Connect with us

Hrvatska

"Hrvatska je pred novim ratom, Balkan će eksplodirati"

Objavljeno

-

Ante Gotovina (Foto: Patrik Macek/Večernji list)
‘Presuda hrvatskim generalima u Haagu je prevara. Hrvatska je pred novim ratom. Balkan će opet eksplodirati. Samo je pitanje vremena. A takozvana međunarodna zajednica je ta koja potiče etničke sukobe’, piše Jeffrey T. Kuhner, kolumnist The Washington Timesa, marginalnih desničarskih novina bez velikog utjecaja u SAD-u, i predsjednik Instituta Edmund Burke
Nedavno je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sa sjedištem u Haagu u Nizozemskoj osudio hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora.
‘Presuda Haaga je s pravom izazvala bijesne prosvjede diljem Hrvatske’, smatra Jeffrey T. Kuhner.
‘General Gotovina je bio osuđen zbog ‘zapovjedne odgovornosti’ tijekom vojne akcije Oluja u kolovozu 1995. kojom je okončan hrvatsko-srpski rat. Haag navodi da hrvatski general odgovoran za protjerivanje 100.000 Srba i ubojstva stotina civila. Prema Haškom sudu, radi se o ‘udruženom zločinačkom poduhvatu’, nastavlja Kuhner.
On smatra da je haška presuda ‘apsurdna i pretjerana’.
‘General Ante Gotovina nije ratni zločinac, nego je hrvatski domoljub i heroj čija je kampanja ujedinila hrvatski teritorijalni integritet. Štoviše, on je zadao odlučujući udarac snu srpskog diktatora Slobodana Miloševića o ‘Velikoj Srbiji’ od Dunava do Jadrana. Rezultat Miloševićeve kampanje je okupacija trećine hrvatskog teritorija, više od 180.000 protjeranih Hrvata i gotovo 20.000 ubijenih civila. To se zove izgradnja države na genocidu’, nastavlja Kuhner.
Kuhner piše da je Oluja sve to zaustavila.
‘Vojska generala Gotovine pokrenula je ofenzivu uz pomoć SAD-a koja je postigla zapanjujući uspjeh: civilne žrtve su svedene na minimum, kampanja je trajala samo tri dana, a poraz srpskih pobunjenika je na kraju utro put za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma 1995’, pojašnjava Kuhner i dodaje da su brojni mediji – Washington Times, Wall Street Journal, Newsweek i Jerusalem Post – analizirali Oluju te su zaključili da je general Gotovina nevin za sve optužbe.
‘Gotovina nikada nije osobno naredio ili tolerirao počinjenje bilo kojeg zločina. Nalog za evakuaciju srpskog stanovništva iz tzv. Krajine došao je iz Beograda nekoliko dana prije početka Oluje. Milošević je to naredio shvativši da je pred vojnim porazom. To je učinjeno prije nego što su hrvatske snage čak i pokrenula svoju kampanju. Dakle, cijela Gotovinina presuda i kazneni progon počiva na divovskoj prijevari. Hrvatske snage nisu mogli počiniti ‘etničko čišćenje’. Haška presuda je prijevara’, zaključuje Kuhner i dodaje kako je Gotovinina presuda ‘veliki trijumf za Beograd te da srpski ‘revanšisti’ predvođeni odvratnim Nikolićem tvrde kako bi se granice Hrvatske mogle mijenjati’.
‘Oni žele obnovu ‘Velike Srbije’. A Haški sud im je otvorio put. ‘Ako je Domovinski rat za nezavisnost bio zajednički zločinački poduhvat, to znači da je hrvatska država utemeljena na ratnim zločinima i etničkom čišćenju’, zaključuje Kuhner.
Kolumnist The Washington Timesa smatra da je to razlog zašto Hrvatska vladajuća stranka nije smjela poslati generala Gotovinu u Haag.
‘To je bio preduvjet za ulazak u Europsku uniju. HDZ tvrdi da će pomoći odvjetničkom timu generala Gotovine oko žalbe za presudu. Prekasno je. Njegova sudbina je zapečaćena, bez obzira što hrvatska Vlada učini – i HDZ-ovi vođe to znaju’, smatra Kuhner.
‘HDZ-ov režim je izdajnički. HDZ je izdao generala Gotovinu, ratne veterane i teško dobivenu neovisnost. Prodao je Hrvatsku kako bi udovoljilo Bruxellesu. HDZ mora biti poražen, ubačen u koš povijesti i zamijenjen novom konzervativnom strankom, onom koja će biračima pružiti prave domoljubno-populističke opcije’, predlaže Kuhner.
‘Hrvati moraju zahtijevati da Zagreb prekine bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom, da povuče svoju ponudu da se pridruži EU-u, da oslobodi generala Gotovinu, da sve slučajeve iz Haaga prenese na domaće sudove i da ustraje na tome da Haaški sud prekine s napadima na hrvatski teritorijalni legitimitet. Ukratko, vrijeme je da se Hrvatska postavi na prvo mjesto’, zaključuje Kuhner.
‘Haška presuda je dala ultranacionalističkim Srbima ono što su željeli: još jedan metak u potiljak Hrvatske. Vjetrovi rata pušu. Predaja generala Gotovine Haagu bila je velika pogreška. Zagreb će požaliti zbog tog dana’, zaključio je u svojoj kolumni Jeffrey T. Kuhner.
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. mihailo

    21. travnja 2011. at 13:18

    BALKAN EKSPRES

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pumpanje cijena uoči Božića: Odojak – 12 eura

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Uoči ovog Božića odojak je postao luksuzno blagdansko jelo. Prošle je godine cijena bila na nekim mjestima i do pet eura manja, piše u nedjelju Jutarnji list.

Drugi je vikend u prosincu, a cijena kilograma već se popela na deset, pa čak i 12 eura, a mesari kažu kako se ne treba čuditi ako do Božića budu još i više.

Takva je trenutno situacija na tržištu, pravdaju se mesari, pa kako neće i meso biti skuplje?

“Ma tko hoće, kupit će kilu, dvije, koliko god trebalo platiti za njih. Iskreno, ne brinem se previše”, govori kroz osmijeh mesar na zagrebačkom Dolcu dok pakira meso i pruža ga mušteriji. Pet drugih koji nestrpljivo čekaju u redu ne daju mu vremena za razgovor. Većina njih i dalje ne kupuje odojak, ali zbog cijena već negoduju. Nekima je i dosadilo odgovarati na pitanja znatiželjnika pa su, uz redovite cijene mesa, selotejpom na staklo hladnjaka zalijepili i list papira s cijenom odojka.

Ljudi dolaze svakodnevno i raspituju se o cijenama i količini koju imamo, ali da netko već unaprijed naručuje, to ne – kaže. Kupci trenutno još uvijek najčešće traže one ‘uobičajene‘ komade mesa, rijetki kupuju odojak koji će blagdane dočekati u škrinji.

Njegov desetak metara udaljen kolega kaže kako kod njih odojka još ni nema. Stiže sljedeći tjedan, bit će ga dovoljno, ali još uvijek ne želi otkriti po kojoj će ga cijeni ponuditi kupcima. Da će biti veća od prošlogodišnje, potpuno je siguran, piše novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupičić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlače dva lijeka: Iz HALMED-a objasnili zašto

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio da se s tržišta povlače dva proizvoda: Dentalni štapići i kapi za oči.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin, distributer lijeka Apernyl a100 (dentalni štapići s acetilsalicilnom kiselinom), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Povlače se i kapi za oči

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, objavio je HALMED.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih

Objavljeno

-

By

Na početku pandemije covida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja covida i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, liječnici kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma covida.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže: “Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Prema Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Schaffner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dva tjedna ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su to prijavili na početku pandemije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu