Connect with us

Nekategorizirano

Otovorena izložba Ante Brkana

Objavljeno

-

Renata Peroš (Foto: Ivan Katalinić)
U osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama otvorena je izložba Ante Brkana. Izložbu je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, a nazočne je u svoje ime te u ime načelnika Općine Bibinje Nina Šimunića, pozdravio predsjednik Vijeća Općine Bibinje prof. Ivan Šimunić. Otvorenju je također prisustvovala kustosica zbirke fotografija Ante Brkana, Nevena Štokić.
Fotograf Ante Brkan (1918.-2004.), uz brata Zvonimira, ide u red naših najpoznatijih umjetničkih fotografa druge polovice 20. stoljeća. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima Velike nagrade Milana, nagrade “Tošo Dabac” i nagrade za životno djelo Fotosaveza Jugoslavije, a sudionik je i brojnih domaćih i inozemnih izložbi te je jedan od utemeljitelja glasovite zadarske međunarodne izložbe fotografija „Čovjek i more“.
Godine 1967. Međunarodna federacija fotografske umjetnosti dodijelila mu je titulu „Exellence“. Ovom se prigodom autor predstavlja kao dugogodišnji (1958.-1983.) fotoreporter Narodnog lista. Štoviše, on je prvi profesionalni fotoreporter zadarske novinske fotografije. Galerija umjetnina Narodnog muzeja u Zadru posjeduje Zbirku negativa Ante Brkana (oko 30.000 srednjoformatnih negativa), otkupljenih 1995. godine razumijevanjem Zadarske županije.
Zahvaljujući Županiji, ove je godine otkupljeno i 183 umjetničkih fotografija i negativa pa je time učinjen još jedan korak k objedinjavanju njegove bogate umjetničke ostavštine. Kulturni i društveni događaji, portereti ljudi, prirodni fenomeni predstavljaju golemu dokumentarnu građu koja nas ne prestaje oduševljavati svojim bogatim sadržajem.
Ova je izložba i treća po redu koja obrađuje dokumentarni opus Ante Brkana. Njezina je vrijednost u predstavljanju života ,prilika i ljudi Bibinja.
“Možda je i najveća vrijednost ove izložbe u prezentiranju građe na licu mjesta gdje je i nastala, tojest u svjedočanstvu koje je sretno spojilo jedno prošlo vrijeme zabilježeno na fotografijama i njegov današnji život. Zbirka je formirana 1995 godine. zahvaljujući Zadarskoj županiji koja je otkupila i predala na stručnu obradu ovaj dragocjeni opus Narodnom muzeju Zadar”  kazala je ravnateljica NMZ Renata Peroš.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nekategorizirano

U PAKLENICI POTPISAN UGOVOR: Osigurano više od 266 milijuna kuna za razminiranje šumskog zemljišta

Objavljeno

-

By


U Nacionalnom parku Paklenica potpisan je 266 milijuna kuna vrijedan ugovor kojim bi se trebalo dovršiti razminiranje najvećeg preostalog dijela šumskog zemljišta Zadarske županije.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“ vrijedan 266.455.974,71 kuna potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš.
Cilj ovoga projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta koje je minski sumnjivo područje, na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Ukupno će biti razminirano 1.676,34 hektara šuma, šumskog te ostalog nešumskog zemljišta. Uz to, 31,08 hektara zapuštenih protupožarnih presjeka s elementima šumske ceste bit će rekonstruirano. Na taj način osigurat će se siguran javni pristup ovom području za kojeg se sumnja da su na njemu prisutni eksplozivni ostaci rata.
„Trenutno je u Republici Hrvatskoj minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine. Zastrašujuća je to brojka ako znamo da se na tom području nalazi više od 30 tisuća mina te velik broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima“, rekao je ministar Ćorić.
Završetak projekta Fearless Velebit predviđen je sredinom 2023. godine do kada će se omogućiti obnova i očuvanje ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta i staništa. Za realizaciju ovoga projekta iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 218.708.288,14 kuna odnosno 85 % prihvatljivih troškova, dok preostali dio čine nacionalna sredstva.
U NP Paklenica potpisan je i Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području podvelebitskog pravca za 2019. godinu. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Zadar, Tomislav Matek.
Podvelebitski pravac je planirani podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava koji se proteže kroz primorje podno Velebita u kojem su smještene Općina Starigrad i Općina Karlobag.
Zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora iskazao je župan Zadarske županije Božidar Longin naglasivši kako se potpisivanjem ovih ugovora još jednom pokazalo kako je kvalitetna suradnja na svim razinama u našoj Domovini jedini pravi način za stvaranje sve boljih životnih uvjeta za naše građane, a samim time i za razvoj zemlje u cjelini.
„Iznimno sam zadovoljan jer se potpisivanjem ugovora s jedne strane stvaraju uvjeti za dovršetak procesa razminiranja, a s druge strane za potpuno rješavanje vodoopskrbe ovog dijela naše županije. Stoga, zahvaljujem ministru i njegovim suradnicima što su prepoznali potrebu rješavanja navedenih problema, kao i hrvatskoj Vladi koja aktivnim pristupom i konkretnim mjerama pokazuje brigu za Zadarsku županiju“, poručio je Longin.
 
 

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

(FOTO) PORUKA S TRIBINE "BOKSOM PROTIV NASILJA": "Snaga leži u pravom stavu, a ne u sili"

Objavljeno

-

By


U prepunoj velikoj vijećnici Grada Zadra održana je jučer u 18 sati tribina na temu problematike nedopuštenog ponašanja mladih naziva „BOKSOM PROTIV NASILJA“ u organizaciji Savjeta mladih grada Zadra i Boksačkog kluba “Ares”.
Mladi, njihovi roditelji te ostali prisutni dobili su važne i korisne informacije od strane djelatnika PU Zadarske Ivane Marić i Gabrijela Jerkovića, Općinskog državnog odvjetništva Marine Miočić Vatavuk, boksačkih trenera BK Ares Nike Marketina i Vedrana Bajla te predstavnika roditelja Josipa Baričevića o mjerama prevencije nedopuštenog ponašanja mladih, načinu odgojnih mjera mladih, utjecaju boksačkog trenera na odgoj mladih te kako upravo boks može utjecati na sprječavanje nasilnog ponašanja djece i mladih.
Na kraju tribine svi prisutni podigli su natpis „STOP NASILJU“ i time poslali snažnu poruku s nadom da će naši mladi uvidjeti kako snaga leži u pravom stavu, a ne u sili.

no images were found

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

KNEŽEVA Predavanje Valentine Dačnik i nastup KUD-a Gradina

Objavljeno

-

By


Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva danas, 23. svibnja 2019. u 18 sati, u Edukativnu dvoranu Kneževe palače, na predavanje Valentine Dačnik, prof., stručne suradnice za plesnu kulturu Hrvatskog sabora kulture.
Predavačica će govoriti o značaju smotri folklora u procesima održivog razvoja i prezentacije nematerijalne kulturne baštine.
Predavanje je dio ovogodišnjeg programa Etno dana Zadarske županije, a svojom vokalnom izvedbom nadopunit će ga članice i članovi KUD-a Gradina iz Polače.
 
 

 
Nastavi čitati

U trendu