Connect with us

Svijet

Hrvatska tvrtka najbolja po uvjetima za znanstvenike!

Objavljeno

-

Ugledni časopis The Scientist proglasio je nedavno hrvatsku tvrtku Genos najboljom na svijetu prema uvjetima za rad znanstvenika u industriji biotehnologije i biomedicine.

‘Na vrhu ovogodišnje liste je novopridošli Genos, hrvatska kompanija entuzijastičnih mladih znanstvenika koji su tek izašli iz škola ili su još uvijek u njima. Iako tvrtka zapošljava samo 25 ljudi održava jake veze s akademskom zajednicom što joj omogućuje da sudjeluju u velikim projektima kao što je prva cijelogenomska asocijacijska studija humanog glikoma’, piše The Scientist.

Genos, prvi privatni DNA laboratorij u široj regiji, ovaj je tjedan proglašen najinovativnijom malom tvrtkom u Hrvatskoj, a u studenom prošle godine zajedno s PMF-om dobio je 14 milijuna kuna za razvoj personalizirane medicine. Sa šest aktivnih FP7 projekata jedno je od najuspješnijih malih poduzeća u Europi u natječajima za europske istraživačke projekte.

Na drugo mjesto Scientistove liste zasjela je tvrtka Vitae Pharmaceuticals iz Washingtona sa 50 zaposlenika koja se, među ostalim, bavi istraživanjem Alzheimerove bolesti i dijabetesa.

Za njima slijede druge manje kompanije, ali i divovi poput DuPonta, Dow AgroSciencesa i Monsanta koji se našao na 10. mjestu.

Vlasnik tvrtke Gordan Lauc za tportal je objasnio da je Scientistova studija, među ostalim, provedena anketiranjem zaposlenika, odnosno da je osim objektivnih pokazatelja kao što su raspoloživost sredstava za istraživanje, oprema i sl. jedan od kriterija bio i subjektivan dojam zaposlenika.

Budući da je The Scientist jedan od vodećih stručnih časopisa za znanstvenike koji objavljuje vijesti, prati trendove u istraživanjima i slično, ovaj rezultat doživio je kao veliko priznanje.

‘Osobno sam jako iznenađen. Ja znam da smo dobri i da su svi uglavnom zadovoljni, no doista nisam očekivao da ćemo biti na prvom mjestu. Kada su nam inicijalno najavili da smo među prvih 12 najboljih i to nam je bila jako velika stvar. Biti jedan od 12 najboljih na svijetu je fantastično. No biti prvi i najbolji je doista jedinstven osjećaj. U Hrvatskoj to dožive poneki sportaši, međutim, u poslovnom svijetu ovako nešto je doista rijetkost’, rekao je prvi čovjek Genosa.

Nakon ovoga, ističe, mogu imati samo jednu ambiciju, a to je ostati najbolji.

‘Sve ispod prvog mjesta sada će predstavljati neuspjeh. Genos je orijentiran na globalno tržište i već danas preko 80% naših prihoda stiže iz inozemstva. Dakle, želimo u hrvatskoj razviti centar koji će u području glikomike biti najbolji u svijetu.’

Lauc priznaje da bi se najveće uspjehe njegova firma tek trebala ostvariti.

‘U posljednjih nekoliko godina uspjeli smo neke od najvećih istraživačkih grupa u svijetu zainteresirati da uključe glikomiku u svoja istraživanja. Tako danas imamo velike projekte na području kolorektalnog karcinoma, upalnih bolesti, dijabetesa, lumbalne boli sl. No svi ti projekti su na početku pa njihove rezultate tek očekujemo. Jedan od primjera rezultata koje očekujemo u budućnosti je i biomarker za jednu podvrstu dijabetesa koji omogućuje prelazak na puno učinkovitiju terapiju za dio pacijenata s dijabetesom’, objasnio je Lauc.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

POVEZAN S NIZOM BOLESTI I SMRTI / Popularni lijek protiv bolova pod istragom, neke države već su ga povukle

Objavljeno

-

By

Europski regulator za lijekove pokrenuo je istragu o popularnom lijeku protiv bolova koji je povezan s nizom bolesti i smrti.

Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila je da istražuje lijek protiv bolova metamizol. Sumnjaju kako je povezan sa slučajevima koji su doveli do smrti pacijenata i stanja u kojem su bijela krvna zrnca ozbiljno oslabljena, prenosi Dnevnik.hr.

Observer je prošlog studenog otkrio da je skupina pacijenata u Španjolskoj pokrenula pravni postupak protiv svoje vlade. TVrde da nisu zaštitili ljude od nuspojava lijeka.

Lijek, koji se u Španjolskoj prodaje pod markom Nolotil, već je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujući UK.

EMA je rekla da postoji “zabrinutost da mjere koje se provode za smanjenje poznatog rizika od agranulocitoze možda neće biti dovoljno učinkovite”.

Reviziju EMA-e zatražila je finska agencija za lijekove nakon nedavnih slučajeva agranulocitoze. Tvrtka koja prodaje metamizol u Finskoj zatražila je povlačenje dozvole za tržište iz sigurnosnih razloga, rekla je EMA.

Regulator je rekao: “EMA-in Odbor za sigurnost sada će pregledati rizik od agranulocitoze za sve lijekove koji sadrže metamizol odobrene u EU.

“Povjerenstvo će procijeniti utjecaj agranulocitoze na omjer koristi i rizika lijekova i izdati preporuku o tome treba li zadržati, promijeniti, suspendirati ili opozvati njihova odobrenja za stavljanje u promet diljem EU-a.”

Agencija je rekla da informacije o proizvodu o metamizolu navode agranulocitozu ili kao rijetku nuspojavu (javlja se u do 1 na 1000 ljudi) ili kao vrlo rijetku nuspojavu (do 1 na 10 000). Mjere za smanjenje ovog rizika razlikovale su se od zemlje do zemlje, navodi se.

Metamizol ili dipiron je lijek protiv bolova, grčeva i vrućice. Najčešće se daje na usta ili intravenskom infuzijom. Pripada obitelji lijekova ampiron sulfonata i patentiran je 1922. Metamizol se prodaje pod različitim trgovačkim imenima.

 
Nastavi čitati

Svijet

El Niño je gotov, evo što nas očekuje u nadolazećim mjesecima…

Objavljeno

-

By

Pixabay

El Niño je službeno došao svome kraju, a klimatski valovi koji dolaze nakon njegovog nestanka, snažno će utjecati na vremenske prilike širom svijeta.

El Niño – prirodni klimatski obrazac kojeg obilježavaju nadprosječno visoke temperature oceana u tropskom dijelu Tihog oceana – zahvatio je planet početkom prošlog ljeta. Postigao je super status ranije ove godine nakon što je povećao temperaturu tijekom najtoplije zabilježene godine i utjecao na druge globalne vremenske prilike.

Uz El Niño izvan fokusa, njegova suprotnost – La Niñe, sprema se zauzeti središnje mjesto kasnije ovog ljeta.

Za sada nema ni La Niñe ni El Niña i započela je takozvana neutralna faza, prema NOAA-inom Centru za predviđanje klime. Ali to će se brzo promijeniti kako se La Niña bude razvijala tijekom ljeta.

Evo što bi nam ljeto bez El Niña i La Niñe u nastajanju moglo ponuditi, piše CNN.

Sparno ljeto, aktivan Atlantik

La Niña ljeta nakon jakih El Niño zima povijesno su bila neka od najtoplijih zabilježenih u SAD-u. Ovo ljeto ne bi moglo biti ništa drugačije, čak i prije nego što se La Niña “ukorijeni”.

Prijelaz u La Niñu nije jedini faktor koji utječe na temperature tijekom najtoplijeg doba godine. Uvijek su u porastu u svijetu koji se zagrijava zbog zagađenja fosilnim gorivima, prenosi CNN.

Zajedno s intenzivnijom vrućinom, sezonske prognoze pokazuju zabrinjavajući trend padalina. U većini zapadnih država i dijelovima nizina očekuju se sušniji uvjeti od normalnih.

Suhoća i toplina su ciklički. Što područje postaje toplije to se više isušuje, što bi mogao biti recept za novu ili sve veću sušu. Suho će područje tada postati dodatno zagrijati jer većina sunčeve energije odlazi na zagrijavanje tla, a malo energije gubi se na isparavanje mokrog tla.

Gubitak El Niña također će imati velike posljedice u Atlantskom oceanu i jedan je od glavnih razloga zašto stručnjaci upozoravaju na “hiperaktivnu” sezonu uragana.

El Niño ima tendenciju stvarati jake, visoke vjetrove koji razdiru oluje, dok La Niña čini suprotno. Dakle, ove bi se godine moglo razviti više oluja bez El Niña da ih spriječi.

Rekordne temperature Atlantskog oceana također bi mogle djelovati kao gorivo za oluje, pomažući im da se formiraju, ojačaju i prežive.

Atlantik također nije jedini ocean koji je sparan. Tijekom prošle godine El Niño je pomogao podići globalne prosječne temperature oceana na rekordne razine. La Niña bi na kraju mogla imati donekle rashlađujući učinak na svjetske oceane.

Ali to se neće dogoditi u skorije vrijeme. Oceani se nevjerojatno sporo hlade, pogotovo zato što je oko 90% svjetskog viška topline proizvedenog izgaranjem fosilnih goriva pohranjeno u njima.

Trajni utjecaj El Niña

El Niño je stigao u lipnju 2023. i na kraju je postao jedan od najjačih zabilježenih.  Svaki mjesec od lipnja 2023. do svibnja 2024. bio je najtopliji takav mjesec na svijetu, ranije je izvijestio CNN.

Prirodni klimatski obrazac također je utjecao na mnoge ekstremne vremenske prilike od prošlog ljeta.

El Niño je vjerojatno odigrao ulogu i u vrućim i suhim uvjetima u sjevernoj Južnoj Americi koji su doveli rijeku Amazonu do rekordno niskih razina u listopadu, najtoplijoj zimi u dijelovima SAD-a i ozbiljne suše u velikim dijelovima središnje i južne Afrike ove zime.

Dijelovi istočne obale Afrike obično bilježe više kiše tijekom El Niña, ali prekomjerne kiše imale su razorne, smrtonosne posljedice u Keniji u travnju i svibnju.

 
Nastavi čitati

Svijet

Modni lanac u stečaju: Pogođene 92 trgovine i 721 zaposlenik

Objavljeno

-

By

Pixabay

Unatoč pokušaju spašavanja prošle godine, trgovac odjećom Scotch & Soda podnio je zahtjev za stečaj u Europi. Što će se dalje dogoditi, ostaje za vidjeti.

Nizozemski brend odjeće Scotch & Soda opet je u problemima. Europska podružnica grupe, S&S Europe BV, je insolventna. Prema priopćenju tvrtke, odgovorni su “logistički problemi nakon ponovnog pokretanja 2023.” i rezultirajući “stalni gubici”.

Scotch & Soda je prošle godine morao podnijeti zahtjev za stečaj, a zatim ga je preuzela američka tvrtka Bluestar Alliance. Čini se da ti problemi još nisu u potpunosti okončani, piše Fenix.

Prema podacima tvrtke, novim stečajem pogođene su 92 trgovine i 721 zaposlenik. To uključuje 28 trgovina s 320 zaposlenih u Nizozemskoj. Preostale podružnice su u Njemačkoj, Belgiji, Austriji i Luksemburgu.

Podružnica S&S Europe odgovorna je za stacionarnu maloprodaju i e-trgovinu za Scotch & Soda u sjevernoj Europi. Unatoč financijskim poteškoćama, sve podružnice u Nizozemskoj u početku će ostati otvorene. Prema tvrtki, stečajni upravitelji Michel Moeijes i Abslem Ourhris iz odvjetničke tvrtke Tanger Advocaten rade na “ponovnom pokretanju”.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu