Connect with us

Hrvatska

Tko nije došao na posao?

Objavljeno

-


Nakon blagdana i “bježanja” s posla nešto ranije na Veliki petak, gradski dužnosnici svoj radni tjedan započeli su danas. Dok su neki radili i cijeli Veliki petak te uskrsni ponedjeljak, gradonačelnik i župan zajedno sa svojim pomoćnicima, pročelnicima nakon odmora započeli su tjedan s kolegijima i sastancima.
Gradska knjižnica Zadar i svi zadarski muzeji rade kao i inače. Dok je Arheološki muzej bio otvoren i na Uskrs zbog turista koji su pohrlili u Zadar.
Bliži se Praznik rada, prvi svibnja koji je postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta. Kako ove godine taj dan spada u nedjelju, izgleda kako ni za gradske i županijske dužnosnike nema “bježanja s posla” i spajanje vikenda.
Oni koji su, prije više od stotinu godina, doprinijeli stvaranju tog praznika zacijelo bi bili iznenađeni kad bi vidjeli kako ga danas slavi svijet i Hrvati.
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj palo za osam mjeseci

Objavljeno

-

By

Prvi put nakon 10 godina u 2020. očekivano trajanje života u Hrvatskoj je palo za oko osam mjeseci u odnosu na 2019., piše Jutarnji list.

Pokazala je to preliminarna analiza koju su napravili demograf dr. Ivan Čipin, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i njegovi kolege dr. Petra Međimurec i Dario Mustač. Smanjenje očekivanog trajanja života, koji bilježe i brojne zemlje EU i SAD-a gdje je pad od godinu dana, što je najviše od 2. svjetskog rata, jedna je od posljedica pandemije covida-19, navodi dnevnik.

Očekivano trajanje života (ili očekivana dob), broj godina koje pojedinac u određenoj dobi može očekivati da će doživjeti uz trenutne razine smrtnosti, jedna je od najvažnijih demografskih i zdravstvenih mjera, a posljednjih desetljeća u Hrvatskoj, kao i na Zapadu, bilo je u stalnom porastu.

U zadnjih deset godina, očekivano trajanje života pri rođenju u Hrvatskoj prosječno je raslo za nešto manje od dva mjeseca na godinu. Tako je 2019. iznosilo 78,5 godina. Sada je očekivano trajanje života u našoj zemlji 77,8 godina, odnosno 74,7 godina za muškarce te 80,9 godina za žene, rekao je Dario Mustač.

Da će prvi put nakon niza godina očekivano trajanje života u našoj zemlji drastično pasti, moglo se naslutiti kad je Državni zavod za statistiku objavio preliminarne rezultate o broju umrlih za 2020. Podsjetimo, prema tim podacima, u Hrvatskoj je 2020. umrlo 56.677 ljudi, što je najveći broj umrlih u jednoj godini od kraja Drugoga svjetskog rata.

Nadalje, ukupan broj umrlih od siječnja do prosinca 2020. porastao je za 8,3 posto ili 4883 u odnosu na 2019. Od prvih dana epidemije covida-19 pa do prosinca 2020. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 13,2 posto ili 5523 više umrlih nego u istom razdoblju godinu prije, donosi Jutarnji list.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Bandićev sprovod je u srijedu, iz Grada Zagreba objavili detalje

Objavljeno

-

Milan Bandić sinoć je iznenada umro. Kako je rečeno iz Grada Zagreba, uzrok je srčani udar.

Bandić je, kako je ispričao liječnik Gzim Redžepi, bio na večeri. Redžepi je kazao kako se samo srušio sa stolice. Umro je u bolnici Sveti Duh.

Iz Grada Zagreba objavili su detalje komemoracije i sprovoda.

“Svečana komemoracija u povodu smrti gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića održati u utorak, 2. ožujka, s početkom u 11:00 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu. Posljednji ispraćaj gospodina Milana Bandića bit će u srijedu, 3. ožujka, u 12:00 sati, na gradskom groblju Mirogoju”, stoji u objavi Grada.

Grad će voditi zamjenica

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević potvrdila je da će sukladno zakonskoj proceduri nastaviti voditi Grad Zagreb do lokalnih izbora, o čemu će prvo kontaktirati i obavijestiti ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu.

Pavičić Vukičević ističe kako Stručna služba gradonačelnika na čelu s pročelnicom Andreom Šulentić prvo mora obavijestiti ministra pravosuđa i uprave Malenicu.

“Po zakonu, osoba koja je prvi zamjenik na listi, a to sam ja, preuzima”, naglasila je Pavičić Vukičević.

Prema proceduri u slučaju smrti gradonačelnika nakon dvije godine mandata, do izbora Grad vodi netko od njegovih zamjenika.

Jelena Pavičić Vukičević je suradnica Bandića od početaka njegove karijere, a sama ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju Gradom jer je bila i zamjenica i pročelnica.

Kada je Bandić 2000. prvi put izabran za gradonačelnika, bila je tajnica zagrebačke gradske organizacije SDP-a i zastupnica u Gradskoj skupštini. Tri godine kasnije, 2003., postaje saborska zastupnica, 2008. pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a od 2009. do 2013. prvi put i zamjenica gradonačelnika.

Drugi put Bandićeva zamjenica postaje 2017. na neposrednim lokalnim izborima.

Jelena Pavičić Vukičević je i potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković izrazio sućut: Bandića karakterizirala neiscrpna radna energija

Objavljeno

-

By

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji i suradnicima zagrebačkog gradonačelnika gospodina Milana Bandića.

“Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Milana Bandića, dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke BM 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Obitelji Bandić, prijateljima i suradnicima, u ovim bolnim trenucima, uime Vlade i svoje osobno, upućujem izraze iskrene sućuti i suosjećanja.

Građani Zagreba šest puta su mu dali povjerenje da bude gradonačelnik. Na nacionalnoj razini bio je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a sudjelovao je i u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon dva desetljeća rada, gradonačelnik Bandić iza sebe ostavio je brojne projekte koji su pridonijeli razvoju Zagreba i njegovoj prepoznatljivosti.

U proteklih pet godina zajedno s članicama i članovima Vlade surađivao sam s gradonačelnikom te smo podupirali razvoj hrvatskoga glavnoga grada, radeći na brojnim projektima, uz korištenje europskih sredstava za gospodarski razvoj i zapošljavanje, za izgradnju infrastrukture, za kulturu i obrazovanje te zdravstveni sustav, a surađivali smo i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020., u kontinuiranoj suradnji s Gradskom upravom i nadležnim službama poduzeli smo sve aktivnosti za pripremu sveobuhvatne i dugoročne obnove grada Zagreba.

Gradonačelnika Bandića kao čovjeka i političara karakterizirala je neiscrpna radna energija i entuzijazam koji su obilježili njegov život i politički angažman. Ostat će zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčanke i Zagrepčane, ali i brojne druge hrvatske krajeve”, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati

U trendu