Connect with us

Hrvatska

Ustavni sud ukinuo Zakon o pravu na pristup informacijama

Objavljeno

-


Na prvoj sjednici u 2011. godini Ustavni sud ukinuo je Zakon o pravu na pristup informacijama, i to na žalbu predsjednika Transparency Internationala Nikole Kristića. Nije problem u tom zakonu, nego u načinu njegova donošenja u Saboru.
Predsjednik Transparency Internationala Nikola Kristić podnio je žalbu Ustavnom sudu jer je Zakon o pravu na pristup informacijama u Hrvatskom saboru donesen sa 73, a ne 77 glasova, kako bi trebalo biti, jer se taj zakon smatra organskim, s obzirom da se odnosi na ljudska prava.
Sudac izvjestitelj Mato Arlović predložio je da se Zakon donesen 10. prosinca prošle godine ukine. Ustavni sud tu je odluku jednoglasno prihvatio i odlučio da će taj zakon vrijediti do 15. srpnja, da bi ga Sabor u narednom zasjedanju mogao ponovno uvrstiti u dnevni red.
– Koji su razlozi što upućuju da se radi o tekstu organskog zakona? Najprije, sam predlagatelj kaže da se u tom zakonu radi o temeljnim ljudskim pravima, a zatim i da se radi o pravu koje razrađuje i Konvencija o ljudskim pravima. Za donošenje takvog zakona potrebno je najmanje 77 glasova zastupnika, rekao je sudac Mato Arlović.
Sa 11 glasova za i jednim protiv, Ustavni sud odbio je žalbe Petra Marije Radelja i Augusta Turine u vezi Zakona o pomilovanju. Radelja smatra da je taj zakon trebao biti donesen natpolovičnom većinom zastupnika u Saboru, a Turina da bi se trebao ukinuti članak 12. stavak 3. Zakona o pomilovanju koji govori o objavi odluke o pomilovanju u Narodnim novinama.
Ustavni sud je odbio oba prijedloga pod obrazloženjem:
– Zakon o pomilovanju određuje tehničke ovlasti predsjednika Republike i imenuje tijela Ministarstva pravosuđa te Povjerenstvo za pomilovanje za razmatranje uvjeta za pomilovanje, ali predsjednik može odlučiti i drugačije. Dakle, ne radi se o tekstu koji bi se mogao tretirati kao organski zakon, rekao je Mate Arlović.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrpa promjena od 1. siječnja: Kome će rasti plaće, a tko će morati raditi više do mirovine

Objavljeno

-

By

Bliži se kraj godine kada je vrijeme za najave zakonskih i drugih promjena koje nas čekaju s prvim danom sljedeće godine. A u njoj su parlamentarni izbori pa se Vlada potrudila da je građani bar malo osjete i u novčanicima. Najvažnije što u tom smislu donosi 2024. godina je porezna reforma u sklopu koje se mijenja čak devet zakona.

Dobra je vijest da izmjene triju zakona omogućavaju rast plaća. Riječ je o Zakonu o porezu na dohodak, Zakonu o doprinosima te Zakonu o lokalnim porezima. Uz ta tri, mijenjaju se Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Zakon o porezu na dobit, Zakon o PDV-u, Zakon o poreznom savjetništvu i Zakon o administrativnoj suradnji u području poreza.

Plan je Vlade, u skladu s makroekonomskim prognozama, da se poreznom reformom inflacija smanji na 2,2 posto (u studenome je bila 4,7 posto, lani veća od 10 posto), a javni dug na 55,6 posto BDP-a s prošlogodišnjih 68,4. Pritom bi neto plaće najviše trebale rasti onima s nižim plaćama.

Ukida se prirez, plaće rastu

Zakonom o porezu na dohodak od nesamostalnog rada i samostalne djelatnosti ukidaju se prirezi koje su do sada ubirali gradovi i općine. No kako ne bi ostale bez značajnog dijela prihoda, jedinicama lokalne samouprave ostavljena je mogućnost da propišu porezne stope u propisanim visinama. Zahaljujući ukidanju prireza, plaće će rasti, ali neće biti značajno veće (oko 40 eura u prosjeku) jer će gradovi dići poreze na dohodak, a vjerojatno poskupjeti i neke komunalne uslge, kako bi koliko-toliko kompenizirali ukidaje prireza.

Grad Zagreb će i nakon ukidanja prireza imati najveće porezno opterećenje plaća – niža stopa bit će maksimalno propisanih 23,6 posto, a viša (za godišnje dohotke iznad 50.400 eura) 35,4 posto. U preostala tri velika grada neće ići na maksimalno propisane stope poreza na dohodak. U Osijeku će niža stopa ostati 20, a viša 30 posto. U Splitu će niža stopa poreza na dohodak biti 21,5 posto, a viša 32,25 posto, dok će Rijeka imati stope neznatno niže od maksimalnih – 22,4 i 33,6 posto.

U općinama, koje su do sada imale prireze do 10 posto, od 1. siječnja niža stopa poreza na dohodak moći će biti od 15 do 22 posto, a viša od 25 do 33 posto. Za gradove do 30.000 stanovnika niža stopa će biti od 15 do 22,4 posto.

Plaće “diže” i povećanje osobnog odbitka

Od 1. siječnja mijenja se i Zakon o doprinosima, a izmjene donose umanjenje osnovice za plaćanje doprinosa u prvi stup mirovinskog osiguranja – za bruto plaće do 700 eura za najviše 300 eura, a za bruto plaće od 701 do 1300 eura za polovinu razlike između limita od 1300 eura i samog iznosa plaće.

Povećava se i osobni odbitak – s 530,90 na 560 eura te koeficijenti odbitaka za uzdržavane članove.

Poslodavci će izdašnije moći nagraditi radnike

Od 1. siječnja raste i iznos neoporezivih primitaka koje poslodavac godišnje može isplatiti radniku, poput prigodnih nagrada (božićnica, uskrsnica i sl.), nagrada za radne rezultate i naknada za prehranu radnika. U te tri kategorije maksimalni godišnji iznos neoporezivih primitaka koji poslodavac može isplatiti radniku narast će sa sadašnjih 2455,49 eura na 3020 eura.

S novom godinom povećava se i naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe – s 40 na 50 eurocenti po prijeđenom kilometru, a neoporezivi iznos dnevnice za službena putovanja unutar Hrvatske bit će povećan sa sadašnjih 26,55 eura na 30 eura.

Minimalna plaća raste za 20 posto

S početkom 2024. raste i visina minimalne plaće. Prema uredbi koju je Vlada donijela potkraj listopada, bruto iznos minimalne plaće raste za 20 posto i sa sadašnjeg iznosa od 700 eura raste na 840 eura. Time će neto minimalac biti oko 677 eura.

Viša dobna granica za umirovljenje žena

U idućoj godini povisuje se dobna granica za umirovljenje žena, za tri mjeseca. Umjesto sadašnjih 63 godine i tri mjeseca, žene će moći u mirovinu s navršenih 63 godine i šest mjeseci pod uvjetom da imaju najmanje 15 godina radnog staža. Cilj je da se u prijelaznom razdoblju do kraja 2029. godine, postupnim povećanjem dobne granice za umirovljenje, 2030. godine žene izjednače s muškarcima. Mijenja se i dob žena za odlazak u prijevremenu mirovinu koji je sada 58 godina i tri mjeseca uz 33 godina i tri mjeseca staža. Od 1. siječnja bit će 58 godina i šest mjeseci, uz 33 godine i šest mjeseci staža.

Zaposlenim ženama i dalje ostaje mogućnost da ostanu u radnom odnosu do navršenih 65 godina života.

Trgovine će raditi 16 nedjelja u godini

Izmjenama Zakona o trgovini, koje su ove godine stupile na snagu, rad nedjeljom dozvoljen je samo 16 nedjelja tijekom godine. Budući da je zakon stupio a snagu polovicom ove goidne, tih 16 nedjelja trgovci i poslodavci mogli su rasporediti na šest mjeseci. Od sljedeće godine tih će 16 radnih nedjelja biti raspoređeno na svih 12 mjeseci.

Završava dvojno iskazivanje cijena

Najveća promjena u Hrvatskoj, koja se dogodila s prvim danom ove godine, bilo je uvođenje eura kao službene valute umjesto dotadašnje kune. Stoga je tijekom ove godine na snazi bila obveza dvojnog iskazivanja cijena – u eurima i u kunama, radi lakše prilagodbe novoj valuti. No, s 31. prosincem završava razdoblje dvojnog iskazivanja cijena i one će od 1. siječnja biti istaknute samo u eurima. Obveza prestaje, ali trgovci koji

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PREDNJAČE ZAGREB I DALMACIJA / Najviše oboljelih od hripavca u posljednjih 40 godina

Objavljeno

-

By

U Hrvatskoj je od hripavca do sada oboljelo 2312 osoba, najviše je mladih od 10 do 14 godina, a po broju oboljelih prednjače Grad Zagreb te Splitsko-dalmatinska županija, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). U HZJZ-u su do sada testirana 5342 pacijenta od kojih je oko 35 posto bilo pozitivno.

Iz HZJZ-a ističu i kako je to najveći broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina te upozoravaju da su najugroženija novorođenčad i dojenčad kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna. Za djecu koja su primila sva potrebna cjepiva bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnijih komplikacija.

Cijepljenje protiv hripavca i drugih zaraznih bolesti i dalje je najučinkovitija zaštita novorođenčadi i dojenčadi, kao i djece druge dobi koje se provodi prema programu cijepljenja.

– U Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jasno su naznačene obveze roditelja i skrbnika vezano uz cijepljenje i imunizaciju novorođenčadi i malodobne djece, te sankcije za one roditelje koji sprječavaju svojoj djeci ostvarivanje prava na zdravlje koje je, prema mišljenju zdravstvene struke, ali i stajalištu Ustavnog suda iz 2014., veće od prava roditelja ili skrbnika na njihov osobni odabir, poručio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Oporavak može trajati tjednima, pa i mjesecima

U ovo vrijeme širenja hripavca cijepljenje se preporučuje i trudnicama, i to zbog zaštite novorođenčadi majčinim antitijelima do trenutka kada se dijete može cijepiti i na taj način steći vlastiti imunitet.

Početni simptomi bolesti su povišena tjelesna temperatura i šmrcanje, a nastavlja se pojačanim kašljem, često s hripanjem kod snažnijeg udaha. Katkad izaziva i povraćanje. Oporavak može trajati tjednima, pa i mjesecima.

Testiranje na hripavac (pertusis) za stanovnike Zagreba i Zagrebačke županije organizirano je svakodnevno na punktovima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a za stanovnike drugih dijelova Hrvatske u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Izvan radnog vremena testnih mjesta svi akutno oboljeli s izraženim simptomima bolesti mogu se javiti na objedinjeni hitni bolnički prijam te im se ondje u sklopu obrade, ako se pojavi sumnja na hripavac, može napraviti test, podsjeća HZJZ.

Cijepljenje najvažnija protuepidemijska mjera

– Najugroženiji su dojenčad i oni mlađi od 12 godina, osobito oni koji nisu stigli primiti tri doze cjepiva. Ako trudnica u trenutku zaraze rodi, onda je dijete direkto izloženo riziku zaraze, ako trudnica nije cijepljena. Ako je cijepljena, onda je dijete zaštićeno majčinim protutijelima, kazala je epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović. 

Mrak-Taritaš: Umjesto testova za hripavac, booster-dozu za docjepljivanje


Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u ponedjeljak je upozorila da sada imamo već ozbiljnu epidemiju hripavca te je zapitala ministra zdravstva Vilija Beroša i HZJZ zašto nisu na vrijeme kupili booster-dozu za docjepljivanje umjesto što se masovno naručuju testovi za hripavac.

Od početka jeseni bilježimo sve veći broj slučajeva hripavca i sad već imamo ozbiljnu epidemiju. Epidemiolozi i zaposlenici HZJZ-a ovih dana objašnjavaju nam da ovoliko slučajeva hripavca nismo imali od 1980. i da je uzrok najvjerojatnije kombinacija niske procijepljenosti i dviju godina posebnih mjera tijekom kojih su sve zarazne bolesti bile gotovo potpuno zaustavljene i nismo s njima uopće dolazili u doticaj. No, ono što nam ne govore jest da to nije cijela istina i da je postojao i još postoji efikasan način zaustavljanja epidemije, upozorila je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.

Naime, objašnjava, cjepivo protiv hripavca dobiva se u nekoliko doza, posljednja između 5. i 6. godine, pri čemu ne postoji pojedinačno cjepivo, nego samo u kombinaciji s cjepivom protiv tetanusa i difterije.

Budući da cjepivo protiv hripavca počinje gubiti djelovanje nakon pet godina, a nakon 10 više uopće ne štiti, mnoge zemlje u rasporedu redovitog cijepljenja imaju booster-dozu tog trovalentnog cjepiva između 11. i 15. godine. Zemlje EU-a koje imaju docjepljivanje adolescenata su Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Cipar, Estonija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Norveška, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Švedska, istaknula je.

Unatrag nekoliko godina, dodaje, sve više zemalja cijepi i trudnice jer su istraživanja pokazala da to osigurava vrlo učinkovitu zaštitu novorođenčadi.

Hrvatska, napominje, nije među tim zemljama, dapače, čak ni usred epidemije hripavca nikomu nije palo na pamet da se i kod nas uvede ista praksa. Da stvar bude gora, upravo se ovih dana, negdje od početka školske godine, sve učenike osmih razreda cijepi dvovalentnim cjepivom protiv tetanusa i difterije, što znači da cjepivo protiv hripavca sad više ne mogu ni dobiti jer bi morali ponovno dobiti i cjepivo protiv tetanusa i difterije u kratkom roku, ustvrdila je.

Moje pitanje Zavodu, a posebno ministru Berošu, koji se i ne javlja vezano za ovu temu jer ga se valjda ne tiče, jest zašto se ovako nonšalantno ponašamo prema epidemiji bolesti koja je u najmanju ruku izrazito neugodna, a za one najmanje potencijalno i smrtonosna. Najlakše je za sve okrivljivati roditelje koji nisu cijepili djecu i pametovati, a pritom ne poduzimati ništa. Čak i ne nude roditeljima docjepljivanje kao opciju, ne obavještavaju ih da to postoji kao mogućnost. Pitanje je što čekamo, da prva beba umre od hripavca? Što ćemo onda? Tko će za to biti kriv, zapitala je.

Umjesto da smo reagirali na vrijeme, kupili cjepiva koliko je potrebno i sve između 11 i 18 godina docijepili, mi masovno naručujemo testove za hripavac na kojima će netko opet masno zaraditi, a na cjepivu koje je ovu epidemiju moglo spriječiti odlučili smo očito štedjeti, poručila je.

Ministra Beroša i odgovorne u Zavodu za javno zdravstvo pozvala je da građanima bez odgađanja daju sve informacije i objasne zašto nismo naručili dovoljno cjepiva i svu djecu cijepili booster-dozom protiv hripavca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OD 1. SIJEČNJA / Kaufland ponovno povećava plaće i primanja zaposlenika 

Objavljeno

-

By

Poznati trgovački lanac, koji danas broji 48 trgovina diljem Hrvatske, donosi odlične vijesti svim svojim zaposlenicima!

Naime, od 1.1.2024. na snagu stupa odluka Uprave o povećanju plaća i primanja za sve zaposlenike. S početkom 2024. Kaufland povećava bruto plaće za sve zaposlenike u prosječnom iznosu od 12,5%. Najveće povećanje bruto plaća odnosi se na nerukovodeća radna mjesta u poslovnicama i logističko-distributivnom centru. Naime, plaća zaposlenika u poslovnicama povećava se za 16% u prosjeku, a plaća zaposlenika u logističko-distributivnom centru za čak 22% u prosjeku!

Osim toga, u 2024. godini Kaufland povećava i pakete pogodnosti za zaposlenike: tako će dar djetetu, odnosno nagrada koja se isplaćuje za dijete do 15 godina starosti, iznositi 50 eura, uskrsnica 100 eura, regres 100 eura, a božićnica čak 400 eura.

„Ponovnim povećanjem plaća i primanja naših zaposlenika želimo reći hvala i pokazati koliko cijenimo njihov svakodnevni trud. Ostvarili smo vrlo dobre rezultate i drago nam je što taj uspjeh direktno možemo prenijeti srcu našeg poduzeća – našim zaposlenicima“, izjavio je Patrick Rudat, predsjednik Uprave Kauflanda Hrvatska k.d.

Zaposlenici Kauflanda se i sada već mogu radovati zasluženim pogodnostima jer Kaufland i ove godine isplaćuje božićnicu za sve svoje zaposlenike u vrijednosti većoj od 330€. Povodom božićnih blagdana zaposlenicima se uručuje i prigodni poklon paket, a organiziraju se i zajednička druženja u obliku božićnih zabava. Osim toga se zaposlenicima dva puta godišnje isplaćuje neto nagrada za radne rezultate u prosječnom iznosu od 330€.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu