Connect with us

Internet

Podesite svoj Time Line i bezbolno napustite stari izgled profila

Objavljeno

-

Timeline je najveća promjena na Facebooku ikada i ako ga do sada niste postavili, ovih dana ćete dobiti obavijest na svojoj početnoj stranici na Facebooku da kreirate Timeline. Sviđao vam se ili ne, Timeline nećete moći izbjeći, on će uskoro biti obavezan za sve, tako da je došlo vrijeme da o njemu naučite nešto više. Tko zna, možda vam se neće činiti tako kompliciran. Uostalom ionako smo navikli na hrpu promjena na Facebooku, tako da ćemo vjerojatno uskoro zaboraviti kako je Facebook izgledao prije Timelinea.

Za početak, Timeline je napravljen tako da zapravo predstavlja neku vrstu digitalnog dokumenta vašeg života na Facebooku. Kad aktivirate Timeline imate sedam dana vremena da ga uredite prije nego ga vide ostali korisnici. To je jedna od najboljih značajki Timelinea, jer tako možete sami odabrati način na koji želite da izgleda vaš profil, ali i odlučite što želite ukloniti, a što želite ukloniti. Kada ga prvi put aktivirate nemojte se preplašiti jer će vam se odjednom pojaviti gomila fotografija, postova, statusa i ostalog. Naprosto krenite redom, maknite ono što vam se ne sviđa, a ako nešto želite dodati to možete napraviti pomoću opcije Edit/Remove ili Hide.

No, krenimo redom.

Kada se ulogirate na Facebook od sad ćete u gornjem desnom uglu vidjeti opciju “Get it now” ili odite na ovaj link http://www.facebook.com/about/timeline. Klikom na nju aktivirat će vam se Timeline. Prva stvar koja će pojaviti je pitanje da dodate neku novu sliku kao vašu naslovnicu. Možete odabrati neku od fotografija koje vam nudi Facebook i to su uglavnom vaše fotografije koje ste već stavili na svoj profil ili možete dignuti neku fotografiju s vašeg kompjutera.

 

Uljepšavanje profila

Vaša profilna fotografija će ostati ista, u lijevom gornjem uglu gdje je bila do sada, dok će se glavna fotografija koja je vaša naslovnica protezati preko širine vašeg profila profila, odnosno do dijela gdje počinju vaše aktivnosti na profilu i stalno će biti u pozadini. Facebook za tu pozadinsku fotografiju preporuča neku koja označava nešto jedinstveno u vašem životu, pa pokušajte biti što originalniji.

Ispod naslovne fotografije počinje vaš centralni dio profila na kojem pregledavate listu vaših prijatelja, fotografije, aplikacije. Tu se nalazi i svojevrsna karta na kojoj možete vidjeti sva mjesta na kojima ste se chekirali ili “taggali”.

Tu je i opcija Update Info pomoću koje mijenjate vaše osobne podatke, kao što su datum i godina rođenja, relationship status, gdje ste rođeni, gdje radite, te ostale slične informacije. Odmah pored nje vidjet ćete Activity Log koji vam omogućuje da pregledate i odaberete prijatelje za koje želite da vide sve što ste stavili na Facebook i to od prvog dana od kada ste na Facebook pa sve do danas. Upravo taj izgled Timelinea koji vaš profil dijeli na dva dijela s okomitom linijom u sredini koja označava mjesece najviše zbunjuje nove korisnike, ali vrlo brzo ćete “ući u štos”.

 

Podesite privatnost

Kako biste odredili tko može vidjeti neki vaš komentar, post ili fotografiju kliknite ikonu koja se nalazi s desne strane tog određenog posta ili fotografije i odaberite jednu od opcija koja vam se pojavi nakon što kliknete. Primjerice, možete dodati lokaciju za neki post, promijeniti vrijeme ili pak skroz sakriti s vašeg timelinea. Ovo se odnosi samo na vaš profil, tako da sve što ste svo ovo vrijeme pisali i postali na tuđim profilima ne možete mijenjati. Jedino što možete napraviti je odabrati opciju da se vaši postovi s tuđih profila pojave i na vašem profilu, i tek tada ih možete mijenjati ili brisati.

Prostor za upisivanje statusa nalazi se s lijeve strane, odmah ispod prostora gdje se nalaze aplikacije. Među njima se nalazi Life Event. To označava neke jako važne trenutke u vašem životu, poput vjenčanja, novog posla, kupnje kuće i sličng. Da biste dodali neki takav događaj kliknite na tu aplikaciju i odaberite jednu od pet ponuđenih kategorija, poput posla, škole ili obitelji. Ako vam ništa od toga ne odgovara, odaberite Other i tako možete sami upisati što se dogodili, kojeg datuma, s kim ste bili, gdje se to dogodilo itd. Kad to napravite, stisnite Save.

Ispod prostora za upisivanje statusa nalazi se sam Timeline. Skrolajte niz stranicu kako biste vidjeli vaše aktivnosti na Facebooku, ali možete iskoristiti i vertikalu s mjesecima i godinama i direktno otići na neki period koji vas zanima.

 

Riješite se viška

Da biste uklonili bilo što s Timelinea, kliknite na ikonu u obliku olovke u desnom gornjem uglu i odaberite opciju Hide. No, ovime samo skrivate nešto, a da biste potpuno uklonili nešto s Timelinea, kliknite Delete. Ako odaberete ikonu u obliku zvjezdice koja se nalazi pored ikone u obliku olovke onda će vam taj određeni post zauzeti gotovo cijelu širinu Timelinea.

I evo nas pri kraju. Ako želite vidjeti kako vaš Timeline izgleda prije nego ga pokažete svima ostalima, kliknite ikonu koja se nalazi odmah ispod vaše naslovnice s desne strane i od prikazanih opcija odaberite View as. Nakon toga u prostor na gornjoj lijevoj strani ukucajte ime nekog vašeg prijatelja i moći ćete vidjeti što oni mogu vidjeti na vašem profilu.

Kada budete potpuno zadovoljni s izgledom vašeg Timelinea onda stisnite opciju Publish now koja se nalazi na vrhu stranice. Ako ne stisnete tu opciju, Facebook će automatski nakon sedam dana sam objaviti vaš Timeline. Što se tiče privatnosti, postavke bi vam trebale ostati iste kao i na starom profilu, ali za svaki slučaj provjerite da se nije nešto poremetilo u Privacy Settings. Sretno!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pronađeno 12 propusta u WhatsAppu, od toga je sedam kritičnih!

Objavljeno

-

By

 

Facebook je prošle godine pronašao čak 12 sigurnosnih propusta u WhatsAppu, od čega je 7 kritično te je pitanje je li iskorištavanjem takvih propusta hakiran Bezos.

Telefon Jeffa Bezosa hakiran je nakon što od je saudijskog princa putem WhatsAppa dobio videozapis koji je automatski preuzet na njegov uređaj, no i dalje nije jasno kako je došlo do hakiranja, tj. kakav su propust iskoristili. Ranijih godina Facebook je znao pronalaziti sigurnosne propuste u WhatsAppu – najčešće je bila riječ o jednom do dva propusta godišnje, ali prošle godine ta je brojka bila mnogo veća. Prema informacijama koje su ovaj tjedan objavili na Business Insderu, tijekom 2019. pronađeno je čak 12 sigurnosnih propusta u Facebookovoj komunikacijskoj platformi, od kojih je čak 7 bilo kritično, piše Zimo.hr..

Propusti su, naravno, popravljeni odmah nakon što su otkriveni, no činjenica da su pronađeni prošle godine otkriva da su korisnici cijelo to vrijeme bili ugroženi, na što je upozorio i sigurnosni stručnjak Marc Rogersa. On smatra da su pronađeni jer se netko u WhatsAppu odjednom uplašio za sigurnost pa su ozbiljnije pristupili pronalaženju propusta.

Je li neki od tih propusta povezan s napadom na Bezosa, nije poznato, ali to je mogućnost koju ne treba isključiti, iako iz Facebooka tvrde da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju te da najbogatiji čovjek na svijetu nije hakiran zbog propusta u njihovoj platformi. Treba napomenuti kako nije zabilježeno, odnosno nije poznat niti jedan slučaj iskorištavanja tih propusta, što ne znači da ih neki haker nije već pronašao i u tišini iskoristio.

Koliko je to moguće, najbolje možemo vidjeti upravo na primjeru Jeffa Bezosa, koji mjesecima nije znao da mu netko prati sve što radi na telefonu. Tko zna, da se nisu pojavile informacije o njegovoj izvanbračnoj vezi i fotografije snimljene telefonom, nakon čega je posumnjao da bi mu telefon mogao biti hakiran, možda i dan-danas ne bi znao da ga netko špijunira.

Informacija o čak 12 sigurnosnih propusta pronađenih prošle godine svima može biti upozorenje da nikada ne možemo biti sto posto sigurni prilikom korištenja telefona i računala. Ono što možemo napraviti kako bi se zaštitili jest slijediti klasične upute sigurnosnih stručnjaka i koristiti snažne lozinke, ne koristiti iste lozinke za različite račune, paziti kojim stranicama surfamo i ne ostavljati svoje podatke na sumnjivim stranicama, izbjegavati surfanje otvorenim Wi-Fi mrežama itd.

Ipak, često ni to nije garancija da nas neki haker neće nadmudriti i bez našeg znanja pristupiti našim osobnim podacima na pametnim telefonima ili računalima, piše Zimo.hr

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Chatajte duplo brže na najnovijoj verziji Vibera

Objavljeno

-

By

Viber, vodeća aplikacija za razmjenu porukas 1 milijardom registriranih korisnika, slavi najnovije poboljšanje usluga nudeći čak 2 puta bržu razmjenu poruka. Dodatno, Viber predstavlja i novi poboljšani dizajn za brže dopisivanje i chat platformu koja nije samo izrazito lijepa već i jednostavna za korištenje.

Jeste li se ikad dopisivali i razmišljali – je li osoba uopće vidjela poruku? Zašto ne odgovara? Dopisivanje putem Viberau stvarnom vremenu sada je još brže i lakše kroz novi ekran chata, a lakše ćete pratiti i sve svoje prijatelje i chatove. Kao dio Viberovogmakeovera, korisnici su sada postali dijelom zajednice s dodatno poboljšanom uslugom:

• Poruke se šalju brže nego ikada: Poruke su sada 2x brže nego prije, kako bi vaši razgovori mogli teći nesmetano i prirodno, bez razmišljanja je li primatelj vidio poruke.

• Brža notifikacija o statusu poruke: Nove ikone o statusu isporuke vaše poruke sada odgovaraju ubrzanom procesa slanja. Sada još brže možete saznati je li primatelj pročitao poruku. ✓označava poslanu poruku, ✓✓označava isporučenu poruku, a✓✓označava pročitanu poruku.

• Veći i uočljiviji chat oblačići: Kako bi sadržaj chata bio još pregledniji, Viber predstavlja uočljiviju paletu boja i veće chat oblačiće. Sada možete vidjeti još više sadržaja unutar chata već na prvi pogled.

• Kvalitetniji prikaz GIF, foto i video materijala:Slika vrijedi tisuću riječi, a svatko ih voli dijeliti s obitelji i prijateljima u chatovima. Sada, kada zaprimite foto ili video materijal, moći ćete u njima uživati u većem prikazu bolje kvalitete već na ekranu chata.

Također, Viber je dodatno unaprijedio obostrano šifriranje (end-to-endencryption), čime je osigurao svoje mjesto na vrhu ljestvice najsigurnijih aplikacija za razmjenu poruka. Korisnici znaju kako korištenjem Vibera njihov sadržaj ostaje 100% privatan jer se ne dijeli s trećim stranama, a ni sam Viber mu ne može pristupiti.

“Pružajući vrhunsko iskustvo komuniciranja stotinama milijuna svakodnevnih korisnika Vibera je ono što pokreće našu inovativnost. Željeli smo pružiti korisnicima novi i svježiji izgleda same aplikacije, koji se prenosi i na samu funkcionalnost platforme” rekao je OfirEyal, Potpredsjednik Odjela za razvoj proizvoda u Viberu. “Naše se djelovanje temelji na međusobnoj komunikaciji i povezivanju. Sada, gdje god se nalazili u svijetu, imat ćete najbržu uslugu koja je i dalje zadržala svoju vizualnu atraktivnost i zabavan duh.”

Novo iskustvo bržeg dopisivanja dostupna je korisnicima iPhonea diljem svijeta, a uskoro će i korisnici Androida dobiti istu mogućnost. Iskusi novi, atraktivan ekran chata s još bržom razmjenom poruka – skini najnoviju verziju Vibera već danas na https://www.viber.com/download/

 

 
Nastavi čitati

Internet

Što se nalazi u najmračnijim kutevima interneta: Od bizarnih igara do zastrašujućih podataka

Objavljeno

-

By

Nedavno je netko na Redditu postavio naizgled vrlo jednostavno pitanje: “Koja je najčudnija stvar koju ste našli na internetu?”. Nepoznati korisnik Reddita htio je potaknuti ljude da podijele čudna iskustva koja su doživjeli pristupajući tajnim stranicama putem anonimnih servisa. Takvi servisi, poput Tora, postoje godinama, a korisnicima omogućavaju da skriju svoju IP adresu kako bi ih se teže pratilo.

Oni pružaju pristup stranicama poznatima kao Dark web (mračni internet) ili Deep web (duboki internet). Štoviše, takvim se stranicama može pristupiti isključivo putem servisa poput Tora. Silk Road je jedan od primjera “mračnog interneta”. Iako je ta stranica sada zatvorena, a njen osnivač je u zatvoru, njeno mjesto zauzele su druge stranice crnog tržišta lijekova i droga.

Pregled najbizarnijih stvari koje možete pronaći dok pretražujete tamne zakutke interneta napravio je Business Insider.

Jedan korisnik Reddita ispričao je da se uvukao u “igru alternativne stvarnosti”. Ta je igra navodila korisnike koji su joj pristupali putem Tora da traže različite predmete. Korisnik koji je progovorio o njoj tvrdi da se stvarno navukao na igranje.

“Završilo je tako da sam se usred noći, oko 3 sata, taksijem vozio u New York da se javim na poziv upućen u jednu telefonsku govornicu. Bilo je jako cool”, ispričao je.

Ponekad se može naletjeti na čudne forume, a ovo je jedan od primjera.

“Jednom sam našao forum posvećen dijeljenju snimaka automatskih poruka o tome koja je sljedeća stanica vlaka. Ljudi su objavljivali snimke koje su vjerojatno radili sami i potom raspravljali o njima. To me progoni i danas”, ispričao je drugi korisnik Reddita.

Iako se tvrdi da Tor skriva vaš online identitet, neki korisnici uvjerili su se da to nije istina. Tako je jedan korisnik napisao zastrašujuću priču o korištenju interneta prije pojave Googlea. Pratio je online trag stranice koju je našao, a potom je našao dokument napravljen baš za njega. “Vidimo te”, pisalo je u poruci.

Cijela priča počinje od toga da je pronašao neku stranicu koja je izgledala kao “slučajne misli različitih korisnika”. Odlučio je ići dalje, gledajući izvor i skupljajući IP adrese svih komentara, pokušavao je shvatiti što je sve te ljude privlačilo na tu stranicu. Potom se dogodilo nešto čudno.

“Konačno sam našao server s ogromnim direktorijem HTML fileova i TIFF slika te manjim subdirektorijima istog sadržaja. nslookup nije vratio zapise IP adrese. VisualRoute pratio ga je do Colorada. HTML dokumenti izgledali su poput podataka koje bi zapisivao psiholog ili netko drugi tko se bavi mentalnim zdravljem ljudi. Slike su bili faksimili vojne i medicinske prirode. Dok sam se nakon pregledavanja subdirektorija vratio na glavni direktorij, na vrhu se nalazio novi HTML dokument nazvan “ZDRAVO.html” s vremenom nastajanja u tom trenutku. Otvorio sam ga, a u njemu je pisalo: “vidimo te”. Samo mala slova, a 15 sekundi kasnije server se srušio”, opisao je.

Sličnu priču ima još jedan korisnik.

“Objavio sam komentar na video, a kad sam se vratio kasnije na tu stranicu da ponovno pogledam taj video, netko je odgovorio na moj komentar. Pisalo je: “To je vrlo lukavo od vas, gospodine (moje prezime). Nisam išao na internet tjedan dana, jer moje prezime nije često”, opisao je drugi korisnik.

Na Dark webu možete pronaći i neke čudne stvari. Ponekad su to sasvim obične stvari, no ono što ih čini nedopuštenima jest način na koji se prodaju. Primjer za to je komplet za samostalnu vazektomiju koji se prodavao na Silk Roadu. Zapravo je bila riječ o kompletu pribora koji koriste zubari koji se prodavao za 20 dolara.

Ponekad će vam trebati nešto specifično i morate to potražiti na Dark Webu. Tada problem postaje cijena.

“Prije nekoliko godina tražio sam rog nosoroga, a jedan tip mi ih je ponudio nekoliko… Tražio je šesteroznamenkaste cifre. Naravno da sam odustao”, ispričao je jedan korisnik Reddita.

“Silk Road. 2013. godina. Kupio sam nešto opisano kao iskustvo “koje će me oboriti”. Dva dana kasnije došao je ručni usisivač. Nisam se bunio”, tvrdi drugi.

A ponekad ljudi u bespućima interneta prodaju stvari za koje niste ni znali da se prodaju na internetu, pa je tako jedan Nijemac prodavao perece.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu