Connect with us

Hrvatska

Bivši članovi Upravnog odbora napravili štetu veću od 50 milijuna kuna

Objavljeno

-


Afere u državnim službama i gospodarstvu ne prestaju potresati Hrvatsku. Prema službenom izvješću koje je javnosti dao glasnogovornik PU Zagrebačke Krunoslav Borovec danas poslijepodne stoji da se dvojicu bivših članova Uprave HAC-a, Juricu Prskala i Marija Lovričevića sumnjiči za štetu veću od 50 milijuna kuna, koja je nastala u nezakonitostima prilikom gradnje pratećeg  uslužn og objekta Ploče, na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik.

 

Hrvatska

Više od 1000 kandidata za popisivače, evo koliko će biti plaćeni po upitniku

Objavljeno

-

By

Popisivanje stanovištva počinje ove jeseni, umjesto proljeća, a raspisan je javni poziv za popisivače koji će ga provesti. Stanovništvo se popisuje svakih deset godina, a ovoga puta novost je što će se građani moći sami upisivati u sustavu e-građani od 13. do 26. rujna. Tek nakon toga na teren izlaze popisivači.

Lidija Brković, ravnateljica državnog zavoda za statistiku, kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako su iznimno zadovoljni odazivom zainteresiranih građana. Do 18 sati više od 1000 kandidata prijavilo se za popisivače i nešto više od 800 za kontrolore.

Na području Hrvatske bit će potrebno nešto manje od 800 popisivača i 1200 kontrolora.

Minimalni uvjeti koji prijavljeni moraju zadovoljiti su: “Uvjeti su državljanstvo RH, s prebivalištem ili reguliranim boravištem na području Hrvatske. Svaka osoba mora biti punoljetna na sam dan prijave, mora biti informatički pismena, mora imati završenu minimalno srednju školu, mora imati valjanu e-mail adresu”, rekla je Brković.

No, to nije sve. Prilikom prijave kandidati će odgovarati na određena pitanja koja uključuju osobne podatke, osnovne podatke o demografskim pitanjima, iskustva na prethodnim anketama…

“Bilo bi poželjno da je osoba već prisustvovala na popisima ili našim anketama. Prednost imaju nezaposleni umirovljenici. Za određena područja također bi bilo zgodno da osoba u trenutku popisa ima na raspolaganju osobni automobil”, otkrila je Brković dodajući da će se to sve uzeti u obzir pri odabiru popisivača. Svi će putem e-maila biti obaviješteni jesu li primljeni za popisivača odnosno kontrolora.

“U određenom trenutku će se pozvati da dođu u svoju ispostavu po prijenosno računalo. Ovo je prvi digitalni popis, koji će se provoditi na dva načina i u dvije faze. Nema više terenskog popisivanja putem papira, to smo napustili. Popisivači izlaze na teren i provode intervjue s pomoću računala”, rekla je Brković.

Popisivači moraju biti na raspolaganju cijeli dan tijekom popisa, uključujući i vikende. Prva faza popisa, od 13. do 26. rujna je ujedno i novost u načinu popisivanja stanovnika u RH jer će svima koji koriste sustav e-građani biti omogućeno da prijavi sebe i članove svog kućanstva. Nakon što se svi koji budu htjeli prijave putem e-građani, tek onda na teren izlaze popisivači.

A evo i koliko će popisivači moći zaraditi:

“Za ispunjeni upitnik za osobu 8 kuna, a za ispunjeni upitnik za kućanstvo 4 kune. Za preuzimanje kontrolne šifre – to je u slučaju ako je provedeno takozvano “kavi” popisivanje, znači da se građanin sam upisao u sustavu e-građanin, dakle za preuzimanje kontrolne šifre isto tako 8 kuna”, pojasnila je Silvija Profeta Fabijančić, pročelnica Opće uprave Krapinsko-zagorske županije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Imunolog o delta soju: “Ima osam mutacija, možemo se pribojavati jeseni”

Objavljeno

-

By

Delta varijanta koronavirusa proširila se do sada u 80-ak zemalja svijeta. U Sjedinjenim Državama, navodi Svjetska zdravstvena organizacija, na delta varijantu otpada oko deset posto novih slučajeva zaraze. Ova varijanta koronavirusa, do nove klasifikacije zvana indijskim sojem, širi se i dalje globusom. Javnozdravstvene vlasti Velike Britanije objavile su kako je ondje delta varijanta sada dominirajući soj, čime je praktično zamijenila britanski soj, odnosno alfa varijantu.

Prvi je put delta varijanta, odnosno indijski soj, prepoznat u indijskoj državi Maharashtri listopada 2020. godine. SZO ga je proglasio ‘varijantom zabrinutosti’ 11. svibnja. Uobičajeni simptomi su glavobolja, curenje nosa te upala grla, ali se kod zaraženih ovim sojem ne primjećuje simptom zaraze originalnim sojem, a to je gubitak osjeta mirisa i okusa.

Naročito zahvaćeni mlađi

Kako navode otočni stručnjaci, rast novih slučajeva pripisuje se činjenici da se delta najviše širi među mlađima dobnim skupinama koje se još nisu cijepile.

“Da, navodi se da je gubitak okusa i mirisa rijedak, možda manje od 10%, za razliku od kentskog soja gdje se događa u više od 50% slučajeva. U Velikoj Britaniji naročito su zahvaćeni mlađi jer nisu cijepljeni ili nisu cijepljeni objema dozama. Jedna doza Pfizera štiti na razini od oko 35% od simptomatske bolesti, što je jako malo, dok su dvije doze na razini više od 90%, što je gotovo jednako u odnosu na kentski soj”, rekao je za Večernji list imunolog Zlatko Trobonjača.

No, kako je naveo britanski stručnjak dr. Tim Spector, upravo su slabiji simptomi i razlog što zaraženi zanemaruju odlazak na testiranje pa je i to razlog što je širenje ove varijante izraženo.

Od 30 čak osam mutacija

Studija Imperial College of London i IPSOS-a utvrdila je da je najviša prevalencija delta soja u Britaniji bila između 15. travnja i 3. svibnja u dobnim skupinama od pet do 12 i od 18 do 24 godine.

“Indijski soj je kolokvijalni naziv za nekoliko sojeva koji su, prema PANGO klasifikaciji, dobili oznake B.1.617.1 (2, 3), od kojih se trenutačno najbrže širi B.1.617.2, prema klasifikaciji SZO-a, nazvan delta sojem. Poznato je da se proširio u više od 80 zemalja svijeta te da se trenutačno najbrže širi u Velikoj Britaniji, gdje je više od 90% svih novoinficiranih zahvaćeno ovim sojem, te u Portugalu, s više od 60% svih novoinficiranih, a u SAD-u više od 10%. Delta soj je u Velikoj Britaniji praktički potpuno istisnuo kentski soj (nazvan i alfa sojem prema klasifikaciji SZO-a) s obzirom na to da se znatno brže širi od njega. Naime, poznato je da je kentski soj u odnosu na originalni zarazniji oko 50%, dok je delta soj u odnosu na kentski po svemu sudeći zarazniji za više od 60%.

U osnovi riječ je o virusnoj evoluciji, unapređivanju, prilagodbi ljudskoj biologiji i mogućnostima širenja temeljem normi osobnog i društvenog ponašanja ljudi. Delta virus od ukupno 30-ak mutacija u odnosu na originalni soj nosi osam mutacija, u obliku aminokiselinskih zamjena ili delecija, u odsječku genoma koji kodira protein šiljka kao funkcijski najvažniji dio virusa. Među njima su najvažnije dvije, L452R mutacija u RBM (receptor-binding motif), koji kodira S-protein u dijelu koji se veže na stanični receptor, a koju nalazimo, primjerice, u kalifornijskom soju, te novu T478K mutaciju. Cjepiva dobro djeluju na ovu varijantu, doduše nešto slabije nego na originalnu, ali samo nakon primljene obje doze.

Naime, nakon prve doze učinkovitost sprečavanja simptomatskog COVID-19 je oko 30-35% za AZ i Pfizer cjepiva, dok je dva tjedna nakon druge doze učinak Pfizerova cjepiva oko 90%, a AZ 60%. Valja naglasiti da Pfizerovo cjepivo u obje doze smanjuje mogućnost hospitalizacije nakon infekcije delta sojem 96% (20 puta) u odnosu na necijepljene, a AZ cjepivo 92%.

Novi je problem pojava takozvanog delta plus soja koji ima novu, dodatnu mutaciju K417N. Otkriven je u Velikoj Britaniji i u uzorcima iz Indije. Čini se da ovaj soj može izbjegavati neutralizaciji protutijelima iz lijeka Casirivimab koji se kao koktel monoklonskih protutijela koristi u liječenju COVID-19 u Indiji. Sve u svemu, temeljem širenja ovih sojeva, možemo se pribojavati jeseni iako se iskreno nadam da neće doći u Hrvatsku i prije”, pojasnio je dr. Trobonjača.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

U ČETVRTAK VRHUNAC TOPLINSKOG VALA! “Ne izlazite kad je najtoplije, lagano se odjenite, brinite se za starije”

Objavljeno

-

By

– Od oko 300 dnevnih intervencija, 5 posto bismo mogli pripisati vrućinama. Zbog povišenih temperatura češće intervencije koje imamo su zbog različitih vrsta kolapsa ili nas nazovu kronični bolesnici kojima je pozlilo, rekao je Darko Sinjeri, specijalist hitne medicine. Za HTV-ovu emisiju “Studio 4” govorio je i o zaštiti zdravlja kad su temperature visoke.

Hrvatsku je zahvatio toplinski val. Temperature diljem zemlje već danima prelaze 30 stupnjeva, a za sutra je najavljen vrhunac toplinskog vala.

– Dnevno Nastavni zavod za hitnu medicinu u Zagrebu ima oko 300 intervencija, a od toga se 5 posto pripisuje vrućinama, kaže Sinjeri.

– Zbog povišenih temperatura češće intervencije koje imamo su zbog različitih vrsta kolapsa ili nas nazovu kronični bolesnici kojima je pozlilo jer, unatoč terapiji koju uzimaju, imaju tegobe, rekao je Darko Sinjeri, specijalist hitne medicine.

Naglašava važnost ponašanja u skladu s visokim temperaturama.

– Jako je bitno ne izlaziti u najtopliji dio dana na otvoreno, između 11 i 17 sati. Ako izlazimo, treba se adekvatno odjenuti, preporuka je da to bude prozračna odjeća, od laganih materijala, uz pokrivalo za glavu i zaštitne sunčane naočale, kaže Sinjeri.

Upozorava da bi osobe, koje su zbog prirode posla primorane raditi na otvorenome, trebale prilagoditi svoje radno vrijeme tako da često uzimaju pauze i odmore se nakon svakih 30 do 45 minuta boravka na suncu, a moraju se i dovoljno hidratizirati.

Također, treba paziti na temperaturnu razliku između rashlađenih prostora i otvorenoga. Preporuka je da tijekom dana temperatura u prostoru u kojem se nalazimo ne bude iznad 32 stupnja, a noću ne iznad 24 stupnja.

– Ako se nalazimo u klimatiziranom prostoru, razlika između vanjskog i unutarnjeg, rashlađenog prostora ne bi trebala biti veća od 7 stupnjeva, prema preporuci stručnjaka, kaže Sinjeri.

Prije izlaska iz klimatiziranog prostora na otvoreno trebalo bi kratko pričekati kako bi se izbjegao temperaturni šok za organizam.

Na što pripaziti, kako pomoći sebi i drugima

Sinjeri kaže da posebnu pozornost treba posvetiti starijim osobama.

– Problem je kod starijih ljudi što oni često ne osjećaju žeđ. Na ovako visokim temperaturama svi se znojimo i gubimo mnogo tekućine, i stariji i mlađi. Ako direktno ne osjećamo žeđ, osjećat ćemo možda neke druge simptome, poput suhoće u ustima, otežanog govora, a dobar pokazatelj je i mokrenje, savjetuje Darko Sinjeri.

– Ako je mokraća koncentrirana, mokrimo vrlo malo, tamnije je boje i neugodnog mirisa, to je već jedan od pokazatelja da trebamo nadoknaditi tekućinu, dodaje.

Podsjeća kronične bolesnike da je iznimno važno uzimati propisanu terapiju. Savjetuje se da se lijekovi skladište na temperaturi od 25 stupnjeva, a ako je sobna temperatura viša, preporuka je da se drže u hladnjaku.

Recept za hidratizaciju

Sinjeri objašnjava da se, kada je riječ o nadoknađivanju tekućine, preporučuju izotonični napitci.

– Ako pijemo običnu vodu, ona je hipotonična, a kako znojenjem ne gubimo samo tekućinu, nego i minerale, poput natrija, kalija, klora i magnezija, moramo nadoknaditi i minerale, kaže.

– Postoje gotovi pripravci, koji se zovu izotonične otopine, i oni sadržavaju sve te minerale, a osim različitih pripravaka u ljekarnama, sličan pripravak može se napraviti i doma ako dodamo pola žličice soli, 3 do 4 žličice šećera uz malo limuna u litru vode i polako pijemo, kaže specijalist hitne medicine.Volume 0% 

Prehrana ljeti

– Trebalo bi jesti češće, ali manje i lako probavljive obroke, kaže Sinjeri.

Dodaje da bi se trebala pripremati hrana koja sadržava tekućinu te koja ne zahtijeva dugu termičku obradu kako bi se stambeni prostor što manje nepotrebno grijao.

Ljeti se preporučuje izbjegavati alkohol.

– Alkohol je hipertonična otopina, mnogi znaju o čemu govorim jer nakon pijanke sljedeći se dan osjeća žeđ. Alkohol na sebe navlači tekućinu, a naše stanice ostaju suhe, tako da on neće pomoći u nadoknadi tekućine izgubljene znojenjem, kaže Sinjeri.

Opasne temperature u automobilu

Upozorava se da djecu i kućne ljubimce ne smijemo ostavljati u parkiranom automobilu, čak ni na kratko.

– Problem je s djecom što je njihova termoregulacija drugačija nego kod odraslih. Djeca imaju relativno veliku površinu kože, ali nemaju toliko žlijezda znojnica, a jedni način kako se rashlađujemo je znojenjem. Ako se nalazimo u zatvorenom prostoru, a sunce i dalje sja, vrlo brzo ćemo doživjeti temperaturni šok, upozorava Darko Sinjeri.

Temperature više od naše tjelesne temperature dovode do kemijskih procesa u tijelu koji uzrokuju ireverzibilnu štetu, a ubrzo nakon toga slijedi prestanak rada srca i disanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu