena direktorica javne tvrtke sa milijunima eura vrijednim nekretninama? Sin i nevjesta zaposleni u Bolnici dan nakon što su izašli s fakulteta? Svaki u svojoj vili s bazenom ispred, iznad i oko svakog apartmana… Sve ih vidimo kako shrvani i izmaltretirani plaču nad svojom sudbinom uz tropske koktele i roštilj okupljeni na krovnom bazenu najnovije, treće obiteljske vile u Josipa Kosora.

Kakve li nesretne sudbine. Da namakneš milijune eura, nabiješ ih svima na nos, ponosno, kao da si ih nakon 45 godina muke i znoja donio iz Njemačke, pa u istoj ulici nanižeš čak tri vile jer tebi nitko ništa ne može. Zar to nije svima jasno?

I, taman kad si mislio da je gotovo, da si prošao “lišo”, da te nitko ništa neće pitati – ni kako ni odakle, ono puna kuća policije. Ispada da ne smiješ ni prijetiti!? Kakve li nesreće.

Marko Pupić Bakrač već osam godina ne radi ništa drugo osim što maltretira, zlostavlja i nasrće na sve moguće načine na random odabrane adrese, sve sa samo jednom premisom, prvom i zadnjom koju je zapamtio iz djetinjstva – “reci joj dok ti ne kaže”.

Galami, provocira nerede i sukobe, vrijeđa, kleveće, podmeće i rovari sa sve redom sličnima sebi kao neka neuka i podla baba kakvu svijet nije vidio. Pod platformom, dakako, “drž’te lopova”.

Hoće li ga netko pitati konačno – gdje su lopovi bili prije 2013., kad je “izmaltretirana obitelj Pupić Bakrač” nogom u dupe izbačena sa Zračne luke Zadar?

Do tada je sve bilo ok?

Kakva glupost.

Jednaka onoj da je “kineski ražanj” nakon policijske posjete sve sem ražnja na kojem Kinezi okreću pse (a pas sa slike je zadarski župan).

Sad je “kineski ražanj” – “sintagma“, “vic”, “stari narodni izraz”… Ni prijetiti ne zna kako treba. Što je donekle i u skladu sa svim ostalim aspektima njegova života. Na terorističkim (nikako ne političkim!) tiskovnima se predstavlja kao inspektor RH, na radnom mjestu ga nema, kod kuće je rogonja… Pa jasno da na kraju nije niti onaj tko bi prijetio?

Istovremeno, MPB je jedini sudionik političkog života u Zadru otkad pamtim, a koji je u kratkom periodu više puta “imao posla” s oružjem. Te mu je bačena bomba, te prodaje oružje, te mu je u kući pronađen cijeli arsenal…

Učinak sudjelovanja MPB u društvenopolitičkom životu Zadra ravan je savezničkom bombardiranju grada. Trebat će desetljeća da nakon ove predstave ovdje izraste opozicija vrijedna slušanja, rasprave i komentiranja.

U pravu je Longin kada kaže da čak niti nije pitanje vlastitog straha kad prijavljuje prijetnju Marka Pupića Bakrača na čijem je Facebooku i dan danas “obećanje” da će biti nabijen na kolac.

Marko Pupić Bakrač je možda bio nebitan, pa je možda poželio postati bitan, možda je u nekim trenucima to i mogao biti, ali danas je krajnje opasan, suočen sa drugom starom narodnom – “dabogda imao, pa nemao”.

U jednom je trenutku imao sve – gradilišta, stanove, punu kesu i medijski mir.

Danas je obrnuto. Žena je bez posla, njemu se ozbiljno trese stolica u Ministarstvu poljoprivrede, pod povećalom je čak i opravdanost bolovanja na kojemu je skoro tri mjeseca, na zadnjim je izborima potvrdio biračko tijelo u težini 128 glasova. Umjesto pilota s aerodroma, horde turista i građevinskih radnika, kućama mu sad šetaju DORH, porezni inspektori i policija.

Sad je pravi trenutak za ispeći kokice, zavaliti se i gledati. Tko mu je sljedeći kriv i tko će platiti?

Jedini je problem što se komedija s elementima krimića naglo pretvara u ratni film.

Neugodna poruka svih predstava u režiji Marka Pupića Bakrača jest – “mene ne dirajte jer ćete požaliti” i vrlo brzo će to biti jasno svima.

On stoji na prvoj crti obrane krajnje sumnjivo stečenog obiteljskog bogatstva i ni metar dalje. Do sada mu je sve pošlo za rukom, pa misli da će i prijetnje.

Na potezu je Ivica Škara i ODO Zadar.

Može li Marko Pupić Bakrač što nitko ne može?

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

MADE IN KLOKOČEVCI Je li Glasovac zadarska Slavonka, slavonska Zadranka ili – zagrebačka karijeristica?

Objavljeno

-

Netko je strašno zamjerio jer je u zadnjoj kolumni o rasulu u SDP-u Zadar kao krivo napisano da je Sabina Glasovac “sa sjevera Hrvatske”.

Jer da Slavonija nije na sjeveru nego na istoku. Toliko smo veliki. Da nam je malo i četiri strane svijeta.

Uz duboke isprike, dopuštamo da je Glasovac i sa samog zenita iznad Slavonije, Dalmacije i Zagreba, pa da je to predisponira za političko čudo koje je danas kandidat za gradonačelnicu Zadra, sutra za saborskog zastupnika iz Slavonije, dogodine za međimursku županicu (?)…

Najpreciznije moguće, aktualni glas Slavonaca u Saboru i članica Predsjedništva socijaldemokrata u Zadru nije ni sa sjevera ni sa juga nego – iz Klokočevca.

Selo je to površine 33,58 km², sa oko 160 kuća. Je li presudno jesu li Klokočevci na jugozapadu, sjeveroistoku, sjeveru ili nadiru Republike Hrvatske… čini se da i nije.

Bitnije pitanje jest kako je žena iz Klokočevca uspjela postati članicom Predsjeništva SDP-a Zadar 2020. godine?

Tri dana nakon što je dospjela u Sabor zahvaljujući glasovima “rodne” Slavonije.

I kako je došla u poziciju da žica glasove “svojih” Slavonaca tri godine nakon što se nudila za gradonačelnicu – Zadranima?

Istina, nije da ne odgovara smjeru kojim zadarski SDP tone već godinama.

Članica Predsjedništva iz Slavonije ustvari se sjajno uklapa u vodstvo koje čine fetivi Zadrani Radeta, Mrčela i Gaši.

Radi se o tome da se još od mandata Antuna Novoselovića Baje Slavonci dobro zabavljaju sa zadarskom političkom scenom, sa SDP-om Zadar i sa samim biračima.

Baja je izgradio milijunski biznis na plećima poreznih obveznika, a Glasovac saborsku plaću i mirovinu.

Krajnje je pogrešno nazivati je i zadarskom Slavonkom i slavonskom Zadrankom. Nakon svega viđenog, sa sigurnošću se može reći tek to da je njena prava adresa – Zagreb, a jedina domovina – matična banka.

Zadar se i bez navedenih od neovisnosti zaista nagledao kojekakvih igrokaza na sceni koju zovemo političkom, ali ova se čini posebno iskarikirana.

Ovo nisu političke igre u SDP-u. Prije igre gladi.

 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu