Connect with us

Hrvatska

Ostavka glasnogovornika State Departmenta

Objavljeno

-

Hillary Rodham Clinton (Foto: Press Assocation/PIXSELL)
Glasnogovornik američkog State Departmenta Philip Crowley jučer je podnio ostavku nakon što je izazvao pomutnju izjavom da je vojni tretman osumnjičenog informanta WikiLeaksa smiješan i glup.
– S obzirom na posljedice mojih primjedaba, za koje preuzimam punu odgovornost, podnio sam ostavku državnoj tajnici Hillary Clinton, navodi se u priopćenju ureda glasnogovornika State Departmenta.
Crowley je izjavu o uvjetima pritvora za ročnika Bradleya Manninga u zatvoru marinske baze Quantico dao pred malobrojnom publikom u Massachusettsu, a od predsjednika Baracka Obame u petak na konferenciji za novinare u Bijeloj kući zatraženo je da komentira njegovu izjavu.
Manning, 23-godišnji ročnik iz Bethesde u državi Maryland, u vojnom je pritvoru od prošlog lipnja pod optužbom da je odgovoran za najveće curenje američkih povjerljivih dokumenata u povijesti. Kao pripadnik vojno-obavještajne postrojbe u Iraku, pribavio je na tisuće povjerljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, te više od 250.000 diplomatskih bilješki State Departmenta, koje je dostavio zviždačkoj internetskoj stranici WikiLeaksu.
Manning se u zatvoru baze Quantico u Virginiji nalazi u samici 23 sata dnevno, a zbog navodne opasnosti od samoubojstva prisiljen je spavati gol. Njegov je odvjetnik takav tretman nazvao degradirajućim, a Amnesty International  upozorio je da se može raditi o kršenju njegovih ljudskih prava.
U medijima je prenesno kako je Crowley u Massachusettsu izjavio da ne razumije zašto vojska drži Manninga pod tim uvjetima, nazivajući ih smiješnim, kontraproduktivnim i glupim. Također je rekao da je vojni pritvor pravo mjesto za Manninga.
Obama je u petak rekao da je pitao Pentagon jesu li uvjeti pritvora primjereni i ispunjavaju li osnovne standarde. Zajamčili su mi da jesu, rekao je Obama, izbjegavši odgovoriti na upit slaže li se s Crowleyevom ocjenom.
– Provođenje vlasti u današnjim izazovnim vremenima i neumornom medijskom okruženju mora biti pametno i u skladu s našim zakonima i vrijednostima, dodao je između ostalog Crowley u priopćenju o ostavci.
Državna tajnica Hillary Clinton rekla je da je Crowleyevo službovanje u State Departmentu bilo motivirano dubokom posvećenosti javnoj politici i javnoj diplomaciji.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PRONAĐENI KOMADIĆI PLASTIKE! Povlači se jedna vrsta soli, provjerite zalihe…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači jedna vrsta soli zbog prisustva komadića plastike.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Nadalina mlinac morske soli 100g, EAN: 3858881586147, bar koda: 3858881586147, najbolje upotrijebiti do 4.10.2006., zbog prisustva stranog tijela – komadića plastike.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Luxor d.o.o., Put Majdana 43A, 21210 Solin, Hrvatska

Dobavljač: JOMA Kunststofftechnik GmbH, Wolfholzgasse 14-16, 2845 Brunn amGebirge, Austrija

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima, navode iz HAPIH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlači Donat Mg zbog promjena organoleptičkih svojstava

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,). Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da proizvod nije štetan za zdravlje,  ali su preventivno odlučili povući cijelu seriju proizvoda s tržišta.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najveća prosječna hrvatska plaća je u Zagrebu, a evo gdje je najmanja

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 12,3 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1043 eura, prenosi Novi list.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 18,5 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 13,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. bila je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1982 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1383 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu