Connect with us

Nekategorizirano

Izložba izuma i inovacija Rade Nekića

Objavljeno

-


„Izum na dar“ naziv je izložbe koju u Gradskoj knjižnici Zadar od 2. do 7. svibnja 2011. postavljaju Rade i Dragica Nekić. Na izložbi će biti prikazano, te ponuđeno građanima na korištenje, između 180 i 200 izuma i inovacija Rade Nekića, najtrofejnijeg hrvatskog inovatora, vlasnika oko 200 europskih i svjetskih medalja, dobitnika Zlatne povelje Udruge inovatora Zadarske županije za ukupan doprinos razvoju inovatorstva.
Na izložbi u Gradskoj knjižnici javnosti će biti pokazani izumi i inovacije u širokom rasponu; od onih koji ulaze u područje tehničkih, preko dijagnostičkih do ljekovitih pripravaka i pripravaka za njegu tijela, te prehrambenih proizvoda s dodatkom ljekovitog bilja. Izložene inovacije Rade i Dragica Nekić nude bez uvjeta, a među njima naći će se i recept za kruh s ljekovitim biljem i sladoledi s ljekovitim biljem.
Rade i Dragica Nekić su na 39. Međunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda u Ženevi, koji se održao od 6. do 10. travnja 2011, osvojili brončanu medalju i Posebno priznanje rumunjskog Ministarstva obrazovanja, istraživanja, mladih i sporta za univerzalna podesiva vrata koja se mogu montirati tako da se otvaraju i s lijeva i s desna.
Na 4. Međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca 2011., koji se održava od 5. do 8. svibnja u Slatini, PTO Nekić predstavit će se s uljima za njegu tijela u posudama koja su replika antičkih staklenih posuda i biljnim mješavinama. U Slatinu, uz Radu i Dragicu Nekić, idu laureati natječaja za “Suvenir Zadarske  županije 2011.” kojeg je organizirala Udruga inovatora Zadarske županije: „Maraska“ – Zadar s Maraschinom, Ivan Gligora s Paškim sirom, Darko Dujela i Mladen Dušević s maslinovim uljem, OPG Novaković sa Smokvenjakom, te kao gost Muzej antičkog stakla – Zadar, nagrađen za izradu suvenira – replika predmeta od antičkog stakla kakvi se čuvaju u Muzeju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu